Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Gorczyca.jpg

PRZYPAWY-ZIOŁA - Gorczyca.jpg
Download: Gorczyca.jpg

13 KB

(460px x 254px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Maleńka gorczyca

Z maleńkiego, jedno milimetrowego ziarenka w Palestynie wyrasta krzew, który przewyższa nie tylko inne krzewy, ale i drzewa. Dorasta nawet do pięciu metrów wysokości, a w jego rozłożystych liściach chętnie gnieżdżą się ptaki, których przysmakiem sa ziarna tek rośliny.

Znanych jest kilka odmian gorczycy, ale najbardziej popularna jest gorczyca czarna. W krajach południowych roślina ta dorasta do kilku metrów wysokości. Posiada gruby pień, rozłożyste liście, bladożółte kwiaty i maleńkie czarne nasiona, które znajdują się w cienkich strączkach. W naszym klimacie gorczyca osiąga najwyżej półtora metra wysokości. Jest roślina uprawna. Jej ziarnka sa zupełnie bez zapachu, ale po roztarciu maja gorzko cierpki smak
Gorczyca od najdawniejszych czasów służyła jako przyprawa. Dzisiaj wyrabia sie z niej miedzy innymi musztardę.

Z ziaren gorczycy wykonuje się tez poduszki i materace. Odkryto bowiem, ze maleńkie ziarna wytwarzają bardzo silne pole magnetyczne, które korzystnie wpływa na nasz organizm.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Zabarwione pranie i liście laurowe

Kiedy nasze pranie zafarbowało wystarczy, że liście laurowe zagotujemy w garnku z wodą. Gdy osiągnie stan wrzenia wyłączamy ogień i odstawiamy naszą miksturę na 15 minut. Po tym czasie dodajemy do niej nasze ubrania. Po 30 minutach ponownie je pierzemy. Następnie umieszczamy je w misce z wodą zmieszaną z 4 opakowaniami proszku do pieczenia oraz 2 łyżkami sody oczyszczonej. Po 3 godzinach ubrania płuczemy, wyrzynamy i jeszcze raz pierzemy. Taki zabieg powinien sprawić, że ślady po zafarbowaniu znikną.
Inne pliki do pobrania z tego chomika
PRZYPAWY-ZIOŁA - Rozmaryn.jpg
Silnie pobudza umysł, wspomaga pamięć i koncentracje. Pr ...
Silnie pobudza umysł, wspomaga pamięć i koncentracje. Przywraca żywotność i odświeża . Jeśli włoży się gałązki pod poduszkę zapewnia spokojny sen zwłaszcza podczas przeziębienia. Pomocny w stanach przepracowania lub po wysiłku związanym z uprawianiem sportów. Odświeżający aromat leśno ziołowy. Rozmaryn jest zielonym, niepozornym krzewem. Jego niezwykle właściwości sprawiają, ze od stuleci jest ceniony i chętnie hodowany. Jego wiecznie zielone, długie i wąskie listki są pod spodem białe. Rośnie nad Morzem Śródziemnym, ale i w naszym klimacie czuje się całkiem dobrze. Nazywany jest ziołem pamięci, a jego nazwa oznacza "morska rosa". Choć jest niepozorny i delikatny, to stal się przedmiotem wielu legend i opowieści. Starożytni Grecy uważali, ze rozmaryn bardzo poprawia pamięć i ułatwią koncentracje. Gałązki rozmarynu wplatali sobie we włosy uczniowie, aby zapewnić sobie lepsza ocenę podczas egzaminów. Cenili go także aktorzy i trybuni, którzy przygotowywali się do długich przemówień. Niepozorne ziele docenili chrześcijanie i zapewnili mu poczesne miejsce wśród świętych kwiatów. Według legendy drobne kwiatki rozmarynu niegdyś był białe, ale gdy ozdobiły płaszcz Marii Panny, nabrały błękitnego połysku. Kochankowie i młodzi małżonkowie chętnie wplatali rozmaryn w bukiety, aby zawsze o sobie pamiętać. Być może z tego powodu rozmaryn chętnie sadzono na grobach znamienitych przodków, aby symbolizowały szczęśliwe wspomnienia i rodzinna tradycje. Kilka ciekawostek: Rozmaryn, związany z pamięcią, był tez składnikiem "octu złodziei", w którym myli ukradzione przedmioty. Ta tajemnicza mikstura sprawiała, ze właściciele szybko zapominali o ukradzionych im rzeczach i nie domagali się uch odnalezienia. W czasach zarazy octem tym dezynfekowano przedmioty rozszabrowane z domów umierających nieszczęśników. Liscie rozmarynu maja właściwości antyseptyczne, co pomagało zatrzymać rozprzestrzenianie się epidemii. Zielarze w swojej sztuce używają liście i kwiaty rozmarynu. Ich działanie przyspiesza krążenie, działa antyseptycznie i pomaga w dolegliwościach wątroby. Dawniej destylat z kwiatów rozmarynu nazywano "woda węgierska", na cześć węgierskiej królowej Izabeli. Ta piękna pani skomponowała wodę, która pomagała zachować urodę. Obok rozmarynu wkładały się na nią cytryna, różna, nerola, melisa i mięta. Woda nacierano twarz i ręce, a maść na jej bazie pomagała w przypadku różnych boleści. Bukiety ze świeżego lub suszonego rozmarynu miały chronić przed zaraza i chorobami. Sproszkowane listki rozmarynu noszono na szyi w woreczkach albo specjalnych ażurowych medalionach. Także w nowoczesnym przemyśle kosmetycznym rozmaryn jest wspaniałym dodatkiem do szamponów i innych preparatów kosmetycznych. W różnych schorzeniach lub w depresji pomaga picie herbatki rozmarynowej, jednak nie należy tego czynić podczas bólu głowy, bo objawy podobno mogą się nasilić. W Anglii troskliwe matki nadal wkładają dzieciom gałązki rozmarynu pod poduszkę. Zapewnia to zdrowy i spokojny sen, a także odpędza złośliwe domowe duchy.
Rozmaryn w piosence.flv play
Aromatyczna roślina....W czasach antycznych poświęcona b ...
Aromatyczna roślina....W czasach antycznych poświęcona bogini Wenus, wierzono, ze zapewnia szczęście i radość, nie powinno wiec rozmarynu zabraknąć w żadnym domu. W dawnej Polsce wytwarzano z niego syrop i wino oraz używano w celach leczniczych. miał przedłużać młodość i pomagać zachować urodę. Napar z suszonych liści rozmarynu pobudza czynności wydzielnicze żołądka, poprawia trawienie, ma właściwości moczopędne i żółciopędne, działa wzmacniająco, podnosi sprawność fizyczna (polecany dla rekonwalescentów i ludzi starszych). Jest cennym lekiem roślinnym w zaburzeniach krążenia obwodowego oraz przy starczych zmianach w sercu. Kąpiele uspokajające Mieszankę ziół: rozmarynu, mirty pieprzowej, tymianku, rumianku pospolitego i lawendy umieszczamy w tiulowej torebeczce i wrzucamy do napełnionej gorącą woda wanny (lub przyrządzamy osobno napar i wlewamy do wanny). Napar taki może tez być stosowany do okładów na miejsca spuchnięte.
PRZYPAWY-ZIOŁA - Pokrzywa3.jpg
Pokrzywa działa wzmacniająco na organizm W wielu krajac ...
Pokrzywa działa wzmacniająco na organizm W wielu krajach kobiety stosuja na wiosnę kuracje pokrzywowe. Wzmacniają one osłabiony po zimie organizm, odświeżają wygląd skóry i włosów. Ze zdobyciem świeżej pokrzywy nie powinnaś mieć żadnych problemów - od wczesnej wiosny rośnie prawie wszędzie. Unikaj jednak miejsc położonych blisko ruchliwych ulic. Pokrzywa działa wzmacniająco na organizm, oczyszcza go ze szkodliwych substancji. Poprawia zdolność koncentracji uwagi i szybkość myślenia. Pokrzywa poprawia metabolizm, przyczyniając sie do szybszego usuwania z krwi jego produktów. Pokrzywa zawiera duzo witaminy C, spore ilosci witamin B2, A, E, K oraz wiele soli mineralnych. Wspomaga prace watroby, trzustki i nerek. Pokrzywę możemy spożywać w postaci naparów ze świeżych bądź suszonych roślin. Wczesna wiosna, gdy pokrzywa jeszcze nie jest włóknistą i nie parzy, można ja zjadać jako dodatek do sałatek albo kanapek. Dzienna dawka pokrzywy nie powinna przekraczać 3 łyżeczek. Aby zapobiec wiosennej awitaminozie pijemy przez 2 tygodnie świeży sok z pokrzyw. Przygotowujemy go z młodych pędów rośliny (w sokowirówce lub mikserze) i po odcedzeniu pijemy od 2-3 łyżek do pól szklanki dziennie. Napar z ziela pokrzywy działa moczopędnie i wspomaga leczenie stawów zapalnych dróg moczowych oraz zapobiega powstawaniu piasku w nerkach. Kilka razy dziennie pijemy napar z 2 łyżeczek ziela zalanych wrzątkiem. Pokrzywa pomaga w leczeniu łupieżu. Warto wypróbować miksturę przygotowana z 1 lyzki suszonych liści pokrzywy zalanej szklanka wrzącej wody. Taki napar pozostawiamy pod przykryciem ok. 20 minut, a potem przecedzamy. Następnie 8 łyżek gotowego naparu mieszamy z 2 łyżkami octu winnego i 6 łyżkami gorącej wody. Tak sporządzony płyn wcieramy w skórę głowy i owijamy głowę na ok. 2 godziny. Potem włosy myjemy i spłukujemy woda z octem (3 łyżeczki octu na 1 szklankę cieplej wody). Zabieg stosujemy 2 razy w tygodniu. Płukanka z pokrzywy pomaga również zwalczyć łojotok. Łyżkę pokruszonych korzeni pokrzywy (lub 4 lyzki liści) zalewamy szklanka wrzątku i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut i przecedzamy. Po kazdym myciu płuczemy wlosy tym naparem. Cebulki włosowe pobudzi do pracy pokrzywowa nalewka. Korzenie świeżej pokrzywy myjemy, siekamy i zalewamy wódka ( w proporcjach 2 lyzki korzeni na 1/4 litra wódki) i odstawiamy na 14 dni w cieple miejsce. Gotowa nalewkę wcieramy w skórę głowy co wieczór przez 4-6 tygodni.
PRZYPAWY-ZIOŁA - Rukola.jpg
Także na Twojej działce lub balkonie Od lat gości na ...
Także na Twojej działce lub balkonie Od lat gości na stołach Ameryki Północnej oraz Anglii i Francji. I właśnie Francji zapewne zawdzięczany dzisiejszą modę na rukolę na naszych stołach. Jada się nie tylko listki, do potraw można dodawać kwiaty, a w Indiach, Grecji, Francji i Hiszpanii nasiona rukoli są używane jako pikantna przyprawa. Cóż nam przeszkadza i tego spróbować? Chyba już nic, bo dzięki modzie i nasiona, i sadzonki, i w końcu samą rukolę można już powszechnie dostać. Coraz częściej można ją spotkać nie tylko w supermarketach, ale także w zwykłych warzywniakach i na targowych straganach. Oraz na... balkonach i działkach. Bo to mało wymagająca roślinka. Udaje się świetnie nawet w trudnych warunkach - na mało żyznej glebie i w miejscach, gdzie słońce nie jest częstym gościem. W skrzynce na balkonie po kilku tygodniach od zasadzenia będą na nas czekać pierwsze listki. Z jednej roślinki otrzymamy kilka porcji - obrywać należy bowiem dolne listki, pozwalając by górne nadal rosły. Ja więc ją uprawiam na balkonie. I mówię Wam, ma smak dużo bardziej zacny niż rukola, która wcześniej rosła pod folią i którą można kupić w supermarketach. Na zakupach Jeśli kupujesz rukolę zwróć koniecznie uwagę, czy listki są jędrne, mają świeży, soczyście ciemnozielony kolor i nie mają śladów więdnięcia. Najlepsza jest rukola bezwzględnie świeża - można ją przechowywać maksymalnie kilka dni od momentu zerwania - najlepiej w hermetycznym opakowaniu, lub zawiniętą w wilgotny papier na dole lodówki. Oprócz tego, że smakuje w sposób bardzo wybitny, to dodatkowo cudnie się prezentuje na talerzach. Kilka listków rukoli, kawałki pomidora to najprostszy i jeden z najgenialniejszych sposobów na dekorowanie potraw. Niezłe z niej ziółko, nieprawdaż?
PRZYPAWY-ZIOŁA - Rukola3.jpg
Ten pierwszy raz Lubię ją. Bo chociaż to ziółko pospo ...
Ten pierwszy raz Lubię ją. Bo chociaż to ziółko pospolite, by nie powiedzieć chwast (we Włoszech rośnie dziko dość powszechnie), to smak ma arystokratyczny. Gorzkawa nuta nie każdemu może się od razu spodobać. Więc jeśli próbujesz jej po raz pierwszy - a nie przepadasz za bardzo zdecydowanym smakiem, w którym dominuje gorzkawa nuta - wymieszaj ją z inną sałatą. Możesz też przygotować rukolę jak szpinak - wtedy nie będzie tak wyrazista, a Ty oswoisz się z jej niepowtarzalnym smakiem. Bo co tu dużo gadać, jej gorzki smak za pierwszym razie może nie zachwycić, a przecież nie można popełnić błędu i zniechęcić się za pierwszym razem do tego ziółka! Bo to arystokratyczne ziółko i swoje wymagania ma. Nie oddaje się każdemu od razu za pierwszym razem...
PRZYPAWY-ZIOŁA - Rukola2.jpg
Rukola, bo o niej mowa, zwana też rokiettą siewną to bar ...
Rukola, bo o niej mowa, zwana też rokiettą siewną to bardzo miłe ziółko Rewelacyjne listki! Kiedyś była uprawiana w Polsce. Pamięta te czasy ktoś? Potem zdziczała i nikt jej nie zauważał. A teraz jest modna bardzo. I dobrze. Bo to niezłe ziółko! Bywa jeszcze okropnie droga - doprawdy nie wiedzieć dlaczego - rośnie bowiem byle gdzie, nie ma wymagań co do gleby specjalnych czy też klimatu. Wschodzi szybko, potem jeszcze szybciej dorasta - zbierać ją można już po 6 tygodniach od siewu. Jest wydajna - jedna roślinka dostarcza liści na kilka sporych porcji. Smak ma zdecydowany. Jej ciemnozielone, nieduże, poszarpane liście kryją w sobie całe bogactwo wyrazistych nut - od pieprzu poprzez chrzan, na orzechach i aromacie świeżo skoszonej trawy kończąc. A może Ty odkryjesz w niej coś jeszcze? Ona po prostu ma charakter! Rukola, bo o niej mowa, zwana też rokiettą siewną to bardzo miłe ziółko. Doda smaku każdej mieszance sałat liściastych. Jest również przepyszna doprawiona tylko oliwą i octem balsamicznym lub sokiem cytrynowym. A wymieszana z radicchio, roszponką i świeżymi ziołami, doprawiona również oliwą i octem, to doprawdy coś, co wielu wprawi na dłuższą chwilę w błogi stan. Dodaje werwy wielu sałatkom, komponuje się świetnie z serami (feta, parmezan, ser kozi, gorgonzola, rokpol, camembert, brie), orzechami (najlepiej wcześniej uprażonymi, by jeszcze bardziej swoim aromatem cieszyły nozdrza, a smakiem podniebienie), owocami cytrusowymi (bez skórek, wyfiletowanymi dokładnie). Pasuje rewelacyjnie do suszonej szynki parmeńskiej i innych w jej typie (kilka słodkich i delikatnych fig rozkosznie się z nimi połączy), pieczonego mięsa kurczaka lub indyka (nabierze pikanterii i wyrazu), grillowanych warzyw (ach! jak feeria smaków i aromatów, kolorów też!). Z makaronem (z serkiem mascarpone i bazylią), na pizzy (z szynką lub pomidorami i czosnkiem) czy w risotto (w klasycznym, bo jest najpyszniejsze, które ewentualnie można wzbogacić kieliszkiem wermutu - ja lubię dodawać słodki). Na kanapce z ciabatty (pod nią mozzarella lub plaster wędzonej w zimnym dymie wędliny) czy w awanturce twarożkowej. W sałatce z gruszkami (serem pleśniowym i orzeszkami też) lub z pomidorami (tylko oliwa i ocet balsamiczny, szczypta pieprzu świeżo zmielonego i nic więcej). Doprawdy mało jest potraw (z wyjątkiem słodkich deserów i wypieków), gdzie jej dodatek nie jest mile widziany. Eksperymentować można więc bez ryzyka. I warto!
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności