Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

3e7f561e3c.jpg

Ciasta_ciasteczka - 3e7f561e3c.jpg
Download: 3e7f561e3c.jpg

40 KB

(640px x 480px)

0.0 / 5 (0 głosów)
TORT MAKOWO-ORZECHOWY Z CZEKOLADĄ/wg smaki i aromaty/
Biszkopt makowy:
* 6 jaj
* 200g maku
* 170g cukru pudru
* 150g mąki pszennej
* 2 łyzki mąki ziemniaczanej
* 2 łyzki mąki migdałowej lub startych migdałów
* 1 cukier waniliowy
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem orzechowy:
* 200g startych orzechów włoskich
* 250g masła miękkiego
* 4 żółtka
* 180g cukru pudru
* cukier waniliowy
* kieliszek alkoholu (rum, pigwówka, koniak)

Polewa czekoladowa:
* 200g czekolady deserowej
* 2 łyzki cukru pudru
* 1/2 szkl śmietanki kremowej

do nasączenia:
* dowolny mocniejszy alkohol (dałam pigwówkę)

dodatkowo:
* 1/2 szklanki mało słodkiej marmolady lub dżemu(dałam pomarańczową)

Ciasto:
Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę, dodać cukier Dalej ubijając dodawać po 1 żółtku, potem -zmniejszając obroty- mąki, proszek do pieczenia i mak. Formę natłuścić, wysypać bułką tartą i przełożyć do niej ciasto. Piec w temp.180stC przez ok 40 minut (sprawdzić patyczkiem czy suchy).

Krem:
Masło utrzeć z połową cukru na puch. W drugiej misce ubić żółtka z drugą połową cukru i cukrem waniliowym. Do masła partiami dodawać żółtka i orzechy wciąż ucierając. Na końcu dodać kieliszek alkoholu i dobrze wmieszać do kremu.

Polewa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej (uwaga lubi się spiec!). Dodać cukier i śmietankę i dobrze wymieszać na gładką lśniącą masę.

Tort:
Biszkopt przekroić w poprzek na dwa blaty. Spód nasączyć alkoholem, posmarować cienką warstwą kwaskowym dżemem lub marmoladą. Wyłożyć na to 3/4 kremu i rozsmarować równo. Przykryć nasączonym alkoholem wierzchnim blatem.
Posmarować boki i wierzch pozostałym kremem. Przykryć czapą czekoladową i udekorować płatkami migdałów lub orzechami.
Smacznego!

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Ciasta_ciasteczka - 4e1a9a3256.jpg
Biała Dama biszkopt, jajka, 5szt. cukier, 1 i 1/4 ...
Biała Dama biszkopt, jajka, 5szt. cukier, 1 i 1/4 szklanki mąka, 1 i 1/4 szklanki ocet, 1 łyżka i troszkę proszek do pieczenia, 1 kopiata łyżeczka Masa śmietanowa:, śmietanka 30%, 600ml ser biały 3x mielony, 600g cukier puder, 8 łyżek brzoskwinie, duża puszka żelatyna, 4 łyżki pół szklanki ciepłej wody, Masa advokatowa, mleko, 2 szklanki advokat, 1 szklanka cukier kryształ 5 łyżek, budyń waniliowy/śmietankowy, 2 szt. masło, 1 kostka Dekoracja: tabliczka startej czekolady, Nasączenie: syrop z brzoskwiń, troszkę wody, cukru , kilka kropel cytryny, 1. Biszkopt: Połączyć żółtka z proszkiem do pieczenia i octem- wymieszać- powstanie coś konsystencji piany-kremu. Ubić białka na sztywno, dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać. Pianę połączyć z masą żółtkową i przesianą mąką- delikatnie wymieszać. Przelać masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 23x40cm). Piec około 30-40 min w temperaturze ok170st.C. do tak zwanego suchego patyczka. Wystudzić, przekroić na dwa blaty. 2. Masa advokatowa: W 2 szklankach mleka i szklance advokata, z dodatkiem cukru ugotować budynie. Wystudzić. Miksując/ucierając -połączyć miękkie masło z budyniem. 3. Masa śmietanowa: Ubić na sztywno śmietankę, pod koniec dodać cukier i jeszcze chwilkę ubijać. Połączyć z twarogiem mielonym. Dodać rozpuszczoną, wystudzoną żelatynę do masy i dobrze zmiksować, do całkowitego połączenia składników. Wymieszać masę z pokrojonymi brzoskwiniami. 4. Biszkopt nasączyć syropem z brzoskwiń(ja rozrzedziłam troszkę wodą, dodałam cukier i kilka kropel cytryny). Na pierwszy nasączony blat wyłożyć masę śmietanową, przykryć biszkoptem, nasączyć i wierzch posmarować masą advokatową, posypać startą czekoladą. Schłodzić
Ciasta_ciasteczka - 870f395a6d.jpg
Ciasto toffi Składniki na biszkopt: 4 jajka 1 ...
Ciasto toffi Składniki na biszkopt: 4 jajka 1 szkl. mąki 1 szkl. cukru proszek do pieczenia Masa: 0,5 l śmietany 30% 20 g cukru pudru 2 op. śmietan fix cukier waniliowy Poncz kawa rozpuszczalna Dodatkowo: gotowa masa krówkowa z puszki 300 g okrągłych biszkoptów 2 galaretki cytrynowe Wykonanie: Ciasti: jajka utrzeć z cukrem, nastepnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przemieszać ciato piec ok 40 min w tem 180 st. Masa: Śmietanę ubić z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmietan fixem Przełożenie: Biszkopt nasączyć ponczem kawowym, nastepnie rozsmarować masę krówkową. Ukłożyć warstwę biszkoptów maczanych w kawie i zalać masą śmietanową. Na wierzch zalać tężejącą galaretkę.
Ciasta_ciasteczka - 14a6692a9e.jpg
Ciasto z jagodami BISZKOPT 1,5 szklanki mąki 1,5 ...
Ciasto z jagodami BISZKOPT 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru pudru 8 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia KREM 1/2 litra mleka 2 łyżki mąki 2 łyżki budyniu śmietankowego 2/3 szklanki cukru pudru 1 masło extra jagody 3 galaretki cytrynowe Przepis na biszkopt: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać ubitą pianę. Następnie po trochu dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, lekko wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez około 0,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Przepis na krem: Z mleka, mąki i budyniu śmietankowego ugotować krem. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i po trochu dodawać do kremu. Krem utrzeć na puszystą masę. Przekładanie: Na wystudzony biszkopt wyłożyć krem, ułożyć jagody i zalać tężejącą galaretką cytrynową. Uwaga! 3 galaretki cytrynowe na 1 litr wody
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności