Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Sarniak dachówkowaty.jpg

Tofinek3-reaktywacja / █FLORA / JAKI YO GRZYB / Sarniak dachówkowaty.jpg
JAKI YO GRZYB - Sarniak dachówkowaty.jpg
Download: Sarniak dachówkowaty.jpg

38 KB

(300px x 286px)

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
JAKI YO GRZYB - 800px-Trametes_versicolor_different_colours.jpg
Wrośniak różnobarwny[
Wrośniak różnobarwny[
JAKI YO GRZYB - czarki-austriackie.JPG
Czarka szkarłatna (Sarcoscypha coccinea) należy do Kustr ...
Czarka szkarłatna (Sarcoscypha coccinea) należy do Kustrzebkowców, rzędu grzybów workowych. Stąd jej niecodzienny kształt purpurowej czarki. Pojawia się zawsze na przełomie zimy i wiosny, jak zapowiedź zmian zachodzących w środowisku przyrodniczym. Rośnie na obumarłych gałęziach drzew liściastych. Jest saprofitem. Do niedawna był to grzyb pod ścisłą ochroną. Obecnie można ją zbierać. Przeczytaj także o grzybie zapowiadającym letni sezon: Kurka, czyli pieprznik jadalny - majowe grzybobranie Wygląd czarki szkarłatnej Owocniki czarki szkarłatnej mają właśnie kształt czarek, długo mają podwinięte do wnętrza brzegi. Wraz ze wzrostem otwierają się, przyjmując kształt miseczki. Bardziej owalne, niż okrągłe. Owocnik czarki ma średnicę od 1-5 cm, czasem osiąga rozmiar 8 cm. Trzonek występuje tylko u owocników wyrastających z gałęzi zagrzebanej w ziemi. Może być krótki lub długi, przez co owocnik czarki bardziej przypomina pucharek dla krasnoludka. Miąższ cienki, sprężysty, jędrny, bez smaku i zapachu. Polecamy: Jak czyścić i myć grzyby? Występowanie Czarki pojawiają się na przełomie zimy i wiosny. Możemy je spotkać już w lutym i rosną do maja. Wyrastają pojedynczo lub w rozproszonej grupie, zaraz po zejściu śniegów na leżących gałązkach, konarach i pozostałościach drzew liściastych, zwłaszcza olchy, zagrzebanych w ściółce. Są saprofitami. Potrzebują wilgotnego środowiska. Wszystkie czarki do 2014 były objęte w Polsce ochroną ścisłą. Obecnie można je zbierać, pamiętając by nie niszczyć ściółki w miejscu ich występowania. Wartość odżywcza Wartość odżywcza czarek szkarłatnych jest niewielka. Cienkie ścianki purpurowym miseczek zawierają co prawda witaminy: A, B1, B2, C, D, PP i E, a także całkiem sporo soli mineralnych: żelazo, cynk, potas, jod, siarka, wapń, miedź, mangan i fluor. Jednak czarki szkarłatne w 94% składają się z wody, pozostałe 6% to białka, węglowodany i tłuszcze. Są niskokaloryczne - 100 g świeżych kurek to tylko 30 kcal. Czarki, tak jak wszystkie grzyby, są ważnym źródłem błonnika, który odgrywa istotną rolę w procesie trawienia. Trzeba jednak pamiętać, że tym błonnikiem jest chityna, która jest ciężkostrawna. Czarek, tak jak pozostałych grzybów, nie należy podawać dzieciom do lat 7. Polecamy również: Jakie są wartości odżywcze grzybów? Zastosowanie w kuchni Czarka szkarłatna na surowo z odrobiną soli chrupie tak samo, jak rzodkiewka. Ponieważ jest równie jędrna. Po ugotowaniu zachowuje sprężystość, ma ciekawą teksturę. Można ją użyć do sałatek, którym doda koloru. Świetnie smakuje marynowana. Polecamy: Jak marynować grzyby w słodko-kwaśnej zalewie?
JAKI YO GRZYB - DSCN2637.JPG
z opisem
obrazekobrazek
JAKI YO GRZYB - zimowe-grzyby-11.jpg
Uszak bzowy Uszaki bzowe to moje ukochane zimowe grzyby ...
Uszak bzowy Uszaki bzowe to moje ukochane zimowe grzyby! Zarówno pod względem fotograficznym, jak i smakowym. Można je znaleźć przez cały rok, ale zimą – gdy wybór gatunków jest raczej ograniczony – cieszą szczególnie. Co ciekawe jest to nasz lokalny odpowiednik azjatyckich grzybów mun (lub mung), Uszaki rosną głównie na bzie czarnym. W temperaturach dodatnich i po deszczu są galaretowate, mięsiste, chrząstkowate, gumowate, ach – ekstatycznie się je dotyka! 😛 Mój mąż mnie ostatnio rozpracował, powiedział: Wiem czemu cię tak kręcą! Bo są jak uszy jamnika 😀 A ja mam na punkcie jamników absolutną ambę. Brązowe, czasem z odcieniem fioletowawym, pod światło nieco prześwitujące, super-fotogeniczne. W okresach suchych – uwaga, tu z pewnością przeżyjecie szok (D) – zaschnięte, kompletnie zmieniają fakturę i konsystencję, a także kolor na ciemnobrązowy, do czarnego. I tak można je zebrać, i potem przed gotowaniem namoczyć. Albo odwrotnie: pozbierać takie galaretowate, ususzyć, i przed gotowaniem znowu namoczyć. Ja ostatnio wzięłam z lasu zamrożone, a potem ugotowałam i zamarynowałam. Uszaki są bez smaku 😀 Mi odpowiada ich chrupka konsystencja i fakt, że przejmują smak, tego, do czego się ich doda. Idealnie octu 😀
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności