Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Tort_jogurtowy_makiem_5220310.jpg

Wiola66666 / ♥Ciasta♥ / chleb i inne / CIASTA PYSZNE / Tort_jogurtowy_makiem_5220310.jpg
CIASTA PYSZNE - Tort_jogurtowy_makiem_5220310.jpg
Download: Tort_jogurtowy_makiem_5220310.jpg

54 KB

(625px x 455px)

0.0 / 5 (0 głosów)
• 2 blaty biszkoptowe
• 7 łyżeczek żelatyny
• 3,5 szkl. jogurtu
• 1 szkl. śmietany 36 proc.
• 1/2 szkl. cukru pudru
• 1 tabliczka startej czekolady
• 2 łyżki ugotowanego maku
• bita śmietana i masa marcepanowa do dekoracji

Sposób przygotowania


• Żelatynę namocz i rozpuść, podgrzewając. Śmietanę ubij. Jogurt połącz z cukrem, śmietaną i żelatyną.

• Do tężejącego kremu dołóż czekoladę i mak, wymieszaj. Na dnie tortownicy umieść jeden blat, rozsmaruj na nim krem. Przykryj drugim biszkoptem i schładzaj 2-3 godziny.

• Boki tortu udekoruj bitą śmietaną, a wierzch falbanką z marcepana. Na niej ew. ułóż kwiaty, np. goździki.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

3-BIT
SKŁADNIKI:
herbatniki [2 op.] (paczka ok 450g polecam herbatniki Petit Beurre)
masa kajmakowa [1 op.] (dwie małe lub jedna duża puszka ok 900g)
mleko [800 ml] (do budyniu)
fix do śmietany [2 op.] (do bitej śmietany)
cukier waniliowy [1 łyżeczka]
budyń [2 op.] (waniliowy; Polecam Dr Oetcer Ulubiony)
masło [1 kostka] (miękkie; Polecam Kasię 250g)
śmietana kremówka [500 ml] (mocno schłodzona 30%)
czekolada mleczna [100 g] (do posypania)

Podane proporcje są na dużą blachę ok 30x45cm

Jesli robicie inny budyń niż proponowany to dajcie mniej mleka niż sugeruje producent.
Jeśli macie ten sam co ja (Oetcer ulubiony) to gotować nie 1l mleka a 800ml....odstawić na 2 min...dodać sypki budyń i mieszać ....będzie bez grudek i nie trzeba dosypywać cukru !!!!
Zostawić do ostygnięcia...

... kiedy jest już zimny ubijamy go z masłem 200g (do rozbitego mikserem masła dodajemy po łyżce budyniu i dokładnie mieszamy na najwyższych obrotach dzieki temu masa będzie puszysta i bez grudek).

Kajmak ubijamy mikserem z 50 g miękkiego masła. Maslo nada masie piękny jasniejszy karmelowy kolor i sprawi że masa nie będzie tak lepka i mega słodkaaaaaa.

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy fixy Otcera i łyżeczkę cukru waniliowego (nie za dużo śmietana nie ma być za słodka).
śmietan będzie sztywna i zachowa długo swój kształt i smak...

Czekoladę ucieramy na grubych oczkach tarki.

Układamy na blaszce w kolejności:
herbatniki – masa kajmakowa
herbatniki – masa budyniowa
herbatniki – bita śmietana
na koniec wiórki czekoladowe. (dzieki temu że są to wiórki a nie sztywna polewa...ciasto zachowuje piękny kształt podczas krojenia)

Moim zdaniem, ciasto najlepsze jest po 2 dniach stania w lodówce. Wtedy herbatniki miekną i kruszeja i przechodzą smaczkiem Bardzo szczęśliwa
(ciasto min. musi postać 24h w lodówce by pieknie się prezentowało na stole)

Smacznego

obrazekobrazek

Sałatka z kurczaka

- 1 podwójną pierś kurczaka

 - 4 jajka

 - 4 kiszone ogórki

 - 1 woreczek ryżu 

 - 1-2 pory

 - 2 jabłka

 - 1 puszka kukurydzy

 - majonez

 - sól i pieprz
 - natka pietruszki
  

Wykonanie:

Pierś z kurczaka usmażyć , delikatnie zarumienić (pozostawić do ostudzenia) .
Ryż i jajka ugotować .
Jabłka , pora, ogórka kiszonego i zimnego kurczaka pokroić w kostkę, dodać kukurydzę, pokrojona drobno natke pietruszki. Wszystko doprawić solą i pieprzem, dodać majonez i wymieszać.


Moje uwagi:
Do sałaki dodatkowo dodałam zielony groszek ( oczywiscie jeżeli nie chcemy to możemy go nie dodawać ).
Smacznego:)


obrazekobrazek

Sałatka z tuńczykiem
Składniki:

- 1 lub 2 woreczki ryżu, (lub ugotowany makaron zamiast ryżu.)
- 2 puszki tuńczyka w oleju ( może być w sosie własnym)
- 1 puszka kukurydzy
- 1 mniejsza cebula
- 5 jajek
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
- natka pietruszki

Ryż ugotować do miękkości, jajka ugotować na twardo, cebulkę pokroić w drobną kosteczkę.
Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy dodać do nich zimny ryż, pokrojone w kosteczkę jajka i cebulkę,natkę pietruszki, doprawić do smaku pieprzem i solą i wymieszać z majonezem. Przed podaniem schłodzić.
Polecam :)


obrazekobrazek

Sałatka "Gyros"
Składniki:

- średnia kapusta pekinska

- 1 podwójna pierś z kurczaka

- 5 ogórków korniszonów ( z octu)

- 3 cebule

- puszka kukurydzy

- kilka łyżek majonezu

- ketchup

- przyprawa Gyros lub Kebab

- vegeta, sól

- 2 ząbki czosnku


Wykonanie:

Pierś z kurczaka pociąć w większą kostkę, posypać odrobiną przyprawy do gyrosa i usmażyć na niewielkiej ilości oleju.

Kapustę pekinską pociąć w paski, posypać vegetą i pozostawić na boku ,aby kapusta puściła sok.
Ogórka i cebulę pokroić w kosteczkę, kukurydzę odcedzić z wody.
Majonez wymieszać z ketchupem i z dwoma ząbkami czosnku.


Do półmiska na dno układamy warstwami:

-usmażone mięso

-cebulę w kostkę ( możemy ją lekko posolić)

-ogórka w kostkę

- kukurydzę

-sos z majonezu, ketchupu i czosnku wyciśnietego przez praskę

-odcedzoną z wody kapustę pekinską ( podstany sok z kapusty wylewamy).



Tak przygotowaną sałatkę , na kilka godzin przed podaniem schładzamy w lodówce.


Smacznego!

obrazek


obrazekSkładniki (4 porcje):
1 kg ziemniaków
1 jajko
3 łyżki mąki ziemniaczanej

Farsz:
Przyprawa maggi
250 g mielonego mięsa
1 mała cebula
1 łyżeczka majeranku
Sól, pieprz
3 łyżki smalcu lub masła
1 cebula

Sposób przyrządzania:
Ziemniaki obrać i połowę ugotować, utłuc na puree, ostudzić. Resztę ziemniaków zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dobrze odcisnąć nadmiar płynu. Do ziemniaków puree dodać ziemniaki surowe, jajko i mąkę. Wyrobić ciasto i podzielić na 16 porcji.

Farsz: mięso połączyć z posiekaną cebulą. Doprawić maggi, majerankiem, solą i pieprzem. Porcje masy ziemniaczanej nadziewać mięsem, formując okrągłe kule. Gotować w posolonym wrzątku 10 minut od wypłynięcia. Smalec stopić, dodać posiekaną cebulę, zeszklić i polewać pyzy.

Czas przygotowania: 30 minut

Czas oczekiwania: 30 minut
obrazek
Zapiekana papryka
obrazek

Składniki:

- 2 czerwone papryki,
- 2 żółte papryki,
- 1 pęczek dymki,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 gomułki mozarelli,
- 0,5 l przecieru pomidorowego,
- sól, pieprz,
- kilka gałązek tymianku,
- 1 łyżka masła,
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i przekroić na ćwiartki. Mozarellę pokroić w plastry, ułożyć na przemian obie papryki z mozarellą. Cebulkę i szczypior posiekać. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę i przetarty czosnek, dodać tymianek, zalać przecierem pomidorowym, chwilę pogotować. Sos przelać do nasmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, na nim ułożyć na przemian obie papryki z mozarellą. Danie zapiekać w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez ok. 20 min.
Czas przygotowania: 1 h. Przepis na 5 osób.


obrazek

Sernik z kawałkami owoców

obrazek


Składniki: 1 kg białego półtłustego twarogu; 2 jajka; 20 dag zwykłego cukru; 2 łyżki mąki ziemniaczanej; 25 dag masła; 5 dag rodzynek; 5 dag migdałów; 5 dag suszonych moreli; opakowanie biszkoptów; galaretka pomarańczowa; puszka brzoskwiń; bita śmietanka do dekoracji.

Przygotowanie:

• W rondelku roztop masło. Jajka utrzyj (lub ubij mikserem) z cukrem na kogel-mogel. Ser zmiel trzykrotnie przez maszynkę (możesz też kupić gotowy zmielony). Do kogla-mogla dodaj mąkę ziemniaczaną oraz ser.


• Masę przełóż do garnka z rozpuszczonym masłem i, mieszając, gotuj na małym ogniu jeszcze przez około 15 minut. Zdejmij z ognia, dodaj bakalie i delikatnie wymieszaj.

• Spód tortownicy wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. Następnie wyłóż biszkoptami i ostrożnie wylej na nie ciepłą masę. Ciasto odstaw, by ostygło. Ułóż na nim kawałki owoców, a potem przygotowaną wcześniej, lekko stężałą galaretkę. Zanim sernik wstawisz do lodówki, zrób kleksy z bitej śmietany, możesz też ozdobić go cukierniczymi dekoracjami z czekolady.

Czas przygotowania: 180 min Cena porcji: 6 zł Kalorie: porcja 436 kcal


obrazek




Smalec jabłkowy



Składniki na 4 słoiczki (po 150 g):

- 1 cebula,

- 2 małe czerwone jabłka,

- 250 g smalcu (można samodzielnie wytopić ze słoniny),

- 50 g chudego boczku pokrojonego w kostkę,

- pieprz,

- 75 ml oliwy z oliwek,

- pieprz,

- 6 gałązek majeranku

Przygotowanie:
Cebulę i jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę. 50 g smalcu roztopić w rondelku, dodać boczek i cebulę i smażyć 1-2 minuty, następnie dodać jabłko. Doprawić pieprzem. Po 2 minutach dodać pozostały smalec i ogrzewać dopóki się nie rozpuści. Smalec przełożyć do miski i ostudzić, mieszając od czasu do czasu. Do letniego smalcu wmieszać oliwę, dodać grubo posiekany majeranek i nakładać do słoiczków.



obrazek
Inne pliki do pobrania z tego chomika
CIASTA PYSZNE - Pomaranczowy_kokosem_5220181.jpg
• 3 blaty biszkoptowe • 2 szkl. śmietany kremówki• 10 da ...
• 3 blaty biszkoptowe • 2 szkl. śmietany kremówki• 10 dag wiórków kokosowych• po 3 łyżki cukru i żelatyny• 3 serki waniliowe• 1 dżem pomarańczowy • 1 galaretka pomarańczowa Sposób przygotowania • Śmietanę i wiórki gotuj 10 min. Odstaw, po 30 min przecedź. Galaretkę rozpuść wg przepisu. Ostudzoną śmietanę ubij z cukrem. Żelatynę namocz, rozpuść, podgrzewając. Serki wymieszaj ze śmietaną. Masę połącz z żelatyną. • Biszkopty posmaruj dżemem, a potem 2/3 kremu kokosowego. • Placki ułóż jeden na drugim. Wierzch oraz boki tortu posmaruj resztą kremu, ew. obsyp wiórkami kokosowymi. Polej galaretką.
CIASTA PYSZNE - Tort_waniliowy_powidlami_5220246.jpg
Tort waniliowy z powidłami Składniki na 12 porcji: Tort ...
Tort waniliowy z powidłami Składniki na 12 porcji: Tort waniliowy z powidłami • 3 blaty biszkoptowe • 1,5 kostki masła • 3 żółtka • 2/3 szkl. cukru pudru • rdzeń z dwóch lasek wanilii • pół słoika powideł • 5-6 łyżek soku z winogron Sposób przygotowania • Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. Wymieszaj z rdzeniem wanilii. Blaty biszkoptowe lekko skrop sokiem winogronowym. • Na spodnim placku rozsmaruj powidła. Nałóż drugi krążek i połowę kremu. Przykryj ostatnim krążkiem ciasta i lekko dociśnij. • Wierzch i boki tortu posmaruj cienko kremem, ew. boki ciasta obsyp wiórkami kokosowymi.
CIASTA PYSZNE - Tort_smietanowy_kawa_5220195.jpg
• po 5 łyżek cukru i mąki pszennej • 5 jajek l 3 cukry w ...
• po 5 łyżek cukru i mąki pszennej • 5 jajek l 3 cukry waniliowe • po 3 łyżki mąki ziemniaczanej i kawy • 1 słoik kremu czekoladowego • 4 szkl. śmietany kremówki • 3 śmietan-fixy l 3 łyżki kakao • biała polewa l masło do blachy Sposób przygotowania • Rozbij jajka. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem. Połącz z żółtkami oraz obiema mąkami. Przelej na blachę posmarowaną masłem. Piecz 30 min w temp. 180 st. • Z biszkoptu wytnij kielich z monstrancją. Rozetnij go na dwa placki. Śmietanę ubij z kawą, kakao, cukrem waniliowym oraz śmietan-fixem. • Spodni placek posmaruj kremem czekoladowym oraz 2/3 kremu kawowego. Przykryj drugim biszkoptem. Wierzch i boki kielicha posmaruj pozostałym kremem kawowym. Monstrancję oblej białą polewą.
CIASTA PYSZNE - Serowy_herbatnikach_5219991.jpg
• 50 dag twarogu l 2 łyżki żelatyny • 1 opakowanie serka ...
• 50 dag twarogu l 2 łyżki żelatyny • 1 opakowanie serka waniliowego • pół szkl. cukru l pół kostki masła • 2 op. herbatników l sok z cytryny • 35 dag marcepana l cukier puder Sposób przygotowania • Masło stop, wystudź. Herbatniki pokrusz, wymieszaj z masłem. Tortownicę wyłóż pergaminem. Spód wylep masą z herbatników. Żelatynę zalej 1/3 szklanki wrzątku. Mieszaj, aż się rozpuści. • Twaróg wymieszaj z cukrem, serkiem oraz sokiem z cytryny. Masę ostrożnie połącz z żelatyną i wylej na przygotowany spód. Wstaw do lodówki na 4 godziny. • Marcepan rozwałkuj, podsypując cukrem pudrem. Z placka powycinaj krążki różnej wielkości i ułóż z nich różę na torcie.
CIASTA PYSZNE - Tort_jogurtowy_makiem_5220310.jpg
• 2 blaty biszkoptowe • 7 łyżeczek żelatyny • 3,5 szkl. ...
• 2 blaty biszkoptowe • 7 łyżeczek żelatyny • 3,5 szkl. jogurtu • 1 szkl. śmietany 36 proc. • 1/2 szkl. cukru pudru • 1 tabliczka startej czekolady • 2 łyżki ugotowanego maku • bita śmietana i masa marcepanowa do dekoracji Sposób przygotowania • Żelatynę namocz i rozpuść, podgrzewając. Śmietanę ubij. Jogurt połącz z cukrem, śmietaną i żelatyną. • Do tężejącego kremu dołóż czekoladę i mak, wymieszaj. Na dnie tortownicy umieść jeden blat, rozsmaruj na nim krem. Przykryj drugim biszkoptem i schładzaj 2-3 godziny. • Boki tortu udekoruj bitą śmietaną, a wierzch falbanką z marcepana. Na niej ew. ułóż kwiaty, np. goździki.
CIASTA PYSZNE - 4c5e8d6b476ed_440.jpg
Składniki dla >6 osób herbatniki, 4 opakowania c ...
Składniki dla >6 osób herbatniki, 4 opakowania cytrynowa galaretka, 1 kakao, 4 lyzki margaryna, 250g cukier waniliowy, 1 cukier, 3/4 szklanki dowolne bakalie, 300g wafle duze kwadratowe, 4 Opis przygotowania czas przygotowania: do 45 min 1. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody. 2. Tłuszcz, cukier, kakao i cukier waniliowy rozpuścić w rondlu- nie gotować. 3. Dodać pokruszone herbatniki i bakalie. Dokładnie wymieszać. 4. Dodać do masy galaretkę i jeszcze raz wymieszać. Mase wstawić do lodówki by ostygła i lekko stężała. 5. Wafle ułożyć pojedynczo na wilgotnej ściereczce i przykryć taka sama by zmiękły i dały się zrolować. 6. Mase układać na 2 waflach( brzegi wafli powinny zachodzić na siebie ok 3cm.) i zrolować. Owinąć "batony" folia spożywczą i wstawić do lodówki najlepiej na noc. Z podanych produktów wychodzą dwa salcesony. Kroić po skosie. Smaczności:)
CIASTA PYSZNE - 4b20a8f610406_440w.jpg
Składniki dla 2-4 osób CIASTO, : 2 szklanki mąki, , 20 ...
Składniki dla 2-4 osób CIASTO, : 2 szklanki mąki, , 20 dkg margaryny, , 1 łyżeczka proszku do pieczenia, , 1/2 szklanki cukru + 1/2 szkl. do piany), , żółtka, 3 masa serowa, : ser (mielony), 70 dkg całe jajka, 3 mleko, 2 szklanki budyń śmietankowy, 1 olej, 1/2 szklanki starta skórka z pomarańczy, 1 PIANA, : białka, 3 Opis przygotowania czas przygotowania: do 45 min 1. Zagnieść ciasto z podanych składników i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę. 2. Dokładnie zmiksować składniki masy serowej i wlać na ciasto. Upiec sernik (ok. 45 min. w 180 stopniach). 3. Ubić pianę z białek na sztywno i powoli dodawać cukier. Na 10 min. przed końcem pieczenia wyłożyć pianę na ciasto, rozsmarować i zapiec.
CIASTA PYSZNE - malibu_medium_recipe_watermark.jpg
Czas przygotowania: 30 minut Kaloryczność: 150 kcal Iloś ...
Czas przygotowania: 30 minut Kaloryczność: 150 kcal Ilość porcji: 20 Składniki 15 dag wiórek kokosowych 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego 0,5 l wódki czystej Z podanej ilości składników wychodzi ponad litr kokosowego Malibu. Etapy przygotowania Wiórki wsypać do 1,5-litrowego słoja, zalać wódką i odstawić na kilka dni (ok.5 dni do tygodnia) żeby alkohol przeszedł kokosem. Alkohol ma być szczelnie zamknięty żeby nie wywietrzał. Od czasu do czasu wstrząsnąć. Po kilku dniach wiórki odsączyć przez gazę. Oba rodzaje mleka w osobnym naczyniu połączyć ze sobą, po czym wymieszać z płynem alkoholowym. Przechowywać w lodówce. Podawać schłodzone. Rada: Odsączone wiórki nie wyrzucać! Można je wykorzystać do ciasta Rafaello, Alkoholika lub zrobić trufelki kokosowe.
 GRY  - 3746.2.jpg
Robin Hood to kolejna produkcja zespolu Spellbound, twór ...
Robin Hood to kolejna produkcja zespolu Spellbound, twórców bardzo dobrej gry strategicznej osadzonej w realiach dzikiego zachodu - Desperados: Wanted Dead or Alive. Akcja przenosi graczy do sredniowiecznej Anglii, gdzie walcza w imie sprawiedliwosci i honoru. Podobnie jak Desperados: Wanted Dead or Alive, Robin Hood to strategia toczona w czasie rzeczywistym, a my wcielamy sie oczywiscie w postac samego Robin Hood?a. Mozemy pokierowac druzyna skladajaca sie ze slynnych postaci, m.in. Maly John, Marian, braciszek Tuck i przeciwstawic sie takim typkom jak Guy of Gisborne. Do przejscia czeka czterdziesci nie-linearnych misji polaczonych zgrabna i (podobnie jak to mialo miejsce w Desperados) wciagajaca fabula. Cele misji beda bardzo r?zne, poczawszy od infiltracji, poprzez zadania ratunkowe (wydostanie braciszka Tuck?a z wiezienia), a skonczywszy na walce strategicznej (zdobycie fortecy) i klasycznych atakach (np. na konw?j). Gra posiada dopracowana grafike (izometryczny widok akcji, wysoka rozdzielczosc), przedstawiajaca akcje toczaca sie na szczeg?lowo odtworzonych terenach lasu Sherwood oraz miast Nottingham, York i Leicester. PL!!!!
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności