Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

jarzebina.jpg

Owoce - jarzebina.jpg
Download: jarzebina.jpg

18 KB

(355px x 250px)

0.0 / 5 (0 głosów)
cd 1]
Właściwości leczniczeDojrzałe i wysuszone owoce jarzębiny stosuje się w lecznictwie, jako środek przeciwszkorbutowy, moczopędny i ściągający przy niektórych dolegliwościach nerek, dróg moczowych, wątroby i woreczka żółciowego oraz schorzeniach spowodowanych przez niedobór witamin C i A. Zaleca sie je również przy cukrzycy, miażdżycy tętnic, nadciśnieniu oraz przy reumatyzmie. W niektórych krajach owoce jarzębiny wykorzystywane są jako łagodny środek przeczyszczający oraz hamujący krwawienia (np. przy żylakach odbytu).
Medycyna ludowa zaleca je przy przeziębieniach, kamicy nerkowej i pęcherza moczowego, stanach zapalnych żył, czerwonce oraz jako lek wzmacniający pracę serca i uszczelniający naczynia krwionośne. Zewnętrznie stosowane są do leczenia otwartych ran.

Wykorzystanie owoców jarzębinyZ owoców jarzębiny można przygotować odżywcze i lecznicze soki, syropy lub konfitury, musy a także nalewki. Konfitury można robić z samej jarzębiny lub z dodatkiem jabłek. Przecier z owoców jarzębiny można łączyć z przecierem z jabłek, dyni lub marchwi. Owoce jarzębiny nadają się także do suszenia, do późniejszego wykorzystania na witaminizujące i lecznicze herbatki. Jeśli owoce przed suszeniem będą poddane blanszowaniu, można je później wykorzystywać do przygotowania kisieli lub kompotów albo po prostu zjeść w herbatce.


Jarzębina jest powszechnie dostępna. Wykorzystajmy to i przynajmniej przygotujmy własny susz, który zimą będzie nas witaminizował i leczył.

barb
źródła: Sekcja Kuchnia, poz. 20, 28 i 29

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Owoce - POMARAŃCZE.jpg
Pomarańcze Niezastąpione źródło naturalnych witamin i ...
Pomarańcze Niezastąpione źródło naturalnych witamin i minerałów. Zawiera mnóstwo zawartość witaminy C (w 100 gramach jest jej aż 50 mg), która poprawia odporność organizmu, ułatwia przyswajanie żelaza i sprzyja pokonywaniu zmęczenia. Do tego dwie duże pomarańcze zapewniają tyle samo wapnia co szklanka mleka. To doskonały zamiennik dla wszystkich, którzy nie trawią laktozy.
Owoce - KIWI.jpg
Główną zaletą tego owocu jest zdolność hamowania apetytu ...
Główną zaletą tego owocu jest zdolność hamowania apetytu na słodycze. Poza tym jest on bogaty w witaminę C, która jest niezbędna do spalania tłuszczu (jedno kiwi pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę). Bogate są także w witaminę B i E, kwas foliowy i karotenoidy. Ze względu na dużą zawartość potasu są dobrym elementem diety dla osób aktywnych fizycznie. Drobne pestki występujące w owocu wpływają na usprawnienie pracy jelit, dlatego watro jeść je na śniadanie. Owoce kiwi mogą wywoływać reakcje alergiczne.
Owoce - JEŻYNY.jpg
Jeżyny Zawierają całą paletę składników odżywczych, m. ...
Jeżyny Zawierają całą paletę składników odżywczych, m.in. witaminę C, karoten, magnez i duże ilości błonnika. Do tego dodać należy bogactwo miedzi i żelaza oraz sole mineralne. Od dawna wywar z liści stosuje się przy grypie i stanach podgorączkowych. Także liście i kwiaty mają właściwości lecznicze (od czasów starożytnych były stosowane jako środek w walce z chorobami skóry). Zgodnie z medycyną ludową zaleca się picie soku z jeżyn na przeziębienia i drobne infekcje. Wzmacniają organizm, są pomocne w zwalczaniu grzybów i bakterii.
Owoce - JAGODA1.jpg
Jagody Ich najbardziej znaną zaletą są właściwości reg ...
Jagody Ich najbardziej znaną zaletą są właściwości regulujące trawienie. Świeże owoce leczą zaparcia, a suszone (także soki, kisiele i herbatki) hamują biegunki. Sprawdzają się przy zatruciach pokarmowych i działają bakterio- i wirusobójczo. Są dobrym źródłem witamin: A, B1, B2, B6, C, PP. Zawierają naturalne związki mineralne: wapń, żelazo, miedź, fosfor, siarkę, selen, cynk i kwasy owocowe. Są bogate w błonnik i przeciwutleniacze, które niszczą wolne rodniki zapobiegając w ten sposób chorobom nowotworowym. Poprawiają krążenie i biorą udział w produkcji czerwonych krwinek.
Owoce - GREJPFRUTY.jpg
Grejpfruty Mają niską wartość energetyczną, dość dużą ...
Grejpfruty Mają niską wartość energetyczną, dość dużą zawartość potasu (ważny ze względu na zapobieganie ryzyku chorób związanych z nadciśnieniem tętniczym) i witaminy C. Obniżają poziom cholesterolu oraz glukozy we krwi i wspomagają proces odchudzania. Należy pamiętać, żeby nie popijać leków sokiem z grejpfrutów (wchodzą w niebezpieczne interakcje).
Owoce - BANAN.jpg
Banany Zawierają trzy naturalne cukry - sacharozę, fruk ...
Banany Zawierają trzy naturalne cukry - sacharozę, fruktozę i glukozę. W połączeniu z błonnikiem dają naprawdę szybkiego, energetycznego "kopa". Badania udowodniły, że dwa banany mogą dostarczyć organizmowi energii do intensywnej pracy przez 90 minut (dlatego są ulubionym owocem sportowców). Pomagają dojść do zdrowia po chorobie i podnieść naszą odporność. Stanowią też bogate źródło potasu, pierwiastek ważny dla prawidłowego funkcjonowania serca i mięśni.
Owoce - AWOKADO.jpg
Awokado Często nazywane maślanym owocem ze względu na ł ...
Awokado Często nazywane maślanym owocem ze względu na łatwo przyswajalny tłuszcz. Zawiera białko, błonnik, beta-karoten, witaminy z grupy B, C i E, a także potas, magnez, wapń oraz fosfor. Ten owoc doskonale wzmacnia serce, obniża poziom trójglicerydów oraz "zły cholesterol", jednocześnie podwyższając "dobry". Redukuje poziom insuliny we krwi i prawie w ogóle nie zawiera cukru.
Owoce - GREJPFRUT.jpg
Grejpfrut to ulubiony owoc osób, które mają ochotę zrzuc ...
Grejpfrut to ulubiony owoc osób, które mają ochotę zrzucić zbędne kilogramy. Poza właściwościami dietetycznymi, posiada on jednak wiele innych. Naukowcy Ezra Cohen oraz Mark Ratain z University of Chicago zajmują się występującymi w grejpfrutach furanokumarynami. Są to substancje, które zaburzają wchłanianie wielu leków. Właśnie z tego powodu lekarze i farmaceuci przestrzegają przed popijaniem leków sokiem z tego owocu. Przy okazji wielu badań okazało się jednak, że w przypadku jednego z leków antynowotworowych – rapamycyny, działanie tych substancji jest wręcz odwrotne, działanie leku wzmacnia się aż czterokrotnie! Co więcej, cytrusy, takie jak grejpfrut, ale też cytryna czy pomarańcz zawierają aż 58 składników chemicznym, które potencjalnie wykazują działanie antynowotworowe. Należą do nich m.in. karotenoidy, flawonoidy, terpeny, limonoidy oraz kumaryny.
Owoce - pomarancze-300x300.jpg
8. Pomarańcze Wartość odżywcza (1 średnia): 52 kcal, ...
8. Pomarańcze Wartość odżywcza (1 średnia): 52 kcal, 3g błonnika Wpływ na zdrowie: oprócz witaminy C i potasu pomarańcze zawierają sporo kwasu foliowego, ważnego szczególnie dla kobiet w ciąży z wagi na to, że pomaga zapobiegać wadom ośrodkowego układu nerwowego poczętego dziecka. Ciekawostka: biała skórka pomarańczy zawiera niemal tyle samo witaminy C, co miąższ, dlatego owoce te powinno się jeść razem z ich białą częścią
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności