Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

49acd3b7f2.jpeg

kapciajerzy1 / ●Ciasta / 49acd3b7f2.jpeg
Ciasta - 49acd3b7f2.jpeg
Download: 49acd3b7f2.jpeg

37 KB

(600px x 450px)

0.0 / 5 (0 głosów)
MAKOWIEC NA BISZKOPCIE
0,5 kg maku
1szkl cukru lub słoiczek miodu sztucznego
3 jajka
3/4 kostka masła lub margaryny
1 aromat migdałowy
1 łyżki kaszki mannej lub 2 łyżki kartoflanki
1 łyżeczka proszku
bakalie
Wyk.
Mak skręcić na sucho sparzyć wodą dodać margarynę cukier lub miód aromat proszek i żółtka na koniec ubitą pianę z białek.Masę wylać na blachę i piec ok.30 min.,w tym czasie ubić biszkopt z 4 jaj i wlać na masę makową i jeszcze piec 20-25 min.Po wystudzeniu wyjąć placek tak by biszkopt był na dole.Zrobić krem jak na tort z 1 kostki margaryny dodając kakao sparzonego wodą i bakalie i czekoladę.Wyłożyć krem na wierzch placka,potrzec czekoladą.Może pracochłonne ale ja smakuje,życzę smacznego.
Krem
1 kostka margaryny-25dag
2 jajka
4 łyżki cukru
kopiasta łyżka kakao-sparzyc gotującą wodą
1 cukier waniliowy-16g

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Ciasta - 69fe4240f0.jpeg
MILKY WEY Biszkopt ciemny z 4 jaj Masa śmietanowa ...
MILKY WEY Biszkopt ciemny z 4 jaj Masa śmietanowa 0,5 litra kremówki łyżka żelatyny(wlewamy letnią) 2 łyżki cukru pudru Śmietanę ubic dodac cukier i letnią żelatynę(żelatynę namoczyc w 2-3 łyżkach zimnej wody a gdy napęcznieje zalac gotującą do 1/4 szklanki) Masa czekoladowa 3/4 kostki margaryny 2 czekolady(mleczna+gorzka) Wszystko roztopic,po wystudzeniu dodac 3 żółtka i pianę z białek
Ciasta - 841e74ec44.jpeg
Pianka Biszkopt ciemny z 4 jaj Masa 1,5 kostki marg ...
Pianka Biszkopt ciemny z 4 jaj Masa 1,5 kostki margaryny 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mleka 6 łyżeczek żelatyny 1 cukier waniliowy 6 jaj 1 olejek cytrynowy Margarynę,cukier i żółtka utrzec do białości,1 szklankę mleka zagotowac,a 0,5 szklane mleka zimnego namoczyc żelatynę i gdy napęcznieje wlac do gorącego mleka.Do utartej masy wlewac przestudzone mleko,ciągle mieszając.Gdy masa zacznie gęstniec dodac ubite białka delikatnie mieszając.Proszę pamiętac by wszystkie składniki miały jednakową temperaturę,inaczej się zważy. Polewa 1 gorzka czekolada 1/4 kostki margaryny
Ciasta - a02ce7595f.jpeg
Agrestowiec Biszkopt z 4 jaj 0,5 litra soku z agrestu ...
Agrestowiec Biszkopt z 4 jaj 0,5 litra soku z agrestu 0,5 litra wody 3 budynie śmietankowe-40g 4 łyżeczki żelatyny-zalac małą ilością wody 15 dag cukru Ugotowac z wszystkiego budyń,do gorącego dodac namoczoną żelatynę.Zimny budyń utrzec z 1 kostką margaryny i dodac 3 żółtka.Masę wyłożyc na biszkopt,na masę ułożyc agrest i zalac 2 galaretkami agrestowymi.
Ciasta - 49acd3b7f2.jpeg
MAKOWIEC NA BISZKOPCIE 0,5 kg maku 1szkl cukru lub sło ...
MAKOWIEC NA BISZKOPCIE 0,5 kg maku 1szkl cukru lub słoiczek miodu sztucznego 3 jajka 3/4 kostka masła lub margaryny 1 aromat migdałowy 1 łyżki kaszki mannej lub 2 łyżki kartoflanki 1 łyżeczka proszku bakalie Wyk. Mak skręcić na sucho sparzyć wodą dodać margarynę cukier lub miód aromat proszek i żółtka na koniec ubitą pianę z białek.Masę wylać na blachę i piec ok.30 min.,w tym czasie ubić biszkopt z 4 jaj i wlać na masę makową i jeszcze piec 20-25 min.Po wystudzeniu wyjąć placek tak by biszkopt był na dole.Zrobić krem jak na tort z 1 kostki margaryny dodając kakao sparzonego wodą i bakalie i czekoladę.Wyłożyć krem na wierzch placka,potrzec czekoladą.Może pracochłonne ale ja smakuje,życzę smacznego. Krem 1 kostka margaryny-25dag 2 jajka 4 łyżki cukru kopiasta łyżka kakao-sparzyc gotującą wodą 1 cukier waniliowy-16g
Ciasta - 415c14ad6d.jpeg
DESER Z GALARETEK 3 galaretki (żółta, zielona, czerwo ...
DESER Z GALARETEK 3 galaretki (żółta, zielona, czerwona) 3-4 łyżki żelatyny 1 szkl. mleka 2 szkl. gęstej śmietany 4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy Galaretki rozpuścić każdą w oddzielnej wodzie, wlać do głebokich talerzy i pozostawić do całkowitego stężenia. Rozpuścić żelatynę w szklance gorącego mleka (mleka nie gotować tylko dobrze podgrzać). Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy śmietana będzie dobrze ubita to dodawać po łyżce przestudzonej żelatyny, dobrze wymieszać. Galaretki pokroić na drobne kostki. Blaszkę wyłożyć folią. Dodać galaretki do śmietamy, delikatnie wymieszać następnie wyłożyć wszystko na blaszkę i wstawić do lodówki aby wszystko razem stężało. SMACZNEGO ;0)
Ciasta - 6b70d6d591.jpeg
CAPPUCCINO I ciasto: 28 dag. cukru kryształu 16 dag ...
CAPPUCCINO I ciasto: 28 dag. cukru kryształu 16 dag. mąki pszennej 4 dag. kakao 8 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodoawć po żółtku i po trzy łyżki cukru, ubijać do białości jak na biszkopt. dodać pozostałe składniki, wymieszać dokładnie ale powoli. Ciosto wylać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Upiec. Po upieczeniu przekroić na dwie częsci. II ciasto: 20 dag. wiórek kokosowych 5 białek 1 szkl.cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić dodać cukier i dalej ubijać do sztywności. Dodać wiórki, mąkę i proszek do pieczenia, lekko wymieszać. Piec na złoty kolor w temp. 160 - 180 przez 30 min. MASA: 5 żółtek 1 cukier waniliowy 3 łyżki mąki pszennej 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 2 szkl. mleka 3/4 szkl. cukru 1 kostka masła lub jakiejś dobrej margaryny 3 dag. kawy cappuccino w proszku Mleko, cukier, budyń, mąkę, cukier waniliowy i żółtka zmiezać i ugotować budyń. Masło utrzeć na puch, dodać wystudzony budyń oraz kawę, ciągle ucierając. Przełożenie placka: I ciasto - masa - II ciasto - masa - I ciasto - polewa - można posypać orzechami. SMACZNEGO!!!!!
Ciasta - 914402cacd.jpeg
ZEBRA 2,5 szkl. mąki 2 szkl. cukru 1 szkl. gazowane ...
ZEBRA 2,5 szkl. mąki 2 szkl. cukru 1 szkl. gazowanego napoju pomarańczowego 0,5 szkl. oleju 5 jaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 pomarańczowy olejek zapachowy (aromat do ciast) Ubić pianę z białek, a gdy będzie bardzo sztywna, dodać cukier i żółtka jaszcze chwile ubijać. Następnie wlać olej, napój pomarańczowy, olejek, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać ręcznie lub na naj mniejszych obrotach mikserem. Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej wsypać kakao, do drugiej dwie łyżki mąki. Do blachy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej taryą bułką wlewać łyżką na przemian białe i ciemne ciasto. Upiec w dobrze nagrzanym piekarniku.
Ciasta - 375cbbef67.jpeg
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI Ciasto: 25 dag. mąki 2 jajka ...
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI Ciasto: 25 dag. mąki 2 jajka (całe) 14 dag. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 14 dag. margaryny Zagnieść ciasto i wyłożyć nim dno i boki blaszki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Ser: 1 kg. sera 1 1/4 szkl. mleka 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 1/2 szkl. oleju 2 jajka (całe) 4 żółtka 1 szkl. cukru kryształu Ubić mikserem jajka, żółtka, cukier. Dodać zmielony 2-krotnie ser, mleko, suche budynie,cukier waniliowy i olej. Brzoskwinie skroić w kostkę dodać do sera i wszyszko razem dodrze połączyć. Wylać na ciasto wyłożone w blaszce i piec ok. 50 min.
Ciasta - 3c0c35a15a.jpeg
RÓZE KARNAWAŁOWE 1 kg. mąki 3 żółtka 3 jajka 8 dag ...
RÓZE KARNAWAŁOWE 1 kg. mąki 3 żółtka 3 jajka 8 dag. drożdży 1 szkl. letniego mleka 12 dag. masła 5 dag. cukru szczypta soli oraz: białko cukier puder konfitura z wiśni olej do smażenia Z drożdży, mleka, 2 łyżek mąki i cukru robimy rozczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia. Masło roztapiamy podgrzewając na małym ogniu. Do mąki dodajemy żółtka, jajka, sól i rozczyn. Wyrabiamy ciasto i stopniowo wlewamy masło. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość zagniatamy. czynność powtarzamy trzykrotnie. Ciasto rozwałkowujemy na placek grubości ok. 1 cm. Wykrawamy krążki różnej wielkości np. szklanką, literatką i kieliżkiem. Krążki nacinamy po brzegach i sklejamy po trzy różnej wielkości, smarujemy białkiem. Smażymy na gorącym oleju, rumieniąc z obu stron. Dekorujemy konfiturą wiśniową i posypujemy cukrem pudrem. Do ciasta dobrze jest dodać 2 łyżki spirytusu, żeby róże nie chłoneły zbyt dużo tłuszczu.
Ciasta - 448f1e633f.jpeg
PĄCZKI DLA ALERGIKÓW 25 dag. mąki pszennej 5 dag. cu ...
PĄCZKI DLA ALERGIKÓW 25 dag. mąki pszennej 5 dag. cukru 150 ml wody 2 dag. drożdży suszonych lub 4 dag. świeżych 30 ml bezzapachowego oleju np. z pestek winogron lub masła roślinnego sól oraz: cukier puder dżem olej do smażenia Składniki na ciasto mieszamy, świeże drożdże najpierw rozprowadzamy w wodzie. Wyrabiamy dodając szczyptę soli, i odstawiamy na godzinę. Formujemy nie duże kule (10 sztuk) i układamy na oprószonej mąką stolnicy. Przykrywamy ściereczką i na pół godziny odstawiamy do wyrośnięcia. W głębokiej patelni lub rądlu rozgrzewamy olej, smażymy pączki, aż będą równomiernie przyrumienione. Ostudzone nadziewamy dżemem (za pomocą rękawa do wyciskania kremów) i polewamy lukrem z cukru pudru utartego z wodą lub postpujemy cukrem pudrem. Pączki możemy również przekroić na pół i posmarować dżemem. Te pączki smakują tak samo pysznie jak tradycyjne, ale są bez jajek, mleka i masła, więc śmiało można polecić je alergikom.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności