Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

SZYBKIE FAWORKI-JEDYNA0101.jpg

kapciajerzy1 / PRZEPISYღ / SZYBKIE FAWORKI-JEDYNA0101.jpg
PRZEPISY - SZYBKIE FAWORKI-JEDYNA0101.jpg
Download: SZYBKIE FAWORKI-JEDYNA0101.jpg

51 KB

(312px x 215px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Składniki:

35 dag mąki
3 dag miękkiego masła(1 łyżka)
3 żółtka
1 całe jajo
10 dkg śmietany (7 łyżek)
1 łyżka spirytusu albo 2 łyżki wódki albo łyżka octu
smalec lub olej
cukier puder

Jak przyrządzić:

Ze składników zagnieść dość miękkie i gładkie ciasto. Można od razu odcinać niewielkie kawałki, cieniuteńko je rozwałkowywać i radełkiem albo nożem wykrawać długie prostokąty, nacinać je wzdłuż, przekładać jeden koniec przez powstałą dziurkę i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, a potem posypywać cukrem pudrem. Ciasto podczas pieczenia powinno ładnie bąbelkować, pod warunkiem oczywiście, że było bardzo cieniutko rozwałkowane.
Ja po zagnieceniu ciasta kilka minut walę w nie wałkiem: jak się rozpłaszczy składam i znowu walę, ale nie za długo, bo to nudna czynnosć :-)
Z tego przepisu wychodzą dwa pełne talerze faworków.
Alkoholu albo octu dodaje się, żeby ciasto nie chłonęło zanadto tłuszczu podczas smażenia.
Robiłam te chruściki na smalcu i na oleju, obie wersje są bardzo smaczne i właściwie tylko nieznacznie się różnią.
Jeśli nie chce nam się smażyć wszystkiego na raz, połowę ciasta możemy włożyć do lodówki i resztę faworków przyrządzić następnego dnia..
Uwaga:
Nie dodajemy cukru do ciasta, ponieważ powoduje to szybsze przypalanie się faworków. Lepiej po prostu obficie posypać je po usmażeniu

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazek
Inne pliki do pobrania z tego chomika
PRZEPISY - DSC_6414-1.jpg
Składniki: 350gr miękkiego masła 3 szklanki cukru (może ...
Składniki: 350gr miękkiego masła 3 szklanki cukru (może być cukier puder) 6 roztrzepanych jajek 3 szklanki mąki 2.5 szklanki mleka 5-6 łyżek kakao 4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki esencji waniliowej 3 łyżeczki esencji rumowej dżem porzeczkowy wiśnie bez pestek w słoiku (w syropie/ kompocie) Polewa: dwie deserowe czekolady pół szklanki mleka Uwaga: składniki są dobrane do dużej formy tortowej. Ciasto można jednak zrobić w formach keksowych lub mniejszych kwadratowych i wtedy polecam zrobić z połowy lub dwóch trzecich składników (w zależności od formy). Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wkładamy masło, cukier i esencje waniliową oraz rumową do miski i ucieramy do momentu uzyskania lekkiej, puszystej masy. Stopniowo dodajemy jajka ciągle mieszając. Następnie przesiewamy mąkę do osobnego naczynia, dodajemy proszek do pieczenia i kakao. Do utartej masy z masłem i jajkami stopniowo dosypujemy na przemian mieszankę mączną i mleko. Cały czas ucieramy, aby nie było grudek. Tortownicę nacieramy masłem i posypujemy bułką tartą, a następnie przelewamy do niej całą masę. Pieczemy ok. 1 godziny w 180 stopniach. Patyczkiem/ wykałaczką sprawdzamy czy ciasto jest gotowe (zakładamy, że jest jeśli nie klei się do patyka). Po upieczeniu ciasta wyjmujemy je z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia. Następnie ostrym nożem przekrajamy całe ciasto wzdłuż i ostrożnie zdejmujemy górną część. Wierzch drugiej części smarujemy obficie dżemem porzeczkowym, a na nim układamy wiśnie (wedle uznania). Następnie ostrożnie nakładamy z powrotem drugą część ciasta. Kolejnym krokiem jest roztopienie czekolad. Ja robię w ten sposób, że na gotującą się wodę w garnku kładę rondelek z pokruszoną w kostki czekoladą i na parze rozpuszczam ją. Gdy gęstnieje za bardzo dodaję trochę mleka. Gdy cała czekolada się rozpuści polewam nią ciasto tak, aby całe było nią pokryte i żeby stworzyła się z niej skorupa. Następnie na górze ciasta układam wiśnie. Gdy czekolada zastygnie, ciasto jest gotowe do podania :) Nie za słodkie, kakaowe ciacho z mocno czekoladową polewą i pysznymi owocami :) Smacznego!
PRZEPISY - SZYBKIE FAWORKI-JEDYNA0101.jpg
Składniki: 35 dag mąki 3 dag miękkiego masła(1 łyżk ...
Składniki: 35 dag mąki 3 dag miękkiego masła(1 łyżka) 3 żółtka 1 całe jajo 10 dkg śmietany (7 łyżek) 1 łyżka spirytusu albo 2 łyżki wódki albo łyżka octu smalec lub olej cukier puder Jak przyrządzić: Ze składników zagnieść dość miękkie i gładkie ciasto. Można od razu odcinać niewielkie kawałki, cieniuteńko je rozwałkowywać i radełkiem albo nożem wykrawać długie prostokąty, nacinać je wzdłuż, przekładać jeden koniec przez powstałą dziurkę i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, a potem posypywać cukrem pudrem. Ciasto podczas pieczenia powinno ładnie bąbelkować, pod warunkiem oczywiście, że było bardzo cieniutko rozwałkowane. Ja po zagnieceniu ciasta kilka minut walę w nie wałkiem: jak się rozpłaszczy składam i znowu walę, ale nie za długo, bo to nudna czynnosć :-) Z tego przepisu wychodzą dwa pełne talerze faworków. Alkoholu albo octu dodaje się, żeby ciasto nie chłonęło zanadto tłuszczu podczas smażenia. Robiłam te chruściki na smalcu i na oleju, obie wersje są bardzo smaczne i właściwie tylko nieznacznie się różnią. Jeśli nie chce nam się smażyć wszystkiego na raz, połowę ciasta możemy włożyć do lodówki i resztę faworków przyrządzić następnego dnia.. Uwaga: Nie dodajemy cukru do ciasta, ponieważ powoduje to szybsze przypalanie się faworków. Lepiej po prostu obficie posypać je po usmażeniu
PRZEPISY - SEKACZ-JEDYNA0101.jpg
Składniki: 1,5 szkl. cukru 2,5 szkl. mąki pszennej ...
Składniki: 1,5 szkl. cukru 2,5 szkl. mąki pszennej 9 jaj 1,5 kostki masła śmietankowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kieliszek wódki (niekoniecznie) Jak przyrządzić: Masło utrzeć z cukrem (można je trochę podgrzać, np. w mikrofalówce - lepiej sie połączą), dodać żółtka ze wszystkich jaj a białka ubić na sztywną pianę w oddzielnej misce, dodać mąkę, na końcu proszek do pieczenia, wódkę i pianę. Piekarnik należy nastawić na 250 stopni i tak, aby grzał tylko od góry. Blachę dowolnego kształtu należy wyłożyć papierem pergaminowym, bez dodatku tłuszczu. Ciasto należy nakładać na blachę warstwami, 3-4 mm (ale może być też 2 lub 5), i każdą warstwę piec kilka minut, tak aby wierzch był lekko brązowy.
PRZEPISY - ciasto śliwkowo-piankowe.jpg
Składniki: 1 kg śliwek węgierek cukier puder cuki ...
Składniki: 1 kg śliwek węgierek cukier puder cukier waniliowy Na ciasto: 5 jaj 5 łyżek mąki ziemniaczanej 5 pełnych łyżek cukru otarta skórka z cytryny łyżka proszku do pieczenia tłuszcz byłka do formy Jak przyrządzić: Śliwki starannie umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki Z białek ubić sztywną pianę, dodając stopniowo po trochu cukier Do piany dodać od razu wszystkie żółtka, następnie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, otartą skórkę z cytryny. Ciasto rozłożyć równą cieniutką warstwą na wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszce do pieczenia Na cieście ułożyć rządkami połowki śliwek, wstawić do nagrzanego( 180 st) piekarnika. Piec około 25 min.Lekko zrumienione ciasto wyjąć z piekarnika i odrazu mocno posypać cukrem pudrem z wanilią
PRZEPISY - ciasta_rozne-rolada_czekoladowa.jpg
Składniki: * 5 rozdzielonych jajek * 1/4 szklan ...
Składniki: * 5 rozdzielonych jajek * 1/4 szklanki cukru pudru * 3/4 szklanki roztopionej, ostudzonej gorzkiej czekolady * 2 łyżki mąki przesianej i wymieszanej z 2 łyżkami kakao * 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Krem czekoladowy * 1/2 szklanki gorzkiej czekolady * 2/3 szklanki tłustej śmietany Sposób przygotowania: * 1. Włożyć żółtka do miski, wsypać cukier. * Ucierać, aż mieszanina zrobi się gęsta i biała. * Mieszając, dodać czekoladę i mieszaninę mączną. * 2. Dodać białka ubite na sztywną pianę. * Wylać ciasto na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia foremkę o wymiarach 25 x 30 cm i piec 12-15 minut. * Przewrócić na ściereczkę kuchenną posypaną cukrem i zwijać od krótszego boku. * Odstawić do wystygnięcia. * 3. Aby zrobić masę, włożyć czekoladę do małego rondla, dodać śmietanę i podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada się stopi. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Zimną masę przełożyć do miski, miskę postawić na lodzie. Ucierać do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji. * 4. Rozwinąć ciasto, posmarować masą i zwinąć z powrotem. * Podawać pokrojone w plastry.Uwagi: Piec w temperaturze 180°c Porcji 8 Przygotowanie 30 min Pieczenie 15 min 8 min na zrobienie masy Kalorie 322 Tłuszcz 14,7 g
PRZEPISY - Ciasto orzechowo-cynamonowe.jpg
Składniki: szklanka cukru 4 jajka 2 szklanki mąki ...
Składniki: szklanka cukru 4 jajka 2 szklanki mąki łyżeczka sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki cynamonu 2 łyżki kakao 2/3 szklanki oleju 3/4 szklanki zmielonych orzechów laskowych 1/2 szklanki orzechów Jak przyrządzić: Białka z cukrem ubić na sztywno. Dodać żółtka cały czas ubijając. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao wymieszać i powoli dodawać do ubitych jaj. Wszystko razem wymieszać. Do masy wlać olej, wrzucić orzechy, ewentualnie inne "dodatki" i wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej tortownicy i piec 50 minut w 180 stopniach. Na koniec można polać polewą czekoladową.
PRZEPISY - SZARLOTKA-JEDYNA0101.jpg
Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 ? szklanki ...
Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 ? szklanki mąki pszennej ? szklanki mąki ziemniaczanej 1 ? łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag margaryny Nadzienie: 1 kg jabłek 1 kisiel cytrynowy 3 łyżki cukru Do dekoracji: cukier puder Jak przyrządzić: Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Smażyć z cukrem około 15 minut. Ostudzić, dodać kisiel w proszku i dokładnie wymieszać. Białka ubić, dodać cukier, a następnie żółtka i dalej ubijać. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia połączyć, dodać do ubitych jajek. Następnie dodać roztopioną gorącą margarynę i wszystko razem delikatnie wymieszać. Połowę ciasta wylać na wysmarowaną tłuszczem blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 °C na 15 minut. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka i przykryć pozostałym ciastem. Całość piec przez 45 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
PRZEPISY - ROGALIKI MAMINE-JEDYNA0101.jpg
Składniki: 0,5 kg mąki 1 kostka masła 2 jaja 1 ...
Składniki: 0,5 kg mąki 1 kostka masła 2 jaja 1 szklanka mleka 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy szczypta soli paczka drożdży marmolada, prażone jabłka, słodki serek, gęsty budyń Jak przyrządzić: Drożdże rozetrzeć z cukrem i 1/2 szklanki ciepłego (nie gorącego!) mleka. odstawić na 10min do wyrośnięcia. Mąkę posiekać nożem z masłem dodać drożdże i resztę mleka. ciasto wrzucić do zimnej wody i poczekać, aż wypłynie. Wówczas wyrobić, dodając cukier waniliowy i troszkę mąki. Podzielić na 4 części. Rozwałkować i wycinać romby ok 7x7cm w zależności od tego jak duże chcemy rogaliki. Na każdy kawałek kłaść łyżeczką niewielką ilość marmolady, serka, prażonych jabłek lub gęstego budyniu. Zwijać jak rogale. Układać na blasze. Przed wstawieniem do piekarnika, rogaliki smarować żółtkiem rozbitym z łyżką cukru. Piec ok 20min na złoty kolor. Upieczone rogaliki można posypać cukrem pudrem.
PRZEPISY - ciasto fistaszek 1.jpg
Przygotowanie zajmuje 90 - 120 min składniki na tortow ...
Przygotowanie zajmuje 90 - 120 min składniki na tortownicę o średnicy 23cm Składniki: spód: 100 g gorzkiej czekolady 50g fistaszków 100g masła 200g pokruszonych ciastek zbożowych/ herbatników / krakersów ( próbowałam wszystkich kombinacji i zawsze sie udaje) nadzienie: 250g masła orzechowego 500g serka kremowego, np Philadelphia. Ważne, żeby nie był wodnisty. 3 jajka 3 żółtka 125 ml kwaśnej śmietany 150g cukru polewa: 100g gorzkiej czekolady 250 ml kwaśniej śmietany 30g brązowego cukru ( można też użyć białego) Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy 180 stopni Wszystkie składniki należy wymieszać razem aż utworzą lepką kulę. Nie trzeba koniecznie miażdzyć dokładnie orzeszków i czekolady, może zostać kilka większych kawałków. Następnie taką masą wykładamy tortownicę, wstawiamy do lodówki i bieżemy się za środek sernika. W dużej misce mieszamy mikserem wszystkie składniki na gładką masę, którą wylewamy na schłodzony spód. Wstawiamy do piekarnika na 50 - 60 min Po tym czasie wierzch ciasta powinien być konsystencji stałej. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do wystudzenia i przygotowujemy polewę. Na małym ogniu mieszamy razem śmietanę, cukier i czekoladę, aż do zupełnego połączenia tych składników. Polewę rozsmarowujemy równomiernie na wierzchu ciasta. wstawiamy sernik do lodówki najlepiej na całą noc ale juz po 2 godzinach polewa stwardnieje i cały sernik będzie miał na tyle zwartą konsystencję, żeby można go było ze smakiem zajadać. Orginalny przepis można znaleźć w książce Nigelli "Kuchnia. Przepisy z serca domu" Delicja :)
PRZEPISY - ciasteczka-chlebki_migdalowe.jpg
Składniki: * 400 g masła (sklarowanego) * 1/4 s ...
Składniki: * 400 g masła (sklarowanego) * 1/4 szklanki cukru pudru * 1 łyżka esencji waniliowej * 1 szklanka zmielonych blanszowanych prażonych migdałów * 1 żółtko * 5 szklanek mąki * 20 goździków cukier puder do posypania Sposób przygotowania: * 1. Nagrzać wstępnie piekarnik. * 2. Utrzeć masło z cukrem, aż zbieleje i zrobi się śmietankowe, dodać wanilię z migdałami i dokładnie wymieszać. * Dodać żółtko i dobrze wymieszać. * Przesiać mąkę i dodać do mieszanki metalową łyżką, mieszając do całkowitego połączenia. * Wyrabiać rękami ciasto przez dwie minuty (do uzyskania gładkiego ciasta). * Owinąć w folię plastikową i chłodzić 15 minut w lodówce. * 3. Spłaszczyć ciasto rękami (na grubość 2 cm) i uformować półksiężyce. * Włożyć goździk do środka każdego ciastka. * Piec na blasze 15 minut lub do zrumienienia. * 4. Wyjąć z pieca, wyłożyć na arkusz papieru piekarniczego i posypać cukrem pudrem (póki gorące), przesiewając cukier przez sitko. * Zostawić do wystudzenia. * Zapakować do szczelnego pojemnika Uwagi: WYSTARCZA NA 20 SZTUK Piec w temperaturze 170°C Przygotowanie 15 min + 15 min chłodzenia Pieczenie 15 min Kalorie 203 Tłuszcz 10,5 g
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności