Czubajka kania (5)(1).jpg
-
==A-ZIMOWE NOWE -
A1 -
Animacje- gify (RosiTa38) -
Animacje- gify (RosiTa38) (1) -
ANIMACJE3) -
Animacje-gify1 (RosiTa38) -
Brokat ruchome -
GIPHY (3) -
GRUDZIEŃ -
JESIENNE -
kobietki(3) -
Kobiety różne 3D png (RosiTa38) -
KWIATKI(3) -
LATO -
LATO (3) -
LATO MIESZANINA (3) -
małe obrazki(3) -
MIRA3) -
MOWE OBRAZKI(3) -
Now kobiety i gif (3) -
nowe -
nowe obrazki(2) -
Nowoutkie(3) -
Nowy giphy (3) -
Nowy DODATKII (3) -
Nowy folder (2) -
Nowy folder (zbiór3) -
Nowy Gif(3) -
Nowy GIFIKI3) -
Nowy RUCHOME DODATKI(3) -
Nowy ZBIOR ANIME (3) -
Nowy ZBIÓR (3) -
Nowy ZBIÓR(3) -
obrazki (3) -
OBRAZKI WIOSNA(2) -
Originals -
PASKI -
Pozdrowienia -
Pozdrowienia Zrobione (2) -
POZDROWIENIA(2) -
Prezenty od Marlenki -
ruchome(1) -
SYLWESTER I NOWY ROK -
śnieg -
wężyki ruchome, nieruchome -
wężyki ruchome, nieruchome(1) -
wiosna(3) -
WIOSNA🍀🍀🍀 -
Z pulpitu(3) -
👱 Ruchome kwiaty (RosiTa38)
w kształcie parasola o średnicy 10-30 cm z garbkiem na środku, z popękaną, łuszczącą się skórą. U młodych kapelusz w całości jest brązowy. Brzeg kapelusza postrzępiony, zazwyczaj biały trzon, o długości 20-40 cm, wysmukły, u dołu bulwiasty, u młodych okazów brązowy, u starszych popękany, pierścień ruchomy, biały. Na trzonie występują ciemniejsze poprzeczne prążki. Początkowo jest pełny i gąbczasty, na starszych owocnikach pusty w środku.Pierścień pod kapeluszem kani jest wełniasty i można go przesuwać po trzonie. Grzyb jadalny: uważany za bardzo smaczny, jadalne są nóżki i kapelusze. Pierścienie są jednak gorzkie. Najczęściej kanie przyrządza się poprzez panierowanie w formie kotleta. Można też jeść smażone kapelusze z chlebem. Nie zjada się młodych grzybów, z uwagi na możliwość pomylenia z muchomorami.