Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

pieprznik jadalny.jpg

wporzochomik / Grzyby / GRZYBY JADALNE / pieprznik jadalny.jpg
GRZYBY  JADALNE - pieprznik jadalny.jpg
Download: pieprznik jadalny.jpg

64 KB

(762px x 494px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Pieprznik jadalny

obrazek

Pieprznik jadalny (Cantharellus cibarius) – rośnie od czerwca do listopada. Ma żółtą barwę, choć o różnym natężeniu: bladożółtą, żółtopomarańczową lub nawet zupełnie rdzawożółtą. Kapelusz młodych osobników jest niewielki, wypukły; z wiekiem staje się wklęsły, nawet lejkowaty, o podwiniętym ku blaszkom brzegu. Powierzchnia może być falisto powyginana, a u starszych osobników wręcz porwana. Blaszki u młodych trudno dostrzegalne, skryte pod kapeluszem, a u dojrzałych na zewnątrz lejka. Mają postać żylastych fałd, często rozwidlonych lub wzajemnie łączących się. Trzon tej samej barwy co kapelusz lub nieco jaśniejszy; walcowaty, zwęża się ku dołowi. Miąższ biały z żółtym lub słomkowym odcieniem, ścisły, w dotyku nieco mięsisty. Powszechny w lasach różnego typu, choć głównie w borach iglastych, zwłaszcza we mchu. Jest grzybem mikoryzowym; współżyje z wysokimi drzewami – głównie z sosną i świerkiem.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Grzyby jadalne

obrazek
Inne pliki do pobrania z tego chomika
GRZYBY  JADALNE - mleczaj rydz.jpg
Mleczaj rydz Grzyb bardzo smaczny i w niektórych ...
Mleczaj rydz obrazek Grzyb bardzo smaczny i w niektórych miejscach występuje bardzo obficie np. w młodych świerczynach. Rzadziej pod sosnami i lasach mieszanych. Owocniki średniej wielkości o charakterystycznej pomarańczowej barwie. Na powierzchni kapelusza ciemniejsze smugi koliste. W miejscach zagnieceń i uszkodzeń pojawiają się brudnozielone plamy. Kapelusz u młodych osobników z podwiniętym brzegiem, później lejkowaty. Blaszki u spodu zbiegają w dół trzona. Trzon pusty w środku, około 5 cm, po przecięcie charakterystyczny kolor pomarańczowy i takie samo mleczko. Od tego mleczka pochodzi nazwa grzyba (mleczaj), a jego kolor jest bardzo ważną cechą rozpoznawczą tego gatunku. Mleczaj rydz jest powszechnie znany i uważany za jeden z najsmaczniejszych, zwłaszcza uduszony na maśle. Chętnie marynowany, solony i konserwowany, ale do suszenia nie nadaje się. Niestety powiedzenie “zdrowy jak rydz” jest lekko przesadzone. Grzyb łatwo ulega zaczerwieniu (robaczywieje) i jest bardzo trudny do transportu w stanie surowym (kruchy i wrażliwy na uszkodzenia). W pobliżu terenów zamieszkałych coraz rzadszy. Mleczaj rydz - to wspaniałe i bardzo smaczne grzyby, smażone na maśle można jeść zaraz po powrocie z grzybobrania. Nie sądziłem, że uda mi się tak na zamówienie znaleźć te grzyby, a tu za jednym podejściem nazbierałem cały koszyk. Zwracam uwagę na podobnego rydza - mleczaj wełnianka. Nie jest trujący, ale niejadalny z powodu silnie piekącego mleczka. W wielu krajach jest jedzony w postaci grzyba zasolonego lub po długotrawałym moczeniu i kilkakrotnym obgotowaniu (wodę oczywiście wylać). Więcej informacji o “wełniaku” w drugiej grupie grzybów. Oba grzyby rosną czasami tuż obok siebie ale już na pierwszy rzut oka każdy potrafi je odróżnić. Tutaj na zdjęciu widzimy oba grzyby, a niżej już tylko te lepsze rydze.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności