Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
Folder z materiałami dla osób pełnoletnich
+18 Ten folder Chomika zawiera materiały, które mogą być oglądane tylko przez osoby pełnoletnie.

Czy chcesz zobaczyć zawartość tego folderu?
Zaloguj się jeśli masz już konto.
Maksiulek76
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Mężczyzna Ktosiek

widziany: 4.12.2019 13:16

  • pliki muzyczne
    372
  • pliki wideo
    4191
  • obrazy
    59032
  • dokumenty
    1588

67678 plików
1534,04 GB

Ukryj opis
« poprzednia stronanastępna strona »
  • 19 KB
  • 12 paź 15 0:13
Najlepsze gofry - chrupiące, lekkie jak piórko :-). Gofry rosną głównie dzięki dokładnemu ubiciu białek i delikatnemu ich wymieszaniu z resztą składników. Pyszne z bitą śmietaną i owocami.

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 - 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
1/3 szklanki oleju słonecznikowego
2 jajka (żółtka oddzielone od białek)

Rozgrzać gofrownicę.

Wszystkie składniki oprócz białek zmiksować na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie wymieszać z ciastem.

Piec w gofrownicy przez około 2 - 3 minuty, do rumianego koloru. Studzić na kratce. Podawać z bitą śmietaną lub ulubionymi dodatkami.

z chomika sara-o

  • 56 KB
  • 12 paź 15 0:13
Popularne szkockie pancakes, skromne, ale smaczne placuszki. Koniecznie do podania z syropem owocowym, kefirem, golden syrupem, lub jak lubicie. Dla mnie i smak i konsystencja ciasta - jak naleśniki z proszkiem do pieczenia ;). Przepis Anne Sheasby 'The big book of bread'.

Składniki na 10 - 12 placków:
110 g mąki pszennej
pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
pół płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
25 g drobnego cukru
1 jajko, roztrzepane
150 ml mleka

Wszystkie składniki zmiksować. Ciasto powinno być odrobinę gęstsze niż naleśnikowe. Smażyć nieduże placuszki na lekko naoliwionej patelni, na średnim ogniu, aż na powierzchni placka pokażą się pęcherzyki powietrza. Przewrócić i smażyć do złotego koloru.

Podawać ciepłe.

z chomika sara-o

  • 41 KB
  • 12 paź 15 0:13
Składniki:
4 duże ziemniaki
100 g pokruszonej bryndzy lub innego aromatycznego sera
2 utarte ząbki czosnku
pół pęczka koperku, drobno posiekanego
8 suszonych pomidorów pokrojonych w cienkie paski
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki umyj i zalej wodą. Gotuj w mundurkach przez 20-25 minut, powinny być lekko twarde. Po tym czasie, odstaw ziemniaki do ostygnięcia. W misce przygotuj farsz. Wymieszaj bryndzę, czosnek, koperek i suszone pomidory. Wystudzone ziemniaki przekrój wzdłuż na pół i wydrąż miąższ (ale nie do samej skóry, łatwo jest wtedy przedziurawić skórę. Miąższ dodaj do reszty farszu i dokładnie zagnieć np. widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Nafaszeruj połówki ziemniaków i zawiń w folię aluminiową. Opiekaj na dobrze rozgrzanym grillu, przez 10 minut z każdej strony. Wyśmienicie smakują z sosami jogurtowymi np. tzatzikami.

z chomika sara-o

  • 86 KB
  • 12 paź 15 0:13
Składniki
- 3 ćwiartki kurczaka
- 1 puszka pomidorów
- pół słoiczka koncentratu z pomidorów
- 2 łyżeczki kuminu
- 2 duże cebule, gruba kostka
- 6 ząbków czosnku, gruba kostka
- 1 gałąź selera naciowego, przełamana na 4
- pół bulwy kopru włoskiego, w całości
- łyżeczka soli
- 2 ostre papryczki typu piri-piri
- 2 puszki fasoli (najlepiej 3: jedna biała, jedna czerwona, jedna zielona)
- pół puszki kukurydzy
- piwo o smaku tequili (niekoniecznie Desperados, może być Argus meksykański z Lidla) - 1 butelka, ale odlewamy pół szklanki i odstawiamy na sam koniec
- czubata łyżka mąki kukurydzianej

Przygotowanie
- cebulę i czosnek podsmażamy na oleju
- przekładamy do dużego gara
- dodajemy kurczaka, chwilę podsmażamy
- wlewamy piwo, pomidory, koncentrat
- dodajemy łyżeczkę soli, kumin, pół szklanki wody i całą resztę składników
- gotujemy godzinę, mieszając co pewien czas (od zagotowania - na wolnym ogniu!!!!)

Po godzinie mieszamy mąkę kukurydzianą z resztką piwa. Wlewamy całość do kurczaka i mieszamy, zostawiamy na 5 min, niech bulgoce. Po 5 min wyłączamy.

Podajemy z ziemniaczkami i ostrą papryką typu pepperoni konserwowe.

z chomika sara-o

  • 63 KB
  • 12 paź 15 0:13
Składniki
50 dkg wołowiny lub chudej wieprzowiny
2 czerwone papryki
1 puszka kukurydzy
1 puszka fasoli czerwonej
2 cebule
2 papryczki chili (mozna dać mniej)
2 łyzki koncentratu
1 puszka pomidorów bez skóry
2- 3 łyżki oleju
sól , słodka ,papryka pieprz
bazylia ,oregano

Etapy przygotowania
1
Mięso pokroić w kostke cebula w piórka wrzucic na rozgrzany olej chwilkę podsmazyć .Dodać koncentrat i 200 ml wody doprawic sola i pieprzem dusic 40 min Do mięsa dodać rozdrobnione pomidory z puszki z sokiem


2
Paprykę czerwona pokroić usunąć nasiona ,papryczki chili przekroić wzdłuż usunac nasiona i bardzo dobno pokroić dodać do mięsa i dusić ok 15 min


3
Kukurydze i fasole osączyć z zalewy dodać do potrawy i dusić jeszcze ok 5 min .Pod koniec gotowania posypać bazylią i oregano ,doprawić do smaku Podawać z pieczywem Smacznego!!!

z chomika sara-o

  • 30 KB
  • 12 paź 15 0:13
SKŁADNIKI


1/2 kg wołowiny
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 litr bulionu wołowego
2 łyżki oliwy
puszka czerwonej fasoli
puszka pomidorów w kawałkach
1 łyżeczka tymianku - najlepiej świeżego
2 łyżki słodkiej papryki
2 łyżeczki ostrej papryki
szczypta chili
sól, pieprz


PRZYGOTOWANIE

Cebulę i czosnek siekamy. Podsmażamy w garnku na oliwie.


Dodajemy mięso pokrojone w kostkę. Smażymy przez
chwilę na dużym ogniu. Dodajemy pokrojone w kostkę
papryki. Zalewamy bulionem wołowym. Gotujemy pod
przykryciem przez około 30 minut. Dodajemy pomidory
razem z zalewą i odsączoną fasolę.Przyprawiamy solą,
pieprzem, paprykami i tymiankiem. Gotujemy jeszcze przez około 10 minut.

z chomika sara-o

  • 88 KB
  • 12 paź 15 0:13
Składniki
35 dag mąki
3 dag miękkiego masła(1 łyżka)
3 żółtka
1 całe jajo
10 dkg śmietany (7 łyżek)
1 łyżka spirytusu albo 2 łyżki wódki albo łyżka octu
smalec lub olej
cukier puder

Przygotowanie
Ze składników zagnieść dość miękkie i gładkie ciasto. Można od razu odcinać niewielkie kawałki, cieniuteńko je rozwałkowywać i radełkiem albo nożem wykrawać długie prostokąty, nacinać je wzdłuż, przekładać jeden koniec przez powstałą dziurkę i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, a potem posypywać cukrem pudrem. Ciasto podczas pieczenia powinno ładnie bąbelkować, pod warunkiem oczywiście, że było bardzo cieniutko rozwałkowane.
Ja po zagnieceniu ciasta kilka minut walę w nie wałkiem: jak się rozpłaszczy składam i znowu walę, ale nie za długo, bo to nudna czynnosć :-)
Z tego przepisu wychodzą dwa pełne talerze faworków.
Alkoholu albo octu dodaje się, żeby ciasto nie chłonęło zanadto tłuszczu podczas smażenia.
Robiłam te chruściki na smalcu i na oleju, obie wersje są bardzo smaczne i właściwie tylko nieznacznie się różnią.
Jeśli nie chce nam się smażyć wszystkiego na raz, połowę ciasta możemy włożyć do lodówki i resztę faworków przyrządzić następnego dnia..
Uwaga:
Nie dodajemy cukru do ciasta, ponieważ powoduje to szybsze przypalanie się faworków. Lepiej po prostu obficie posypać je po usmażeniu.

z chomika sara-o

  • 69 KB
  • 12 paź 15 0:13
Składniki
2 szklanki mąki
0,5 łyżeczki cukru
4 żółtka
3/4 szklanki gęstej śmietany
1 łyżeczka spirytusu
szczypta soli

Przygotowanie
Do przesianej mąki dodać sól, cukier, żółtka, spirytus, śmietanę. Zagnieść ciasto ( konsystencja ciasta powinna być taka jak na pierogi). Ciasto rowałkować na bardzo cieniutko, pokroić na paski, naciąć w środku i przewinąć. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na jasnozłoty kolor. Faworki wyjąć, osączyć i posypać cukrem pudrem.

Przed rozwałkowaniem ciasto można odstawić na 0,5-1 godz. do lodówki

z chomika sara-o

  • 0,7 MB
  • 12 paź 15 0:13
Składniki:

2 szklanki mąki

4 żółtka

3/4 szklanki gęstej śmietany

1 łyżka spirytusu lub octu

szczypta soli

olej do smażenia

cukier puder do posypania



Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy dołek dodajemy żółtka, śmietanę, sól, spirytus. Wyrabiamy ciasto kilka minut, możemy też oklepać je wałkiem, aby dobrze się napowietrzyło. Dzielimy ciasto na części i każdą część rozwałkowujemy bardzo cienko, tniemy na pasy, w środku robimy nacięcie i przewlekamy. Faworki smażymy na rozgrzanym oleju po obu stronach na złoty kolor. Układamy na papierowym ręczniku, a jak faworki przestygną posypujemy cukrem pudrem.

z chomika sara-o

  • 341 KB
  • 12 paź 15 0:13
Składniki:

- 1 -2 kg filetów z dowolnej ryby
- jajko
- bułka tarta
- olej do smażenia
- sól, pieprz

Zalewa :

- 1 szkl. octu
- 4 szkl. wody

- 6 łyżek cukru

- 2 łyżki soli

- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- 2 duże cebule

Ryby obtoczyć w jajku, bułce i usmażyć na złoty kolor na oleju.
Usmażone ryby ułożyć w naczyniu.

Zalewa:

Wszystkie składniki na zalewę oprócz cebuli, umieszczamy w garnku i doprowadzamy do zagotowania.
Cebulę kroimy w pióra i dodajemy do zalewy ,gdy zacznie się gotować.
Całość gotujemy chwilkę na gazie i odstawiamy do przestudzenia.
Zimną zalewą zalewamy ryby i odstawiamy do lodówki.

z chomika sara-o

  • 49 KB
  • 12 paź 15 0:13
Składniki:

kruche ciasto:
■2 i 3/4 szklanki mąki tortowej
■4 duże żółtka (albo 5 małych)
■250 g masła lub margaryny
■1/2 szklanki cukru
■1 op. (16 g) cukru waniliowego
■łyżeczka proszku do pieczenia
■3 łyżki prawdziwego kakao (nierozpuszczalnego)

masa serowa:
■0,5 kilo tłustego twarogu
■5 jajek
■2 łyżki z górką mąki ziemniaczanej
■0,5 szklanki cukru
■1 op. (16 g) cukru waniliowego
■125 g margaryny
■100 g rodzynek
■kilka kropli zapachu pomarańczowego
■sok wyciśnięty z połowy cytryny





Przygotowanie:

Kruche ciasto:
1.Zagniatamy ciasto: Do miski wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, cukier i cukier waniliowy, robimy wgłębienie w „górce”, do którego wbijamy żółtka. Dodajemy pokrojoną margarynę lub masło.
2.Siekamy wszystko nożem, po czym zagniatamy rękami.
3.Dzielimy na 2 części w stosunku 1:3, każdą część zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do zamrażarki.

Masa serowa*:
1.Do malaksera wkładamy pokrojoną w kawałki margarynę, cukier i cukier waniliowy, ucieramy razem do powstania gładkiej masy.
2.Dodajemy na przemian w kilku ratach: kawałki sera i żółtka. Ucieramy do gładkości.
3.Dodajemy mąkę ziemniaczaną i zapach waniliowy, sok z cytryny i jeszcze chwilę ucieramy.
4.Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy łyżką z masą serową.
5.Dodajemy rodzynki i delikatnie łączymy z masą.

* Jeśli nie mamy malaksera: margarynę z cukrem i cukrem waniliowym ucieramy w misce mikserem, twaróg przekręcamy 3 razy przez maszynkę, następnie przekładamy do miski z utartą margaryną i miksujemy z pozostałymi składnikami – żółtkami, mąką ziemniaczaną, zapachem, sokiem z cytryny. Punkty 3-5 bez zmian.

Faza końcowa:
1.Nastawiamy piekarnik na 180 st.
2.Blachę 25 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia.
3.Ścieramy na dużych oczkach tartki większą część ciasta.
4.Wykładamy masę serową.
5.Na masę ścieramy mniejszą część ciasta.
6.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 st 45 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik na kolejne 5 minut. Po tym czasie otwieramy drzwiczki piekarnika i zostawiamy w nim sernik jeszcze na 10-20 minut. Dzięki temu ciasto mniej opadnie (trochę opadnie zawsze )

z chomika sara-o

  • 81 KB
  • 12 paź 15 0:13
Masa serowa:

- 1 kg twarogu

- 1 ½ szklanki cukru

- 3 jaja

- ¾ szklanki śmietany 18%

- 1 spora łyżka mąki pszennej

- kilka kropli aromatu waniliowego



Ser mielimy dwa razy. Białka jajek ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem, aromatem, i śmietaną. Dodajemy mąkę i ser. Na końcu dodajemy pianę i lekko mieszamy łyżką.

Masę serową wykładamy do tortownicy o średnicy 27 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy 60 minut w temperaturze 160 stopni z parą wodną. W tym celu na dolnej półce piekarnika kładziemy naczynie z gorącą wodą.

Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku. Gdy będzie zimne wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Wyciągając z formy należy uważać, gdyż sernik jest bardzo delikatny.



Czerwone ciasto:

- 1 ¾ szklanki mąki

- 1 ¼ szklanki cukru

- 1 płaska łyżka kakao

- 1 jajko

- szczypta soli

- ¾ szklanki kefiru

- 1 szklanka oleju

- 1 łyżka octu

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- opakowanie cukru waniliowego

- 2 płaskie łyżeczki czerwonego barwnika w proszku

Mąkę i kakao przesiewamy do miski. Dodajemy sól i cukier. W innym naczyniu roztrzepujemy jajko za pomocą widelca. Dodajemy olej, kefir, cukier waniliowy i barwnik. Mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy suche składniki i mieszamy.

Ocet mieszamy z sodą . Powstałą pianę dodajemy do ciasta i lekko mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 27 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Upieczone ciasto studzimy w formie.



Krem:

- 250 g serka mascarpone

- 200 g masła

- 1 ½ szklanki cukru pudru

- kilka kropli ekstraktu waniliowego



Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy serek i aromat waniliowy.

Czerwone ciasto przecinamy, równając wierzch, mniej więcej na ¾ jego wysokości. Odciętą część kruszymy. Ciasto smarujemy 1/3 kremu. Przykrywamy sernikiem. Lekko dociskamy. Sernik smarujemy pozostałym kremem, pamiętając również o bokach ciasta. Obsypujemy pokruszonym ciastem.

Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce.

z chomika sara-o

  • 82 KB
  • 12 paź 15 0:13
Ciasto:

- 20 dag mąki

- 10 dag cukru pudru

- 15 dag margaryny

- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

- 2 jaja



Ser:

- 1 ½ kg sera

- 25 dag cukru

- 3 jaja

- 5 żółtek

- opakowanie cukru waniliowego

- 5 dag masła

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- sok z cytryny

- rodzynki



Masa kokosowa:

- 20 dag kokosu

- 15 dag masła

- 2 białka

- 15 dag cukru pudru

Najpierw robimy ciasto. Ubijamy pianę z białek. Odstawiamy. Margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy pianę i lekko mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę.

Następnie przygotowujemy masę serową. Ubijamy pianę z białek. Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy zmielony ser, mąkę, sok z cytryny i rodzynki. Dodajemy pianę z białek i lekko mieszamy. Wykładamy na ciasto.

Na koniec przygotowujemy masę kokosową. W tym celu roztapiamy masło i dodajemy do niego kokos. Mieszamy do momentu zagotowania. Odstawiamy do przestudzenia. Z białek ubijamy sztywną pianę. Dodajemy cukier i przestudzony kokos. Masę wykładamy na ser. Najlepiej za pomocą widelca, by nie zatopić kokosu.

Pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni.

z chomika sara-o

  • 44 KB
  • 12 paź 15 0:13
Składniki:

(tortownica o średnicy 18cm)

Podstawa sernika:
•200g ciastek zbożowych, użyłam kakaowych/czekoladowych
•100g masła

Masa serowa:
•500g chudego twarogu trzykrotnie mielonego
•100g kremówki 30%
•150g drobnego cukru lub cukru pudru
•2 jajka
•3 żółtka
•skórka i sok z 1 cytryny

Mus mango:
•1 dojrzały owoc mango
•1/4 szklanki wody
•1 płaska łyżeczka żelatyny
•cukier do smaku

Przygotowanie krok po kroku:
•Masło rozpuściłam w garnku uważając, by się nie przypaliło. Ciastka zmieliłam w blenderze i połączyłam z masłem. Wykleiłam spód i boki tortownicy, a następnie wstawiłam na 1 godzinę do lodówki, by całość się zestaliła. W międzyczasie wyjęłam pozostałe składniki z lodówki, by ogrzały się do temperatury pokojowej, to ważne podczas pieczenia sernika.
•Twaróg wymieszać z cukrem oraz śmietanką za pomocą łopatki aż składniki dokładnie się połączą. By niepotrzebnie nie napowietrzać masy nie używam miksera.
•Następnie dodaję po jednym jajku oraz żółtku i mieszam dalej.
•Na koniec dodaję skórkę oraz sok z cytryny i mieszam do połączenia.
•Masę serową wlewam na ciasteczkowy spód. Tortownicę ochraniam warstwą folii aluminiowej i wstawiam do większego naczynia, które napełniam wrzącą wodą do połowy wysokości tortownicy z sernikiem.
•Ostrożnie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C i piekę do zestalenia się masy serowej. Nie powinno zająć to więcej niż 40-45 minut.
•Sernika pozostawiam w wyłączonym piekarniku do częściowego wystudzenia, a następnie przekładam na blat kuchenny, a następnie do lodówki.
•Mango miksuję na miazgę. Żelatynę namaczam w połowie zimnej wody i odstawiam do spęcznienia. Pozostałą wodę wlewam do mango i zagotowuję. W razie konieczności można dosłodzić do smaku. Gorące mango zdejmuję z ognia i dodaję żelatynę. Mieszam dokładnie do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiam do wystudzenia. Chłodny mus wylewam na sernik. Wstawiam do lodówki do zestalenia.

Smacznego!

z chomika sara-o

  • 52 KB
  • 12 paź 15 0:13
Składniki:

SPÓD :

250 g herbatników petit beurre

2 łyżeczki kakao naturalnego

1 łyżka cukru waniliowego

150 g masła

MASA SEROWA:

750 g białego twarogu półtłustego

250 g serka mascarpone

4 jajka

120 g cukru zwykłego

30 g kaszki kukurydzianej

½ buteleczki zapachu waniliowego lub śmietankowego

DODATKOWO:

Słoiczek konfitury wiśniowej



Herbatniki pokruszyć i zmielić w blenderze na proszek, dodając cukier i kakao. Przesypać do miski. Masło roztopić i wystudzić. Wlać roztopione masło do pokruszonych herbatników i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masą wyłożyć spód i boki tortownicy (spód wyłożyć papierem do pieczenia). Odstawić do lodówki.



Twaróg zmielić 2 krotnie przez maszynkę. Przełożyć do miski i zmiksować z mascarpone. Miksując powoli dodawać stopniowo cukier wymieszany z kaszką ziemniaczaną i jajka. Na koniec dodać zapach waniliowy, wymieszać i przełożyć masę do przygotowanej wcześniej formy.



Sernik piec ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 140 stopni z termoobiegiem. Po upieczeniu i przestudzeniu, na wierzch wyłożyć konfiturę wiśniową. Całość schłodzić w lodówce.

z chomika sara-o

  • 48 KB
  • 12 paź 15 0:13
Składniki:

blacha 25 x 35 cm

ciasto:
•2 szklanki mąki poznańskiej
•2 łyżeczki proszku do pieczenia
•125 g masła
•3 żółtka
•1/2 szklanki cukru pudru
•3 łyżki kakao
•3 łyżki śmietany
•szczypta cynamonu
•szczypta soli

ser:

•1 kg sera twarogowego
•75 g masła
•3 jajka
•3 białka
•2 łyżki cukru z wanilią ( u mnie Kotanyi )
•1/2 szklanki cukru pudru
•40 g budyniu waniliowego
•3 łyżki kajmaku
•3 łyżki cukru kryształu

wierzch:

•100 g płatków migdałów
•250 g kajmaku

Przygotowanie:

1.Ciasto : Sypkie składniki ciasta wymieszać. Dodać masło, rozdrobnić je, po czym wbić żółtka (białka zachować do masy ), wlać śmietanę i szybko wyrobić ciasto – tylko do połączenia składników. Schłodzić w lodówce przez godzinę.
2.Ser: Jajka ubić z cukram0 ( pudrem i waniliowym ). Masło stopić. Do masła dodać budyń i ser, w kilku porcjach, następnie połączyć z ciepłym masłem. Ja używałam robota , więc nie przerywałam miksowania. Osobno ubić białka, gdy będą sztywnieć dodać do nich cukier kryształ i dokończyć ubijanie. Delikatnie wmieszać do masy serowej.
3.Sernik: 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną blachę z papierem do pieczenia. Na spód wylać 2/3 masy serowej. Do reszty dodać kajmak, wymieszać. Wylać na ser waniliowy i łyżką lekko wymieszać masy aby uzyskać efekt marmurowy. Na wierzchu zetrzeć resztę ciasta.
4.Piec w 160 stopniach przez 45 minut, po upieczeniu zostawić na 20 minut w piekarniku, po czym otworzyć drzwiczki, po kolejnych 10 wyjąć z pieca.
5.Ciepły sernik posmarować kajmakiem i posypać migdałami, można to zrobić warstwami – kajmak, migdały , kajmak.
6.Schłodzić.

z chomika sara-o

  • 53 KB
  • 12 paź 15 0:13
Składniki na tortownice 20 cm:

Spód brownie:

- 50 g czekolady gorzkiej u mnie 70 %

- 50 g miękkiego masła

- 3 łyki cukru

- 1 jajko

- 3 płaskie łyżki mąki pszennej

- 1 łyżka kakao

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a gdy lekko ostygnie ucieramy ją razem z masłem i cukrem. Dodajemy jajko i na końcu mąkę z kakao. Mieszamy wszystko mikserem na wolnych obrotach. Wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno, boki smarujemy masłem). Pieczemy 10-12 min w 180 stopniach.

Masa serowa:

- 3 banany

- 500 g sera twarogowego ( u mnie typy Quark)

- 100 ml kremówki 36%

- 3/4 szklanki drobnego cukru

- 4 jajka

- 1 łyżka maki ziemniaczanej

- łyżka soku z cytryny

Banany dobrze rozgniatamy widelcem i polewamy je sokiem z cytryny by nie ściemniały. Miksujemy jajka tylko do ich dokładnego połączenia. Dodajemy kremówkę, cukier, ser, banany i na końcu mąkę. Całość mieszamy łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach, ale tylko przez chwilę, do połączenia składników. Masę wylewamy na spód brownie i pieczemy 90 minut w 150 stopniach. Studzimy sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Po godzinie pieczenia można sernik przykryć folią aluminiową by za bardzo nie ściemniał. Na całkowicie przestudzony sernik szykujemy polewę.

Polewa:

- 80 ml śmietanki kremówki

- 100 g gorzkiej czekolady

- 2 łyżki kawy espresso

Podgrzewamy śmietankę i do gorącej wrzucamy czekoladę oraz kawę. Zdejmujemy z ognia i mieszamy do połączenia składników. Gdy masa zacznie powoli gęstnieć. Przelewamy ją na ciasto, które następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Jak się okazało ta wersja sernika wcale nie jest tak kaloryczna. Z podanej tortownicy mamy 10 porcji. Jedna porcja to 395 kcal. Kaloryczność można zmniejszyć poprzez zmniejszenie ilości polewy lub zamianę na inną.

z chomika sara-o

  • 74 KB
  • 12 paź 15 0:13
CIASTO:
•20 dag margaryny
•40 dag mąki
•1 łyżeczka proszku do pieczenia
•4 dag kakao
•3 żółtka
•1,5 łyżki śmietany

W misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek, kakao; dodajemy margarynę ( o pokojowej temp.), żółtka oraz śmietanę i wyrabiamy. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną z nich trzemy na grubych oczkach tarki, na dno wysmarowanej tłuszczem formy. Na to wylewamy masę serową, a drugą część ciasta, także trzemy na grubych oczkach na masę serową.



MASA SEROWA:
•1 kg białego sera
•1,5 szklanki cukru
•cukier waniliowy
•2 jajka
•3 żółtka
•2 budynie śmietankowe
•2 szklanki mleka
•1/4 szklanki oleju

Miksujemy dokładnie ser z mlekiem, cukrem, budyniem i olejem. Dodajemy po jednym jajku, a następnie żółtku, ciągle miksując. Wlewamy masę na ciasto i przykrywamy ją kolejną warstwo startego ciasta. Sernik pieczemy przez godzinę w temp, 180 st. C.

z chomika sara-o

  • 55 KB
  • 12 paź 15 0:13
Składniki:
- 1 kg sera twarogowego (u mnie z wiaderka)
- 1/2 szklanki cukru, lub więcej- według uznania
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 100 g czekolady mlecznej
- 1 łyżeczka skórki z pomarańczy, drobno startej
- ziarenka wyłuskane z przekrojonej wzdłuż 1 laski wanilii
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (niekoniecznie)

Na spód:
- opakowanie ciastek owsianych lub innych
- 50 g masła

Przygotowanie:

Pomarańczę należy dokładnie wyszorować, sparzyć.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Miksować ser z cukrem, aż masa będzie gładka i jednolita. Następnie dodawać po 1 jajku, następnie mąkę- dokładnie wymieszać. Na koniec dodać roztopioną czekoladę, skórkę pomarańczową i ziarenka wanilii. Miksować do połączenia składników.
Ciastka owsiane dokładnie pokruszyć. W rondelku rozpuścić masło, lekko przestudzić, dodać pokruszone ciastka. dokładnie wymieszać.
Na dno formy ułożyć wcześniej przygotowane ciastka, dokładnie ubić.
Masę serową wylać do przygotowanej formy z ciastkami, wstawić do piekarnika, nagrzanego do 175 stopni. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne 1 i 1/2 godziny, do czasu aż masa serowa się zetnie (środek może pozostać nieco luźniejszy).

Gotowy sernik wyjąć z piekarnika, ostudzić. Gdy będzie całkowicie wystudzony, wstawić do lodówki na całą noc.

Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej, należy wyjąć z lodówki odpowiednio wcześniej – to bardzo ważne sernik nie popęka!

z chomika sara-o

  • 63 KB
  • 12 paź 15 0:13
Składniki na tortownicę 20 cm:

Sernik:

- 380 g twarogu (lub sera na serniki)

- 3 jajka

- 100 g cukru

- 150 ml śmietanki kremówki 36 %

- łyżka mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Jaja należy zmiksować z cukrem tylko do ich połączenia. Następnie dodajemy pozostałe produkty i znów miksujemy tylko do dokładnego połączenia składników. Masę (która będzie dość rzadka) przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (dno i boki do wysokości około 3 cm). Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni i pieczemy ok 45 min. Masa będzie lekko ścięta. Studzimy w uchylonym piekarniku. W tym czasie szykujemy truflę.

Trufla:

- 300 g czekolady gorzkiej (u mnie 70 %)

- 3 łyżki cukru pudru

- 350 ml śmietany kremówki 36%

- opcjonalnie kieliszek alkoholu ( ja nie dałam)

Śmietankę podgrzewamy do wrzenia, zdejmujemy z gazu i wrzucamy do niej czekoladę. Mieszamy do momentu całkowitego jej rozpuszczenia i połączenia składników. Studzimy w lodówce. I teraz następuje moment kiedy musimy naszą uwagę poświęcić na obserwowanie masy. Do kolejnego etapu przechodzimy gdy masa będzie schłodzona i zgęstnieje, ale nie na tyle by nie można było jej miksować (u mnie zajęło to 1,5 godz). Dodajemy stopniowo po łyżce cukru pudru i miksujemy do momentu gdy masa zmieni kolor na jaśniejszy brązowy (w porównaniu do koloru początkowego).

Truflę przekładamy na sernik, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem oprószyłam kakao.

Z mojej tortownicy wyszło 10 porcji. Jedna to około 480 kcal.

z chomika sara-o

  • 34 KB
  • 12 paź 15 0:13
Ciasto:
•2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
•1/3 szklanki cukru
•2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
•2 jajka
•2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
•3-4 łyżki mleka
•160 g miękkiego masła

Nadzienie:
•2 kg kwaśnych jabłek (antonówka, szara reneta)
•1/3 szklanki cukru (można na koniec dosłodzić, jeśli jabłka będą za kwaśne)
•2 łyżki cukru z prawdzwą wanilią
•¼ łyżeczki mielonego cynamonu
•40 g masła
•2 łyżki mąki ziemniaczanej (mój dodatek)

Dodatkowo:
•cukier puder (ok. 2 szklanek)
•odrobina gorącej przegotowanej wody

Przygotowanie

Nadzienie:

Jabłka umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, każdą ćwiartkę pokroić na 3-4 kawałki. Pokrojone jabłka wrzucić do dużego rondla/garnka, dolać ¼ szklanki wody i resztę składników (oprócz mąki ziemniaczanej). Poddusić, od czasu do czasu mieszając (jabłka powinny być miękkie, ale nie rozpadające się). Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać, poddusić jeszcze ok. 1 minuty i zestawić z gazu do przestudzenia. Jeśli jabłka są zbyt kwaśne można je teraz jeszcze dosłodzić do smaku.

Ciasto:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać na stolnicę lub do miski. Dodać cukier i pozostałe składniki, wyrobić w robocie (końcówką z hakiem) lub ręcznie około 5 minut. Ciasto będzie miękkie i lepiące, wiec wygodniej robić to za pomocą robota/miksera. Stolnicę oprószyć mąką, ciasta uformować na niej kulę/wałek, przekroić na pół. Jedną połowę odłożyć na bok, drugą ułożyć na papierze do pieczenia (moje uproszczenie, babcia wałkowała po prostu na stolnicy i przenosiła ciasto na rękach do natłuszczonej formy) i uformować z ciasta dłońmi lub rozwałkować przez folię spożywczą na prostokąt wielkości blachy (25 x 28 cm). Ciasto jest miękkie i lepiące, ale takie ma być, dzięki temu po upieczeniu jest mięciutkie i rozpływające się w ustach (nie dosypywać mąki). Ciasto razem z papierem rozłożyć na blasze, odrobinę ponakłuwać, podpiec ok 10 minut w temp. 180 °C.

Całość:

Na podpieczony spód nałożyć nadzienie jabłkowe. Pozostałe ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na wielkość blachy (ponownie mój wkład), zrolować w rulon razem z papierem i rozwinąć je na wierzchu ciasta, zdejmując z wierzchu papier.
Piec około 30-35 minut w temp. 180 °C. Wierzch powinien być zarumieniony. Wyjąć z piekarnika odstawić w blasze do przestudzenia. Z cukru pudru i gorącej wody przygotować lukier, polukrować.

z chomika sara-o

  • 37 KB
  • 12 paź 15 0:13
•4 duże jajka (rozmiar L)
•1 szklanka* cukru
•40-50 g miękkiego masła
•¾ szklanki jogurtu naturalnego
•1 i 2/3 szklanki mąki
•1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
•skórka starta z jednej sparzonej cytryny
•ok. 250 g malin (świeżych lub mrożonych)


*szklanka ma u mnie zawsze 250 ml


Przygotowanie

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Masło utrzeć w drugiej misce na puszystą masę, stopniowo dodawać do niego ubite jajka, cały czas miksując. Dodać jogurt zmiksować.
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i startą skórką cytrynową, dodać do masy, dokładnie wymieszać aż ciasto będzie jednolite.

Formę o wymiarach ok. 24 x 24 cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy. Wierzch oprószyć kaszą manną lub mąką, wyłożyć maliny, można lekko je docisnąć, ale nie jest to koneiczne.

Piec około 30-40 minut w temperaturze 180°C (do suchego patyczka). Studzić na kratce.

z chomika sara-o

  • 46 KB
  • 12 paź 15 0:13
Ciasto:
•3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
•50 g drożdży
•120 g cukru
•160 g masła
•16 g cukru z prawdziwą wanilią
•5 żółtek
•250 ml ciepłego mleka
•skórka otarta z 1 cytryny
•50 dag śliwek węgierek (może być nieco mniej lub więcej w zależności od wielkości śliwek)
•szczypta soli
Na kruszonkę:
•1 szklanka mąki
•2/3 szklanki cukru pudru
•16 g cukru z prawdziwą wanilią
•90 g masła


Dodatkowo:
•cukier puder (ja pominęłam)

Przygotowanie

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru. Dodać ¼ mleka i tyle mąki by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany (około 2 łyżek). Dokładnie wymieszać. Rozczyn przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do drugiej miski przesiać resztę mąki. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, skórką otartą z cytryny i szczypta soli na puszystą masę. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka, a następnie masę żółtkową. Wyrabiać ciasto, aż składniki połączą się, tworząc jednolitą masę (ciasto będzie klejące).

Masło rozpuścić w rondelku, lekko przestudzić. Dodać do ciasta i wyrabiać dalej, aż ciasto będzie odstawać od ręki (ciasto będzie dość miękkie klejące i nieco lejące, ale takie powinno być, dzięki temu ciasto będzie mięciutkie i rozpływające się w ustach). Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto uformować w placek o grubości około 3 cm. Wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną mąką płaską formę ( u mnie o wym. 28 x 24 cm). Śliwki umyć, osuszyć, przepołowić i ułożyć na cieście rozcięciem do góry). Ciasto ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 15-20 minut).

Masło roztopić. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i waniliowym, zalać ciepłym masłem i rozetrzeć palcami na grudki. Posypać nimi wierzch ciasta

Piekarnik nagrzać do 180°C (najlepiej piec bez termoobiegu, grzałki góra/dół). Ciasto piec około 40-45 minut (najlepiej po około 35 minutach sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone, bo czas może się skrócić w zależności od piekarnika). Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Na koniec placek drożdżowy posypać cukrem pudrem (ja pominęłam).

z chomika sara-o

  • 0,7 MB
  • 12 paź 15 0:13
Biszkopt:
• 3 jajka
• 150 g cukru
• 3 czubate łyżki mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej
• 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
• szczypta soli
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Zielona masa:
• 1 l soku zielonego
• 3 budynie śmietankowe
• 100 g masła w temperaturze pokojowej
• 2 opakowania ciastek typu delicje

Biała masa:
• 500 ml śmietany tortowej o zawartości tłuszczu 36%
• 2 łyżki cukru pudru
• 2 opakowania galaretki cytrynowej

2 opakowania galaretki agrestowej
kiwi do dekoracji



1. Białka ubijam na sztywną masę ze szczyptą soli, wsypuję powoli cukier, żeby powstała gładka masa. Dodaję żółtka i miksuję dalej. Dosypuję oba gatunki mąki oraz proszek do pieczenia. Mieszam. Spód tortownicy o wymiarze 24×35 cm wykładam papierem do pieczenia. Masę wykładam do blaszki, rozprowadzam równo i wstawiam do rozgrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni. Piekę około 15- 20 minut. Biszkopt zostawiam do wystudzenia.
2. Zagotowuję 700 ml zielonego soku. Budynie rozpuszczam w 300 ml soku. Dodaję budyń do gotującego się soku. Ciągle mieszając doprowadzam do wrzenia. Wyłączam gaz a masę studzę. Gdy osiągnie temperaturę pokojową miksuję ją z masłem. Zieloną masę wykładam na zimny biszkopt dokładnie, od ścianki do ścianki, aby nie wciekała potem galaretka. Na masie układam ciastka. Wstawiam do lodówki do stężenia.
3. Galaretki cytrynowe rozpuszczam w 250 ml wrzącej wody, studzę. Śmietanę ubijam na sztywno z cukrem, dodaję zimną galaretkę i miksuję jeszcze kilkanaście sekund. Masę wykładam równo na ciastka i wstawiam do lodówki do stężenia.
4. W 700 ml wody rozpuszczam galaretkę agrestową. Schłodzoną wylewam na zimną masę śmietanową i pozostawiam do stężenia. Przed podaniem układam na ciastku pokrojone w plastry obrane kiwi.

z chomika sara-o

  • 44 KB
  • 12 paź 15 0:13
Ekspresowe mini serniczki Składniki (na 2 porcje): •1 serek Philadelphia •1 łyżeczka cukru •3 łyżki likieru kawowego •borówki i maliny Serek utrzyj z cukrem (możesz użyć gotowych serków hiszpańskich). Silikonowe foremki do muffinek wyóż folią spożywczą (aby łatwiej było wyciągnąć serek), napełnij serkiem i wstaw do lodówki na ok. pół godziny. Serek wyłóż na talerz, polej likierem kawowym. Mini serniczki podawaj posypane świeżymi owocami np. borówkami i malinami.

z chomika sara-o

  • 92 KB
  • 12 paź 15 0:13
Ciasto czekoladowo orzechowe czyli domowe Ferrero Roche Ciasto: 6 białek 5 żółtek tabliczka gorzkiej czekolady 15 dag zmielonych orzechów włoskich 2 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół kieliszka alkoholu herbata do nasączenia ciasta Krem I: 10 dag zmielonych orzechów włoskich 1 tabliczka mlecznej czekolady ¾ szklanki mleka 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 3 żółtka 1 łyżka cukru pudru 20 dag masła roślinnego kieliszek spirytusu (dawałam do smakuJ) Krem II: 2 niepełne szklanki mleka 2 opakowania „Śnieżki” 1 łyżka kakao 10 dag pokrojonych orzechów włoskich 1 łyżka żelatyny Dodatkowo: 1 tabliczka mlecznej czekolady opakowanie podłużnych biszkoptów mocny napar z kawy do nasączania biszkoptów drobno pokrojone orzechy włoskie Ciasto: margarynę utrzeć z cukrem i, cały czas ucierając, stopniowo dodawać po jednym żółtku. Czekoladę roztopić i ostudzić i razem z orzechami dodać do ciasta, a następnie dokładnie wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz alkohol i ponownie wymieszać. Na koniec dodać białka ubite n sztywną pianę i delikatnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto podzielić na dwie części i upiec dwa placki. Każdy piec około 20 minut w temperaturze 180C. upieczone i wystudzone placki nasączyć mocnym naparem z herbaty. Krem I: w rondelku, na małym ogniu, rozpuścić 1 łyżkę masła, dodać mąkę i dokładnie połączyć. Następnie wlać pół szklanki mleka i gotować do zgęstnienia. Następnie wsypać orzechy, i cały czas mieszając, chwilę pogotować. Masę wystudzić. Czekoladę połamać, i w osobnym naczyniu, rozpuścić w pozostałym mleku, a następnie wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na parze na puch, a następnie nie przerywając ucierania ostudzić. Masło utrzeć na puch, i cały czas ucierając, stopniowo (małymi porcjami) dodawać masę jajeczną, orzechową oraz czekoladę. Na koniec, nie przerywając ucierania, dodać spirytus. Tak przygotowaną masę podzielić na dwie części (jedną nieco większą) Krem II: w mocno schłodzonym mleku ubić Śnieżki. Kakao rozpuścić w kilki łyżkach gorącej wody, a następnie- razem z orzechami – dodać do kremu i wymieszać. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku i wystudzić. Letnią żelatynę połączyć z kremem. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć większą część pierwszego kremu i ułożyć na nim biszkopty nasączone w kawie. Następnie wyłożyć drugi krem i przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch oraz boki posmarować pozostałym kremem. Czekoladę rozpuścić i z tak przygotowanej polewy zrobić esy-floresy na wierzchu ciasta. Na koniec ciasto posypać drobno pokrojonymi orzechami.

z chomika sara-o

  • 39 KB
  • 12 paź 15 0:13
Rose Cupcakes (babeczki różane) Jedno z lepszych połączeń - róża i świeże figi. We wspaniałych babeczkach z figowo-różanym nadzieniem oraz kremem, aromatyzowanych różaną wodą i konfiturą. By dodatkowo podkreślić ich główny składnik polecam ozdobić babeczki za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki oraz płatkiem róży i ewentualnie syropem z konfitur. Poniżej podaję też kilka propozycji zastąpienia fig - jeśli ich nie lubicie lub macie problem z kupnem. A niedługo zapraszam również na jeszcze jedno bardzo udane połączenie kwiatowo-owocowe. składniki na babeczki (12 sztuk): 2 jajka 2 żółtka 75g cukru 1 łyżeczka wody różanej 135g białej czekolady 50g masła 30ml śmietanki kremówki (2 łyżki) 110g mąki pszennej 60g mąki migdałowej (migdałów zmielonych na proszek) 1/8 łyżeczki proszku do pieczenia duża szczypta soli 75ml jogurtu naturalnego 3-4 łyżki konfitury różanej składniki na krem: 150g serka mascarpone 100ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżeczki konfitury różanej kilka kropi wody różanej nadzienie (do wyboru): 2 duże świeże figi, pokrojone w kostkę 2 garście malin, pokrojone w kostkę 12 łyżeczek dżemu malinowego 12 łyżeczek powideł śliwkowych 12 łyżeczek konfitury różanej 1-2 łyżeczki wody różanej oraz: 12 płatków róży (do ozdoby) Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami. Jajka, żółtka, cukier i wodę różaną ubić na gęstą, jasną pianę. Śmietankę podgrzać z masłem w garnuszku i ciepłą zalać czekoladę, wymieszać na gładką masę. Do miski przesiać mąkę, migdały, proszek do pieczenia i sól. Do ubitych jajek wlewać czekoladę, mieszać na małych obrotach miksera. Następnie dodawać na zmianę suche składniki, konfiturę i jogurt. Gotowym ciastem napełnić papilotki. Piec 14-16 minut w 175st.C do suchego patyczka. Ostudzić na kuchennej kratce. Następnie wyciąć środki babeczek i napełnić je owocami skropionymi wodą różaną / powidłami śliwkowymi / dżemem malinowym wymieszanymi z wodą różaną lub konfiturą różaną. Serek mascarpone ubić z kremówką. Dodać konfiturę oraz wodę różaną i jeszcze raz zmiksować. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką 'gwiazdką' i ozdobić babeczki na kształt róży. Wierzch można udekorować płatkami róży.

z chomika sara-o

  • 43 KB
  • 12 paź 15 0:13
Składniki (na 2 porcje): 400g słodzonego skondensowanego mleka 120g gorzkiej czekolady 60ml wody bita śmietana i tarta czekolada do dekoracji Mleko skondensowane rozlewamy pomiędzy dwoma szklankami, odstawiamy. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i przekładamy do miseczki, dodajemy wodę i rozpuszczamy w mikrofali ustawionej na średnią moc przez kilka minut, co jakiś czas wyjmując miseczkę i mieszając zawartość. Gdy czekolada będzie dobrze rozpuszczona i mocno ciepła rozlewamy ją do szklanek z mlekiem skondensowanym. Najlepiej skorzystać tutaj z pomocy łyżki - włożyć dużą łyżkę do szklanki tak aby szerokim końcem dotykała powierzchni mleka i delikatnie po rączce wlewać czekoladę. Powstały warstwowy napój dekorujemy bitą śmietaną i tartą czekoladą. Podajemy natychmiast.

z chomika sara-o

  • 41 KB
  • 12 paź 15 0:13
Delicje bananowe Składniki: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 2 banany 200 g mlecznej czekolady 3 łyżki niesolonego masła Wykonanie: Banany pokroić na plasterki i układać na biszkoptach. Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej i polać nią wszystkie ciasteczka. Odłożyć do zastygnięcia.

z chomika sara-o

« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    333
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

333 plików
17,72 MB




NOWOSCI-FILMOWE-2020-CHOMIKUJ-LORDRADO

NOWOSCI-FILMOWE-2020-CHOMIKUJ-LORDRADO napisano 24.12.2020 19:35

zgłoś do usunięcia

HITY I NOWOŚCI

LORDRADO

SERDECZNIE POZDRAWIAM

I ZAPRASZAM

FILMY/AUDIOBOKI/EBOKI/MUZA

GRY/PROGRAMY/APKI

damian9655 napisano 16.10.2021 12:45

zgłoś do usunięcia

FajnyChomik9

FajnyChomik9 napisano 28.08.2022 13:09

zgłoś do usunięcia
LeonxD3298

LeonxD3298 napisano 6.11.2022 03:22

zgłoś do usunięcia
Super chomik
constantine44

constantine44 napisano 20.11.2022 17:12

zgłoś do usunięcia
obrazek Zapraszam po całą masę ciekawych plików.Własny upload,cały czas coś dodaję nowego.Filmy i bajki_3D,efektowne filmiki_3D,filmy XXX,teledyski,kabarety,muzyka mp3.Zapraszam do pobierania i chomikowania.Pozdrawiam.
gacenag360

gacenag360 napisano 13.12.2022 18:27

zgłoś do usunięcia
Super chomik
M.K-16

M.K-16 napisano 29.03.2023 12:25

zgłoś do usunięcia
Witam , pozdrawiam i zapraszam do siebie. 🔐UnicornVIP🔐
hegakiy438

hegakiy438 napisano 12.05.2023 10:52

zgłoś do usunięcia
Zapraszam

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności