Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
Mietushek
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Mężczyzna Mietek

widziany: 28.11.2015 10:37

  • pliki muzyczne
    3685
  • pliki wideo
    79061
  • obrazy
    2602
  • dokumenty
    10279

109401 plików
61840 GB

Opis został ukryty. Pokaż opis
Ostatnio pobierane pliki Ostatnio pobierane pliki
Casablanca 1942 DVDRip.XviD.Napisy ENG.mp4
play
oglądaj online
Casablanca (1942) produkcja:USA gatunek:Kryminał ...
Schmidt - About Schmidt 2002 Lektor PL.DVDRip.XviD.CD 1.avi play
. Schmidt - About Schmidt (2002) gatunek:Dramat,Kom ...
Człowiek, którego nie było  -  The Man Who Wasnt There 2001 Lektor PL.DVDRip.XviD.avi play
Człowiek, którego nie było - The Man Who Wasn't There ...
Wiedźmy - The Witches 1990 Lektor PL.TVRip.XviD.avi play
. Wiedźmy - The Witches (1990) gatunek:Familijny,Fan ...
Hazardziści z Teksasu - A Big Hand for the Little Lady 1966 Lektor PL.DVDRip.XviD.avi play
. Hazardziści z Teksasu - A Big Hand for the Little L ...
SEXiPIStOLS - Bandidas 2006 Lektor PL.HD.DVDRip.XviD.AC3.avi play
. SEXiPIStOLS - Bandidas (2006) gatunek:KomediaWeste ...
Groteska-Gurotesuku-Grotesque 2009 DVDRip.XviD.Napisy PL.avi play
Groteska-Gurotesuku-Grotesque (2009) produkcja: ...
komentarz1
Shall we dance with Jennfer Lopez and Richard Gere1.avi play
Piekna scenka z filmu pod tym samym tytulem- Zatanczymy?
Przed egzekucją - Dead Man Walking 1995 Napisy PL.avi play
. Przed egzekucją - Dead Man Walking (1995) Inn ...
  • 1,3 MB
  • 19 mar 12 10:16
Tort czekoladowy Bitter
Czas:45-50min. 12-15 porcji

Skladniki:
5 jajek
125 gr cukru
125 gr maki
30 gr kakao
Ubilamy jaja z cukrem i powoli dodajemy mieszajac przesiana make razem z kakao.Z masy formujemy dwa placki prostokatne na natluszczonym papierze i pieczemy w temp. 180*C ok. 12min.
Placuszki przykrywamy natl. papierem,aby nie spiekl sie wierzch!
Syrop
Skladniki:
200 gr cukru
200 gr wody
60 gr rumu lub koniaku,likieru
Wode z cukrem podgrzewamy mieszajac a po zestawieniu i schlodzeniu dodajemy alkohol.

Krem czekoladowy Canache
Skladniki:
800 gr czekolady,kuwertury
800 gr smietany
80 gr miodu
Podgrzewamy smietane z miodem i zalewamy nia czekolade mieszamy.

Z upieczonych plackow ciasta wykrawamy kwadraty zgodnie z forma.Spodni nasaczamy syropem i wylewamy na niego polowe kremu,przykrywamy drugim i wstawiamy do lodowki lub zamrazarki,aby stezalo.Po wyjeciu z lodowki wylewamy druga polowe kremu i ponownie wstawiamy do lodowki.Po wyjeciu,aby nie miec problemu z wyjeciem tortu z formy podgrzewamy krawedzie formy za pomoca suszarki do wlosow.





Tort Charlotte
Nazwa Charlotte wywodzi sie ze slowa charlyt,ktore znaczy zmniejszone danie.
Niektorzy sadza,ze nazwa tego tortu wywodzi sie od imienia zony Jerzego III.Pierwszy tort byl z jablkami,ale nastepnie w Paryzu zmieniono troche jego skladniki a w Rosji nazwano go Charlotte Russe.Z Rosji zawedrowal do Stanow,gdzie byl ulubionym przysmakiem w Brooklinie i na Bronxie.Na poczatku XXw. w Nowym Jorku sprzedawano Charlotte Russe na ulicac jako szybkie danie nazywajac go Ambrozja Brooklinu.

Czas: 25min. 8-10 porcji

Krem
Skladniki:
350 gr czekolady
300 gr smietany
400 gr niezbyt ubitej piany z jajek /bialek/
Rozgrzana smietana zalewamy czekolade i po wymieszaniu dodajemy piane.

Syrop identyczny jak do tortu Bitter

Do stozkowej formy /dla tortow Charlotte/ wkladamy na brzeg nasaczone syropem tylko z jednej strony biszkopciki /aby nie rozmiekly/dzieciece paluszki i wlewamy polowe kremu i na wierzchu ukladamy dobrze nasaczobe biszkopty,zalewamy je reszta kremu i ukladamy kolejna warstwe nasaczonych biszkopcikow.Calosc wstawiamy do lodowki na 4godziny.
Po wyjeciu z lodowki podgrzewamy powierzchnie formy dlonmi,suszarka lub wstawiajac na chwile do goracej wody.Ustawiamy na podstawce,plaskim talerzu odwracajac forme.

Polewa
Skladniki:
200 gr smietany
200 gr czekolady
Goraca smietana zalewamy czekolade i dokladnie mieszamy.Ciepla glazura polewamy tylko wierzch naszego tortu.
Pozostala polewe mozemy znow podgrzac na parze i polac nia porcje tortu.
Sposoby dekoracji obu tortow zobaczycie pod koniec programu.

Slodkie katastrofy
Jeden z tortow Bitter,ktory sie rozpadl przy wyciaganiu z formy mozemy pokryszyc i nasaczyc go rumem a nastepnie poformowac z niego kuleczki,obtoczyc je w rozdrobnionej czekoladzie i podawac jako trufle.

Kali orexi!Smacznego!








z chomika Goral_spot_samiuckich_Totyr

  • 286,7 MB
  • 19 mar 12 10:16
13.Slodycze na Kathari Deftera

Kathari Deftera-Czysty Poniedzialek (pierwszy dzien postu przed Pascha).W tym dniu Grecy jedza owoce morza,ryby, salatki,kiszonki, chalwe polana sokiem z cytryny i posypana cynamonem,popijaja je winem i tancza nawet na ulicach. :)Puszczaja rowniez latawce i wtedy niebo nad Atenami i Pireusem jest nimi uslane.

Sezamie:Otworz sie!Tak mowil Ali Baba z 40. rozbojmikami a wtedy otworzyla sie jaskinia i ukazalo sie w niej zlote ziarenko sezamu.
W Asyrii pito wino sezamowe.Starozytni Grecy robili z niego chalwe z miodem.

1.Wilgotny keks z tachini,z rumem i z czekolada

Skladniki:
300 gr tachini-pasta sezamowa
300 gr cukru pudru
300 gr maki lub maczki migdalowej
200 gr czekolady
200 gr rumu ciemnego
100 gr swiezego soku pomaranczowego
1 lyzeczka proszku do pieczenia

Rozpuszczamy czekolade /kuwerture/ i wlewamy do wymieszanych razem tachini,rumu,
soku,soku,mieszamy i dodajemy make z proszkiem.Mase wlewamy do wytluszczonego olejem i przesypanego cukrem pudrem naczynia.Pieczemy w temp. 180*C od 20-30min. tylko tak,aby ciasto bylo wilgotne.

2.Skaltsouna (Scalcone)...Ciasto migdalowe

Skladniki:
Ciasto
70 gr swiezego soku pomaranczowego
100 gr cukru pudru
450 gr maczki migdalowej
1/2 lyzeczki cynamonu
Nadzienie
180 gr owocow suszonych /figi,sliwki,morele/
180 gr tartych /zmiksowanych/ orzechow wloskich lub migdalow
100 gr dzemu morelowego lub innego
starta skorka z jednej cytryny
Mieszamy w blenderze wszystkie skladniki na ciasto i wkladamy je do lodowki,aby stezalo.
Mieszamy wszystkie skladniki nadzienia.
Z ciasta formujeby okragle placuszki,wypelniamy je nadzieniem i skladamy w pierozki.Mozemy tez samo nadzienie uformowac w kulki i obtoczyc je w sezamie.

3.Chalwadopita-Placek z chalwy

Skladniki:
1kg chalwy macedonskiej
200 gr czekolady
sezam
100 gr oleju sezamowego
starta skorka z jednej pomaranczy
150 gr migdalow kokruszonych
1/4 lyzeczki cynamonu
Do plynnej czekolady dodajemy olej sezamowy,
skorke pomaranczowa i migdaly,mieszamy i wrzucamy pokrojana w kosteczke chalwe.Po wymieszaniu wkladamy mase do wylozonego folia nylonowa naczynia,przykrywamy i wstawiamy do lodowki.Po wyjeciu jej rozgrzewamy reka jej powierzchnie i posypujemy sezamem.

Kali sarakosti!Milego postu!
P.s.Sarakosti pochodzi od slowa saranda-czterdziesci a oznacza 40 dni postu do Paschy. ;)

z chomika Goral_spot_samiuckich_Totyr

  • 351,4 MB
  • 19 mar 12 10:16
11.Baby,babki i babeczki nasaczane rumem

Baba /babas/ po grecku to tata,papa,bo Grecy wzieli to slowo od Turkow.
Po polsku to babcia,staruszka a ciasto to bylo uwielbiane przez krola polskiego Stanislawa Leszczynskiego a zaczelo swa kariere dzieki jego corce Marii-krolowej Francji, zonie Ludwika XV.Dzieki Steliosowi wiedza juz o tym fakcie Grecy.  Leszczynski zmiekczal babke polewajac ja syropem z alkoholem.
Nazwa moze sie tez wywodzic od Ali Baby z Ksiegi tysiaca i jednej nocy...
Dzis bedziemy robic slodycze na Oskara.Jeden z filmow nazywal sie Babette's Feast /Uczta u Babett/ a drugi Chocolat.W Polsce wyrabiano ciasto z twardej maki pszenicznej z syropem z wina wegierskiego i nazywano babka.W 1840r. jeden z braci Julien zmienil troche ksztalt i skladniki syropu i nazwal ja Brillat-Savarin od nazwiska astronoma a byla to babeczka z rumem-baba au rhum.

1.Babki z rumem
Czas:ok. 2,5 godziny

Ciasto

Skladniki:
250 gr maki twardej
10 gr drozdzy piwnych
1 lyzeczka soli
2 lyzeczki cukr
75 gr masla miekkiego
2 jajka
1 zoltko
80 gr mleka
Cieplym mlekiem zalewamy drozdze,dodajemy sol i cukier, mieszamy,dodajemy jajka,wlewamy do miksera,sypiemy make i krecimy dodajac pod koniec plynne maslo.Mase wkladamy do oproszonego maka naczynia,przykrywamy sciereczka i odstawiamy w cieple miejsce aby ciasto wyroslo.
Gdy wyrosnie przekladamy je do natluszczonej maslem i oproszonej maka formy i odstawiamy ponownie do wyrosniecia.Gdy wkladamy do malych foremek to nakladamy do 1/3 wysokosci,mozemy obcinac ciasto nozycami.Wstawiamy ostroznie,aby nie opadlo, do piekarnika i pieczemy 30min. w temp.180*C.

Syrop

Skladniki:
500 gr wody
350 gr cukru
50 gr rumu ciemnego
Skladniki grzejemy i gdy syrop jest goracy to wkladamy do niego babke z wycietymi /na spodzie a wlasciwie uprzednio gorze 5-6-ma otworkami/ polewamy wierzch syropem.

Dekoracja

Skladniki:
Marmolada /dzem/ morelowy
Bita smietana
Swieze owoce:truskawki,kiwi,pomarancze
Marmolade grzejemy i polewamy nia babeczki.
Za pomoca rozka nakladamy krem do srodka babek.
Ozdabiamy pokrojonymi owocami.

2.Napoj czekoladowy z kayen

Skladniki:
1 kg mleka
2 kawalki cynamonu
1 laska wanilii /rozcieta wzdluz/
100 gr miodu
400-500 gr kuwertury
1/4 lyzeczki pieprzu kayen
Gotujemy mleko z miodem i przyprawami i zalewamy nim stopiona czekolade,mieszamy.Podajemy schlodzona.

3.Pytania i odpowiedzi

1.Czy zawsze mozemy dodawac bialy cukier,czy mozna tez uzywac cukru ciemnego?.
Mozemy,ale nie do wszystkich wypiekow.
2.Czy mozemy zamiast masla do baklawy uzyc jakiegos oleju?
Tak,ale raczej oliwki z oliwek lub oleju kukurydzianego, ktore polecam.Moze byc tez margaryna,ale ona ma duzo wilgoci i nie jest taka smaczna.
Smacznego!Kali orexi!

W nastepnym odcinku beda slodkosci zwiazane z Sarakosti-Postem /saranda meres-czterdziesci dni do Paschy-Wielkanocy/ a wiec czekolada z tachini-pasta sezamowa i ciasteczka migdalowe,






z chomika Goral_spot_samiuckich_Totyr

  • 334,9 MB
  • 19 mar 12 10:16
11.Czekoladki na Walentynki,marcepanki i korzenne afrodyzjaki

Bacharika-przyprawy korzenne sa uwazane przez wiekszosc ludow jako afrodyzjaki.Juz 2000 lat p.n.e. Fenicjanie uchodzili za najwiekszych handlowcow przypraw,ktore sprowadzali z Indii.

1.Czekoladki z karmelizowanymi migdalami

Skladniki:
100 gr migdalow obranych
80 gr cukru
200 gr kuwertury czekoladowej

W 1861r. zaczeto sprzedawac pierwsze bombonierki z czekoladkami w ksztalcie serc z okazji dnia sw.Walentego.

Cukier zamieniamy w karmel na patelni teflonowej sypiac go w malych porcjach a nastepnie dodajemy migdaly.
Mase wylewamy na silikonowa plytke lub natluszczony papier,rozprowadzamy ja i odstawiamy do schlodzenia.
Rozpuszczamy czekolade w pojemniku nad para,ale mozemy tez ja rozpuscic w kuchence mikrofalowej.
Pamietajmy,ze woda jest wrogiem czekolady i nie dodajemy jej rozpuszczajac ja!!!
Stopiona czekolade wylewamy na blat kuchni lub na plyte marmurowa,szklana i rozprowadzajac ja szpachelka schladzamy do temp.30*C.Temperature mierzymy termometrem kuchennym,moze byc laserowy,sa takie w sprzedazy lub probujac ja ustami,gdy bedzie chlodna wtedy wsypujemy do niej czesc migdalow w calosci a wieksza czesc mielonych w blenderze.Mieszamy i wykladamy mase lyzeczka na silikon lub natluszony papier.Nigdy nie wkladamy czekolady do lodowki w celu schlodzenia!!!,bo traci polysk.

2.Sliwki suszone-damaskina nadziewane czekolada

Skladniki:
30 sliwek bez pestek
170 gr kuwertury czekoladowej
60 gr smietany
80 gr masla miekkiego /nie z lodowki/
100 gr kakao
Czekolade rozpuszczamy w naczyniu nad para i wlewamy do niej podgrzana smietane,dodajemy maslo.mieszamy i wkladamy do lodowki w celu schlodzenia.
Sliwki nadziewamy czekolada nakladajac ja lyzeczka lub rozkiem.Wkladamy je po pare do kakao,obtaczamy w nim i wkladamy do lodowki na 1 godzine.

3.Biale czekoladki z imbirem-Marcepan

Skladniki:
70 gr swiezego soku pomaranczowego
100 gr cukru pudru
400 gr mielonych migdalow-maczki migd.
1/2 lyzeczki swiezego lub suszonego imbiru
Wszystkie skladniki mieszamy w blenderze i z masy formujemy kuleczki lub inne formy w zaleznosci od naszego gustu.
Do dekoracji
Skladniki:
100 gr cukru pudru
150 gr bialej czekolady
Czekolade rozpuszczamy,zanurzamy w niej pojedynczo kuleczki i po ostudzeniu obtaczamy w cukrze.

4.Czekoladki z kayen

Skladniki:
500 gr kuwertury
1/4 lyzeczki kajen /chilli-czerwona ostra papryczka/
1/2 lyzeczki startej galki muszkatolowej
1/2 lyzeczki pieprzu
Rozpuszczona czekolde wylewamy na blat i schladzamy do temp.30*C,zlewamy do pojemnika.lyzka stolowa formujemy male okragle placuszki na silikonie lub natluszczonym papierze,odstawiamy do schlodzenia.

Sposoby dekoracji widzicie na video.Do dekoracji stosujemy platki wonnych roz.

5.Pytania i odpowiedzi

1.Czy zawsze mozemy laczyc make z maczka migdalowa.
Jedynie wtedy gdy dajemy mniej migdalow,ale wtedy tracimy na smaku.
2.Dlaczego stosujemy plytki silikonowe lub natluszczony papier?
Bo nie musimy ich natluszczac maslem i posypywac maka.

W nastepny odcinku bedziemy robili baby,babki i babeczki rumowe.
Smacznego!
Kali orexi!

http://pl.wikipedia.org/wiki/Marcepan


z chomika Goral_spot_samiuckich_Totyr

  • 350,0 MB
  • 19 mar 12 10:16
10.Dwa keksy i biszkopciki nadziewane biala czekolada

1.Keks czekoladowy z polewa czekoladowa

Skladniki:
300 gr masla miekkiego
300 gr cukru pudru
300 gr maki
6 jajek
Szczypta soli
2 lyzeczki proszku do pieczenia
2 gruszki z kompotu
120 gr pistacji z Eginy /najlepsze w Grecji/
400 gr kuwertury czekoladowej kruszonej
Tarta skorka z 2 pomarancz
Mieszamy maslo z cukrem ,pojedynczo dodajemy jajka a nastepnie make z proszkiem i sola.Do utartej masy dodajemy rozdrobniona czekolade,orzeszki pistacjowe w calosci /nie solone/ z pokrojonymi w kostke gruszkami i starta skorka. Uprzednio wysmarowana maslem forme wyjmujemy z lodowki i posypujemy maka.Do formy o sr.22cm wlewamy mase i pieczemy w temp.160*C ok.60min.

Polewa czekoladowa-glase'

Skladniki:
200 gr smietany
200 gr kuwertury
Polewe czekoladowa robimy z podgrzanej smietany i kuwertury czekoladowej.Zimne ciasto polewamy ciepla czekolada.

2.Biszkopty nadziewane biala czekolada

Nadzienie

Skladniki:
200 gr bialej czekolady
120 gr smieteny
Tarta skorka z jednej cytryny
Podgrzana smietana zalewamy czekolade,dodajemy starta skorke z 1 cytryny,mieszamy i wkladamy do lodowki.

Biszkopty

Bita piana-marenga

Skladniki:
60 gr bialek jaj /z dwoch jaj/
50 gr cukru
Ubijamy je na wolnych obrotach w mikserze.

Nazwa biszkopt pochodzi z laciny-panis biscotus i znaczy chleb pieczony 2 razy.

Ciasto

Kolejne skladniki:
60 gr bialek
135 gr migdalow mielonych /maczka/
175 gr cukru
10 gr kakao
Laczymy migdaly z cukrem i kakao a nastepnie dodajemy bialka jajek i stopniowo bita piane,mieszajac.Mase za pomoca dozownika ukladamy na papierze natluszczony w ksztalcie krazkow,moga byc eklerki /podluzne/ posypujemy cukrem pudrem i blache z nimi pieczemy w temp.180*C ok.12min.

Angielska nazwa cookies wywodzi sie z holenderkiego keokje co znaczy maly tort /torcik/.

Biszkopty po wyjeciu z piekarnika powinny byc miekkie, smarujemy je czekolada z lodowki lub drzemem.

3.Keks pomaranczowy

Skladniki:
3 jajka
175 gr cukru
75 gr smietany
140 gr maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
50 gr masla plynnego
15 ml wody pomaranczowej /zapach pomaranczowy-olejek/,lub troche soku
Tarta skorka z 1 pomaranczy

Dekoracja-polewa-lukier
120 gr cukru pudru
Sok z 1/2 pomaranczy

Mieszamy jajka z cukrem i starta skorka,dodajemy smietane,make z proszkiem a na koncu plynne maslo i zapach-olejek.
Mase wlewamy do uprzednio posmarowanej maslem formy i po wyjeciu z lodowki posypanej maka.Ciasto pieczemy najpierw w temp.200*C ok.7min. a nastepnie w temp.160-170*C przez kolejne 40min.

Mieszamy cukier z sokiem pomaranczowym i polewamy nim cieple ciasto.Czekamy az sie schlodzi i lukier stezaje.

Starozytni Grecy mieszali nasiona sosny,orzechy,daktyle, migdaly,mak i robili z tego pity,ktore nazywali plakundes a Rzymianie nazwali je placenta.

4.Pytania i odpowiedzi

1.Wielu z was sie martwi,ze do ciasta cytrynowego-lemonopita uzylismy duzej ilosci jajek.
Nie ma czym sie przejmowac,bo z tego ciasta powstanie 14 porcji a wiec ilosc jaj na osobe bedzie mala.
2.Wielu z was proponuje zamiast masla margaryne.
Maslo jest smaczniejsze a wypieki sa doskonalsze.

Smacznego!

z chomika Goral_spot_samiuckich_Totyr

  • 349,8 MB
  • 19 mar 12 10:16
Cheesecake
To amerykanskie ciasto serowe a libum to wloska odmiana,Grecy tez dawali swe ciastka serowe zawodnikom na Olimpiadzie w 776r.p.Ch.
30 lipca w USA jest swietem narodowym cheesecake’u.

Amerykanki cheesecake /pieczony/

Skladniki:
250 gr herbatnikow
150 gr masla
50 gr cukru
20 gr proszku do pieczenia
2 jajka
500 gr kremu serowego
75 gr smietany
500 gr truskawek
100 gr cukru
1 laska wanilii
Mielimy herbatniki i laczymy z roztopionym maslem,wkladamy do formy i pieczemy 10 min w temp. 170*C.
Mieszamy serek ze smietana i cukrem i dodalemy pozostale skladniki.Masa pokrywamy upieczone herbatniki i pieczemy w temp. 190*C od 35-40min. az nabierze zlotego koloru.
Robimy karmel na teflonowej patelni stopniowo rozpuszczajac cukier az do uzyskania plynnej masy w kolorze ciemno zlotym.
Dodajemy truskawki i rozkrojona laske wanilii i ciagle mieszamy.
Wlewamy je do naczynia,ktore ustawiamy na kostkach lodu.
Zimna masa polewamy wierzch ciasta.

Grecki tsiskiejk-Mus twarogowy z kruszonka

Krabl-kruszonka

Skladniki:
50 gr maczki migdalowej /mielonych migdalow/
50 gr cukru brazowego /czarnego/
50 gr maki
40 gr masla /miekkie/
Zagniatamy ciasto,zawijamy w folie nylonowa i wkladamy do lodowki.
Gdy stwardnieje trzemy je na tarce na duzych oczkach,rozsypujemy na natluszczonym papierze i pieczemy na blasze w temp. 160*C przez 20min.Do innych wypiekow do ciasta mozemy dodac kakao a nawet wanilie,cynamon,gozdziki czy skorke z cytrusow.

Krem

Skladniki:
250 gr twarozku
40 gr cukru pudru
250 gr smietany
5 gr zelatyny w listkach
150 gr dzemu z lesnych owocow do dekoracji
Ukrecamy je i dodajemy zelatyne najpierw moczona w zimnej wodzie a nastepnie rozpuszczona w malej ilosci goracej wody,wlewamy ukrecona smietane i mieszamy.
Napelniamy kieliczki-barylki ustawione pochylo na wytlaczance do jajek kruszonka do polowy,dodajemy krem dozujac tytka,dekorujemy pozostala kruszonka i dzememem.

Cheesecake na zimno

Podstawa

Skladniki:
250 gr herbatnikow
125 gr masla plynnego
Herbatniki kruszymy w blenderze i dodajemy maslo.Mase wkladamy do formy o sr. 20cm i pieczemy w tepm. 180*C od 10-12min.

Krem

Skladniki:
600 gr kremu serowego /serek homo./
60 gr cukru pudru
200 gr smietany
Dzem wisniowy do dekoracji
Serek z cukrem ukrecamy w mikserze i dodajemy smietane.Mase rozkladamy na ciescie i wkladamy do lodowki,po stezeniu dekorujemy dzemem.
Smacznego!Kali orexi!

Pytania

Co trzeba zrobic jesli papier przyklei sie do ciasta?
Nalezy go troche zwilzyc woda i wstawic do lodowki,po jakims czasie da sie latwo usunac,lub przykryc papier zwilzona sciereczka,odczekac i sciagnac go.
Co mozna zrobic jak scukrzy sie nam karmel?
Nalezy go ponownie zagotowac z odrobina wody i dodac glikoze lub sok z cutryny,juz sie nigdy nie scukrzy.To samo mozemy robic z dzemami,konfiturami i miodem.

z chomika Goral_spot_samiuckich_Totyr

  • 359,8 MB
  • 19 mar 12 10:16
Baklava,ravani i kinefe’

Baklawa to bardzo slodkie ciasto pochodzenia wschodniego,ktorego poczatki znajdziemy w Asyrii w VII wieku.

Skladniki:
250 gr masla /krowiego/
250 gr masla /owczego/
300 gr orzechow wloskich lub migdalow /prazonych/ albo pistacji
400 gr wody
650 gr cukru
80 gr glikozy
1 lyzeczka cynamonu /tylko do orzechow lub migdalow/
40 fila ciasta francuskiego cienkiego
Rozpuszczamy maslo,mielimy orzechy i laczymy je z cynamonem,syrop gotujemy z wody,cukru i glikozy ok. 3 min.
Prostokatna forme smarujemy maslem,ciasto francyskie obcinamy na wymiar formy i ukladamy je w formie smarujac rozpuszczonym maslem kazde filo.Na spod ukladamy 20 listow ciasta.Przykrywamy je mielonymi orzechami i nasaczamy je maslem. Nastepnie ukladamy fila kolejno je smarujac maslem.Wkladamy forme do lodowki,aby stezalo a po wyjeciu ciasto kroimu ostrym nozem do spodu zaczynajac od srodka,krojac zawsze na rowne polowki tak aby powstaly kwadraciki o boku ok. 5X5 cm.Grecy kroja je w trojkaty.
Skrapiamy je woda,aby wierzch nie popekal w czasie pieczenia.
Pieczemy w temp. 140-160*C ok. 1,5 godz.Po wyjeciu polewamy goracym syropem gorace ciasto i czekamy az ostygnie i ciasto wciagnie syrop. Podajemy polane miodem.

Ravani z kokosem to kolejne slodkie ciasto z Bliskiego Wschodu

Skladniki:
6 bialek
6 zoltek
140 gr cukru
140 gr kaszki manny
70 gr maki
50 gr orzecha indyjskiego /kokosa/

Syrop

Skladniki:
300 gr cukru
300 gr wody
1 cytryna przekrojona na pol
100 gr kokosa do posypania ciasta
Zoltka ucieramy z cukrem,bialka ubijamy i stopniowowo je laczymy z koglem-moglem zostawiajac polowe piany na sam koniec,dodajemy kaszke manne z maka i reszte piany a na koniec wiorki kokosowe.
Okragla forme smarujemy roztopionym maslem i wstawiamy do lodowki a po wyjeciu posypujemy ja maka i wypelniamy masa.
Pieczemy w temp. 170*C od 20-25min.
Syrop gotujemy z polowkami cytryny /zamiast glikozy/ jeszcze 3min. od poczatku wrzenia.
Zalewamy zimne ciasto goracym syropem lub gorace ciasto zimnym syropem.Gdy zalane ciasto ostygnie to pokrywamy forme membrana nylonowa zabezpieczajac przed wyciekiem syropu i odwracamy ja co jakis czas,aby syrop dotarl wszedzie.
Wyjmujemy ciasto i dekorujemy je wiorkami kokosowymi lub mielonymi pistacjami.

Kinefe-kadaifi z kremem serowym

Skladniki:

500 gr kadaifi /cieniutenki makaronik podobny do ryzowego/
400 gr kremu serowego
100 gr mleka
150 gr masla plynnego
300 gr cukru
200 gr wody
sok z polowki cytryny zamiast glikozy
Rozposcieramy makaronik i polewamy go maslem,delikatnie mieszamy oba skladniki,aby nie porobily sie kluchy i ukladamy go w formie.Krem serowy laczymy z mlekiem i kladziemy go na makaronie.Przykrywamy calosc pozostalym makaronem i pieczemy w temp. od 160-170*C przez 30min.
Gotujemy cukier z woda i sokiem z cytryny i po 3min. od wrzenia polewamy syropem kinefe.Kroimy po ostygnieciu.
Kaidafi to po arabsku welwet,aksamit.
Smacznego! Kali orexi!

z chomika Goral_spot_samiuckich_Totyr

  • 349,7 MB
  • 19 mar 12 10:16
7.Glikies alchimijes-Lemonopita,tort Capri i Madlene z cytryna
1.Lemonopita-tarta cytrynowa
Ciasto
Skladniki:
100 gr cukru pudru
200 gr masla miekkiego
300 gr maki
1 jajko
Wszyskie skladniki ukrecamy w mikserze,formujemu placek i wkladamy do lodowki.Po wyjeciu rozwalkowujemy jak najcieniej miedzy dwoma grubymi foliami nylonowymi.Forme smarujemy maslem i posypujemy maka a w niej ukladamy filo ciasta aby dolegalo do dna i brzegow formy,nadmiar obcinamy nozem.
Posostale ciasto wkladamy do lodowki na nastepna tarte.Wyscielamy ciasto w formie folia nylonowa-membrana i zasypujemy ryzem, przykrywamy go pozostala folia i pieczemy od 15-20min. W temp. 170*C.Po upieczeniu Wyciagamy folie z ryzem.
Nadzienie
Skladniki:
250 gr mielonych migdalow w mikserze /maczka migdalowa/
500 gr cukru
10 jaj
Skorke z 2 cytryn /starta/
Sok z 5. cytryn /wycisniete polowki cytryn pozostawiamy do innego produktu/
190 gr masla
Mieszamy cukier z maczka migalowa,dodajemy jaja,mieszamy i zalewamy rozpuszczonym maslem.Mase wlewamy do formy z podpieczonym ciastem i pieczemy przez ok. 1godz. W temp. 170*C.
2.Tort Capri-keks cytrynowy
Ciasto
Skladniki:
3 cytryny,ktore gotujemy 1 godz. w wodzie /bez cukru/
350 gr maczki migdalowej /mielone migdaly/
1 lyzeczka proszku do pieczenia
300 gr cukru
6 jajek
2/3 cukru ukrecamy z jajami w mikserze
Obcinamy koncowki cytryn,przepolawiamy i je i oczyszczamy z pestek,wkladamy je do blendera z pozostalym cukrem.Laczymy je z jajkami.Zamiast cytryn mozemy uzyc 2 pomarancz.
Aleksander Wielki nazywal cytryny perskimi jablkami. ;)
Mase jajeczno cytrynowa laczymy z migdalami /sa lepsze i zdrowsze od maki/ i wlewamy do natluszczonej i oproszonej formy o sr.24cm.
Nasz cukiernik stosuje „cerki”-pasek blachy i folie aluminiowa.
Pieczemy ok. 1godz. w temp. 170*C a jesli wierzch zaczyna sie rumienic obnizamy temperature.
Ojczyzna cytryny sa polnocne Indie.
Syrop
Skladniki:
50 gr cukru
Starta skorka z 1 cytryny
Sok z 2. cytryn
Krotko gotujemy wszystkie skladniki
3.Madlen z cytryna-biszkopciki
Nawet Grecy wiedza,ze rozslawila ja w Paryzu corka naszego krola Stanislawa Leszczynskiego-Maria, ktora wyszla za maz za krola Francji.
Skladniki:
100 gr masla
100 gr cukru
120 gr maki
2 jajka
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
Starta skorka z polowki cytryny
Ukrecamy w mikserze jajka z cukrem i dodajemy make z proszkiem dodajac na koncu rozpuszczone maslo.Mase wkladamy do lodowki na co najmniej 6 godz.Po wyjeciu wypelniamy silikonowe foremki najlepiej w ksztalcie lilijki /symbol Francji/ i pieczemy od 12-15min. W temp. 170*C.
Dekorowanie wszystkich wypiekow zobaczycie na filmiku. ;)
Smacznego!Kali orexi!
4.Limonczelo-wodka „cytrynowka”
Skladniki:
Skorki z 4. cytryn
150 gr cukru
1 butelka wodki 750ml lub spirytus
Skorki z cukrem mielemy w blenderze i zalewamy wodka,wlewamy do sloi i pozostawiamy na 4 dni,zawartosc mieszamy 2X dziennie.
Syrop
170 gr cukru
150 gr wody
Zagotowujemy i pozostawiamy.Po czterech dniach zlewamy wodke i laczymy ja z syropem.
Stin igija mas!Na zdrowie!
O wlasciwosciach terapeutycznych cytryn pisal w swych dzielach Theofraston-uczen Arystotelesa /ziololecznictwo/.

z chomika Goral_spot_samiuckich_Totyr

  • 363,9 MB
  • 19 mar 12 10:16
Klasyczne wyroby cukiernicze Wloch to tiramisu, panakota i kapricio,dwa pierwsze pochodza z polnocy a kapricio z poludnia.
1.Tiramisu-od tirami su-podnies mnie
Savagiar-biszkopciki
Skladniki:
6 zoltek
3 bialka
50 gr cukru
35 gr cukru
55 gr maki /przesianej/
Ucieramy w mikserze trzepaczka metalowa zoltla z 50 gr cukru i osobno bialka z 35 gr cukru.Polowe piany z bialek dodajemy do utartych zoltek i mase wlewamy do foremek silikonowych lub formujemy je na natluszonym papierze lub na wysmarowanej maslem blasze i posypanej maka.Posypujemy najpierw cukrem krystalicznym a potem cukrem pudrem i wkladamy do nagrzanego piekarnika o temp.170-180*C na 20-25min.
Syrop
Skladniki:
500 gr mleka
70 gr koniaku lub wina wloskiego Masala
1 filizanke mocnej kawy espresso lub 1 lyzke stol. kawy instant
Krem
Skladniki:
500 gr mascorpone /serek wloski/
200 gr cukru pudru
4 bialka
4 zoltka
Mieszamy zoltka z 200 gr cukru pudru i laczymy z serkiem,ubilamy bialka i laczymy z kremem serowym.
Biszkopciki lamiemy na polowki i maczamy w syropie kawowym, ukladamy je w kielichu lub miseczce i zalewamy kremem serowym a na gore ukladamy pare nasaczonych biszkopcikow,posypujemy kakao.
2.Panakota to po wlosku krem pieczony
Skladniki:
600 gr smietany
100 gr mleka
60 gr cukru
1/2 laski wanilii
10 gr platkow zelatyny
Gotujemy smietane z mlekiem,cukrem i ziarenkami wanilii.
Moczymy zelatyne w zimnej wodzie,po wyciagnieciu jej wkladamy ja do naczynia ustawionego na lodzie i zalewamy goraca smietana, mieszamy.Nalewamy do naczyniek,foremek i wstawiamy do lodowki na 3-4 godz.
Sos karmelowy-syrop
Skladniki:
200 gr cukru
50 gr wody
100 gr goracej wody
1 lyzeczka glikozy
Gotujemy cukier z 50 gr wody i glikoza /nie mieszamy/ az zrobi sie ciemny karmel i zalewamy go wrzaca woda,mieszamy i odstawiamy.
Naczynka z panakota zanurzamy w goracej wodzie i odwracajac ukladamy zawartosc na talerzu,polewamy syropem karmelowym.
3.Kapricioza pochodzi z poludnia Wloch a znaczy narzekalska
Skladniki:
250 gr masla
250 gr kuwertury czekoladowej
400 gr migdalow mielonych
250 gr cukru
6 zoltek
6 bialek
1 kieliszek koniaku lub rumu
Czekolade z miekkim maslem ustawiamy w naczyniu nad para do rozpuszczenia.
2/3 cukru ukrecamy w mikserze z zoltkami,pozostaly cukier ubijamy z bialkami.Do ukreconych zoltek wlewamy rozpuszczona czekolade,
mieszamy i dodajemy proszek migdalowy i mieszamy.Do masy dodajemy dozujac ubite bialka ciagle mieszajac,dodajemy koniak i wlewamy mase do formy wysmarowanej maslem i oproszonej maka,pieczemy w tepm. 170*C od 45-60 min.Ciasto w srodku ma byc wilgotne.
4.Slodkie katastrofy
Jesli pozostalo nam troche savagiar i usiadlo,to mozemy je wylac na blache i uksztaltowac na pite,pieczemy w temp. 180*C przez 10 min.
Po wyjeciu smarujemy dzemem np.malinowym,zwijamy jak rolade,
kroimy i ukladamy roladki na talerzu.
Smacznego!Kali orexi!Buono appetito!

z chomika Goral_spot_samiuckich_Totyr

  • 379,8 MB
  • 19 mar 12 10:16
Przepisy cukiernicze na dzieciece party

1.Tort z herbatnikow z kolorowymi czekoladowymi cukierkami

Skladniki:
350 gr herbatnikow Petit buerre
60 gr swiezego soku pomaranczowego
190 gr cukru pudru
50 gr kakao
250 gr masla
2 jajka
1 paczka cukierkow czekoladowych do dekoracji
Ukrecamy recznie cukier z kakao i miekkim maslem dodajac kolejno jajka.
Herbatniki kruszymy recznie i zalewamy sokiem /dla dzieci/,lub rumem albo koniakiem /dla doroslych/ i dodajemy do masy kakaowej.Mieszamy i przekladamy do innego naczynia wylozonego folia nylonowa.Ugniatamy,zawijamy folia i wstawiamy do lodowki aby stezalo.
Stezala przekladamy na talerz i dekorujemy cukierkami.

2.Lizaki

Skladniki:
250 gr cukru
100 gr wody
100 gr glikozy
Czerwona farbka cukiernicza
Wode z cukrem,farbka i glikoza gotujemy do temp. 147-150*C.Jesli nie mamy termometru kuchennego to mozemy stwierdzic ja wlewajac lyzeczke karmelu do zimnej wody,jesli karmel stanie sie krysztalem,to znaczy,ze mamy odpowiednia temperature,jesli bedzie sie rozpuszczal w wodzie,to znaczy,ze jeszcze musimy go podgrzac.
Na natluszczony papier /papier kuchenny/ nakladamy lyzeczka porcje karmelu,umieszczamy w nich patyczki i dekorujemy kwiatkami cukrowymi lub kolorowymi cukierkami.

3.Kolorowy pop-corn

Skladniki:
300 gr bialej czekolady rozpuszczonej nad para
80 gr kukurydzy
2X500 gr cukru
Maslo rozpuszczone nad para /ben mari/
Do jednej czesci cukru dodajemy pare kropli kolorowej farbki i mieszany.Do drugiej z innym kolorem.
Do kolorowego cukru wkladamy pop-korn i mieszamy.
Do rozpuszczonej czekolady wkladamy tez kukurydze i mieszamy a naczynie ustawiamy na innym wiekszym z lodem,aby szybko twardnialo i nie tworzyla sie maz.

4.Slodkie katastrofy

Jesli karmel nam sie troche przypalil to mozemy go ponownie podgrzac,rozpuscic i dodac do niego 100 gr smietany 35% a powstala masa polac np.banany.

Milej zabawy!


z chomika Goral_spot_samiuckich_Totyr

  • 344,2 MB
  • 19 mar 12 10:16
1.Kormos sokoladas-Sekacz czekoladowy /rolada/
Kormos to konar drzewa
Biszkopt

Skladniki;
6 zoltek
50 gr cukru,ktore ocieramy
3 bialka
35 gr cukru,ktore ubijamy
55 gr maki
Marenga-bita piana,bita smietana
Laczymy polowe piany z koglem-moglem a potem z maka i dodalemy pozostala piane.Mieszamy plaskikowa szpatulka a nie w mikserze,aby masa nie opadla.
Mase biszkoplowa wlewamy na natluszczony papier i formujemy prostokat o grubosci 1 cm.Zsuwamy go na blache i pieczemy w temp. 170-180*C od 12-15min. Az nabierze zlotego koloru.

Krem czekoladowy

Skladniki:
500 gr czekolady /kuwertury/ polamanej w drobne kawalki
500 gr smietany 35%
250 gr mleka
Smietane ukrecamy do konsystencji jogurtu a nie bitej smietany.
Gotujemy mleko i rozpuszczamy w nim kuwerture czekoladowa a nastepnie dodajemy krem smietanowy.
Krem przelewamy do plaskiego naczynia,aby szybciej ostyglo i wkladamy do lodowki na ponad pol godziny.
Po schlodzeniu rozsmarowujemy krem na nasz biszkopt,
Rolujemy go i dekorujemy go na ksztalt konara pozostalym kremem czekoladowym.Wstawiamy do lodowki,aby stezal.




2.Mont Blanc /od nazwy szczytu/

Bezy w ksztalcie gniazd plasich

Skladniki:
4 bialka jaj
125 gr cukru
125 gr cukru pudru
Ucieramy w mikserze na wolnych obrotach,aby nie byly puszyste.Mase laczymy z cukrem pudrem i za pomoca woreczka-lejka tworzymy gniazda na natluszczonym papierze,zsuwamy na blache i pieczemy dwie godziny w temp. 100*C lub 1.5godz. w temp. 120*C.

Krem kasztanowy

Skladniki:
500 gr gotowego pate’ /pasztet/ kasztanowego-gotowane kasztany zalane syropem
500 gr kremu kasztanowego
30 gr ciemnego rumu,bo slodszy lub koniaku
Krecimy w mikserze plastikowa raczka pate’,dolewamy rum a nastepnie dodajemy krem.
Ptasie gniazda bezowe wypelniamy pozostala masa na bezy i dekorujemy makaronikami z kremu kasztanowego.Wkladamy do lodowki.
Nastepnie przystepujemy do stylizowania naszych wyrobow.

Do sloiczka sypiemy zloty proszek cukierniczy i dodajemy kulki czekoladowe,mieszamy i dekorujemy nimi nasz sekacz,
Dodajemy listki z wafli,cukrowe sniezynki a na talerzu ukladamy cukrowy snieg i calosc dekorujemy galazkami swierku.
Mont Blanc posypujemy cukrem pudrem,dekorujemy kasztanami w syropie i listami cukrowymi oraz galazkami swierku.




3.Zabaione-krem jajeczno-szampanowy

Skladniki:
5 zoltek
100 gr cukru
200 gr szampana lub biale wina slodkie
Duza miseczke z cukrem i zoltkami stawiamy na garnku z wrzaca woda i ukrecamy trzepaczka i powoli dolewamy szampana /wino/.
Zabaione wzielo swoja nazwe z kuchni Medyceuszow,ktorzy mieli ja w XVI wieku we Florencji,ale Szwajcarzy uwazaja je za swoje... ;) Mozna nim polac swieze truskawki,maliny i inne owoce.
My wlewamy je do kieliszkow szampanowych.Pijemy po schlodzeniu.

4.Glikies katastrofes lub dla niecierpliwych

Grzaniec-goracy napoj alkoholowy

Skladniki:
1/2 cytryny
1/2 pomaranczy
1 mandarynka
1 butelka 750ml czerwonego wytrawnego wina
190 gr cukru
1 lub 2 kory cynamonu
2 gwiazdki anyzku
2 gozdziki
Szczypta galki muszkatolowej
100 gr wody
Wszystkie skladniki do garnka i gdy sie zagotuje przelewamy do dzbanka przez sitko.Pijemy gorace.


z chomika Goral_spot_samiuckich_Totyr

  • 309,5 MB
  • 19 mar 12 10:16
Pantespani i inne przepisy

Ten cykl programow prowadzi w greckiej tv Mega Stelios Parliaros.
Stelios jest znanym cukiernikiem i mowi,ze Glikies Alchimijes-Slodkie Alchemie to chemia,ktora lubi dokladnosc i dlatego aby cokolwiek zrobic dobrze nalezy wszystkie skladniki dokladnie wazyc.

1.Pantespani-tort

Surowce:

Ciasto

5 jajek
125 gr cukru
125 gr maki
30 gr kakao
Ucieramy jaja z cukrem.Laczymy make z kakao, ktora laczymy teraz z ukreconymi jajami.Mase wkladamy do okraglej formy o sr.24cm i do piekarnika o temp.170*C ma 30min.Nastepnie ciasto wkladamy owiniete w folie do lodowki na pare godzin,najlepiej na noc.

Syrop

150 gr cukru
150 gr wody
60 gr rumu lub likieru czeresniowego /kirsch/
Gotujemy 2min. cukier z woda a gdy bedzie chlodny dodajemy rum.
Ciasto kroimy na 3 lub 4 plastry

Krem

600 gr smietany
60 gr cukru pudru
Pozostale skladniki nadzienia
200 gr ciemnych czeresni z kompotu
50 gr dzemu malinowego
60 gr rumu
150 gr tartej czekolady na polewy
Ukrecamy smietane z cukrem /smietana musi byc z lodowki/.
Krozek ciasta nasaczamy rumem,smrujemy dzemem,nastepny rumem i smaryjemy grubo kremem i ukladamy czeresnie lub wisnie.
Kolejny krazem znow nasaczamy rumem i smarujemy kremem gore i boki tortu.
Dekrujemy skrobana czekolada mleczna, kremem,czeresniami i cukrem pudrem.

2.Brownie-wilgotne ciasto czekoladowe

Surowce:

3 jajka
150 gr cukru
Ktore ukrecamy
150 gr kuwertury /bloki czekoladowy na polewy/
180 gr masla
Ktore rozpuszczmy w naczyniu na parze.
90 gr maki
180 gr orzechow wloskich
Do rozpuszczonej czekolady dodajemy krem z jajek a nastepnie make i orzechy.
Wkladamy do kwadratowej formy,bo pozniej zgodnie z tradycja kroi sie ciasto w trojkaty lub malych foremek i pieczemy w temp. 160-170*C od 22-25min a male foremki krocej,bo od 15-18min ,aby nie zeschly sie ciasteczka.
Na spod formy kladziemy natluszczony papier,aby ciasto sie nie kleilo.
Po ostudzeniu kroimy i polewamy smietana a talerze dekorujemy cukrem pudrem i kakao.

3.Mus czekoladowy /dla niecierpliwych/

Skladniki:

100 gr masla
125 gr cukru
150 gr czekolady gorzkiej
4 jajka
Ukrecamy jaja z cukrem a nastepnie mieszamy z rozpuszczona czekolada i maslem i gotowy mus nalewamy do kielichow.

4.Slodkie katastrofy,bo i takie sie zdazaja w czasie naszych prac

Zbyt suche i twarde ciasteczka nasaczamy rumem lub koniakiem i zalewamy musem.

Kali orexi!
Smacznego!
Mietushek Lasushek

z chomika Goral_spot_samiuckich_Totyr

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    3
  • pliki wideo
    12
  • pliki muzyczne
    0

15 plików
4,03 GB




kuner

kuner napisano 9.11.2017 12:09

zgłoś do usunięcia
HoldFastUp

HoldFastUp napisano 21.10.2018 12:59

zgłoś do usunięcia
PelencieplaP

PelencieplaP napisano 9.07.2019 02:53

zgłoś do usunięcia
FILMY, XXX, nowe, gry, zakazane,zapraszam
NOWOSCI-FILMOWE-2020-CHOMIKUJ-LORDRADO

NOWOSCI-FILMOWE-2020-CHOMIKUJ-LORDRADO napisano 17.12.2020 18:25

zgłoś do usunięcia

HITY I NOWOŚCI

LORDRADO

SERDECZNIE POZDRAWIAM

I ZAPRASZAM

FILMY/AUDIOBOKI/EBOKI/MUZA

GRY/PROGRAMY/APKI

g3org396

g3org396 napisano 19.08.2021 21:06

zgłoś do usunięcia
.
.
.
.
obrazek

paginap536

paginap536 napisano 10.04.2022 21:02

zgłoś do usunięcia
Super chomik
NaughtyBoy

NaughtyBoy napisano 23.04.2022 23:35

zgłoś do usunięcia
Audiobooki spakowane, czytane przez profesjonalnych polskich lektorów. Thrillery, sensacja, kryminały. Filmy z lektorem polskim, seriale oraz muzyka. Zapraszam.
LiveTIp

LiveTIp napisano 9.03.2023 17:45

zgłoś do usunięcia
Zapraszam
obrazek
constantine44

constantine44 napisano 12.03.2023 15:54

zgłoś do usunięcia
obrazek Zapraszam po całą masę ciekawych plików.Własny upload,cały czas coś dodaję nowego.Filmy i bajki_3D,efektowne filmiki_3D,filmy XXX,teledyski,kabarety,muzyka mp3.Zapraszam do pobierania i chomikowania.Pozdrawiam.
ZAPRASZAM1990

ZAPRASZAM1990 napisano 7.09.2023 15:01

zgłoś do usunięcia

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (103)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (103)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności