Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
aksamitnosc07
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

będę mniej bywać

widziany: 19.02.2024 09:44

  • pliki muzyczne
    78
  • pliki wideo
    74
  • obrazy
    21945
  • dokumenty
    577

22753 plików
15,44 GB

Ukryj opis Rozwiń
  • 46 KB
  • 21 lis 19 11:47

z chomika Tabaluga2015

  • 68 KB
  • 20 lis 19 1:09
Imbir - lek na ból mięśni

Imbir łagodzi ból mięśni Właściwości lecznicze Imbiru w medycynie wykorzystywane są od bardzo dawna, jednak powszechnie imbir znany jest jako przyprawa do piwa i herbaty. Naukowcy odkryli kolejną właściwość imbiru: działanie przeciwbólowe.
W Azji imbir to podstawowy dodatek do potraw, w Polsce wykorzystywany głównie jako przyprawa do piwa lub herbaty, także do ciasteczek. Tymczasem imbir to roślina o istotnych leczniczych właściwościach. Naukowcy z University of Georgia dowiedli, że imbir uśmierza bóle mięśni.

Przeciwbólowe właściwości imbiru zbadano podczas ćwiczeń fizycznych z ciężarkami, które miały wywołać umiarkowany ból mięśni. Przed i po ćwiczeniach oceniano funkcje ręki, stan zapalny, ból i jego wskaźniki biochemiczne. Okazało się, że codzienne zażywanie imbiru zmniejszało ból wywołany ćwiczeniami aż do 25%.

Oprócz działania przeciwbólowego imbir ułatwia trawienie, łagodzi mdłości, bóle miesiączkowe, leczy przeziębienie i migreny. Neutralizuje też nieświeży zapach w buzi, a także zwiększa koncentrację.

Jak się okazuje, imbir to uniwersalny lek na wiele dolegliwości. Możemy więc z czystym sumieniem, w piątkowy wieczór, napić się piwa z sokiem imbirowym mówiąc "Na zdrowie".

zachomikowany

  • 14 KB
  • 20 lis 19 1:09
Właściwości imbiru

To charakterystyczne kłącze znane jest już nie tylko jako proszkowany dodatek do pierników czy popularnego imbirowego piwa. Coraz częściej je się je na surowo bądź marynowane. Jego zaletą są nie tylko walory smakowe! Po rozcięciu kłącza wydobywa się z niego mocny zapach o lekko cytrusowej nucie.
Na pozór słodkawy okazuje się być raczej ostry i orzeźwiający. W Azji już od setek lat znane są jego właściwości pobudzające. Kłącze surowe powinno być świeże i soczyste - smakuje zupełnie inaczej niż proszek przygotowywany ze starszych kłączy.

Sproszkowany imbir jest również aromatyczny, ale zatraca cytrusową nutę- za to w połączeniu z kolendrą i pieprzem sprawdza się jako przyprawa do pierników i ciasteczek. Proszek można także dodawać do kawy i herbaty czyniąc z nich napoje pobudzające, poprawiające koncentrację i odporność organizmu. Dzieje się tak dlatego, że imbir poprawia krążenie krwi i dobrze rozgrzewa. Herbata wzbogacona o imbir i miód jest doskonała w trakcie leczenia przeziębienia.

Jako świeży dodatek do potraw tłustych lub mdłych wzmacnia ich walory smakowe. W Polsce popularny stał się między innymi za sprawą restauracji sushi, gdzie marynowany podawany jest do ryb. Świeży imbir nadaje się także do przegryzania plasterków, które mają działanie antyseptyczne i przeciwzapalne, jednocześnie odświeżając oddech. Poza tym, imbir dobrze wpływa na trawienie a także pobudza apetyt. Polecany jest osobom o zwiększonej krzepliwości krwi, ponieważ zapobiega tworzeniu zakrzepów. Silne i dobroczynne działanie imbiru nie jest jednak przeznaczone dla wszystkich. Korzeń może drażnić chory układ pokarmowy, zakazany jest przy refluksie żołądkowym, dlatego spożywanie go w większych ilościach wymaga ostrożności.

Imbir doceniono także w przemyśle kosmetycznym. Działanie pobudzające krążenie wykorzystuje się w balsamach i peelingach wspomagających spalanie tkanki tłuszczowej i likwidowanie cellulitu. Olejek z dodatkiem imbiru pomaga obolałym stawom podczas przeziębienia i działa rozgrzewająco na mięśnie. Charakterystyczny orientalny zapach imbiru chętnie wykorzystywany jest w perfumach i wodach toaletowych zarówno dla kobiet jak i mężczyzn. Warto zatem bliżej poznać imbir i poeksperymentować w kuchni czy podczas zabiegów kosmetycznych.

Autor: Katarzyna Gołębiowska Data publikacji: 2009-12-24

zachomikowany

  • 12 KB
  • 20 lis 19 1:08
Kurkuma

Pochodzenie
Kurkuma, podobnie jak szafran, nadaje potrawom piękny żółty kolor. Dlatego nazywana jest niekiedy szafranem indyjskim, od którego jest znacznie tańsza. O tym podobieństwie pisał już Marco Polo w relacjach ze swych podróży. Kurkuma jest byliną, z rodziny imbirowatych, którą ozdabiają żółte kwiaty. Nie one jednak są bazą przyprawy. Otrzymuje się ją nie ze słupków kwiatowych ale z kłączy. Ciekawostką jest, że zanim otrzymamy sproszkowaną przyprawę, kłącza rośliny kurkumy długiej najpierw gotuje się we wrzątku lub parzy, a dopiero później suszy i poddaje dalszej obróbce. Obok kurkumy długiej występuje spokrewniona z nią kurkuma plamista, pochodząca również z Indii. Jednakże nie jest ona popularna w krajach zachodnich, a na wschodzie ma zastosowanie w kuchni azjatyckiej oraz do wyrobu perfum. Do krajów europejskich przyprawa trafiła z Indii, głównego jej producenta i eksportera, a także z Chin, Indonezji, Bangladeszu, wysp Morza Karaibskiego oraz państw Ameryki Południowej.
W kuchni
Amerykanie z wielkim upodobaniem stosują ją do przyprawiania gotowanych jaj, majonezów, omletów, serów topionych, sałatek rybnych. W Polsce jest stosowana jako barwnik do koncentratów spożywczych, masła, sałatek, ryżu. Kurkuma nie tylko barwi potrawę, nadaje jej też specyficzny zapach podobny do pieprzu i piżma oraz delikatny smak, zbliżony do imbiru, lecz nieco łagodniejszy. Dzięki niej posiłek spełnia trzy podstawowe warunki: przyciąga zmysł wzroku, węchu, a na końcu smaku. Charakter tej orientalnej przyprawy wiąże się z hinduskimi wierzeniami, według których żywność jest darem bożym, toteż przygotowanie posiłków wymaga powagi i szacunku. Ważne jest również otoczenie, w którym przygotowuje się posiłki, dlatego kucharz zanim przystąpi do gotowania musi posprzątać kuchnię. W trakcie przyrządzania potraw hindusi nie mają zwyczaju ich próbowania. Samo tworzenie posiłku jest czymś więcej niż tylko gotowaniem, jest rodzajem modlitwy. Część potrawy ofiarowywana jest Bogu.
Właściwości
Kurkuma posiada lecznicze właściwości. Pomaga zwalczać kamienie żółciowe, działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie, zwłaszcza w chorobach skóry. Niektóre narody uważają, że kurkuma posiada magiczne właściwości i chętnie noszą ją jako talizman. Kurkuma ma również zastosowanie w kosmetyce. Z jej użyciem sporządza się między innymi maseczki pielęgnacyjne.

http://www.kamis.pl/index.php/content/view/63/65/

zachomikowany

  • 73 KB
  • 20 lis 19 1:08
Kurkuma to jeden z najważniejszych składników popularnej przyprawy curry. Jest ona nie tylko naturalnym antybiotykiem, ale też wykazuje się silnym działaniem antynowotworowym. Aktywny składnik kurkumy – kurkumina wpływa na komórki nowotworowe w sposób, który zmusza je do autodestrukcji. Zanim jednak „złoto Indii” trafi do aptek, musi przejść jeszcze wiele badań. Ostatnie z nich dowodzą, że kurkuma wykazuje też właściwości zapobiegające chorobie Alzheimera.

z chomika JEDYNA0101

  • 38 KB
  • 28 sty 19 18:21
Brokuły to bogate źródło witamin A, E, K1, C, B1 oraz mikroelementów – potasu, fosforu, wapnia, żelaza i chromu. Co jednak najważniejsze, brokuły, podobnie jak kalafior, brukselka oraz kapusta, zawierają także dużą ilość sulforafanu, substancji chemicznej o właściwościach antynowotworowych. Ten składnik, znajdujący się w brokułach, ma także inne ważne właściwości – zabija Helicobapter pylori,oporne na działanie antybiotyków bakterie, odpowiadające za wrzody żołądka i raka tego narządu. Tak przynajmniej twierdzą naukowcy z Akademii Medycznej Johns Hopkins w Baltimore i francuskiego Krajowego Ośrodka Badań Naukowych w Paryżu. By nie stracić cennych dla zdrowia właściwości brokułów, należy krótko gotować je na parze.

z chomika JEDYNA0101

  • 38 KB
  • 28 sty 19 18:20
Czosnek znany jest głównie ze swoich właściwości antybakteryjnych. Zawarta w nim substancja, alicin, która wydziela się po zgnieceniu ząbka czosnku, jest naturalnym antybiotykiem, o działaniu silniejszym niż penicylina. Innym cennym składnikiem czosnku są pochodne siarki, które chronią organizm człowieka przed bakteriami i grzybami (jedzenie ząbków czosnku zaleca się m.in. chorym na candidozę). Naukowcy z Ewha Women’s University w Seulu ustalili, że choć czosnek nie posiada tak silnych właściwości antynowotworowych, jak do tej pory sądzono, to jednak obniża ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, prostaty, przełyku, jamy ustnej oraz jajników i nerek.

z chomika JEDYNA0101

  • 43 KB
  • 28 sty 19 18:20
Likopen należy do licznej rodziny karetenoidów (grupy związków fitochemicznych) i jest jednym z najcenniejszych składników pomidorów. Ludzki organizm nie jest w stanie samodzielnie wytwarzać likopenu. Szacuje się, że aż 85 proc. potrzebnego nam likopenu pozyskujemy z pomidorów, a pozostałe 15 proc. z innych czerwonych warzyw i owoców. Prawdą jest, że najwięcej likopenu znajduje się w przetworzonych pomidorach. Dietetycy nie zalecają jednak spożywania pomidorów w postaci keczupu, ponieważ znajduje się w nim bardzo dużo cukru. Dużo bezpieczniej jest sięgać po suszone lub gotowane pomidory. Likopen posiada silne właściwości antynowotworowe.

z chomika JEDYNA0101

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    1
  • obrazy
    8
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

9 plików
0,68 MB




krzysia1231

krzysia1231 napisano 10.05.2024 21:42

zgłoś do usunięcia

Pięknie witam. Szczęście zawsze jest prezentem, któremu uroku dodaje jego ulotność sprawiająca, że każda miła chwila staje się czymś wyjątkowym i niepowtarzalnym. Oby nie opuszczało nas nigdy, co najwyżej tylko na małe chwilki abyśmy go docenili. Pozdrawiam serdecznie - Barbara

arnika35

arnika35 napisano 11.05.2024 19:16

zgłoś do usunięcia

★ ─═ڿڰۣڿ♥ڿڰۣڿ═─ ★ POZDRAWIAM CIEPLUTKO

★ ─═ڿڰۣڿ♥ڿڰۣڿ═─ ★ Miłego spokojnego wieczoru i dobrej nocki

arnika35

arnika35 napisano 12.05.2024 12:51

zgłoś do usunięcia

參ܮ參 ︵(₍)︵ 參ܮ參 POZDRAWIAM CIEPLUTKO

參ܮ參 ︵(₍)︵ 參ܮ參 Pięknej niedzieli

obrazek

krzysia1231

krzysia1231 napisano 13.05.2024 21:32

zgłoś do usunięcia

Pięknie witam. Warto marzyć, spełniać sny. Warto kochać, oddać swe łzy. Warto lubić i lubianym być. Bo marzenia, miłość, przyjaźń to trzy skarby bez których nie da się żyć!!! Pozdrawiam serdecznie - Barbara

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności