Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
karolinadobiecka0
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

karolina

widziany: 19.07.2014 19:37

  • pliki muzyczne
    105
  • pliki wideo
    80
  • obrazy
    2457
  • dokumenty
    141

2836 plików
13,67 GB

« poprzednia stronanastępna strona »
  • 63 KB
  • 7 cze 11 9:00
Babeczki z owocami
30 dag mąki
15 dag margaryny
10 dag cukru
3 żółtka
2 łyżki śmietany kwaśnej
sól
Wyk.Margarynę posiekać nożem razem z mąka,dodać sól,cukier,żółtka i śmietanę.Wszystko nożem siekając połączyć a następnie zagnieść ciasto.Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 min.Po wyjęciu wylepić małe foremki w kształcie babeczek ciastem i piec w tem.200C przez 10 min.Po wystygnięciu można napełnić owocami i zalać galaretką lub ubitą śmietaną.

z chomika Brunetka6853

  • 66 KB
  • 7 cze 11 9:00
Składniki
Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Następnie:
2 puszki mandarynek
2 szklanki soku pomarańczowego
2 budynie waniliowe (po 40g)
2 opakowania herbatników zwykłych
2 opakowania herbatników czekoladowych
4 opakowania śmietan-fix
1/2 litra śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru


Jak zrobić?
Biszkopt upiec w dużej prostokątnej formie, wystudzić, zdjąć skórkę (wierzch), nasączyć (woda + sok z cytryny + cukier).
Na biszkopcie ułożyć odsączone mandarynki. Z soku od mandarynek i 2 szklanek soku pomarańczowego ugotować budyń. Sok z mandarynek i 1 1/2 szklanki soku pomarańczowego zagotować, w 1/2 szklanki soku rozpuścić 2 budynie, wlać na gotujący się sok, mieszać.
Gorący budyń wyłożyć na ciasto z mandarynkami.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixami. Wyłożyć na budyń. Na wierzchu ciasta układać herbatniki w szachownicę.

Temperatura piekarnika: 160-170°C
Czas pieczenia: 35 min

zachomikowany

  • 12 KB
  • 7 cze 11 9:00
Advocatowe ciasto na zimno

Składniki:

biszkopt,
3, jajka
90g, cukru
70g, mąki
20g, kakao
1 łyżeczka, proszku do pieczenia
3 łyżki, wody
.,
12 płatków (lub 6 łyżek), żelatyny
po 100g, miękkiego masła i cukru pudru
po 500ml, ajerkoniaku i kremówki
2 opakowania, rurek (z Lidla, Biedronki)

Opis przygotowania

Najpierw upiec biszkopt: Jajka wymieszać dokładnie z wodą, dodać cukier i mieszać 3 minuty. Na koniec wmieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Formę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 20 minut. Gotowy biszkopt ostudzić. Ułożyć wzdłuż brzegu rurki na zmianę - raz czekoladą do dołu, raz do góry.
Masło i cukier wymieszać ze sobą na gładką masę i dodać 350ml ajerkoniaku. Żelatynę rozpuścić w małej ilości ciepłej wody i wlać do masy z ajerkoniakiem. Wymieszać dokładnie i wlać na biszkopt. Odstawić do lodówki na 3h.
Rozpuścić pozostałą żelatynę i wymieszać z resztką ajerkoniaku (150ml). Mieszankę wylać na wierzch ciasta tworząc żółtą powierzchnię. Odstawić na następne 2h.
Można dodatkowo ozdobić np. czekoladą albo bitą śmietaną.
składniki na tortownicę o śr. 26cm

z chomika white.and.black.flower

  • 35 KB
  • 7 cze 11 9:00
Składniki
Ciasto:
3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g Kasia
Powidła lub konfitury
Masa smietanowa:
1 litr śmietany 18%
20 dag wiórków kokosowych
5 białek
1 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 budyń śmietankowy duży (w proszku)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Przepis zasiegnelam ze strony Arabeski :)
Jak zrobić?
Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.
Jedną częścią wykleić spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
(prostokątnej 20x30 lub tortownicy średnica 30cm)
Posmarować powidłem śliwkowym lub konfiturą.
Drugą włożyć do zamrażarki.

Masa:
Białka ubić z cukrem, dodać śmietanę oraz pozostałe składniki i wymieszać.
Wyłożyć to na ciasto posmarowane powidłem.
Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.
Piec ok. 50 minut w temp.peraturze 180°C.

Temperatura piekarnika: 180°C
Czas pieczenia: 50 min

zachomikowany

  • 33 KB
  • 7 cze 11 9:00
Składniki
1 krem Karpatka
1 Kasia
2 paczki krakersów
2 puszki Krówki
2 łyczeczki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 śmitetan-fix
Paczkę migdałów płatki
Śmietanke 36%



Jak zrobić?
Najpierw układasz 1 warstwę krakersów na brytfance, później na to krem karpatka (wcześniej go gotujesz z mlekiem wg przepisu na opakowaniu-po wystudzeniu dodajesz kostkę Kasia i miksujesz)później kolejna warstwa krakersów, na to krówka (wcześniej gotujesz na parze żeby masa nie była twarda do rozsmarowania)nie gorące, na to warstwa krakersów i na koniec śmietanka ubita z fiksem cukrem pudrem i cukrem waniliowym, posypujesz na koniec migdałami i do lodówki-najlepiej na noc żeby oddało!

zachomikowany

  • 51 KB
  • 7 cze 11 9:00
Lista składników
Ciasto: 40 dag mąki
25 dag Kasia
16 dag cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
2-3 łyżki śmietany
Beza: 4 białek
1 szklanka cukru
20dkg orzechów włoskich drobno pokrojonych
Krem: 1 1 szklanki mleka
1 szklanki cukru
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 żółtka
1 kostka Kasia
cukier waniliowy
do posmarowania placków:1 słoik powideł


Jak zrobić?

Zarobić ciasto. Podzielić na 2 części. Każdą część rozłożyć na osobnej prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm. Ciasto po nakłuwać widelcem, posmarować powidłami.

Z podanych składników zrobić bezę. Podzielić na 2 części i rozłożyć na surowych plackach. Posypać pokrojonymi orzechami włoskimi. Każdy placek piec około 35 minut w temperaturze 150 °C.

Szklankę mleka zagotować. W reszcie mleka rozmieszać mąkę i cukier. Ugotować budyń, ostudzić. Utrzeć Kasia z żółtkami, następnie dodawać po trochu budyniu.

Upieczone i ostudzone placki przełożyć kremem. Najlepiej smakuje na drugi dzień

zachomikowany

  • 32 KB
  • 7 cze 11 9:00
MIGDAŁOWA POKUSA

Składniki:

ciasto ;
100g.mielonych migdałów,
5 jajek,
5łyżek cukru,
cukier waniliowy 1,
olej 3 łyżki,proszek do piecz.1łyżeczka,
niebieski barwnik 1 łyżeczka,

masa;
240ml. kremówki,
450g. srea mascapone,
cukier 2łyżki,
sok z 1/2 cytryny,
olejek migdałowy 1/2 łyżeczki,
czekolada do dekoracji,

Opis przygotowania:

1. Żółtka ubić z cukrami na gładką mase,dodać migdały proszek do pieczenia i olej z barwnikiem-dokładnie wymieszać.Ubić białka na sztywną pianę i dodać do ciasta . delikatnie wymieszać. wylać na tortownice 24cm ,piec 30min. w 180 stopniach.

2. ser ubić z cukrem sokiem cytrynowym i olejkiem na puszysta masę.Kremówke ubić na sztywno i dodać do masy serowej.dokładnie wymieszać. placek przekroić na pół i przełożyć masą.wierzch polac czekoladą.

z chomika white.and.black.flower

  • 16 KB
  • 7 cze 11 9:00
TRUSKAWKOWA PYCHOTKA

MASA BUDYNIOWA:
♥ 1/2 l mleka
♥ 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
♥ 25 dag masła
♥ 3-4 łyżki cukru kryształu
♥ 1 cukier waniliowy

MASA TRUSKAWKOWA:
♥ 1/2 kg truskawek ( mogą być mrożone)
♥ 3 galaretki truskawkowe

MASA ŚMIETANKOWA:
♥ 1/2 l śmietany kremówki1 galaretka czerwona
♥ 1-2 łyżki cukru pudru

DODATEK:
♥ 1 opakowanie okrągłych biszkoptów

Upiec jeden biszkopt jasny i jeden biszkopt ciemny.

WYKONANIE MASY TRUSKAWKOWEJ:
Truskawki zmiksować i podgrzać, dodać suche galaretki i dobrze wymieszać lekko zagotować.

WYKONANIE MASY BUDYNIOWEJ:
Z mleka, cukru, cukru waniliowego, budyniu ugotować budyń. Utrzeć masło i dodać przestudzony budyń.

WYKONANIE MASY ŚMIETANKOWEJ:
Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Śmietanę ubić. Dodać cukier i tężejącą galaretkę.

PRZEŁOŻENIE CIASTA:

Biszkopt ciemny-masa budyniowa-połowa masy truskawkowej-biszkopty -połowa masy truskawkowej-masa śmietankowa-biszkopt jasny-polewa.

z chomika white.and.black.flower

  • 16 KB
  • 7 cze 11 9:00
Ciasto orzechowe:

• 10 dkg zmielonych orzechów włoskich

• pół szkl. mąki tortowej

• pół szkl. mąki ziemniaczanej

• pół szkl. cukru

• 6 jaj

• pół kostki masła

• łyżeczka proszku do pieczenia


Masa sernikowa:

• 1 kg zmielonego twarogu (może byc gotowy, w wiadeku)

• szklanka cukru

• 5 jaj

• budyń waniliowy

• 2 łyżki mąki tortowej


Masa kremowa:

• duży kubek kwaśnej gęstej smietany (400 ml)

• 1,5 kostki masła (300 g)

• 5 czubatych łyżek cukru pudru

• paczuszka cukru waniliowego



Etapy przygotowania


1. Placek orzechowy: Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem i masłem na puszystą masę, dodawać mąkę i proszek. Białka ubić na sztywno, delikatnie połączyć ze zmielonymi orzechami i dodać do masy jajecznej. Upiec w 180 st. w prostokątnej formie (ok 20x25 cm), wyłożonej pergaminem. (po pół godzinnym pieczeniu sprawdzić wykałaczką). Wyjąć i wystudzić.

2. Masa serowa: Żółtka utrzeć z cukrem, gdy staną się prawie białe połączyć z mąką i budyniem, potem dodać ser, a na końcu ubitą na sztywno pianę. Delikatnie ale dokładnie wymieszać. Upiec (tak jak każdy sernik czyli w 160 - 170 st. ponad godzinę) w takiej samej formie jak ciasto orzechowe, wyłożonej pergaminem.

3. Krem: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ucierając, dodawać po łyżce śmietany, aż do uzyskania jednolitej masy.

4. Placek orzechowy przeciąć wzdłuż i jedną cześć posmarować kremem. Na to wyłożyć sernik, posmarować kremem i przełożyć drugą częścią placka orzechowego. Resztą kremu posmarować wierzch i dekorować np. orzechami lub polać polewą czekoladową i oprószyć wiórkami kokosowymi. Uwaga: Ciasto powinno by włożone do lodówki na dobę!

zachomikowany

  • 29 KB
  • 7 cze 11 9:00
Ciasto:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao

Masa serowa
Składniki:
-twaróg z wiaderka
-cukier 30dag
-cukier waniliowy 1 opak.
-0,5l kremówki
-żelatyna 4 łyżki

-dżem morelowy
-delicje 2 paczki
-polewa czekoladowa

Wykonanie:

Biszkopt:
Białka ubijamy.Żółtka ubijamy z cukrem na gładką masę, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia,kakao a na koniec ubite białka.Pieczemy ok 20 min. w 180 stopniach.
Masa serowa:
Twaróg, cukier i cukier waniliowy zmiksować na jednolitą masę.Kremówkę ubić dodać do masy serowej.Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie dodać do masy.Na gotowy biszkopt rozsmarować dżem.Następnie połowę masy serowej przełożyć na dżem i rozłożyć delicję.Potem drugą część masy nałożyć na delicję.Na koniec polać polewą czekoladową.Wstawić do lodówki na kilka godzin.

z chomika mariosylwia

  • 78 KB
  • 7 cze 11 9:00
Masa serowa
1 kg sera z wiadereczka
1 szkl cukru
6 jajek
1 budyń cytrynowy
sok z połowy cytryny
otarta skórka z połowy cytryny
1 margaryna

dodatkowo;
herbatniki
kilka brzoskwiń z puszki

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać rozdrobnioną margarynę
zmiksować dokładnie, dodać budyń i stopniowo ser.
pod koniec sok i skórkę z cytryny
i na koniec białka ubite na pianę, wymieszać

blachę wyłożyć papierem i herbatnikami
Wyłożyć trochę więcej niż połowę masy serowej, wyrównać
na wierzch położyć znowu warstwę herbatników
na herbatnikach pokrojone w plasterki brzoskwinie i przykryć masą serową
piec w temp ok 175°C 1 godzinę

wystudzić w blaszce...

Polewa czekoladowa

1 szkl cukru
2-3 łyżki kakao
1/4 kostki margaryny
kilka kropel aromatu (wedle uznania)

cukier zalać wodą tak by stal się masą cukrową
zagotować i pogotować do utworzenia gęstego syropu
dodać margarynę i kakao, mieszać i ucierać łyżką
po rozpuszczeniu margaryny, zdjąć z ognia i ciągle ucierać
by polewa była błyszcząca...
polać szybko zanim zastygnie na twardo..

z chomika Zeeb

  • 18 KB
  • 7 cze 11 9:00
RAFAELLO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

• Biszkopt do rafaello:
• 5 jajek
• 1 szklanka cukru
• 1 szklanka mąki
• czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Masa do rafaello:
• 1/2 litra śmietany kremówki (30 %)
• 1 biała czekolada
• wiórki kokosowe (ok 150-200 gram)
• 1/4 kostki margaryny
Upiec biszkopt, po upieczeniu i wystygnięciu przekroić ciasto na pół i jedną połówkę zetrzeć na tarce na okruszki (okruszki mogą być różnej wielkości, nie muszą być jak bułka tarta). Połowę śmietany wlać do garnka i podgrzać razem z margaryną i połamaną na płytki białą czekoladą. Podgrzewać aż czekolada i margaryna się rozpuszczą. Masę zostawić do ostygnięcia. Drugą połowę śmietany ubić. Do ostudzonej masy dodać pokruszoną połówkę biszkoptu i dużo wiórków kokosowych (tyle ile uda się połączyć z masą, ok 150 gram)oraz połowę ubitej śmietany. Połowę biszkoptu umieścić w tortownicy, wyłożyć na biszkopt masę i wyrównać wierzch. Na to położyć pozostałą połowę bitej śmietany i cały wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto rafaello zostawić w lodówce najlepiej na całą noc, wtedy jest najlepsze.

z chomika white.and.black.flower

  • 35 KB
  • 7 cze 11 9:00
PYCHOTKA

Składniki:

CIASTO:
jajka, 4 szt
cukier, 1/2 szkl
mąka tortowa, 1/2 szkl
proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki

KREM:
mleko, 2 szkl
mąka ziemniaczana, 4 łyżki
zółtka jaj, 2 szt
cukier puder, 1 szkl
MARGARYNA LUB MASŁO, 1 kostka

DO PRZEŁOŻENIA:
dzem z czarnej pożeczki, 1 słoik

POSYPKA KOKOSOWA,
wiórki kokosowe, 20 dag
masło, 1 kostka

Opis przygotowania:

1. CIASTO:
ubijamy pianę z 4 białek, do sztywnej piany dodajemy cukier i nadal ubijamy, potem dodajemy żółtka i na konu przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość wylewamy na blache wyłożona pergaminem i pieczemy w temp 180 st około 30 minut. (Najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest juz dobre)

2. KREM:
1 szklankę mleka zagotować. W druiej szklance mleka rozmieszać żółtka i mąkę ziemniaczaną i wlać wszystko do gotującego sie mleka. Ugotować ze wszystkiego budyń i odstawić do wystygniecia. Kostkę masła utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem i powoli dodawać wcześniej ugotowany zimny budyń.

3. POSYPKA KOKOSOWA:
kostkę masła rozpuścić na dużej patelni. Dodać wiórki kokosowe i smazyć az wiórki sie zrumienia. Odstawić do wystygniecia.

4. Zimne ciasto przekroić na dwie cześci. Obie części dobrze nasaczyć wodą z alkoholem i sokiem z cytryny. Na jedna cześć ciasta posmarować 1/3 kremu. Na krem wyłożyć dzem z czarnej pożeczki. Przykryć drugą częścią ciasta. Nałożyć na ciacho pozostały krem i na krem zarumienione zimne wiórki kokosowe.

5. SMACZNEGO:))))

z chomika white.and.black.flower

  • 25 KB
  • 7 cze 11 9:00
PRINCE POLO


Składniki:

Ciasto biszkoptowe:

6 jajek
1 ½ szkl cukru
1 ½ szkl mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jaja ubić z cukrem na puszystą masę. Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sito. Dodać do ubitych jajek, po jednej łyżce delikatnie mieszając. Wyłożyć do blaszki 25*40 cm. Piec ok. 35 minut w temp. 180 stopni. Po ostudzeniu nasączyć sokiem z brzoskwini.


Masa:

1 litr śmietany kremówki 36%
2 śmietan fixy (ja dałam 2 płaskie łyżeczki żelatyny)
2 łyżki cukru pudru
10 dag mlecznej czekolady
3 batony Prince Polo classic XXL
brzoskwinie z puszki

Ubić śmietanę z cukrem. Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody, przestudzić. Do zimnej żelatyny dodać 2 łyżeczki bitej śmietany, rozmieszać i całość delikatnie wlać do masy śmietanowej. Następnie dodać startą na tarce czekoladę, pokruszone batony i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Wymieszać. Masę nałożyć na biszkopt.


Wierzch:

2 galaretki brzoskwiniowe

Galaretki rozpuścić wcześniej według przepisu na opakowaniu, można jak ktoś woli użyć mniejszej ilości wody. Jak tylko będzie tężała, wylać na masę.

z chomika white.and.black.flower

  • 313 KB
  • 7 cze 11 9:00
PORZECZKOWIEC

Ciasto:

• ¾ szkl. oleju
• ½ szkl. wody
• 1 szkl. cukru
• 3 łyżki kakao
Zagotować wszystko i wystudzić.

• 11/2 szkl. mąki
• 5 jaj
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• ½ szkl. cukru

Białka ubić z cukrem, dodawać po 1 żółtku, zmiksować .Dodać ostudzoną masę kakaową. Wsypać stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem i sodą.
Upieczone i wystudzone ciasto podzielić na pół.

Masa serowa:
• 1 kostka masła
• ½ kg sera waniliowego ( np. wiaderko z Biedronki)
• 6 łyżek cukru pudru
Utrzeć masło dodając stopniowo cukier puder, dołożyć ser ,wszystko dokładnie wymieszać.

Masa śmietanowa:

• ½ l śmietany 30%
• 1 łyżka cukru pudru
• 2 op. śmietan-fixu
Ubić śmietankę dodać cukier puder i śmietan-fixy

Dodatkowo:
2 dżemy z czarnej porzeczki
Starkowana gorzka czekolada
Poncz do nasączania blatów ciasta

WARSTWY:
1 warstwa – ciasto – nasączone ponczem
2 warstwa – dżem porzeczkowy
3 warstwa – masa serowa
4 warstwa – druga część ciasta
5 warstwa – dżem porzeczkowy
6 warstwa – bita śmietana

Wierzch ciasta posypać starkowaną gorzką czekoladą.

Do czasu podania ciasto przechowywać w lodówce

z chomika Limonka236

1 komentarz

  • 25 KB
  • 7 cze 11 9:00
Placek kokosowy:

25 dkg kokosu
7 białek
1/2 szkl.cukru

Masa karmelowo-orzechowa:
35 dkg orzechów włoskich posiekanych dość drobno
4 łyżki miodu
pół kostki i trochę masła
4 łyżki cukru
Masa budyniowa:

7 żółtek, które nam zostały

1/2 l mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
niepełna szklanka cukru
cukier waniliowy
1 kostka Kasi
1/2 kostki masła, które nam zostało

Placek kokosowy:
Białka ubić, dodać cukier, chwilę ubijać. Dodać kokos, wymieszać, wyłożyć na wysmarowaną formę, taką standardową. Ja wykładam formę jeszcze papierem, bo łatwiej jest wyjąć z niej placek.

Masa orzechowa:
Masło roztopić, dodać resztę składników, gotować ok.5 min. ciągle mieszając. Ciepłą masę wyłożyć wyłożyć na masę kokosową . Nie obawiaj się że masa jest gorąca-jeżeli ją ostudzisz to stwardnieje i już jej nie rozsmarujesz. Piec ok 30 min. w temp.180°.

Masa budyniowa:
Odlać 1/2 szklanki mleka, dodać żółtka i obie mąki, wymieszać dokładnie. Resztę mleka ugotować z cukrami, dodać mieszankę żółtkową. Ugotować na gładki budyń. Margarynę i masło utrzeć, dodając ostudzony budyń.
Masę wyłożyć na placek kokosowo-orzechowy.Posypać startą czekoladą.
Ja jeszcze piekę na spód biszkopt kakaowy, który smaruję kremem czekoladowym i na to daję dopiero ciasto kokosowo-orzechowe i masę, ale oryginalny przepis jest bez biszkoptu.

Cały fenomen tego ciasta tkwi w przepysznej, puszystej masie budyniowej, która wprost rozpływa się w ustach.

z chomika white.and.black.flower

  • 14 KB
  • 7 cze 11 9:00
PLACEK ANANASOWY Z KOKOSEM

Biszkopt:
-4 jajka
-12 dag mąki
-12 dag cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa ananasowa:
-puszka ananasów,
-pół opakowania budyniu śmietankowego
-łyżka mąki ziemniaczanej
-pół szklanki cukru
-4 żółtka
-kostka masła

Blat kokosowy:
-5 białek
-20 dag wiórków kokosowych
-1 szklanka cukru.

Polewa czekoladowa:
-15 dag cukru pudru
-2 łyżki kakao
-2 łyżki wody lub mleka
-1/2 kostki masła

Biszkopt:
Ubić na sztywno pianę z białek, a następnie stopniowo dodawać cukier i żółtka. Dodać mąkę i proszek, delikatnie wymieszać i przelać do wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą tortownicy. Piec ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do ok. 170-180 C .

Masa ananasowa:
Sok z ananasów dopełnić przegotowaną wodą do pełnej szklanki. 2/3 soku zagotować, w 1/3 rozpuścić wymienione składniki(oprócz masła). Ugotować masę budyniową, do gorącej wrzucić pokrojone w kostkę ananasy. Po ostygnięci utrzeć masę z masłem, wyłożyć na biszkopt.

Blat kokosowy:
Ubić białka na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać. Przelać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 C. Piec ok 15 min.

Polewa czekoladowa:
Mleko (lub wodę), kakao, i cukier puder ZAGOTOWAĆ, zdjąć z ognia. Do gorącego dodać pół kostki masła, ucierać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozsmarować na torcie.

Na masie ananasowej wyłożyć blat kokosowy, polać polewą czekoladową i wstawić tort do lodówki, żeby polewa zastygła, a całość dobrze się kroiła.

z chomika white.and.black.flower

  • 12 KB
  • 7 cze 11 9:00
ŁASUCH

Składniki:

Smietana kremowka 500ml,
wafelki waniliowe 100g,
wafelki orzechowe lub czekoladowe 100g,
zelatyna 3 lyzeczki,
agrestowe galaretki 2, rozrobic w 400ml wody na jedna paczke

Opis przygotowania

1. Ciasto 1 (jasne):

4 jajka
4 łyżki maki
4 łyżki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel olejku cytrynowego
Białka ubić z cukrem. Dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Dodać make przesiana z proszkiem i olejek. Piec w temp 175°C 25-30 minut.

2. Ciasto 2 (ciemne):

5 jajek
5 łyżek cukru
cukier waniliowy
3 łyżki maki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Make przesiać z kakaem i proszkiem do pieczenia, dodać do jajek. Piec w temp 175°C 25-30 minut

3. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Wafelki drobno pokroić nożem. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wody. Dodać do śmietany. Wsypać wafelki i całość wymieszać.

4. Warstwy: Placek ciemny, polowa masy śmietanowej, placek jasny, druga polowa masy, na gore delicje i galaretki. Chłodzić przynajmniej 4 godziny. Najlepsze na drugi dzień.

z chomika white.and.black.flower

  • 24 KB
  • 7 cze 11 9:00
KOLOROWE CIASTO

Składniki

Biszkopt ciemny, 1szt
Biszkopt jasny, 1szt
Pianka truskawkowa;śmietana30%, 600ml
galaretka truskawkowa, 2szt
Pianka pomarańczowa;tak jak truskawkowa tylko zmiana galaretki, galaretka pomarańczowa
dżem truskawkowy, 1 słoiczek
Do nasączenia;, woda, twarde ,karmelki owocowe
Polewa;czekolada, 1tabliczka
mleko, 2łyżki
dowolna posypka, np.orzechy,wiórki

Opis przygotowania
1. Pieczemy dwa biszkopty,każdy przekrawamy na pół.Galaretki,, każdą osobno rozpuszczamy w 2szkl wody,śmietany ubijamy w dwóch naczyniach po 600ml ,gdy galaretki ostygną mieszamy z ubitymi śmietanami.Powstaną 2 pianki.Przygotowujemy nasączenie;w 2szkl ciepłej wody rozpuszczamy paczkę landrynek.

2. Układamy na blachę;ciemny biszkopt nasączmy.smarujemy dżemem wykładamy 2/3tężejącej pianki truskawkowej na to biszkopt jasny,nasączamy,smarujemy dżemem,2/3pianki pomarańczowej,biszkopt ciemny,nasączamy ,dżem ,pianka truskawkowa,pianka pomarańczowa,biszkopt jasny,polewa,posypka

z chomika white.and.black.flower

  • 103 KB
  • 7 cze 11 9:00
Kocie łby)))))))300g gorzkiej czekolady
125g masła
120g pianek
3 łyżki złotego syropu,można go zrobić samemu lub zastąpić sztucznym miodem płynnym. Polecam drugą opcję bo cukier trzcinowy potrzebny do tego kosztuje przeszło 7 złotych a słoiczek miodu 2,90.
120 g herbatników

W rondelku roztapiamy masło i czekolady na koniec dodajemy miód.
Po lekkim ostudzeniu dodajemy pianki i rozdrobnione herbatniki.Nie robimy z nich miazgi tylko kruszymy na kawałki.
Wszystko razem połączyć przełożyć do foremki (15x24 może być mniejsza wtedy wtedy deser wyjdzie wyższy )wyłożonej papierem do pieczenia i po wystygnięciu do lodówki.Następnie obsypać cukrem pudrem i ...
Gotowe !

zachomikowany

  • 21 KB
  • 7 cze 11 9:00
CIASTO KATARZYNKA


Składniki:

10 całych jajek
2 szkl. cukru kryształu
3 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. suchego maku
2 płaskie łyżki sypkiego kakao
2 kostki margaryny
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
2 małe słoiczki powideł śliwkowych
duża paczka biszkoptów



Wykonanie:

Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po 1 żółtku.
Ubić pianę z białek i razem z mąką i proszkiem dodać do utartej masy z margaryny (surowe). Ciasto podzielić na 3 części, jedną pozostawić białą, do drugiego ciasta dodać suchy mak, do trzeciego ciasta dodać kakao.


Przygotowanie do pieczenia:

Ciasto białe - powidło - 1/2 paczki biszkoptów - ciasto z makiem - powidło - 1/2 paczki biszkoptów - ciasto kakaowe.

Piec w temp. 150 stopni C, około 1 godz.

z chomika white.and.black.flower

  • 25 KB
  • 7 cze 11 9:00
GALARETKOWIEC

3 galaretki w różnych kolorach
* 800 g kwaśnej śmietany
* 1 szklanka cukru
* 1 szklanka mleka
* 50 g żelatyny (8 łyżeczek)
* 1 cukier waniliowy
* biszkopty na spód lub biszkopt upieczony wg własnego przepisu


Czas
pieczenia: bez pieczenia
Przepis na tortownicę o średnicy ok. 27–30 cm.

Przygotować tortownicę: dno wyłożyć papierem do pieczenia, a boki folią aluminiową. Dno wyłożyć biszkoptami lub własnym biszkoptem

2 galaretki rozpuścić każdą osobno w 400ml gorącej wody i wylać każdą do oddzielnego płaskiego ale niewielkiego naczynia. Zostawić do stężenia.

Gdy już będą całkowicie stężałe wyjąć z naczynia i każdą pokroić w niezbyt dużą kostkę lub pokruszyć.

Trzecią galaretkę rozpuścić wg przepisu na opakowaniu i odstawić do ostygnięcia.

W szklance mleka o temp. pokojowej rozpuścić żelatynę, odstawić na chwilę. Jak troszkę napęcznieje lekko podgrzać i mieszać aby się dobrze rozpuściła i ostudzić.

Do większego naczynia wlać kwaśną śmietanę, dodać cukier i cukier waniliowy i zmiksować. Wlać chłodną żelatynę i ciągle mieszać. Do masy śmietanowej dodać przygotowane wcześniej pokostkowane galaretki i wymieszać.

Masę wylać na biszkopty i wstawić do lodówki. Gdy stężeje na wierzchu poukładać owoce i zalać trzecią tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki i poczekać aż całe stężeje.

!!! UWAGA !!!
Galaretki do kostkowania trzeba przygotować wcześniej bo masa śmietanowa po dodaniu żelatyny dość szybko gęstnieje i nie ma czasu na krojenie galaretek na kawałki. Z tego samego powodu należy też szybko przełożyć ją

z chomika white.and.black.flower

  • 13 KB
  • 7 cze 11 9:00
DYLUŚ ANANASOWY
Składniki

jajka, 4 sztuki
cukru, 12 dkg
mąka, 8 dkg
kokos, 20 dkg
budyń śmietankowy, 1 opakowanie
ananasy, 1 puszka
masło, 1 kostka
jaja do masy, 4 sztuki
cukier do masy, 1 szklanka
mąka do budyniu, 1 łyżka

Opis przygotowania

Upiec biszkopt: 4białka na pianę+12 dkg cukru i ubić, dodać po jednym żółtku. Na koniec wsypać mąkę i delikatnie wymieszać.Piec w piekarniku n środkowym poziomie w temp. 175 stopni.
Masa:Oddzielić 4 żółtka od białek.Do żółtek dodać kostkę masła i utrzeć.
Ugotowć budyń na soku z ananasów dodając 1 łyżkę mąki.Gdy wystygnie dodać do masł i utrzeć.Do gotowej masy dodać pokrojone w kostkę ananasy i dobrze wymieszać.
UWAGA: zamiast ananasów mozna dodć brzoskwinie.
Beza kokosowa: 4 białka ubić z cukrem- 1 szklanka. Dodać kokos i delikatnie wymieszać. Piec w gorącym piekarniku na złoty kolor.
Na biszkopt dajemy masę a na nią bezę kokosową i lekko dociskamy. Na

z chomika white.and.black.flower

  • 35 KB
  • 7 cze 11 9:00
CYCKI TEŚCIOWEJ

Ciasto:
1 szk cukru
1 szk maku
1 szk wiorek kokosowych
6 bialek

Powyzsze skladniki sa do wersji oryginalnej, ja do swojej dodaje rowniez :
6 zoltek
1/2 szk maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia

Krem:
1 budyn smietankowy
1 szk mleka
1/2 szk cukru
1 Kasia

Paczka biszkoptow okraglych
Polewa czekoladowa
rodzynki
alkohol do nasaczenia

Czas
pieczenia: 1 godz
Ubic bialka , dodac cukier , mak , kokos i upiec w prostokatnej blaszce.
Wedlug mojej wersji : Ubic bialka dodac cukier. Do ubitej masy dodac zoltka wymieszac , dodac mak i kokos i na samym koncu make i proszek do pieczenia.
W tej wersji ciasto jest bardziej pulchne i wyzsze.
Piec 20 - 30 min w prostokatnej blaszce(temp 180 st)

Budyn ugotowac w mleku z cukrem, wystudzic. Kasię dobrze utrzec i dodawac powoli budyn. Do kremu mozna rowniez dodac aromat rumowy.

Ciasto przelozyc polowa kremu jezeli jest pieczone w wersji z maka. Druga polowe wylozyc na wierzch.
Biszkopty maczac w alkoholu (dowolnym , ja uzywam raczej niskoprocentowych np. likier kawowy ale mozna uzyc czystej wodki)
Kazdy biszkopt polac polewa a na czubku polozyc rodzynek.
Dobrze schlodzic w lodowce.
Smacznego!

__________________________________________________

PONIEWAZ DUZO PYTAŃ CO DO MAKU MAK SYPIEMY SUCHY TAKI JAKI JEST NIE MOCZONY NIE MIELONY

z chomika white.and.black.flower

  • 19 KB
  • 7 cze 11 9:00
CYCEK TEŚCIOWEJ.

Składniki:

Ciasto makowo-kokosowe:

5 białek
1/2 szklanki cukru
10 dag wiórków kokosowych
1 szklanka suchego maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Dodatkowo:

1 duża paczka okrągłych biszkoptów
2 jasne galaretki
rodzynki


Masa:

5 żółtek
1/2 szklanki śmietany kwaśnej
1 cukier waniliowy
1 kostka margaryny Kasia
6 łyżek cukru pudru
1lmleka


Wykonanie:

Placek makowy:

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać resztę składników i lekko wymieszać. Piec w temp. 160-180 stopni przez 30-40 min. Przekroić na pół.


Masa do przełożenia:

Mleko i cukier waniliowy zagotować i odstawić. Wymieszać żółtka ze śmietaną, wlać do mleka i zagotować. Odstawić na ok. 30 min. Odcedzić przez gęste sito. Utrzeć "Kasię" z cukrem, dodać uzyskany ser i wymieszać.


Kolejność przekładania:

ciasto makowo-kokosowe - masa - ciasto makowo-kokosowe- masa - okrągłe biszkopty - na każdy biszkopt położyć rodzynkę - galaretka
Dodatkowo do masy można dodać pokrojoną drobno galaretkę, lub można wlać w środek według uznania.

Smacznego!

z chomika white.and.black.flower

  • 43 KB
  • 7 cze 11 9:00
CIASTO Z "KUBUSIEM"

Upiec biszkopt z 4 jajek.

MASA:
1 duży sok Kubuś
3 budynie
30 dag. delicji

Ugotować budyń na Kubusiu.
Biszkopt przekroić na pół posmarować 1/3 masy,
poukładać delicje,
posmarować pozostałą częścią masy i przykryć biszkoptem. Można polać polewą lub posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO:)

z chomika white.and.black.flower

  • 35 KB
  • 7 cze 11 9:00
CIASTO Z CHAŁWĄ I BEZAMI

To ciasto nie ma sobie równych! Słodycz dwóch mas, czekoladowej i chałwowej, została w nim połączona delikatnymi bezami. Ciasto pięknie wygląda i znakomicie smakuje. Upiecz je i zjedz jeszcze dziś na deser.

Składniki na biszkopt:

•8 jajek
•1 i 1/2 szkl. cukru
•25 dag mąki wymieszanej z 5 dag kakao
•2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:

Jajka ubić z cukrem, dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Upiec biszkopt (ok.30 min, temp. 180 st.). Po ostudzeniu przekroić na dwie części.

Masa z chałwą:

•20 dag chałwy
•4 żółtka
•1/2 szkl. mleka
•cukier waniliowy
•35 dag masła
•1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:

Żółtka utrzeć z 1/4 szkl. mleka i mąką ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Na gorące mleko wlać masę jajeczną i zagotować. Krem wystudzić. Masło utrzeć z chałwą i kremem jajecznym. (Można dodać spirytus - ok. 1 kieliszka).

Masa czekoladowa:

•4 jajka
•1/2 szkl. cukru
•1 łyżka kakao
•1 tabliczka gorzkiej czekolady
•1 kostka masła
•spirytus
Przygotowanie:

Jajka ubić z cukrem na parze. Roztopić czekoladę z łyżeczką kakao (dodać trochę mleka). Połączyć z masą jajeczną, ciągle ubijając. Ostudzić. Utrzeć masło i dodawać po łyżce zimnej masy jajecznej. Dodać spirytus.

Składanie pięter ciasta:

1) połowa biszkoptu
2) masa z chałwą
3) 25 dag małych bez
4) masa czekoladowa
5) druga połowa biszkoptu

Posypać wierzch ciasta kakao.

Smacznego !

z chomika white.and.black.flower

  • 95 KB
  • 7 cze 11 9:00
Kruchy spód
3 szkl mąki
2 jajka
2 łyżki majonezu
0,5 szkl. cukru
1 łyżka śmietany
0,5 kostki margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa budyniowa
3 budynie
1 litr mleka
4 łyżki cukru

śliwki mrożone lub świerze

beza
1szkl białek
0,5 szkl cukru
1 kisiel cytrynowy

-zagnieść ciasto wyłożyć nim blachę, nakłuć widelcem i upiec.

-budynie ugotować z cukrem
wylać na ciasto

-Wydrylowane śliwki uprzednio zasypane cukrem ułożyć na budyniu
i wstawić do piekarnika na ok 20 min 180°C

-W tym czasie ubić pianę.. dodać cukier i na koniec kisiel
wyłożyć na ciasto ... łyżką zrobić dekoracyjne wzory i zapiec aż do ładnego zrumienienia

z chomika Zeeb

  • 7 KB
  • 7 cze 11 9:00
CIASTO TOFFI Z BISZKOPTAMI

Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki wody
20 dag mąki pszennej
20 dag cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodać żółtka wymieszane z wodą. Ciągle ubijając dodać mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. Piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C. Sprawdzić czy jest upieczone i wyciągnąć. Ostudzić.

Poncz:

3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 szklanka gorącej wody
Biszkopt nasączyć 1/3 ponczu, zaś pozostałą ilość ponczu wykorzystać do nasączenia biszkoptów.

1 puszka masy toffi
ok. 20 dag okrągłych biszkoptów
Masę lekko podgrzać i wylać na upieczony i ostudzony biszkopt. Następnie ułożyć biszkopty nasączone delikatnie ponczem.
Masa śmietankowa:
½ litra śmietany 30%
2 opakowania "śmietan -fix"
cukier waniliowy
1-2 łyżki cukru pudru
Można polać galatetka o dowolnym smaku rozpuszczoną w niecałym 1/2 litra wody.

z chomika white.and.black.flower

« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    89
  • obrazy
    126
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

215 plików
30,82 MB




s88o06d

s88o06d napisano 8.12.2013 03:30

zgłoś do usunięcia
f3o602cn

f3o602cn napisano 18.12.2013 00:21

zgłoś do usunięcia
y70pjov

y70pjov napisano 22.12.2013 19:22

zgłoś do usunięcia
magdalenka95

magdalenka95 napisano 5.09.2014 19:16

zgłoś do usunięcia
obrazek
magdalenka95

magdalenka95 napisano 12.09.2014 22:05

zgłoś do usunięcia
obrazek
darmowe_fragmenty

darmowe_fragmenty napisano 16.09.2014 21:57

zgłoś do usunięcia
Serdecznie zapraszam do mnie
anya-86-filmy

anya-86-filmy napisano 8.10.2015 17:36

zgłoś do usunięcia
-------------------------->>>SERIALE POLSKIE I ZAGRANICZNE - 2015 , FILMY NOWOŚCI 2015 ZAPRASZAM

wert4y78uytrew napisano 15.10.2015 22:51

zgłoś do usunięcia

pegemow476

pegemow476 napisano 7.01.2023 04:55

zgłoś do usunięcia
Super chomik

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności