Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

kocie_lby.jpg

karolinadobiecka0 / ciasta / kocie_lby.jpg
ciasta - kocie_lby.jpg
Download: kocie_lby.jpg

103 KB

(640px x 430px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Kocie łby)))))))300g gorzkiej czekolady
125g masła
120g pianek
3 łyżki złotego syropu,można go zrobić samemu lub zastąpić sztucznym miodem płynnym. Polecam drugą opcję bo cukier trzcinowy potrzebny do tego kosztuje przeszło 7 złotych a słoiczek miodu 2,90.
120 g herbatników

W rondelku roztapiamy masło i czekolady na koniec dodajemy miód.
Po lekkim ostudzeniu dodajemy pianki i rozdrobnione herbatniki.Nie robimy z nich miazgi tylko kruszymy na kawałki.
Wszystko razem połączyć przełożyć do foremki (15x24 może być mniejsza wtedy wtedy deser wyjdzie wyższy )wyłożonej papierem do pieczenia i po wystygnięciu do lodówki.Następnie obsypać cukrem pudrem i ...
Gotowe !

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
ciasta - Sernik z brzoskwiniami na herbatnikach.jpg
Masa serowa 1 kg sera z wiadereczka 1 szkl cukru 6 ja ...
Masa serowa 1 kg sera z wiadereczka 1 szkl cukru 6 jajek 1 budyń cytrynowy sok z połowy cytryny otarta skórka z połowy cytryny 1 margaryna dodatkowo; herbatniki kilka brzoskwiń z puszki Żółtka utrzeć z cukrem, dodać rozdrobnioną margarynę zmiksować dokładnie, dodać budyń i stopniowo ser. pod koniec sok i skórkę z cytryny i na koniec białka ubite na pianę, wymieszać blachę wyłożyć papierem i herbatnikami Wyłożyć trochę więcej niż połowę masy serowej, wyrównać na wierzch położyć znowu warstwę herbatników na herbatnikach pokrojone w plasterki brzoskwinie i przykryć masą serową piec w temp ok 175°C 1 godzinę wystudzić w blaszce... Polewa czekoladowa 1 szkl cukru 2-3 łyżki kakao 1/4 kostki margaryny kilka kropel aromatu (wedle uznania) cukier zalać wodą tak by stal się masą cukrową zagotować i pogotować do utworzenia gęstego syropu dodać margarynę i kakao, mieszać i ucierać łyżką po rozpuszczeniu margaryny, zdjąć z ognia i ciągle ucierać by polewa była błyszcząca... polać szybko zanim zastygnie na twardo..
ciasta - 2bec6adf52.jpeg
Bananowiec Biszkopt z 4 jaj Masa bananowa 1,5 kos ...
Bananowiec Biszkopt z 4 jaj Masa bananowa 1,5 kostki margaryny 1 kg bananów obranych 3 żółtka 3 łyżki cukru 1 galaretka bananowa(może byc cytrynowa) Margarynę utrzec z żółtkami i cukrem na puszystą masę,dodac zmiksowane banany wszystko wymieszac, a na koniec przestygniętą galaretkę(1 szklanka wody)i też wymieszac. Masa białkowa-białka ubic z 3 łyżkami cukru,gdy białka są ubite a cukier rozpuszczony wlac powoli przestygniętą galaretkę(1 szklanka wody-smak galaretki do wyboru) wszystko wymieszac i na wierzch też galaretkę do wyboru.
ciasta - SZREK1.jpg
SZREK Składniki: Biszkopt: jajka, 5 cukier, 5 ...
SZREK Składniki: Biszkopt: jajka, 5 cukier, 5 łyżek maka pszenna, 5 łyżek ziemniaczana mąka, 2 łyżki proszek do pieczenia, 1 olej, 2 łyżki aromat do ciast, kilka kropel Masa Szrek: Pysio zielony, duż abutelka (kiwi+jabłko+banan) śmietankowe budynie, 3 lub 2 duże śmietanka deserowa 30 %, 400 mln galaretka agrestowa lub kiwi, okrągłe biszkopty, 2 paczki Opis przygotowania czas przygotowania: do 60 min Opis przygotowania: Biszkopt: Białka jajek ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, wymieszać z żółtkami, aromatem (ja dałam cytrynowy) i olejem. Następnie małymi porcjami dodawać mąkę i cały czas mieszać. Biszkopt piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180przez 25-30minut. Masa 1 Shrek.: Budynie rozpuścić w 1,5 szklanki napoju. Resztę Pysia zagotować. Dodać budynie i jeszcze raz zagotować. Gorącą masę rozprowadzić na wystudzonym biszkopcie. Na przestudzonej masie ułożyć Delicje. Masa 2 Shrek 1 galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Pozostawić do lekkiego stęchnięcia. Ubić śmietanę. Pod koniec powoli wlewać galaretkę i ubijać. 2 galaretki rozpuścić w 800ml gorącej wody i pozostawić aby lekko stężały. Następnie wylać na masę. Pacek wstawić do lodówki lub trzymać w chłodnym miejscu. SMACZNEGO! :)
ciasta - Śmietanowiec1.jpg
Śmietanowiec Składniki • 1/2 l śmietany kremówki • ...
Śmietanowiec Składniki • 1/2 l śmietany kremówki • 1/4 szklanki mleka • łyżka cukru pudru • 2 torebki cukru waniliowego • 2 torebki curu waniliowego • 2 czubate łyżki żelatyny • 3 galaretki (każda w innym kolorze) • puszka ananasów • bakalie według uznania - posiekane orzechy, rodzynki itp. Etapy przygotowania 1. Żelatynę namoczyć w mleku, 2 galaretki (każdą oddzielnie) rozpuścić w małej ilości wody, po stężeniu pokroić w kostkę. 2. Ananasy odsączyć i także pokroić w niewielką kostkę. W syropie z ananasów umoczyć biszkopty i wyłożyć nimi dno dużej tortownicy. 3. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać pokrojone galaretki oraz ananasy i porządnie wymieszać. 4. Namoczoną w mleku żelatynę podgrzać i rozpuścić. Dodać do śmietany, wymieszać, przełożyć do tortownicy, udekorować wierzch krążkami ananasa, zalać trzecią galaretką i wystudzić. **********************************************************************
ciasta - 841e74ec442.jpeg
Pianka Biszkopt ciemny z 4 jaj Masa 1,5 kostki marg ...
Pianka Biszkopt ciemny z 4 jaj Masa 1,5 kostki margaryny 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mleka 6 łyżeczek żelatyny 1 cukier waniliowy 6 jaj 1 olejek cytrynowy Margarynę,cukier i żółtka utrzec do białości,1 szklankę mleka zagotowac,a 0,5 szklane mleka zimnego namoczyc żelatynę i gdy napęcznieje wlac do gorącego mleka.Do utartej masy wlewac przestudzone mleko,ciągle mieszając.Gdy masa zacznie gęstniec dodac ubite białka delikatnie mieszając.Proszę pamiętac by wszystkie składniki miały jednakową temperaturę,inaczej się zważy. Polewa 1 gorzka czekolada 1/4 kostki margaryny
ciasta - 841e74ec441.jpeg
Pianka Biszkopt ciemny z 4 jaj Masa 1,5 kostki marg ...
Pianka Biszkopt ciemny z 4 jaj Masa 1,5 kostki margaryny 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mleka 6 łyżeczek żelatyny 1 cukier waniliowy 6 jaj 1 olejek cytrynowy Margarynę,cukier i żółtka utrzec do białości,1 szklankę mleka zagotowac,a 0,5 szklane mleka zimnego namoczyc żelatynę i gdy napęcznieje wlac do gorącego mleka.Do utartej masy wlewac przestudzone mleko,ciągle mieszając.Gdy masa zacznie gęstniec dodac ubite białka delikatnie mieszając.Proszę pamiętac by wszystkie składniki miały jednakową temperaturę,inaczej się zważy. Polewa 1 gorzka czekolada 1/4 kostki margaryny
ciasta - CIASTO TOFFI-JEDYNA01011.jpg
Składniki: 400 g krakersów 4 żółtka 3/4 szkl maki ...
Składniki: 400 g krakersów 4 żółtka 3/4 szkl maki 1 op budyniu śmietankowego lub waniliowego 3 i 1/2 szkl mleka 1/2 szkl śmietanki słodkiej 18% 250 g masła 1/2 szkl cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżki likieru waniliowego 1 l śmietany kremówki 1 duża puszka mleka słodzonego skondensowanego 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka cukru 50 g gorzkiej czekolady Jak przyrządzić: Mleko skondensowane gotowac w puszce przez 2-3 godz zagotowujemy w dużym garnku 2 szklanki mleka, śmietankę i 1/2 szklanki cukru, do gotującej się masy dodajemy - cały czas intensywnie mieszając trzepaczką do piany - zmiksowane w blenderze 1 i 1/2 szkl mleka, żółtka, budyń i mąkę. Zdejmujemy z ognia, gdy masa będzie gęsta, dodajemy do gorącej masy pokrojone w kostkę masło, mieszamy aż powstanie jednolita masa. Wmiksowujemy jeszcze ekstrakt waniliowy i likier. blaszkę wykładamy warstwą krakersów, nakładamy na nie jeszcze ciepłą masę budyniową. Przykrywamy kolejna warstwą krakersów. Ubijamy 1/2 l śmietany z mlekiem skondensowanym. wykładamy masę toffi na krakersy. Układamy ostatnią warstwę krakersów. Teraz ubijamy na sztywno resztę kremówki z cukrem waniliowym i 1 lyżeczką cukru. Nakładamy ją na wierzch ciasta. Posypujemy startą czekoladą.Wstawiamy do lodówki. Ciasto należy przygotować minimum dzień, a najlepiej dwa, przed podaniem. warstwy ciasta zaczynając od dołu: krakersy masa budyniowa krakersy śmietana toffi krakersy bita śmietana starta czekolada
ciasta - Śmietanowiec.jpg
Śmietanowiec Składniki • 1/2 l śmietany kremówki • ...
Śmietanowiec Składniki • 1/2 l śmietany kremówki • 1/4 szklanki mleka • łyżka cukru pudru • 2 torebki cukru waniliowego • 2 torebki curu waniliowego • 2 czubate łyżki żelatyny • 3 galaretki (każda w innym kolorze) • puszka ananasów • bakalie według uznania - posiekane orzechy, rodzynki itp. Etapy przygotowania 1. Żelatynę namoczyć w mleku, 2 galaretki (każdą oddzielnie) rozpuścić w małej ilości wody, po stężeniu pokroić w kostkę. 2. Ananasy odsączyć i także pokroić w niewielką kostkę. W syropie z ananasów umoczyć biszkopty i wyłożyć nimi dno dużej tortownicy. 3. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać pokrojone galaretki oraz ananasy i porządnie wymieszać. 4. Namoczoną w mleku żelatynę podgrzać i rozpuścić. Dodać do śmietany, wymieszać, przełożyć do tortownicy, udekorować wierzch krążkami ananasa, zalać trzecią galaretką i wystudzić. **********************************************************************
ciasta - 841e74ec44.jpeg
Pianka Biszkopt ciemny z 4 jaj Masa 1,5 kostki marg ...
Pianka Biszkopt ciemny z 4 jaj Masa 1,5 kostki margaryny 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mleka 6 łyżeczek żelatyny 1 cukier waniliowy 6 jaj 1 olejek cytrynowy Margarynę,cukier i żółtka utrzec do białości,1 szklankę mleka zagotowac,a 0,5 szklane mleka zimnego namoczyc żelatynę i gdy napęcznieje wlac do gorącego mleka.Do utartej masy wlewac przestudzone mleko,ciągle mieszając.Gdy masa zacznie gęstniec dodac ubite białka delikatnie mieszając.Proszę pamiętac by wszystkie składniki miały jednakową temperaturę,inaczej się zważy. Polewa 1 gorzka czekolada 1/4 kostki margaryny
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności