Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

0001S8Q662TYCS2U-C116.jpg

myszka949 / KULINARIA GRECKIE / 0001S8Q662TYCS2U-C116.jpg
KULINARIA GRECKIE - 0001S8Q662TYCS2U-C116.jpg
Download: 0001S8Q662TYCS2U-C116.jpg

81 KB

(625px x 416px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Nadziewane frykadelki
Składniki na 4 porcje: 3 gałązki mięty, sok z połowy cytryny, 30 dag jogurtu greckiego, 50 dag mielonej wołowiny, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, kmin rzymski, 20 dag owczego sera, 10 dag pomidorów, 1 ogórek, 2 środki (tzw. serca) z rzymskich sałat, 5 dag czarnych oliwek, 2 łyżki białego octu winnego, 3 łyżki oliwy, pół słoika (ok. 32 dag) marynowanej zielonej papryki, pieprz, sól.
Część mięty zostawić do dekoracji, resztę posiekać, wymieszać z jogurtem i sokiem z cytryny. Sos przyprawić solą i pieprzem. 2Cebulę obrać, pokroić w plasterki, 20 plasterków odłożyć do dekoracji, pozostałe drobno posiekać i dodać do mielonego mięsa. Dołożyć czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawić solą, pieprzem oraz kminem rzymskim. Dobrze wymieszać. Owczy ser pokroić na 12 kawałków. Każdy oblepić mięsną masą i uformować owalne kotlety (frykadelki). Pomidory pokroić na cząstki. Ogórek pokroić w plasterki. Liście sałaty porwać na kawałeczki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Kłaść frykadelki i smażyć po 5-6 minut z każdej strony. Pomidory, ogórek i sałatę wymieszać w salaterce. Oprószyć solą i pieprzem, skropić octem winnym i resztą oliwy. Posypać odłożonymi krążkami cebuli i oliwkami. Dołożyć kawałki papryki osączonej z zalewy, przemieszać. Frykadelki podawać z przygotowaną sałatką i sosem jogurtowym. Gotowe danie udekorować odłożonymi listkami mięty.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
KULINARIA GRECKIE - 0001S8Q8QYPLUHYB-C102.jpg
Pieczony owczy ser Składniki na 4 porcje: 15 dag cukini ...
Pieczony owczy ser Składniki na 4 porcje: 15 dag cukinii, 10 dag suszonych pomidorów (w oliwie), 4 gałązki tymianku i rozmarynu, 1 ogórek, 4 kawałki (po 20 dag) owczego sera, np. fety, 1 sałata masłowa, 2 czerwone cebule, 20 dag pomidorków koktajlowych, 4 łyżki białego octu winnego, 4 łyżki oliwy, pieprz, szczypta cukru, sól. Cukinię pokroić w drobną kostkę. Suszone pomidory osączyć, pociąć na kawałeczki, oliwę z pomidorów zachować. Kawałki sera owczego poukładać na dużych kwadratach folii aluminiowej. Na serze rozłożyć kosteczki cukinii, kawałki suszonych pomidorów i gałązki ziół. Skropić oliwą z suszonych pomidorów. Zawinąć w folię. Pakunki ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec 10-15 minut. Liście sałaty porwać na kawałki. Cebule obrać, pokroić w cienkie plasterki. Pomidorki pociąć na połówki, ogórek pokroić w półplasterki. Ocet winny utrzeć z solą, pieprzem i cukrem. Dodać oliwę i ubić trzepaczką na jednolity sos. Warzywa wymieszać w salaterce z przygotowanym winegretem. Sałatkę podawać jako dodatek do pieczonego sera.
KULINARIA GRECKIE - 0001S8PTLAMCVD97-C102.jpg
Pomidory i papryki faszerowane po grecku Składniki na 4 ...
Pomidory i papryki faszerowane po grecku Składniki na 4 porcje: 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 6 gałązek mięty, pół pęczka natki pietruszki, 7,5 dag migdałów bez skórki, 30 dag ryżu, 3-4 łyżki słonecznikowego oleju, 7,5 dag rodzynek, 1-2 łyżeczki bulionu instant lub przyprawy typu vegeta, 4 duże pomidory, 4 podłużne papryki, 4 małe zielone papryki, 4-5 łyżek oliwy , 250 ml bulionu warzywnego, 40-50 gęstego jogurtu naturalnego (greckiego), pieprz, sól. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Posiekać natkę pietruszki i 2-3 gałązki mięty. Migdały grubo posiekać, lekko zrumienić w garnku z rozgrzanym olejem. Dodać cebulę i czosnek, krótko razem podsmażyć. Dołożyć ryż, miętę i natkę pietruszki. Zalać 600 ml wody. Dodać rodzynki (sułtanki) i bulion w proszku. Przyprawić pieprzem i solą. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, gotować jeszcze ok. 20 minut. Ściąć wierzchy pomidorów, ostrożnie wydrążyć środki. Podłużne papryki rozciąć wzdłuż, usunąć środki z pestkami. Od małych zielonych papryk odciąć wierzchy, strąki oczyścić z pestek. Pomidory i papryki ustawić w żaroodpornym naczyniu. Wydrążone środki pomidorów posiekać i wymieszać z ugotowanym ryżem. Doprawić solą i pieprzem. Farszem napełnić wydrążone papryki i pomidory. Na wierzchu ułożyć miętę. Skropić oliwą. Podlać bulionem warzywnym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Zapiekać 40 minut. Podawać z dodatkiem jogurtu greckiego.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności