Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

GRECJA_Kleftiko.jpg

myszka949 / KULINARIA GRECKIE / GRECJA_Kleftiko.jpg
KULINARIA GRECKIE - GRECJA_Kleftiko.jpg
Download: GRECJA_Kleftiko.jpg

0,85 MB

(2169px x 1371px)

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
KULINARIA GRECKIE - grecka_feta.jpg
Łatwy do przygotowania sos do sałatki greckiej lub do gy ...
Łatwy do przygotowania sos do sałatki greckiej lub do gyrosa, a także doskonały dip do maczania warzyw. Wskazówka: najlepiej smakuje, gdy się go schłodzi przez co najmniej 1 godzinę po przygotowaniu.Składniki ilość porcji: 8 500 ml jogurtu naturalnego 2 ogórki - obrane, pokrojone w kostkę, bez gniazd nasiennych 2 łyżki oliwy z oliwek sok z 1/2 cytryny sól i pieprz do smaku 1 łyżka posiekanego świeżego koperku 3 ząbki czosnku W robocie kuchennym lub blenderze dobrze zmiksować razem jogurt, ogórki, oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz, koper i czosnek. Przełożyć do salaterki, przykryć i wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki, aby uzyskać jak najlepszy smak.
KULINARIA GRECKIE - greckie_keftedes_medium_recipe_watermark.jpg
Składniki 40 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 2 ...
Składniki 40 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 2 świeże kajzerki 2 jajka łyżka musztardy 10 listków świeżej mięty sól, pieprz 2 szklanki oleju do smażenia sos: 10 dag jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego) 20 listków świeżej mięty 2 łyżki soku z cytryny sól Etapy przygotowania Kajzerki rozdrobnić i zemleć. Miętę opłukać, osuszyć, posiekać. Mięso połączyć z bułką, miętą, musztardą, jajkami. Przyprawić solą i pieprzem. Wyrobić. Uformować okrągłe kotleciki, smażyć na rumiano w głębokim oleju. Sos : miętę opłukać, osuszyć, posiekać i z sokiem z cytryny dodać do jogurtu. Sos wymieszać, posolić. Kotleciki podawać na zimno lub na gorąco, z sosem jogurtowo-miętowym.
KULINARIA GRECKIE - kawa_po_grecku.jpg
SKŁADNIKI: - 8 łyżeczek kawy palonej Tchibo, - 4 łyż ...
SKŁADNIKI: - 8 łyżeczek kawy palonej Tchibo, - 4 łyżeczki cukru, - 400 ml (2 szklanki) wody, - szczypta cynamonu, szczypta kardamonu. PRZYGOTOWANIE: Kawę, cukier i przyprawy wsypać do specjalnego tygielka i wymieszać. Zalać zimną wodą i podgrzewać tak, aby kawa "podniosła się", nie doprowadzając jednak do zagotowania. Zdjąć tygielek z płyty grzejnej, odczekać chwilę aby napar kawy opadł, ponownie postawić tygielek na płycie grzejnej. Czynność powtórzyć trzykrotnie. Napar podawać w małych uprzednio ogrzanych filiżankach. Natii - Ateny
KULINARIA GRECKIE - musaka-z-sosem-beszamelowym_23304_7.jpg
Składniki -1 duży bakłażan -ok. 2-3 średniej wielkości ...
Składniki -1 duży bakłażan -ok. 2-3 średniej wielkości ziemniaki -1/2 kg mielonego mięsa (najlepiej oczywiście jagnięciny, której niestety nigdzie nie udało mi się dotąd spotkać, dlatego zamiast niej można użyć mięsa wieprzowego albo wieprzowo-wołowego) -1 mała puszka pomidorów pelati -przyprawy, przykładowo: oregano, gałka muszkatołowa, tymianek, mielona papryka, cynamon, sól, pieprz -duża garść tartego sera (najlepiej parmezanu) -1 mała cebula -1-2 ząbki czosnku - Beszamel: - 1/2 małej cebuli - listek laurowy - kilka gałązek natki pietruszki - kilka ziarenek czarnego pieprzu - 300 ml mleka - 15 g mąki - 15 g miękkiego masła - sól, pieprz, gałka muszkatołowa Sposób przygotowania Zaczynamy od wstępnego przygotowania beszamelu. Do garnka wlewamy mleko. Dodajemy cebulę, listek, pieprz i natkę. Podgrzewamy. Zdejmujemy garnek z ognia tuż przed zagotowaniem i odstawiamy na bok. Przygotowujemy bakłażana. Kroimy go na dość cienkie plastry, posypujemy solą i odstawiamy na ok. 10 min. W tym czasie bakłażan puści soki, dzięki czemu pozbędziemy się goryczkowego smaku. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Plastry bakłażana płuczemy i dokładnie suszymy, po czym rozkładamy na natłuszczonej oliwą blasze, skrapiamy oliwą i pieczemy ok. 20 min., po 10 min. przekładając plastry na drugą stronę. W tym czasie bakłażan powinien zmięknąć. Wyjmujemy go z piekarnika i osuszamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Ziemniaki obieramy, myjemy, dokładnie suszymy. Następnie kroimy na cienkie plasterki, które podsmażamy na oleju do momentu, aż zmiękną. Osuszamy na ręczniku papierowym. W garnku rozgrzewamy olej i szklimy drobno posiekane cebulę i czosnek. Dodajemy mięso, wszystko dokładnie mieszamy i przez chwilę smażymy. Gdy mięso zacznie ciemnieć, dodajemy pomidory i przyprawiamy do smaku swoimi ulubionymi przyprawami. Dusimy całość do momentu uzyskania odpowiadającej nam konsystencji. Kończymy przygotowywanie beszamelu. Mleko przecedzamy do miski. Cebulę, listek, pieprz i natkę wyrzucamy. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło, po czym dodajemy mąkę i chwilę smażymy, cały czas mieszając. Powinniśmy uzyskać jasną zasmażkę bez grudek. Zdejmujemy garnek z ognia i bardzo intensywnie mieszając, powoli dodajemy do zasmażki mleko, po czym całość znowu umieszczamy na ogniu. Cały czas mieszając zagotowujemy, po czym przez kilka minut, aż do osiągnięcia gęstej, gładkiej, jednolitej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem. Na dnie układamy naprzemiennie warstwy ziemniaków, bakłażana i mięsa. Całość zalewamy beszamelem i posypujemy tartym serem. Wkładamy na ok. 30 min. do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Musakę można podać z sosem tzatziki lub z tradycyjną sałatką grecką. Smacznego!
KULINARIA GRECKIE - 0000U41TABQQJGP6-C112.jpg
Potrawka z kaszą Idealne danie na jesienne popołudnie, ...
Potrawka z kaszą Idealne danie na jesienne popołudnie, nawet kiedy pada deszcz. Składniki: olej: 2 łyżki filet z piersi indyka: 60 dag bulion warzywny: pół szklanki bakłażan cebula: 2 sztuki kolorowa papryka: 3 sztuki sól, pieprz czosnek: 1-2 ząbki śmietana: 5-6 łyżek pasta paprykowa: 1-2 łyżki zioła prowansalskie cukinia Mięso opłucz, pokrój w kostkę. Kaszę przełóż do rondelka. Zalej zimnym bulionem. Gotuj około 10 minut, aż wchłonie cały płyn. Przykryj i odstaw na gorącą płytę lub do nagrzanego piekarnika na 20-30 minut do napęcznienia. Warzywa w zależności od rodzaju oczyść, obierz, pokrój na kawałki. Na patelni rozgrzej olej. Zrumień mięso. Dołóż warzywa. Oprósz ziołami. Przypraw roztartym czosnkiem, solą i pieprzem. Smaż ok. 5 minut. Podsmażone mięso oraz warzywa podlej bulionem. Dodaj śmietanę. Dołóż pastę paprykową i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj i duś 25-30 minut, tak aby warzywa pozostały twardawe. Kaszę przemieszaj widelcem i podawaj z potrawką.
KULINARIA GRECKIE - 0000YYZ8Y4N0YWPS-C112.jpg
Jesienny gulasz Składniki: szynka lub łopatka wieprz ...
Jesienny gulasz Składniki: szynka lub łopatka wieprzowa: 70 dag żółta papryka: 1 sztuka liść laurowy mąka pszenna: 1 łyżka sos worcester: 1 łyżka zielona papryka: 1 sztuka gęsta śmietana: 1 szklanka koncentrat pomidorowy: mała puszka tymianek prawdziwki lub podgrzybki: 30 dag musztarda: 2 łyżki bulion: 2 szklanki olej: 2 łyżki
KULINARIA GRECKIE - 0001S8PTLAMCVD97-C102.jpg
Pomidory i papryki faszerowane po grecku Składniki na 4 ...
Pomidory i papryki faszerowane po grecku Składniki na 4 porcje: 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 6 gałązek mięty, pół pęczka natki pietruszki, 7,5 dag migdałów bez skórki, 30 dag ryżu, 3-4 łyżki słonecznikowego oleju, 7,5 dag rodzynek, 1-2 łyżeczki bulionu instant lub przyprawy typu vegeta, 4 duże pomidory, 4 podłużne papryki, 4 małe zielone papryki, 4-5 łyżek oliwy , 250 ml bulionu warzywnego, 40-50 gęstego jogurtu naturalnego (greckiego), pieprz, sól. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Posiekać natkę pietruszki i 2-3 gałązki mięty. Migdały grubo posiekać, lekko zrumienić w garnku z rozgrzanym olejem. Dodać cebulę i czosnek, krótko razem podsmażyć. Dołożyć ryż, miętę i natkę pietruszki. Zalać 600 ml wody. Dodać rodzynki (sułtanki) i bulion w proszku. Przyprawić pieprzem i solą. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, gotować jeszcze ok. 20 minut. Ściąć wierzchy pomidorów, ostrożnie wydrążyć środki. Podłużne papryki rozciąć wzdłuż, usunąć środki z pestkami. Od małych zielonych papryk odciąć wierzchy, strąki oczyścić z pestek. Pomidory i papryki ustawić w żaroodpornym naczyniu. Wydrążone środki pomidorów posiekać i wymieszać z ugotowanym ryżem. Doprawić solą i pieprzem. Farszem napełnić wydrążone papryki i pomidory. Na wierzchu ułożyć miętę. Skropić oliwą. Podlać bulionem warzywnym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Zapiekać 40 minut. Podawać z dodatkiem jogurtu greckiego.
KULINARIA GRECKIE - 0001S8Q662TYCS2U-C116.jpg
Nadziewane frykadelki Składniki na 4 porcje: 3 gałązki ...
Nadziewane frykadelki Składniki na 4 porcje: 3 gałązki mięty, sok z połowy cytryny, 30 dag jogurtu greckiego, 50 dag mielonej wołowiny, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, kmin rzymski, 20 dag owczego sera, 10 dag pomidorów, 1 ogórek, 2 środki (tzw. serca) z rzymskich sałat, 5 dag czarnych oliwek, 2 łyżki białego octu winnego, 3 łyżki oliwy, pół słoika (ok. 32 dag) marynowanej zielonej papryki, pieprz, sól. Część mięty zostawić do dekoracji, resztę posiekać, wymieszać z jogurtem i sokiem z cytryny. Sos przyprawić solą i pieprzem. 2Cebulę obrać, pokroić w plasterki, 20 plasterków odłożyć do dekoracji, pozostałe drobno posiekać i dodać do mielonego mięsa. Dołożyć czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawić solą, pieprzem oraz kminem rzymskim. Dobrze wymieszać. Owczy ser pokroić na 12 kawałków. Każdy oblepić mięsną masą i uformować owalne kotlety (frykadelki). Pomidory pokroić na cząstki. Ogórek pokroić w plasterki. Liście sałaty porwać na kawałeczki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Kłaść frykadelki i smażyć po 5-6 minut z każdej strony. Pomidory, ogórek i sałatę wymieszać w salaterce. Oprószyć solą i pieprzem, skropić octem winnym i resztą oliwy. Posypać odłożonymi krążkami cebuli i oliwkami. Dołożyć kawałki papryki osączonej z zalewy, przemieszać. Frykadelki podawać z przygotowaną sałatką i sosem jogurtowym. Gotowe danie udekorować odłożonymi listkami mięty.
KULINARIA GRECKIE - 0001S8Q8QYPLUHYB-C102.jpg
Pieczony owczy ser Składniki na 4 porcje: 15 dag cukini ...
Pieczony owczy ser Składniki na 4 porcje: 15 dag cukinii, 10 dag suszonych pomidorów (w oliwie), 4 gałązki tymianku i rozmarynu, 1 ogórek, 4 kawałki (po 20 dag) owczego sera, np. fety, 1 sałata masłowa, 2 czerwone cebule, 20 dag pomidorków koktajlowych, 4 łyżki białego octu winnego, 4 łyżki oliwy, pieprz, szczypta cukru, sól. Cukinię pokroić w drobną kostkę. Suszone pomidory osączyć, pociąć na kawałeczki, oliwę z pomidorów zachować. Kawałki sera owczego poukładać na dużych kwadratach folii aluminiowej. Na serze rozłożyć kosteczki cukinii, kawałki suszonych pomidorów i gałązki ziół. Skropić oliwą z suszonych pomidorów. Zawinąć w folię. Pakunki ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec 10-15 minut. Liście sałaty porwać na kawałki. Cebule obrać, pokroić w cienkie plasterki. Pomidorki pociąć na połówki, ogórek pokroić w półplasterki. Ocet winny utrzeć z solą, pieprzem i cukrem. Dodać oliwę i ubić trzepaczką na jednolity sos. Warzywa wymieszać w salaterce z przygotowanym winegretem. Sałatkę podawać jako dodatek do pieczonego sera.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności