Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
zwyczajny11
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Mężczyzna 100% WŁASNY UPLOAD

widziany: 4.09.2023 23:28

  • pliki muzyczne
    6658
  • pliki wideo
    9543
  • obrazy
    942
  • dokumenty
    33169

76383 plików
7803,63 GB

Opis został ukryty. Pokaż opis
FolderyFoldery
zwyczajny11
- ! 1. AUDIOBOOKI profesjonalny lektor
- ◢◤-FILMY POLSKIE
!! Najnowsze !!
 
audioboki różne
Teatr Polskiego Radia audiobook
!!! Polska to nie państwo lecz KORPORACJA RP!
!!! w dużych paczkach
!!!ENGLISH
 
!!ENGLISH
!!nicollubin
!▣ Filmy Dramatyczne
!▣ FILMY PSYCHOLOGICZNE
!FILMY Chomikuj
 
!FILMY HD Chomikuj
 
!FILMY RMVB Chomikuj
 
!Alex Cross Chomikuj
!Eddie Kanibal Lunatyk Chomikuj
!Kronika Opętania Chomikuj
!FILMY STEVEN SEAGAL Chomikuj
 
!GAZETKI Chomikuj
 
!GRY PC Chomikuj
 
!KABARETY Chomikuj
!KODEKI Chomikuj
!MUZYKA Chomikuj
 
!SETY Z ENUTKA.NET Chomikuj
!PAKIETY
!PROGRAMY Chomikuj
 
!SERIALE Chomikuj
 
!WINDOWSY Chomikuj
 
# Kurs języka angielskiego -1000 godzin nauki PL
#PSYCHOLOGIA PORADNIKI pełne wersje
_ Ekonomia. Finanse
_ Ekonomia. Rachunkowość
_ Ekonomia. Rachunkowość(1)
««Audibooki»»wyra finowane
◄ KSIĄŻKI PSYCHOLOGIA MEGA FOLDER
● eBook
●●● Audio - Słuchowiska
◘◘Wojcisze Bogdan
◘TOP 50 Albums of the 80
▇ !5400 TYSIĘCY FILMÓW!!!
★ FILM
♜♜ - pakiety(123)
♦Helium Music Manager 10.2.2.12590 [PL] + Crack
2 Dziewczyna, która igrała z ogniem
2005 Quake 4
2014 - Eliza Graves
3
3 Zamek z piasku który runął
4.Audiobooki (Gniewomir Reytan)
50 twarzy Greya - powieść czyta Małgorzata Socha - słuchowisko Radia Zet
500 Rock AND Rol Songs
60 minut na godzinę
60 Seconds 2015. Polska Wersja Językowa
8 (OSIEM) GIGA KSIAZEK
A teorie film
Adam Mickiewicz - Pan Tadeusz - czyta Aleksander Bardini
Agatha Christie
AKADEMIA ROZWOJU
AKADEMIA ROZWOJU(1)
Akademia rozwoju(2)
Alex Mehlan Controlling
Alf
ALF S01
-------ALKOHOLIZM FILMY Z PROBLEMAMI ALKOHOLU I N INNE NAŁOGI WARTO ZOBACZYC
amaSuite - Amazon Super Affiliate Software
amaSuite - Amazon Super Affiliate Software(1)
Amerykański z Pawlikowską 563 MB
Architecture
Audiobook
AUDIOBOOK 2
AUDIOBooK ALFABETYCZNIE
AUDIOBooK ALFABETYCZNIE(1)
AUDIOBOOK PL( ogromna kolekcja)
AUDIOBOOK PL( ogromna kolekcja)(1)
AUDIOBOOK(1)
Audiobooki z lektorem PL Sensacja Thriller RAR
Audiobooki z lektorem profesjonalnym Sensacja Thriller i inne RAR
Audiobooki z lektorem profesjonalnym. HASŁO - kuciek61
AUDYCJA Opowieści pastora-przedsięb iorcy
AUDYCJE - WYKŁADY
Auto Swiat Motor - katalogi
Automapa 6.24 1806 GOTOWIEC SD EU i PL
AutoMapa dla Androida
biznesowo-osobowo ściowe
Bogusław Wołoszański - Tajna wojna Hitlera
Borgen sezon 2
Bralczyk Jerzy - Porzekadła na każdy dzień [czyta J.Bralczyk] 504 MB
BRIAN TRACY - Siła pewności siebie CD1
budżetowanie i controlling
CD1
CD1(1)
CD1(2)
CD2
CD2(1)
Celmer.Zuzanna-Cz y.wiesz.kogo.koch asz
Chimkowska Angelika - Psychologia zmiany w życiu i biznesie
Chór Aleksandrowa
Chór Aleksandrowa(1)
controlling
Cookbooks
Corel Draw 12 full + serial
Czasopisma
darmowe książki
Depeche Mode - Black Celebration 1986 (Germany) [12'' Grey Vinyl 24-96] FLAC
Dieta Dąbrowskiej
Disc 1
Disc 2
Disc 3
Disc 4
dobroń2013
Dollard John, Miller Mill - Osobowość i psychoterapia
Dostojewski Fiodor - Biesy (czyta Krzysztof Gosztyła)
DR EWA DĄBROWSKA
dr hab. Sławomir Cenckiewicz
DZIECI-Inne produkcje
Dzielny Despero Dubbing PL
dzikość serca
ebook
e-book
e-book epub
e-book różne
ebook(1)
E-BOOK(1)
ebooki
Ebooki - NLP Samodoskonalenie tworzenie pienidzy, psychologia,
eBooki - pełne wersje
ebooki(1)
ebooki(2)
Ebooki-17000-tysi ecy-mega-zestaw-z a-darmo
Ebooki-EPUB-PL-Me gaPack
eBooks_txt
EDUKACJA DZIECI PROGRAMY
Egzamin ósmoklasisty
Erich Fromm
Erich Fromm(1)
Erich Kästner - Drei Männer im Schnee
excell
Film - 100 najlepszych filmów Akcji Świata
Film - 100 najlepszych horrorów Świata
Film Nauka pływania
film dokumentalny
film dokumentalny(1)
FILMY !!
filmy naukowe - dokumenty
Filmy z lektorem polskim
Filmy z lektorem polskim.HASŁO - kuciek61
Filmy z lektorem polskim.HASŁO - kuciek61(1)
filmyMB
Forbes PL
Forum Psychologiczne Rocznik 1995 Do 2000 PDF PL
GŁOSY PTAKÓW
Grzegorz Braun
Grzegorz Braun - Wykłady
Grzegorz Braun - Wykłady(1)
Grzegorz Braun(1)
Grzegorz Braun(2)
HISTORIA POLSKI OD MIESZKA DO PAPIEŻA
Historia.Polski.p odręczniki
Hobbit, czyli tam i z powrotem (czyta Marian Czarkowski)
Inne
Instrukcja obsługi człowieka(1)
Inteligencja Twojego dziecka
Isaacson.Walter-S teve.Jobs
J.R.R.Tolkien - Hobbit czyli tam i z powrotem
Jak przetrwać i odnieśc sukces w biznesie
JAK ZDOBYC MEZA CZYLI SKOK STULECIA
jakieś artykuły
Jesús Huerta de Soto - Pieniądz, kredyt bankowy i cykle koniunkturalne 1,1 GB
Język Angielski Dla Dzieci - Ja i Moja Rodzina
Język Angielski Dla Dzieci - Mój Dom i Okolica
Jung Karl Gustav
Kariera
Kino ludzi myślących
Komp program Nauka czytania
Książki
Książki na temat NLP, psychologii, samodoskonalenia, medytacji, tworzenia pieniędzy itp
Książki naukowe
Książki naukowe(1)
ksiazki psychologiczne
Książki(1)
KSIĄŻKI(2)
Książki(3)
kuciek61Audiobook i z lektorem profesjonalnym. HASŁO - kuciek61
Kurs doskonalenia umysłu
Kurs pływania DVD !!!!!!! nowość
Leonard Bernstein - Spotkania z muzyką
Lew Tołstoj
Literatura
Magazyn Psychologia Sukcesu
Marek Niedźwiecki - Muzyka Ciszy
Markomania
Markomania II (od 24.04.2010)
Markomania(1)
Markomania(2)
Markomania(3)
Masoneria Żydzi FREE
Matematyka w szkole podstawowej powtórzenie i zbiór zadań (Dróbka Szymański)
Matematyka zbiór zadań dla klasy 7-8 (Dróbka Szymański)
Max Kolonko - Mowie Jak Jest
Millionaire Magazine PL
Mind Mapping
Minecraft
Module 1 PRODUCT RESEARCH
Motor - używane
Movavi Screen Capture Studio 5
Movavi.Video.Suit e.12.0.0+Crack
MUZYKA CISZY
Naukowe - rar
nawigacja WinCE 2018
Niebezpieczna metoda PL- chomikuj Lektor
Niebiańska Jerozolima
Niebiańska Jerozolima(1)
Niemiecki w tłumaczeniach
NORMAT-praktyka u praktyka
nowe audiobooki
 
✿ Tears of the Amazon (2010)
OBRAZ KONTROLNY (tom 2)
Ojciec Pio - książka Ireny Burchackiej MP3
Opowieść podręcznej
Paczka 17 tysięcy ksiażek
 
angielski
PDF głównie psychologia przejrzeć dużo ciekawych
Persuasion. Negotiation
Piastowie
Piosenki jeszcze Starszych Panów
PIOTR ZARZYCKI - W SZKOLE NIE NAUCZONO MNIE BIZNESU
Playlisty
plyta
 
plyta_02
plyta_55
plyta_60
plyta_61
plyta_62
plyta_63
plyta_64
plyta_65
plyta_66
plyta_67
plyta_68
plyta_69
Post Daniela - Ewa Dąbrowska
Poweramp Full Version Unlocked ANDROID
Powieści Star Wars (chronologicznie)
Programy
Programy typu portable
Przepisy wewnetrzne nr - 19
Przyjaciele - Friends sezon 1 + napisy EN
Przypływ islamu
Psychiatria, psychologia kliniczna i psychopatologia
Psychologia
PSYCHOLOGIA OKOŁO 200 KSIAŻEK, PRAC I KSERÓWEK hasło--- abc
Psychologia i Psychiatria
psychologia internetu
Psychologia osobowości
Psychologia(1)
psychologia(2)
psychologia(3)
Psychoterapia
psychoterapia techniki
pytania
quake
Quake 4
Quake III Arena
quake(1)
Rachunkowość i księgowość
RACHUNKOWOŚĆ KSIĄZKI
RAR
Ray Wilson
Równowaga ciała i umysłu [AUDIOBOOK]
RÓŻNE hasło----abc
Rozwodka
Samplitude 10 PL
Samplitude 11
ścign na próbeAutomapa 6.24 1806 GOTOWIEC SD EU i PL
Sensacje XX wieku (1983-2005)
Severski Vincent V. - Zamet (czytaja Aktorzy)
Sezon 1
Sezon 2
Sezon 3
Sezon 3(1)
Sigmund Freud
silver.gate
skany książek
skany książek(1)
Sleight of mouth
SŁUCHOWISKA
Słuchowiska(1)
SPEKTAKLE TELEWIZYJNE TV▬▬▬▬▬▬▬▬
Spongebob sezon 9 dubbing pl
starsze
starsze - mobi, epub
Stereogramy
Strategie rozwiązywania sytuacji kryzysowych
św.Faustyna mp3
świnka peppa PREMIERA!!!!
Symfonia 2010+serial
Szklarski Alfred
szkolne książki
Tapety panoramiczne
thomasmason62
Tradycyjne wędzenie - Eleonora Trojan, Julian Piotrowski
Transcribe Version 8.00.3 for Windows
Tytus Romek i Atomek
ULISSES
 
AMAZON FBA
UML - Programowanie
VA Marek Niedźwiecki (Muzyka Ciszy) Vol.1 2013 FLAC
Virtual Audio Cable 4.10 -Full Version - Working 32 and 64 bit
W Tonacji Trójki - Marek Niedźwiecki
Waldemar Łysiak, Selekcja
WAV
 
Wieczorkiewicz P. P. - Historia Polski
WILK.Z.WALL.STREE T.BLURAY
WOJ NA MIŁOŚĆ ZDRADA
Wprowadzenie do psychologii
wykłady
Xero Książki
zachomikowane
Zdrowie - Audiobooki (nowosc)
Złota Setka TEATRU TELEWIZJI
Złota Setka Teatru Telewizji
Złote Myśli
 
ZZZ
Pokazuj foldery i treści
  • 85,2 MB
  • 19 lip 16 14:36
Opublikowany 04.01.2015
Peklowanie - prosto i skutecznie.
W tym odcinku pekluję z przeznaczeniem na wędzenie, ale można oczywiście po peklowaniu przetworzyć mięso w pieczeń lub za pomocą szynkowara. Za każdym razem efekt smakowy będzie inny i w tym cała radość z wędlin własnego wyrobu.
Stawiam na mięso z pewnego źródła. Kontroluję na bieżąco wygląd i aromat zalewy. Rygorystycznie dbam o to, by mięso zawsze było zatopione w solance. Dlatego też używam mniej soli peklującej niż przewiduje to norma technologiczna.
ZAPRASZAM!
Jan Wieczorek7 miesięcy temu
Najlepsza i najpewniejsza metoda ile trzeba peklosoli jest stara jak świat. Jajko. Surowe jajko. Jak wypłynie na wierzch to stężenie jest ok.Robię tak od 35 lat i jeszcze się nie zawiodłem. A mięso powinno być w garnku ściśnięte 3 cm.peklowego roztworu nad powirzchnią przyciśnięte kamieniem i co 2 dni przewracane. Czas peklowania 10-14 dni.Nigdy jeszcze nie zapeklowało mi się źle. To stare metody ale pewne.Pozdrawiam świątecznie
adam czerwinski5 miesięcy temu
+Jan Wieczorek Jeszcze 40 lat temu, ludzie konserwowali mięso, przed zepsuciem, solom, bo nie było zamorzarek i lodówek, dziś wystarczy peklować 3 dni,góra 4, zależy od wielkości i objętości mięsa, należy pamiętać, ze podczas wędzenia mięso zmniejsza swoja objętość i wagę, a sol wchłonięta pozostaje, twój sposób znam bardzo dobrze, kiedyś też tak robiłem, i wiem ze ta szynka to jest śledziem solonym, jedynie masz świadomość, ze to szynka własnej produkcji, to co robili kiedyś, to dziś tego się nie praktykuje.
12ODALA129 miesięcy temu
A ja wam powiem tak: kiedyś ludzie nie znali peklo soli a ich wyroby były lepsze i smaczniejsze peklo sól to trucizna tak samo jak benzopiren którym się wędzi a nastrzykiwanie to tragedia potem się dziwicie dlaczego w boczku między warstwą tłuszczu a mięskiem są takie gile i boczek się rozpada to są skutki nastrzykiwania i wędlina jest słodka i nie smaczna. Moi rodzice robili to tak: do kociołka o poj 50l wkładali mięso szynki,boczki, schaby balerony zalewali wodą tak aby zakryło całe mięso potem wyjmowali je a do wody dodawali łyżkę stołową saletry i wkładali całe surowe jajko jajko poszło na dno i sypali tyle soli aż jajko wypłynęło na wierzch to się nazywała laga następnie wkładali mięso z powrotem mięso musi pływać nie może być ściśnięte słona laga musi wszędzie dotrzeć ten proces trwa trzy tygodnie i co parę dni przewracamy mięso po upływie 3 tygodni wyjmujemy mięso wiążemy szynki balerony i wędzimy TAK WYKONANE CZYNNOŚCI GWARANTUJĄ SMAK I ZAPACH WĘDLIN I mogą leżeć w lodówce nawet dwa miesiące i nic z nich nie wycieknie życzę smacznego i pozdrawiam

z chomika megur

  • 202,4 MB
  • 19 lip 16 14:36
Opublikowany 13.02.2015
Kiełbasa domowego wyrobu nie jest wielkim wyczynem. Skład jest niemal dowolny przy zastrzeżeniu właściwych proporcji chudego i tłustego mięsa. Przyprawy ? - cała paleta do wyboru. Za podstawę biorąc liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, i sól(zwykła lub peklująca) można kiełbasę ostatecznie determinować jako paprykową, jałowcową, czosnkową itp. itd. Można robić kiełbasę parzoną, wędzoną i parzoną oraz to tych obróbkach dodatkowo można suszyć. W tym przypadku wędzenie 40-60 st. C w czasie 6-8 godzin. Drugiego dnia 2 h - przejście od zimnego do 80 st. C.
Bartlomiej Swierczynski1 miesiąc temu
Panie Arturze, czy sprawdziloby sie w przypadku tej wedliny zastapienie parzenia obrobka w miniwedzarni ? jesli dalo by rade to prosilbym o zaproponowanie czasow obrobki cieplnej. Pozdrawiam
NOMART1 miesiąc temu
Nie robiłem, ale jak bym robił - to na początku 2 palniki do rozgrzania (80 st) a po tym powinien wystarczyć jeden do utrzymania temperatury - czas myślę minimum 50 minut. Ciekawe - może spróbuję.
denver2252 miesiące temu
Mam pytanko czemu Pan użył tak małej miski do mieszania???? Wydaje mi się że w naczyniu dwa lub trzy razy większym mieszanie było by o wiele przyjemniejsze i bardziej wygodne A po drugie to dziwię się że fachowiec taki jak Pan zachęca ludzi do stosowania soli peklowej.Jak wiemy sól peklujaca to jest mieszanka soli warzonej z dodatkiem środków konserwujących a środki konserwujące to chemia czyli krótko mówiąc Trucizna działająca po pewnym czasie.czy po to aby mieć ładny wygląd wędliny mam karmić i faszerować siebie i bliskich chemią????
NOMART2 miesiące temu
+denver225 Temat miski pomijam bo nie istotny. Co do Peklosoli. Owszem - pełna racja. To konserwant. W porównaniu do większości wędlin sklepowych taka tylko z peklosolą wygląda niewinnie. Jeżeliby poddać analizie moje filmy - są wśród nich takie gdzie nie ma soli peklujacej i wiele takich, gdzie informuję o możliwości wykonania bez soli peklującej. Dalsza analiza filmów wykazałaby, że do peklowania używam dawki niższej niż technologicznie zalecana i uznana za nieszkodliwą. Też w tą nieszkodliwość nie wierzę do końca i dlatego dawkę zaniżam. Nie z własnego widzimisię, lecz doświadczenia, które wykazuje, że taka zmniejszona ilość w warunkach domowych jest wystarczająca. Sama sól jest bakteriostatyczna, ale nie tak silnie jak wsparta azotanem czy azotynem. Więcej doświadczenia trzeba by bez wspomagania konserwantem w wędliniarstwie domowym ustrzec się przed wybitnie groźnym jadem kiełbasianym.
jacek44652 miesiące temu
Metalowy lejek przystosowany do maszynki do mięsa i spoko nabijamy,po co ta mitręga z obciętą butelką ?
NOMART7 miesięcy temu
+Grzegorz Cooper Skórka będzie się marszczyła w miarę schnięcia. To czy będzie gładka na początku zależy od jakości wypełnienia oraz od użytej osłonki. Taką kiełbasę - jeżeli parzymy - to zwykle 40-60 minut, a studzimy w temperaturze pokojowej.

z chomika megur

  • 174,5 MB
  • 19 lip 16 14:36
Opublikowany 17.06.2016
Powracam do tematu różnorodności w wyrobach domowych, Szynkowar i wykonany w nim schab + piersi drobiowe są tego przykładem. Mieszanina wieprzowiny i drobiu w jednej wędlinie jest zaskakująco dobra. Prostota wykonania i mała czasochłonność są dodatkowym atutem.
Sposób wykonania.
2 kawałki marnego schabu (łącznie około 1,5 kg
3 piersi z kurczaka
klika łyżek oliwy
2 płaskie łyżeczki soli
pozostałe przyprawy wedle uznania - ja użyłem przyprawy o nazwie - receptura babci Leokadii - 2 czubate łyżeczki.
Z oliwy i przypraw zrobić marynatę.
Schab 1 przebić nożem a następnie poszerzyć przebicie aż do utworzenia pojemnego otworu. Należy dopasować piersi drobiowe do miejsca wewnątrz schabu, następnie całość natrzeć marynatą i ponownie złożyć w walec nadziany mięsem z piersi.
Schab 2 rozciąć - tworząc pas o jednolitej grubości, następnie rozbić go tłuczkiem. Rozbić w cienki płat pozostałe piersi. Natrzeć wszystko marynatą i zwinąć w roladę..
Oba tak przygotowane schaby wkładamy do szynkowarów.
Odstawić na minimum 4 godziny (może być doba lub nawet 2)
Parzenie 2 godziny - około 85 st. Hartowanie w zimnej wodzie -20-30 minut.
Po 8 godzinach w lodówce - można wydobyć i kroić wędlinę.
Smacznego.
Janusz Piekarz1 miesiąc temu
Panie Arturze świetny kanał Pan stworzył podziwiam Pana pasję i sam też już WIELE wyrobów wykonałem dzięki filmikom i szczerze polecam każdemu znajomemu który interesuje się domowymi wyrobami. prosiłbym jeszcze o filmiki z wyrobami z podrobów i tzw. resztek np. pasztetowa, salceson, wątrobianka itd. Pozdrawiam serdecznie :D

z chomika megur

  • 239,1 MB
  • 19 lip 16 14:36
Opublikowany 15.07.2016
Piersi Drobiowe z Warzywami w Galarecie to jeszcze jeden odcinek na temat możliwości wykonania domowej wędliny w oparciu o sprzęt powszechny w każdym domu. Jak zwykle bez zbędnych komplikacji.
Składniki:
2 litry wody,
4 pojedyncze płaty piersi z kurczaka
Mały seler i nać selera,
Jedna średnia pietruszka (lub klika drobnych) oraz nać pietruszki,
1 mały por (cały)
3-4 marchewki.
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego,
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego.
Żelatyna w ilości na 4 l wody
Pieczarki marynowane
Małe ogóreczki z chili
Małe kolby kukurydzy w occie.
Osłonka poliamidowa.

Wykonanie:
Wodę zagotować i wrzucić umyte mięso, nać i obrane warzywa. Gotować na wolnym ogniu około 20-30 minut. Jak piersi się ugotują wyjmujemy wszystko z gara i przecedzamy przez gęste sito. Warzywa i nacina nie będą już potrzebne i można je użyć do jakiejś sałatki - ale należy zaznaczyć, że robiąc wersję alternatywną - marchewka i seler mogą spokojnie w skład wyrobu wchodzić.
W wywarze rozpuszczamy żelatynę w ilości 2 x większej niż w przepisie na opakowaniu - chodzi o wzmocnioną sztywność.
Ugotowane piersi rozrywamy na kawałki. Dokładamy pieczarki, ogóreczki i małe kolby kukurydzy w ilości około 1/3 objętości mięsa. Jak wywar z żelatyną ostygnie - napełniamy osłonki zwracając uwagę na szczelne wiązanie. Jak żelatyna zacznie wiązać - można nadziane batony powiesić. Na kilka godzin włożyć do lodówki i można jeść. Smacznego.
mic kuc18 godzin temu
Koniecznie musi być ta osłonka poliamidowa. Mógłby być woreczek od szynkowara? W szynkowarze to raczej ciężko by było uzyskać tyle tej galaretki bo jednak jest docisk. Jak zwykle pysznie u Ciebie:)

z chomika megur

  • 221,4 MB
  • 19 lip 16 14:36
AgressorProduction 1 miesiąc temu
Pytanko do robiących mięsa z szynko-wara bo właśnie chce taki zakupić. Po wyjęciu mięsa z szynko-wara jak długo można przechowywać w lodówce ??
NOMART 1 miesiąc temu
+AgressorProduction Jeżeli chcemy przechować mięso to lepiej nie wyjmować go z szynkowara (w woreczku). Ja czasami wyjmuję po 2 tygodniach. Jeżeli już wyjęte - to trzymam w lodówce w pojemniku szczelnie zamykanym. tydzień nie stanowi problemu. Bez pojemnika obeschnie po kilku dniach. Jeżeli chcemy by wytrwała wędlina dłużej - sugeruję opiec ją w piekarniku lub kombiwarze. 150 st, 20 minut. wydłuży nam czas przechowania z zachowaniem zjadliwości. Poza tym, oczy, nos i ocena na bieżąco :-)
Maciej Rajewski 1 miesiąc temu
Nie pisałem o dalszych moich poczynaniach z mielonkami, bo o tym w sumie powinienem pisać na swoim kanale, poza tym nie miałem czasu na pisanie, gdyż musiałem szykować kolejne mielonki. Jeśli ktoś mi powie, że domowa wędlina jest tańsza od tej ze sklepu, to się szczerze uśmieję. Owszem, koszt wytworzenia kilograma jest mniejszy od kosztu zakupu kilograma w sklepie. Ale trzeba wziąć pod uwagę również fakt, że domowych wędlin spożywamy 3 razy więcej w tym samym czasie, co sklepowych, bo po prostu smakują. I w tym momencie rachunek ekonomiczny wygląda nieciekawie :-) Pozostaję jednak niezrażony i właśnie zmieliłem kolejną mielonkę :-)
Maciej Rajewski 2 miesiące temu
Właśnie wykonałem powyższe stosując modyfikacje: zamiast karkówki poszła łopatka. Żółty ser starłem na tarce zamiast kroić w kostkę. A paprykę pokroiłem w kostkę, zamiast w paski. Dziadek Feliks wystąpił, tudzież sól peklowa. Całość wrzuciłem do szynkowara i starannie udeptałem (oczywiście w woreczku), a następnie, z racji późnej pory, szynkowar trafił do lodówki. Jutro gotowanie :-) A więc pojutrze relacja z tego co wyszło.
NOMART 2 miesiące temu
+Maciej Rajewski Z solą peklującą proszę nie przesadzać :-) - jak za mało słone - wolę dodać soli zwykłej :-)
Maciej Rajewski 2 miesiące temu
+NOMART No to relacjonuję co mi wyszło. Wyszła pyszna sprawa. Aczkolwiek ogień w surowiźnie był bardziej wyczuwalny niż po zaparzeniu, troszeczkę go brakuje. Czy następnym razem dodać jeszcze więcej ostrej papryki? Słoność wyszła większa - takiej oczekiwałem. Spoistość - jednorodna bryła, kroi się doskonale. Co do dziadka Feliksa i babci Leokadii... następnym razem spróbuję z podstawowym zestawem przypraw, czyli sól, pieprz, majeranek i czosnek, coś mi tu (według mnie oczywiście) za dużo różnych zapachów wnoszą obie przyprawy. Generalnie wyszło bardzo dobre jedzonko. Widzę, że muszę nadgonić moje ćwiczenia, bo co niektórzy każą już w swoim filmie cydr robić :-) Panie Arturze, dziękuję za bardzo dobre filmy instruktażowe, ponawiam wniosek o "Drzwi otwarte", jednocześnie gratuluję jubileuszu dwóch tysięcy subskrybentów.

z chomika megur

  • 146,2 MB
  • 19 lip 16 14:36
Opublikowany 30.01.2015
Wędzone serki własnej roboty są zaskakująco pyszne, łatwe do zrobienia, a paleta możliwości jest bardzo szeroka. Zapraszam do obejrzenia kolejnego odcinka.
kacjan 3 tygodnie temu
Zrobiłem takie serki wędzone. Są pyszne z tym, że ja je jeszcze powiedzmy, że sparzyłem tzn. do ciepłej wody wrzuciłem serki i na minimalnym ogniu na największym gazie i odkrytym garnku, podgrzewałem je przez 20-30 min min. by pozbyć się "smoły" z wędzenia. Może źle wędziłem, ale taką metodę obrałem i sprawdza się rewelka. Przepis ma pan znakomity na te serki wędzone. Pozdrawiam
kacjan 1 tydzień temu
+Artur F w ogóle nie moczę serków w solance. Gdy parzę je ,to daję odrobinę soli i to wszystko.:)
Robert Rybson 4 miesiące temu
Witam. Mam pytanie: Czy wędzenie ma odbywać się w określonej temeperaturze którą trzeba utrzymywać przez cały czas ? Czy jest to obojętne ?
NOMART 4 miesiące temu
Witam. Rozpoczynamy od zimnego. Musimy osiągnąć minimum 45 st. i raczej nie przekraczać 60 st

z chomika megur

  • 275,9 MB
  • 19 lip 16 14:36
Opublikowany 27.03.2015
Szynkowar - proste narzędzie do wyrobu wędlin parzonych. Nie wymaga wielkich zabiegów, a osiągane efekty są zachwycające. Bardzo ważna technologia przetwarzania mięsa, dzięki której dbanie o różnorodność staje się łatwe.W tym filmie porównujemy przy okazji starą i nową technologię konstrukcji szynkowarów.
ZAPRASZAM!

SKLEP - SHOP

http://nomart.pl/

FACEBOOK

https://www.facebook.com/pages/Nomart...

FORUM

http://nomart.pl/Forum/
Maciej Rajewski 3 tygodnie temu
Na czym polega sekret? Co zrobić, żeby takie mięsko było "sklejone"w jednolitą masę? Od dłuższego czasu używam szynkowara, i zwykle mięsko mięsko mi się rozpada/rozwija. Również dodawałem żelatyny - niewiele pomogło
NOMART 3 tygodnie temu (edytowany)
+Maciej Rajewski Stosować albo mielonkę , albo mięso lite. Pośrednie stany mają większy lub mniejszy problem ze stanem skupienia. Jeżeli stosujemy większe kawałki można użyć siatki. Stosować mięso dobrej jakości, Peklować 10-14 dni. Ładować szynkowar do pełna, żeby się ledwo zamykał. Stosować woreczek. Używać szynkowarów fabrycznych - niektóre wyroby chałupnicze są dalekie od normy. To podstawowe zasady. Jakiś szczegółowy przypadek możemy omówić na prv :-)
Zbigniew Nowak 1 tydzień temu
+NOMART Uwazam, ze tajemnica sukcesu i zwartosci tej rolady po wyjeciu, jest przestrzeganie procesu od momentu przyniesienia kawalka miesa swietnego gatunku od rzeznika, poprzez peklowanie, i najwazniejsze "TRUDNE ZAMKNIECIE " szynkowaru ze wzgledy, aby miesa bylo sporo. Ta sila ucisku sprezyny na mieso powoduje, ze mieso jest zgniatane w temperaturze i staje sie jednolite.
Robert El Camino 16 godzin temu
Żeby nie mieć takiego problemu z wkładaniem mięska ja najpierw wkładam je do woreczka , wtedy łatwiej jest powietrze wycisnąć. Później wkładam mięso w worku do szynkowara. Tu z kolei jak się zbierze powietrze to drewnianą klapeczką ( może być drewniany patyczek do szaszłyków) przy ściance szynkowara przeciskam tak aby był przepływ powietrza i mięsko samo wpada na dno :) Polecam spróbować:) Uwaga - koniecznie najpierw trzeba przymierzyć mięsko czy nie jest za duże bo można rozerwać woreczek foliowy :) Pozdrawiam :)
marciu11 1 tydzień temu
Pod woreczek do szynkowara polecam podłożyć dwa kawałki sznurka na krzyż. Ciągnąc wtedy za sznurki łatwiej wyjąc woreczek z zawartością. Po pierwsze sznurek ciągnie od dna, jest bardziej szorstki od worka i się nie ślizga tak jak folia na palcach (którą też udało mi się rozerwać woreczek przed wyjęciem), a jeszcze jedna zaleta że po sznurkach dostaje się powietrze, przy ciągnięciu i nie ma tego zassania i takiego cmokk przy wyciąganiu :)

z chomika megur

Dodaj plikDodaj plik
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    0
  • pliki wideo
    7
  • pliki muzyczne
    0

7 plików
1,31 GB




Filmy_Seriale_Muza-2022

Filmy_Seriale_Muza-2022 napisano 5.06.2021 08:38

zgłoś do usunięcia
WSZYSTKO W NAJLEPSZEJ JAKOŚCI... NOWOŚCI !!! PREMIERY !!!
KINO. SERIALE. FILMY. BluRay. DTS-HD. DD5.1. ZAPRASZAM SERDECZNIE !!!

ANTYMATRIX napisano 23.04.2022 17:25

zgłoś do usunięcia
Z A P R A S Z A M do mnie Chomik jest nowy, ale stopniowo się rozwija.
mimakas165

mimakas165 napisano 8.02.2023 14:11

zgłoś do usunięcia
Super chomik
wigef59399

wigef59399 napisano 13.05.2023 15:42

zgłoś do usunięcia
Zapraszam
ABC_SERIAL-FILMY-3D-HD-4K

ABC_SERIAL-FILMY-3D-HD-4K napisano 20.01.2024 19:39

zgłoś do usunięcia
💗 SERIALE POLSKIE I ZAGRANICZNE FILMY NOWOŚCI- 4K- 3D- FULL-HD ZAPRASZAM NOWOSCI PREMIERY -GRY PC-GRY-XBOX -2023 💖ZAPRASZAMPOZDRAWIAM -💖

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności