Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
Jozek0902
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Mężczyzna Józef

widziany: dzisiaj o 11:58

  • pliki muzyczne
    797
  • pliki wideo
    1644
  • obrazy
    92999
  • dokumenty
    2455

98173 plików
269,98 GB

Ukryj opis Rozwiń
FolderyFoldery
Jozek0902
1-🍰Plakatowa Galeria zaprzyjaźnionych
 
1-📓 Galeria ulubionych chomików 📓
2-🌹IMIENINY-UROD ZINY-MOICH CHOMIKÓW
 
Strona-1
Strona-2
5 powodów dlaczego jeść pieczarki
7 powodów dlaczego jeść cytryny
8 Sposoby na odporność
A-- pozdrowienia plakatowe
Agnieszka
Alusia19
Ania
Animacje do telefonu
A-Notatnik
Anula-72
Atlas grzybów jadalnych
 
B-63-Gwiazdka
Bajki
 
Biesiada bez granic
BoginiAtena43
Dokumenty
Domowe leki z cytryny
Dzień urodzin
 
Ewa1712
Filmy
 
Flash zegar
 
1
GABI
Gabriela
Galeria
Galeria artystów
Gify i JPG różne
 
Horoskop kwiatowy
Jagoda45
Jan Paweł II
Jesień
 
1
Kamienie dla zdrowia
Kod dla Ani
kody obrazka
Kolorowanki
Księga imion-Panie
 
Ciąg dalszy-Panie
Księga imion-Panowie
 
Ciąg dalszy-Panowie
Kuferek na prezenty
 
Ludowe przysłowia
 
Przysłowia
Marta
Miasto Bydgoszcz tu mieszkam
Mowa kwiatów
Muzyka
 
NA NOWY ROK
Na wesoło-ALE NUMER
Nazwy rocznic ślubu
Ogródek
Opowiadania od Angeliki (white.and.black. flower)
 
Opowiadania od Basi (Basia1995x)
 
Opowiadanie od Ani (A-n-i-t-a)
 
2-ROZMOWA NOWORODKA Z BOGIEM
Kobieta w szpitalu
Opowiadanie od Sandro43
Orlik
Owoce-witaminy cz.1
Owoce-witaminy cz.2
Piękne od Eli (Elusia7)
Piękne od Karoliny (Cristina3)
Pies
Piosenki dla dzieci
 
Fasolki
Playlisty
Pliki od Basi1995x
 
Pogoda Basia1955 Radomsko
Polskie miody
Ramki PNG
Renata
TaraMaria
Teledyski Country
Teledyski śląskie
Teledyski-Arka Noego
Tła
 
Układanie pozdrowień
Upominek urodzinowy od chomika Klara2023
Wallace i Gromit
Wanda45
Wartości chrześcijańskie
 
White. and.black.flower
Wiosna 1
Z-AA
 
zachomikowane
ŻAŁOBA NARODOWA
Z-BB
Z-Boże Narodzenie
Z-chomik
Zima
Z-Na Nowy Rok
Znaczenie Imion kobiet
Znaczenie kamieni
 
Ciąg dalszy Znaczenie kamieni
Znaki zodiaku
 
Znaki zodiaku i kamienie
Pokazuj foldery i treści
obrazek
  • 142 KB
  • 19 kwi 12 21:54

Agrest zawiera witaminy A, B1, B2, B6 i C oraz składniki mineralne potas, fosfor, wapń, magnez i żelazo. Agrest działa moczopędnie, oczyszczająco, pobudzająco na apetyt. Wzmaga ruch jelit, działa żółciopędnie, przeciwbólowo. Ma właściwości odchudzające. Suszone owoce agrestu mają działanie przeczyszczające. Agrest zaleca się jeść na surowo przy zaparciach oraz przy niedokrwistości z niedoboru żelaza.


  • 167 KB
  • 19 kwi 12 21:50

Jedząc ananasy sporo zyskujemy. Zawierają cukry, błonnik, potas magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk, miedź, mangan, witaminy: A, B1, B2, B6, PP, C, kwas foliowy oraz bromelainę, która jest chyba najbardziej znacząca.Bromelaina jest enzymem trawiącym białka,uzyskiwanym z ananasa.Ma on silne właściwości przeciwzapalne.Stosuje się go od lat pięćdziesiątych ostatniego stulecia,jako środek wspomagający leczenie wielu schorzeń,od kontuzji sportowych po choroby serca.


  • 203 KB
  • 19 kwi 12 21:47

Aronia jest doskonałym źródłem antocyjanów i katechin.
Antocyjany aroniowe opóźniają procesy starzenia, ułatwiają przemianę materii, regulują gospodarkę tłuszczową organizmu, usuwają metale ciężkie.
Aronia łączy zdrowotne właściwości wina czerwonego i zielonej herbaty.
Aronia jest najbogatszym źródłem witaminy P.
Usuwa wolne rodniki i zapobiega tworzeniu się nowych.
Wolne rodniki powodują uszkodzenia białek, lipidów oraz DNA prowadząc do mutacji nowotworowych.
Ponadto zawierają witaminy: C,B2, B6, B9, E, PP i prowitaminę A, mikroelementy (molibden, mangan, miedź, bor, jod, kobalt) oraz antocyjany.Antocyjany - podobnie jak witaminy C, E, A - należą do tzw. antyutleniaczy zapobiegających tworzeniu szkodliwych cząsteczek tlenu nazywanymi zmiataczami wolnych rodników.Owoce aronii oraz soki z nich pomagają również usuwać z organizmu szkodliwe metale ciężkie, takie jak ołów, które gromadzą się w wyniku wpływu zanieczyszczonego środowiska, oraz uodparniają skórę na szkodliwe działanie słonecznych promieni UV.Dzięki wszystkim swym właściwościom aronia jest wykorzystywana szeroko w profilaktyce wielu chorób, także cywilizacyjnych.


  • 176 KB
  • 19 kwi 12 21:44

Arbuz jest dobrym owocem dla osób odchudzających się, głównie ze względu na brak tłuszczy i cholesterolu. Jest świetnym źródłem potasu i witamin A, B6 i C. Jest także wyśmienitym źródłem wody oraz zawiera więcej likopenu niż inne owoce czy warzywa.
Likopen, najsilniejszy znany przeciwutleniacz pochodzenia roślinnego, jest uważany za jeden z najlepszych składników diety funkcjonalnej ograniczających profilerację komórek nowotworowych. Powoduje silny efekt ochronny przed rozwojem nowotworów płuc, wątroby, żołądka, prostaty, piersi, szyjki macicy, trzustki, jelita oraz chorobach układu krążenia. Będąc najsilniejszym antyoksydantem likopen hamuje ponadto proces degeneracji komórek, dzięki czemu dłużej możemy zachować zdrowie i młody wygląd.


  • 99 KB
  • 19 kwi 12 21:41

Banany zawierają znaczne ilości beta-karotenu, witaminy A, B1, B2, B3 ( PP ), B5, B6, B11, B12, a także witaminę C, D, E i K. Gruba skórka bananów zapewnia im właściwą ochronę, dlatego jedząc banany możemy być pewni tego, że witaminy w nim nie ulegają zniszczeniu. Banan bogaty jest też w makroelementy: potas, magnez, fosfor, wapń i sód chroniące przed chorobami serca. Ponadto banany zawierają mikroelementy: miedź, cynk, selen, fluor, żelazo, mangan i jod. Zawierają też prebiotyki, które w jelicie grubym ulegają fermentacji, pobudzając wzrost korzystnych dla zdrowia bakterii probiotycznych. Ich obecność obniża pH w jelitach, skraca czas przebywania treści w przewodzie pokarmowym, ogranicza procesy gnilne, co w efekcie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Spożywanie bananów może zmniejszyć także ryzyko zachorowania na raka nerek. W owocach tych znajdują się duże ilości przeciwutleniaczy fenolowych, szczególnie pomocnych w ochronie nerek. Banany działają regenerująco i wzmacniająco na błonę śluzową żołądka. Zawierają także serotoninę, która pobudza powstawanie śluzu w żołądku oraz jest jednym z przekaźników układu nerwowego i wpływa na dobre samopoczucie.


  • 212 KB
  • 19 kwi 12 21:38

Owoce borówki są nie tylko produktem spożywczym i dietetycznym, lecz również środkiem leczniczym. Zawierają garbniki, antocyjany, cukry, pektyny, kwasy organiczne ( jabłkowy, mlekowy, cytrynowy, benzoesowy), sole mineralne (wapń, magnez, mangan, potas, żelazo) oraz witaminy z grupy B i witaminę C.Borówki bogate są w składniki przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe. W tradycyjnej kuchni stosowane są jako środek przeciwbiegunkowy. Pomagają w zwalczaniu zatruć oraz zmniejszają dolegliwości trawienne.Podobnie jak żurawiny posiadają substancję zapobiegającą przyleganiu bakterii zakaźnych do błon śluzowych pęcherzyka i cewki moczowej.Borówkę najlepiej jeść na surowo, ponieważ w trakcie gotowania traci witaminę C.


  • 174 KB
  • 19 kwi 12 21:34

Brzoskwinie są jedną wielką bombą witaminową! Zawierają witaminy A, B1, B2, B3, B6, C, PP, magnez, fosfor, żelazo, bor, potas, kwas foliowy, wapń i niacytynę. Barwa owocu jest uzależniona od odmiany, spotykamy brzoskwinie żółte, czerwone bądź zielone. Te o jaśniejszej skórce są o wiele bardziej słodsze niż ciemniejsze. Najlepiej zjadać je razem ze skórką, bo właśnie pod nią znajduje się najwięcej cennych składników.Owoce brzoskwiń zawierają dużo składników odżywczych, są niskokaloryczne i poleca się je w kuracjach i dietach odchudzających, pomagają organizmowi w procesie oczyszczania z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Z uwagi na działanie zasadotwórcze i moczopędne, stosowane są przy chorobach reumatycznych oraz schorzeniach układu moczowego. Pobudzają żołądek do wydzielania soku trawiennego, co aktywuje procesy trawienne. Spożywanie brzoskwiń zaleca się także przy zaburzeniach pokarmowych, złej przemianie materii i dokuczliwych zaparciach. Ze względu na błonnik pokarmowy, dzieciom powinno się podawać brzoskwinię bez skórki.Brzoskwinia poprawia kondycję skóry, tonizuje ją i odświeża. Wszystko dzięki znajdującej się w niej witaminie A, witaminom z grupy B i PP. Dodatkowo zawiera karotenoidy, które mają właściwości odmładzające. Z ich też powodu brzoskwinie często wykorzystywane są w kosmetologii. Nie bez powodu brzoskwiniowa cera jest tak ceniona przez kobiety.


  • 144 KB
  • 19 kwi 12 21:31

Cytryna jest jednym z najważniejszych i naturalnych środków leczniczych używanych w gospodarstwie domowym. Cytryna jest znana nam wszystkim jako pokarm, jak również jako środek leczniczy. Cytryna zawiera: olejki lotne, limonen( do 70% ), alfa-terpinene, alfa-pinene, beta-pinene, citral, kumaryny, bioflawonoidy, witaminy A, B1, B2, B3, B6 oraz witaminę C ( 50 - 70 mg na 100 g owocu ), kleje roślinne, oraz minerały głównie potas, ale również sód, magnez, wapń, fosfor, żelazo i jod. Kolejna warta uwagi witamina w cytrynie to P (rutyna). Jej głównym zadaniem jest ochrona witaminy C przed zbyt szybkim utlenianiem, tak więc jest współodpowiedzialna za oddalanie symptomów szkorbutu. Głównym źródłem tej cennej witaminy jest skórka warto więc ją wykorzystać, oczywiście pamiętając o uprzednim jej sparzeniu.Dzięki swojej dużej zawartości witaminy C, cytryna pomaga w wzmocnieniu naszej odporności na wszelkie infekcje, czyniąc z niej skuteczny środek przeciwko przeziębieniu i grypie, chroni organizm przed różnego rodzaju wirusami, przyspiesza procesy gojenia się ran. Natomiast niedobór witaminy C powoduje osłabienie organizmu, bóle głowy, bladość skóry, pękanie naczyń krwionośnych. Cytryna jest stosowana jako środek prewencyjny na różnorodne dolegliwości zdrowotne, np: zapalenie żołądka, problemy z krążeniem oraz na stwardnienie ścian arteryjnych, wzmacniania naczynia krwionośne oraz krwawiące dziąsła. Cytryna jest cennym lekarstwem zapobiegającym różnym dolegliwościom. Sok z cytryny jest dobry na szkarlatynę, infekcje klatki piersiowej. Sok cytrynowy działa również jako środek odżywczy i wspomagający wątrobę oraz trzustkę, poprawia apetyt oraz pomaga w łagodzeniu kwasowości żołądkowej, wrzodów, artretyzmu, skazy moczanowej, reumatyzmu, przy gorączce, wymiotach, pasożytach jelitowych.


  • 193 KB
  • 19 kwi 12 21:28

Czereśnia pochodzi z Grecji, uprawiana już w starożytności. Owoce, czerwone lub czerwono-żółte pestkowce o soczystym miąższu są bogatym źródłem witamin, przede wszystkim prowitaminy A, witamin z grupy B (B1, B2, PP) oraz C. Zawierają również łatwo przyswajalne węglowodany (10%), duże ilości potasu i związków żelaza. Deserowe, spożywane głównie na surowo, stanowią również doskonały surowiec na przetwory – kompoty, konfitury, galaretki. Ze względu na właściwości moczopędne zalecane przy chorobach reumatycznych i schorzeniach układu moczowego.


  • 178 KB
  • 19 kwi 12 21:25

Owoc grejpfruta zawiera 90% wody, cukier, kwasy organiczne oraz witaminy z grupy B, a także spore ilości witaminy E i P. Posiada dużą ilość witaminyC 30-50 mg/ 100 g i korzystnie wpływa na pracę jelit. Przyspiesza przemianę materii, reguluje trawienie i poziom cholesterolu. Działa przeciw miażdzycowo. Przeciwdziała sklerozie i żylakom, pobudza też apetyt. W miąższu występują karoteny – głównie likopen, warunkujący jego zabarwienie, pektyny i błonnik. Występuje także gorzki związek – naryngina. Związek ten jest odpowiedzialny za gorzki smak owocu, ale także za jego działanie lekko przeczyszczające, wspomagające przemianę materii. W owocach cytrusowych kryje się w sumie ok. 400 związków chemicznych. Dlatego są od lat badane przez naukowców, którzy chcą wykorzystać ich zdrowotny potencjał.Spożywanie codziennie czerwonego grejpfruta może się okazać prawdziwie zbawienne dla naszych naczyń i serca, a przy okazji znacznie poprawić wchłanialność niektórych leków i zmniejszyć ilość ich podawania i ich skutków ubocznych. Grejpfrut jest również poprawiaczem urody ma wiele cennych substancji wpływających na wygląd i kondycję naszej skóry. Jego zbawienną mocą zainteresowała się też kosmetologia. Grejpfrut nawilża i oczyszcza skórę dzięki zawartym w nim amino-kwasom, dwutlenkom węgla i kwasom owocowym. Normalizuje też przepuszczalność skóry, zaś dzięki dużej zawartości witaminy C odpręża ją i tonizuje, a także wzmacnia naczynia krwionośne.


  • 138 KB
  • 19 kwi 12 21:22

Świeża średniej wielkości gruszka ma ok: 60 kalorii. Posiada wiele składników mineralnych, najwięcej potasu, jest bogata w fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, cynk, selen, a także bor i jod. W owocu występują kwasy owocowe ( kwas jabłkowy i kwas cytrynowy ), węglowodany, olejki eteryczne, błonnik i pektyny. Zawiera także witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, przeciwutleniacz witaminę C, E i PP. W miarę dojrzewania owoców ilość kwasów organicznych i pektyn maleje, a rośnie natomiast zawartość cukrów. Działa zasado twórczo dzięki temu, zapobiega kwasicy.Gruszki posiadają właściwości lecznicze i od bardzo dawna używa się ich jako leku zapobiegającego różnym chorobom. Niewielka cierpkość soku z gruszek pochodzi z garbników, które sprzyjają wydalaniu z organizmu zbędnych i toksycznych substancji. Zaleca się je przy zapaleniu dróg moczowych oraz w profilaktyce i leczeniu kamicy moczowej, przy stanach zapalnych gruczołu krokowego. Ma właściwości przeciwgorączkowe. Hamuje biegunki, leczy drogi żółciowe, wzmacnia organizm po rekonwalescencji, przyspiesza gojenie się ran. Zaleca się ją w nudnościach i wymiotach, miękkie dojrzałe gruszki pobudzają trawienie i przeciwdziałają zaparciom, łagodzą niekorzystne skutki stosowania leków syntetycznych. Posiadają właściwości regulujące ciśnienie krwi, jest i powinna być stosowana w diecie wysoko ciśnieniowców, łagodnie obniża ciśnienie i uszczelnia naczynia włosowate.


  • 111 KB
  • 19 kwi 12 21:19

Jabłka zawierają około 85 % wody, kwasy organiczne - jabłkowy, cytrynowy, chinowy, bursztynowy. Cukry, w tym cukry proste: glukozę i fruktozę. Zawierają przeciwutleniacz witaminę C wzmacniającą układ odpornościowy, witaminę A, B1, B2, B3, E, K i PP. Wiele minerałów: potas, żelazo, sód, magnez, cynk, miedź, krzem, beta-karoten ( prowitaminę A ) oraz błonnik w postaci pektyn.Świeże jabłka są źródłem węglowodanów i lekkostrawnego błonnika. Najwięcej pektyn zawiera skórka i gniazdo nasienne, które najczęściej wyrzucamy. Pektyny oczyszczają organizm z substancji trujących, podczas trawienia wiążą niektóre metale ciężkie w nierozpuszczalne sole, które są wydalane z organizmu. Głównie nałogowi palacze, mieszkańcy dużych miast, ośrodków przemysłowych oraz osoby mające w pracy styczność ze związkami toksycznymi, powinni jeść jak najwięcej jabłek. Pektyny regulują również florę bakteryjną, wymiatają resztki pokarmów, neutralizują substancje toksyczne. Pektyny zmniejszają wchłanianie cholesterolu i dzięki temu chronią nas przed miażdżycą i zawałem serca.


  • 180 KB
  • 19 kwi 12 21:16

Jagoda jest niewielką krzewinką wysokości 15-30 cm rosnącą pospolicie w lasach. Tworzy charakterystyczne skupiska. Łodyga sztywna, zielona, wzniesiona ku górze. Występuje w stanie dzikim w całym kraju, w lasach mieszanych i borach iglastych. Gałązki ostrokanciaste, liście cienkie, zielone. Kwiaty pojawiają się w kwietniu i w maju.
Owocem jest jadalna, mięsista jagoda o ciemnogranatowym kolorze z niebieskim nalotem.
Dobre świeże jagody są suche w dotyku. Zawierają witaminy: A, z grupy B, witaminę C oraz sole mineralne. Jagody to naturalny lek na kłopoty z żołądkiem. Liście działają przeciwbiegunkowo, antyseptycznie, przeciwgorączkowo.
Każdy z nas choć raz wybrał się do lasu na jagody. To jedna z przyjemniejszych letnich wypraw.
Jagody najsmaczniejsze są prosto z krzaka, jedzone na surowo. Prawdziwym przebojem są pierogi z jagodami, drożdżowe bułeczki jagodzianki i wszelkiego rodzaju przetwory: dżemy, marmolady, konfitury.


  • 240 KB
  • 19 kwi 12 21:13

Jeżyna jest krzewem, który rośnie na miedzach, polach, w zaroślach, lasach, i zrębach leśnych. Owoce jeżyny są początkowo zielone, potem czerwone, a dojrzałe są mięsiste, fioletowo - czarne, smaczne, kwaskowo-słodkie. Dojrzałe owoce zawierają cukry, kwasy organiczne - jabłkowy i winny, aktywne i pomagające w trawieniu antocyjanki, sole mineralne oraz liczne witaminy: B1, B2, B6, B12, C i PP i prowitaminy A.Owoce mogą być spożywane na surowo, a także mogą z nich być przyrządzane wina i soki – bez podnoszenia temperatury w czasie ich przeróbki – posiadające wysoką wartość leczniczą i spożywczą. Sok ze świeżych jeżyn z wodą osłodzoną cukrem lub miodem działa orzeźwiająco, zwłaszcza dla rekonwalescentów i chorych. Przy przeziębieniach i grypie działa napotnie i wykrztuśnie. Liście i kwiaty jeżyny mają podobne właściwości co owoce, jednak nieco słabsze. Liście jeżyny leśnej zmieszane w części z liśćmi poziomki leśnej, maliny, marzanki i szczypty tymianku dają doskonałą herbatę.


  • 174 KB
  • 19 kwi 12 21:09

Kiwi zawiera duże ilości witaminy C, witaminę A i E, karotenoidy, potas, wapno, żelazo, fosfor, magnez, kwas foliowy i błonnik. Wzmacnia układ immunologiczny oraz przyspiesza gojenie ran. Reguluje ciśnienie krwi. Zmniejsza cholesterol. Świetnie nadaje się przy przeziębieniach.Z powodzeniem może zastąpić sztuczne kropelki witaminy C. Pomaga w przeziębieniach. Reguluje ciśnienie krwi.Zaletą kiwi, obok wzmacniania odporności, jest zdolność hamowania apetytu na słodycze! Podczas odchudzania warto zjeść 1-2 owoce kiwi na drugie śniadanie, podwieczorek lub zamiast kolacji. Owoce kiwi jemy na surowo. Mogą one być też znakomitym dodatkiem do świeżych, surowych sałatek. Często z kiwi produkuje się także soki, marmolady i napoje.
Kiwi nie traci swoich właściwości w trakcie przechowywania. Nawet po 6 miesiącach zawartość witaminy C pozostaje na poziomie 90% w stosunku do świeżo zerwanego owocu.


  • 204 KB
  • 19 kwi 12 21:06

Owoce malin są znanym środkiem napotnym, używanym w czasie przeziębień, angin, infekcji bakteryjnych i wirusowych przebiegających z gorączką. Po wypiciu naparu lub soku z malin, po upływie pół lub całej godziny, występuje obfite pocenie. Nie udało się dotąd chemicznie wyizolować substancji, która to pocenie powoduje. W związku z dość dużą ilością puryn, jakie znaleźć można w owocach malin, nie powinni ich spożywać ludzie ze skazą moczanową oraz niewydolnością nerek.
Medycyna ludowa polecała maliny jako lek w przypadku niedokrwistości, co może być uzasadnione zawartością mikroelementów, związków żelaza i miedzi.
Liście malin dzięki zawartości garbników mają działanie ściągające i przeciwzapalne. Niszczą bakterie i mogą być używane jako lek przeciwbiegunkowy oraz lek w leczeniu nieżytów żołądka i jelit. Znoszą także bolesne skurcze mięśni gładkich w jelitach, macicy oraz w ścianach naczyń krwionośnych.
Stara medycyna tybetańska polecała liście malin w leczeniu nerwic, a zwłaszcza neurastenii, oraz w ostrych i przewlekłych zakażeniach.Owoce poza cukrami zawierają duże ilości kwasów organicznych (cytrynowego, jabłkowego, askorbinowego, salicylowego), związki śluzowe, pektyny, antocyjany, sole mineralne, z których najważniejsze to związki żelaza i miedzi oraz witaminy C, A, B2, PP.


  • 159 KB
  • 19 kwi 12 21:02

Bardzo popularny owoc. Mandarynka zawiera duże ilości witaminy C, beta-karotenu, błonnika i pektyn. A także witaminę A, kwas foliowy, potas, wapń, fosfor, sód, żelazo, magnez i cynk. Mandarynki usuwają z organizmu toksyczne metale ciężkie. Wzmacniają układ odpornościowy i krążeniowy. Mają podobne właściwości jak pomarańcze.


  • 156 KB
  • 19 kwi 12 20:59

Morela zawiera sporo witaminy A oraz witaminy B1, B2, C oraz duże ilości potasu, wapnia i magnezu. Morele są dobre na kłopoty ze wzrokiem, ogólne zmęczenie, anemię, w okresie rekonwalescencji. Przeciwdziałają bezsenności, obniżają ciśnienie krwi. W nadkwaśności i zgadze pomogą owoce suszone.Morele pomogą w niedokrwistości oraz w diecie przy chorobach sercowo-naczyniowych. Wskazane dla rekonwalescentów i osób ze schorzeniami wątroby.


  • 197 KB
  • 19 kwi 12 20:55

Mirabelka zawiera witaminy z grupy B, witaminy E i C a także sporo jodu, żelaza, fosforu, potasu i wapnia. Dodatkowo sporą ilość pektyny i beta-karotenu. Mirabelki zawierają dużo beta-karotenu i dzięki temu chronią organizm przed starzeniem się, korzystnie wpływają na układ nerwowy.


  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    19
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

19 plików
3,17 MB




ewaglog1962

ewaglog1962 napisano dzisiaj o 09:05

zgłoś do usunięcia

JIXnjxyd-By-GI

"Cóż Ci mogę podarować prócz tych paru słów, Wierszy lekkich jak motyle co wracają znów Zapach lasu, zieleń łąki, wiśni biały kwiat Zakochane dwie biedronki - to mój cały świat. Cóż ci mogę ofiarować jak ja nie mam nic Oprócz nieba, oprócz słońca co na niebie lśni. Zasmucone serca bicie, kiedy ciebie brak Czy melodię o poranku, którą śpiewa ptak. Cóż ci mogę dać na szczęście byś je zawsze miał/a I dostawał/a to od losu czego będziesz chciał/a" - z Internetu

︵‿︵‿୨ 🔴🔴🔴 ୧‿︵‿︵

Witam Cię pięknie . Niech niejedna piękna chwila nowy tydzień Ci umila. Pozdrawiam serdecznie.

Ela-W

Ela-W napisano dzisiaj o 09:18

zgłoś do usunięcia
Roza-606

Roza-606 napisano dzisiaj o 09:49

zgłoś do usunięcia
Gdy humor trzyma i zdróweczko służy,życie jest piękniejsze i świat tak nie nuży. Ślę Ci przyjacielu poprzez sieci łącze,mój uścisk serdeczny i pozdrowienia gorące.
Życzę radosnego poniedziałku, jak również szczęśliwego całego tygodnia, z samymi pogodnymi chwilami.
 Serdecznie Ciebie pozdrawiam promykami wiosennego słonka
horoska-ola

horoska-ola napisano dzisiaj o 11:13

zgłoś do usunięcia
Gabrysia.W

Gabrysia.W napisano dzisiaj o 11:38

zgłoś do usunięcia

Szczesliwego-tygodnia

Najpiękniejszy rodzaj szczęścia to ten, w którym czujesz, że wszystko jest tak, jak powinno. Nie chodzi o wielkie, niesamowite wydarzenia, które zmieniają twoje życie o 180 stopni, tylko o spokój ducha, o zasypianie z poczuciem, że twoje jutro jest bezpieczne, a wszystkie sprawy są poukładane.

/Marta Kostrzyńska/

____ ︵(₍)︵ ❤️ ︵(₍)︵ ____

Wszystko w Naszym życiu ma znaczenie.. Niech każda chwila, godzina, minuta w nadchodzącym tygodniu przyniesie radość, spokój i poczucie bezpieczeństwa.. Pozdrawiam

Mallorie

Mallorie napisano dzisiaj o 13:50

zgłoś do usunięcia

obrazek

•💞 • ... DZIEŃ DOBEREK ... • 💞 • ... Nie jest ważne, jak brzmią słowa ale jak szczere są . ... Niech ten Nowy Tydzień będzie bez trosk, pogodny i miły, i każdy dzień, niech będzie wesoły i szczęśliwy . ... Serdecznie pozdrawiam ... Ela ... • 💞 • ...

alusia19606

alusia19606 napisano dzisiaj o 14:23

zgłoś do usunięcia
obrazek Piękno rodzi się w sercu,odbija w oczach i żyje w uczynkach.

───⊱☔⊰🦋⊱🦜⊰🦋⊱☔⊰─── Cieplutko cię pozdrawiam i życzę udanego tygodnia.

Gabriele69

Gabriele69 napisano dzisiaj o 16:10

zgłoś do usunięcia

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (109)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (109)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności