Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

551862_16921495-ziemniaki(1).jpg

Promyczek59 / 🎆 ZIELENIAK / ZIEMNIAKI / 551862_16921495-ziemniaki(1).jpg
ZIEMNIAKI - 551862_16921495-ziemniaki1.jpg
Download: 551862_16921495-ziemniaki(1).jpg

8 KB

(326px x 229px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Ziemniaki uprawiane były od pradawnych czasów w wysokich Andach. W XVI wieku sprowadzone zostały do Europy i zrobiły tu zawrotną karierę. I słusznie, bo to głównie dzięki ziemniakom wyeliminowano w Europie szkorbut.
Ziemniaki są lekkostrawne, zasadotwórcze, a zawarte w nich związki są łatwo przyswajalne.
Mają opinię tuczących, jednak tuczący jest przede wszystkim dodawany do nich tłuszcz. Same ziemniaki nie są tuczące, bo zawierają tylko ok. 0,1 % tłuszczu i ok. 80 kcal w 100g, głównie pod postacią łatwo przyswajalnych węglowodanów, polecanych także dla cukrzyków.
Są dosyć bogate w sole i składniki mineralne, w tym przede wszystkim potas, siarkę i fosfor. Mają też nieco wapnia i magnezu oraz liczne mikroelementy (żelazo, mangan, miedź, cynk i inne). Dostarczają sporo witaminy C i chociaż około 50% tej witaminy traci się podczas gotowania, pozostają kartofle ważnym jej źródłem. Ponadto zawierają nieco witamin A, B1, B2, B3, B6 i PP. Dostarczają również błonnika oraz cennego białka. Wprawdzie białka jest w ziemniakach tylko 2%, ale jest ono pełnowartościowe i łatwostrawne.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazek


Inne pliki do pobrania z tego chomika
ZIEMNIAKI - ziemniak3.jpg
Ziemniak leczy ;1 ] Hemoroidy - ze surowego ziemniaka ...
Ziemniak leczy ;1 ] Hemoroidy - ze surowego ziemniaka wystrugać czopek [ nie omijać wizyty u lekarza ] 2] Biegunka - 2-4 łyżeczek mąki ziemniaczanej na 1/2 szk. zimnej wody , wymieszać i od razu wypić
ZIEMNIAKI - 551862_16921495-ziemniaki.jpg
Właściwości leczniczeZiemniaki w pełni zasługują na mian ...
Właściwości leczniczeZiemniaki w pełni zasługują na miano rośliny leczniczej. Świeżo odcedzony sok z ziemniaków zawiera substancję o działaniu zbliżonym do atropiny, dzięki czemu może uśmierzyć lub złagodzić bóle żołądka. Trzeba jednak pamiętać, że sok z ziemniaków likwiduje bóle żołądka, ale nie eliminuje choroby, która je wywołała. Ziemniaki podawane jako puree zalecane są przy wielu chorobach żołądka, jak: zapalenie błony śluzowej żołądka, nadkwasotę, wrzody żołądka i dwunastnicy. Są skuteczne również przy nieunormowanym stolcu i zaparciach. Wyciśnięty sok z tartych dojrzałych ziemniaków (nigdy z już kiełkujących!) likwiduje nadmiar kwasu żołądkowego oraz zmniejsza zawartość cukru w moczu i jego objętość, łagodzi bolesne skurcze żołądka, a także zgagę. Dzięki potasowi, w który ziemniaki są bogate, zaleca się je chorym na serce, ponieważ przyspieszają wydalanie nadmiernej ilości płynów z organizmu i ułatwiają pracę serca. W ludowej medycynie papka z surowych ziemniaków zalecana jest jako okłady na oparzenia. Ale uwaga, według niektórych źródeł, ziemniaki - tak jak wszystkie psiankowate - zaburzają metabolizm wapnia i z tego względu jedząc dużo ziemniaków powinniśmy dostarczać organizmowi dodatkowych porcji wapnia. Psiankowate (a więc ziemniaki, pomidory, papryka, oberżyna, tytoń) nie są również zalecane w diecie osób chorych na artretyzm czy reumatyzm.
ZIEMNIAKI - 551862_16921495-ziemniaki3.jpg
Lecznicze przepisy Sok z ziemniaków na nadmiar kwasów ...
Lecznicze przepisy Sok z ziemniaków na nadmiar kwasów żołądkowych Przy chronicznej nadkwasocie należy przyjmować dziennie 200-300 g wyciśniętego soku z tartych dojrzałych ziemniaków (ale nigdy z ziemniaków już kiełkujących!). Na zgagę wystarczy jedna łyżeczka od herbaty soku. Przeciwko wrzodom żołądka i dwunastnicy•Obrać 50 g ziemniaków i wycisnąć sok, Pić przed posiłkami przez pełne 6 tygodni. W tym czasie należy przestrzegać ostrej diety. •Zażywać codziennie przed jedzeniem rano i wieczorem 1 dl soku z ziemniaków, przygotowanego ok. 12 godzin przed zażyciem. Przy gorączce i bólach głowyW przypadku temperatury czy migreny pokroić ziemniak na plasterki i obłożyć nim czoło. Przy bólu głowyPołożyć na głowę okład z surowego, utartego ziemniaka i w tym samym czasie moczyć nogi. Przy bólu zębówZe świeżo utartego ziemniaka zrobić okład na policzek przy bolącym zębie. Zapalenie ślinianekUpiec ziemniak, przekroić na połowę i położyć na ślinianki. Kąpiel przy reumatyzmie i gośćcuUtrzeć surowe ziemniaki, przelać wrzątkiem i przemywać obolałe miejsca. Stosuje się przy opuchliźnie spowodowanej reumatyzmem i przy napadach gośćca. Kąpiel łagodząca w przewlekłych chorobach skóry2 kg otrębów i 5 kg obranych ziemniaków włożyć do gęstego worka, a następnie worek włożyć do wanny z 10 litrami wrzątku. Zostawić go w wodzie na 1 godzinę, po czym napełnić wannę ciepłą wodą. Pozostać w kąpieli co najmniej przez 15 minut, nie wyjmując worka. Jeśli to możliwe, nie należy się wycierać, lecz wyschnąć na powietrzu. Przeciwko wilgotnej egzemiePrzekroić ziemniaka i ugotować w nie osolonej wodzie. Lekko ciepłym wywarem przemywać chore miejsca. Wody można używać przez trzy dni. Po przemyciu nie należy chorych miejsc wycierać, ale nasmarować oliwą z oliwek. Leczenie trwa 8 dni. Przy oparzeniach Oparzone miejsca posypać mąką ziemniaczaną lub położyć na nim plasterki świeżego ziemniaka lub okład z tartego. Na brodawkiRobić okłady z utartego świeżego ziemniaka. Na odciski Utrzeć ziemniak, zrobić okład na odcisk i trzymać go przez całą noc. Powtarzać przez kilka wieczorów. Przy odmrożeniuZmarznięty ziemniak rozgnieść i przykładać na odmrożone miejsce przez kilka wieczorów. Ze względu na swoje właściwości kojące, ziemniak stosowany jest też w pielęgnacji urody.
ZIEMNIAKI - untitled.bmp
Ziemniaki na diecie Odchudzanie to ciężki ...
Ziemniaki na diecie Odchudzanie to ciężki czas, kiedy musimy odmawiać sobie ulubionych potraw. A co z ziemniakami? Wiele kobiet zadaje sobie pytanie, czy można je jeść bez obaw o dodatkowe, niechciane kalorie. Ziemniaki w niewielkich ilościach oczywiście nie szkodzą. Jednak jeśli przestrzegasz ściśle diety, zapomnij o przekąskach wytwarzanych z ziemniaków: frytek, chipsów, ziemniaczanych łódeczek. Smażone na głębokim tłuszczu ociekają zgubnymi kaloriami. Ziemniaki najlepiej jeść gotowane, pieczone lub grillowane – wtedy zawierają najmniej tłuszczu. Staraj się również unikać soli, a jeśli już musisz jej użyć, to skorzystaj z soli zmieszanej z czosnkiem i ziołami. 100 gram młodych ziemniaków zawiera 69 kcal, stare ziemniaki to już 77 kcal. Jedz je więc trzy razy w tygodniu do obiadu. Wtedy i Ty będziesz zadowolona, a i dieta na tym nie ucierpi. Ponadto ziemniaki mogą nam pomóc, np. w zwalczaniu zaparć. Co ciekawe, dzięki dużej zawartości potasu, mogą być też lekarstwem na kaca. Najwięcej witamin ziemniak zawiera tuż pod skórką, jak większość warzyw i owoców. Aby zachować jak najwięcej witamin na talerzu, obierz cienko ziemniaki i na bardzo krótko wrzuć je do małej ilości wrzątku. Tak zagotowane zachowają swoje właściwości. Podsumowując: warto? Warto, ale z umiarem. Dobrze przygotowane ziemniaki mogą mieć mniej kalorii, niż na przykład makaron. Jedz je więc 2-3 razy w tygodniu, w pozostałe dni wybierz kaszę lub ryż. Raz lub dwa w tygodniu zafunduj sobie dietetyczny obiad wyłącznie z surówką.
ZIEMNIAKI - 551862_16921495-ziemniaki4.jpg
WAŻNE ; UWAGA : Pod wpływem światła ziemniaki ziel ...
WAŻNE ; UWAGA : Pod wpływem światła ziemniaki zielenieją. Powstaje wtedy solanina - szkodliwy alkaloid, który wywołuje bóle głowy, biegunkę i wymioty. Solanina nie rozkłada się podczas ogrzewania i tylko częściowo przechodzi do wody podczas gotowania. Dlatego należy dokładnie wycinać zielone miejsca. Wskazówki: •Podczas gotowania ziemniaków znaczna część składników mineralnych wypłukuje się, stąd zalecenia, by gotować je na parze, a najlepiej „w mundurkach”. •Nigdy nie obieramy ziemniaków za wcześnie, ale tuż przed przygotowaniem potrawy. •Stare ziemniaki są bardziej kaloryczne niż młode, ale mają mniej witaminy C. Za to zawierają więcej potasu i fosforu, witamin B1 i B6. tekst oprac. bajar
ZIEMNIAKI - THUMB_PAN_Ziemniaki205.jpg
Ziemniaki - kompresy z surowych, utartych ziemniaków ...
Ziemniaki - kompresy z surowych, utartych ziemniaków goją nawet bardzo zastarzałe rany. Startą ziemniaczaną papką leczy się sińce, liszaje i wykwity skórne; - uporczywe swędzenie ciała, wysypki i podrażnienia skóry można usunąć kąpielami z dodatkiem krochmalu; - już ½ szklanki soku z surowych ziemniaków wypijanej systematycznie leczy stany zapalne śluzówki żołądka, usuwa nadkwaśność, bóle i pieczenie; Na biegunkę ; Do 1/2 szklanki zimnej wody wsypać 3-4 ły żeczki mąki ziemniaczanej , zamieszać i natychmiast wypić .
ZIEMNIAKI - ziemniak.jpg
cd. 5 b] ...
cd. 5 b] Zastosowanie w kosmetyce Niezwykle tanim kosmetykiem do rąk jest papka z ugotowanych w łupinach, a następnie obranych, utartych i zmieszanych ze słodkim lub kwaśnym mlekiem kartofli. Doskonałym środkiem łagodzącym skutki zbyt intensywnego opalania się lub poparzeń jest mączka kartoflana. Takie poparzone miejsca należy zwilżyć wodą i grubo posypać kartoflanką Na wszelkie dolegliwości skórne (wysypki, egzemy, świąd) zalecane są kąpiele w krochmalu. Kąpiel powinna trwać pół godziny. Małgorzata Gorski
ZIEMNIAKI - ziemniak2.jpg
cd.5 a ] Sztuka gotowania Najwięcej wita ...
cd.5 a ] Sztuka gotowania Najwięcej witamin i składników mineralnych znajduje się pod skórką ziemniaka. Dlatego należy je obierać cienko i tuż przed gotowaniem, bo inaczej stracą zarówno smak, konsystencję, jak i wartości odżywcze. Najlepiej gotować ziemniaki w specjalnym naczyniu z dziurkowanym dnem wstawionym do zwykłego garnka. Ziemniaki należy kłaść w zimną wodę, zwracając uwagę, czy są równo pokrojone i dobrze wypłukane. Wstawia się je od razu na silny ogień, po czym kiedy są już sparzone, zmienia się wodę, soli i dopiero gotuje. Kiedy są już miękkie, odlewa się wodę i odstawia na kuchennej płycie na kilka minut. Wskazane jest potrząsanie nimi, żeby – jak mówią nasze babcie – nabrały sypkości. Na trawienie, nadciśnienie i nadkwasotę Gotowane ziemniaki, dzięki swoim wartościom odżywczym, a jednocześnie łatwo przyswajalnej skrobi, są zalecane osobom wracającym do zdrowia lub cierpiącym na choroby układu pokarmowego, a także niemowlętom, które matki odstawiły od piersi. Ziemniaki, podobnie jak inne warzywa, zawierają sporo błonnika i dlatego sprzyjają procesom trawienia, pomagają na zaparcia, biegunki i ułatwiają usuwanie cholesterolu z organizmu. W medycynie ludowej w przypadkach nadkwasoty, wrzodów żołądka i dwunastnicy, przy zgadze, cuchnącym oddechu, dolegliwościach wątroby ceniono sok z surowych ziemniaków (najlepiej tych o czerwonej skórce). Zalecany jest do picia trzy razy dziennie po jednej lub dwóch łyżeczkach stołowych, przed jedzeniem. Kruszy kamienie Z kolei wywar z gotowanych ziemniaków lub obierek rozpuszcza kamienie zarówno nerkowe, jak i żółciowe. W kuracji należy stosować warzywa z upraw naturalnych, nie zawierające środków chemicznych, o ładnej skórce, bez kiełków i zazielenienia. Ziemniaki trzeba dokładnie umyć i obrać, a obierki ugotować do miękkości. Odwar zlać i wypić szklankę w 3–4 porcjach w ciągu dnia, przed jedzeniem. Po trzech tygodniach należy zrobić przerwę i kurację powtórzyć. W trakcie kuracji wskazane jest ograniczanie spożywania mięsa; dieta powinna być lekka, jarsko-mleczna. Na oparzenia, odmrożenia i podrażnienia Najprostszym środkiem błyskawicznie łagodzącym ból i zapobiegającym zniszczeniu skóry po oparzeniu jest przyłożenie plastra świeżego ziemniaka, ale tylko wtedy, gdy skóra jest zaczerwieniona i nie powstał na niej jeszcze pęcherz. Gdy taki „opatrunek” podeschnie, można położyć świeżą warstwę. Krochmal zawarty w ziemniakach dodatkowo chroni skórę przed podrażnieniami. Natomiast na odmrożenia, odparzenia i zewnętrzne owrzodzenia skutkują okłady z surowych utartych ziemniaków zmieszanych z oliwą z oliwek, ewentualnie z odrobiną oleju słonecznikowego. Na kaszel, ból gardła i krzyża 10, 15-minutowe inhalacje nad gotowanymi w niewielkiej ilości wody ziemniakami w łupinach pomagają w nieżytach górnych dróg oddechowych, infekcjach i suchych kaszlach. Okłady z gorących, rozgniecionych kartofli były środkiem stosowanym przy bólach gardła i bólach krzyża. cd. 5 b]
ZIEMNIAKI - ziemniaki.jpg
Pięć powodów, żeby jeść ziemniaki Przeciwnie do tego, c ...
Pięć powodów, żeby jeść ziemniaki Przeciwnie do tego, co się powszechnie sądzi, ziemniaki są jarzyną; dostarczają energii i witamin, posiadają niezaprzeczalne walory odżywcze. Ziemniaki nie tuczą Wbrew panującemu przekonaniu ziemniaki wcale nie są tuczące, są raczej niskokaloryczne. Ugotowane w mundurkach, dostarczają zaledwie 76 kcal/100 g, podczas gdy ta sama ilość chleba zawiera 250 kcal, a 100 g makaronu - 150 kcal. Rozsądne jest także jedzenie ziemniaków w postaci purée. Tłuczone kartofle wzbogacone dodatkiem mleka i masła zawierają 96 kcal w 100 gramach. Frytki natomiast stanowią już zagrożenie dla linii, dostarczają bowiem 274 kcal na 100 gramów. Najbardziej niebezpieczne okazują się chipsy; 568 kcal na 100g. Ziemniaki dostarczają energii Te węglowodany złożone ( 20g/100g ) sycą, a także dostarczają sporej dawki energii, utrzymującej się przez dłuższy czas. Aby ją w pełni wykorzystać, lepiej jest ugotować ziemniaki na parze lub w łupinach. Idealne byłoby dodać trochę masła i plaster szynki, aby wspomóc metabolizm i w ten sposób ułatwić przyswajanie węglowodanów złożonych Ziemniaki regulują przechodzenie zawartości jelitowej Ziemniaki są przede wszystkim jarzyną, a oprócz tego skrobią. Im są młodsze, tym więcej zawierają aktywnego błonnika ( mniej agresywnego niż celuloza, jaka jest zawarta w otrębach ), co pozwala przeciwdziałać zaparciom i biegunkom. Ziemniaki są bogate w witaminy Dawka witaminy C (45 mg na 100 g młodych ziemniaków i 13mg na 100 g ziemniaków dłużej przechowywanych ), po zjedzeniu normalnej dwustugramowej porcji pozwala w dużej mierze zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Ziemniak zawiera także witaminy z grupy B ( B1, B3, B6 ), niezbędne do ogólnego metabolizmu. Aby w pełni te witaminy wykorzystać, starajmy się gotować ziemniaki krótko, najlepiej na parze. Ziemniaki obfitują w mikroelementy Jedząc ziemniaki możemy uzupełnić niedobór magnezu, jaki często występuje u kobiet, które się odchudzają. Ponadto zawartość potasu zapobiega skurczom mięśni u sportowców. Wreszcie ziemniaki zawierają żelazo, które w połączeniu z witaminą C przeciwdziała utracie żelaza przez kobiety podczas menstruacji. Jedzmy więc ziemniaki, najlepiej przyprawione sosem winegret z sokiem z cytryny, obficie posypane zieloną pietruszką.
ZIEMNIAKI - ziemniaki.bmp
Ziemniaki nie tuczą Bulwy, kartofle, pyry ...
Ziemniaki nie tuczą Bulwy, kartofle, pyry - to tylko niektóre określenia na wszechobecnego w polskiej kuchni ziemniaka. Wbrew powszechnym opiniom ziemniak jest bardzo zdrowym i nietuczącym warzywem. Odpowiednio przyrządzony zawiera mniej kalorii niż makarony czy kasze. Dlaczego warto jeść ziemniaki? Właściwości ziemniaków Ziemniaki zawierają zaledwie 0,1% tłuszczu i ok. 80 kcal na 100 g. Dlatego można śmiało powiedzieć, że są niskokaloryczne, a do tego lekkostrawne i sycące. Są cennym składnikiem diety na nadciśnienie, gdyż zawierają obniżający ciśnienie potas i magnez. Są bogate w witaminę C oraz witaminy z grupy B. I co ważne, ziemniaki zawierają błonnik, który wspomaga trawienie i obniża poziom cholesterolu. Znakomicie komponują się w zestawieniu z mięsem, neutralizując jego kwasowy odczyn. Jednocześnie mięso uzupełnia brakujące w ziemniakach białko (kartofle zawierają go zaledwie 2%). Jak gotować ziemniaki? Najlepiej na parze, w małych porcjach i z niewielkim dodatkiem soli. Obieraj ziemniaki jak najcieniej, gdyż zaraz pod skórką znajdują się największe pokłady cennych składników odżywczych. Jeszcze lepszą metodą przyrządzania ziemniaków jest pieczenie lub gotowanie ich w mundurkach. Odrzucaj zielone sztuki, a te, które mają kiełki, dokładnie wykrawaj.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności