Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
Promyczek59
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

🌼JAK LUBISZ KWIATKI,CHCĘ BYĆ NIEZAPOMINAJKĄ 🌼

widziany: 20.05.2020 21:24

  • pliki muzyczne
    386
  • pliki wideo
    702
  • obrazy
    42332
  • dokumenty
    1033

44460 plików
129,72 GB

Ukryj opis Rozwiń
  • 18 KB
  • 26 kwi 19 19:56
Kiełki nasion rzodkiewki

Zastosowanie: Są bardzo ostre w smaku. Stanowią idealny dodatek do mieszanek kiełkowych, ale w niewielkich ilościach. Można je dodawać do: kanapek, twarogu, dressingów, jajek oraz sałatek. Mogą być dodatkiem do past, zup, sosów, ryżu, ziemniaków, makaronów, farszów. Można nimi posypywać potrawy tuż przed podaniem, z powodzeniem mogą zastępować szczypiorek.
Definicja: Są to świeżo skiełkowane nasiona rzodkiewki. Mają bardzo ostry i wyrazisty smak. Biały puszek pokrywający kiełki rzodkiewki to korzonki boczne.

Wpływ na organizm: Pełnią funkcję naturalnego antybiotyku. Mają działanie antyseptyczne i grzybobójcze. Podnoszą odporność organizmu. Działają przeciw wzdęciom, oczyszczają drogi oddechowe, pomagają w usuwaniu kamieni żółciowych. Mają działanie moczopędne. Poprawiają stan skóry, paznokci i włosów.

Domowa uprawa: Na początku nasiona należy moczyć od 8 do 14 godzin w letniej, przegotowanej wodzie. Następnie ułożyć na wilgotnej gazie lub ligninie na talerzu i odstawić w ciepłe i nienasłonecznione miejsce. Co 6 godzin należy je spryskiwać wodą. Po 3-4 dniach są gotowe do spożycia.

Sposób przechowywania: Najlepiej przechowywać w suchych pojemniczkach.

zachomikowany

  • 17 KB
  • 26 kwi 19 19:55
Gorczyca brązowa kiełki

Zastosowanie :Stanowią smaczny dodatek do kanapek, sosów, sałatek i twarogu. Mają wyśmienity smak szczególnie w mieszankach z innymi kiełkami. Nadają się także do jedzenia na surowo.
Definicja: Są to świeżo wykiełkowane nasiona gorczycy brązowej. Gorczyca jest rośliną szybko rosnącą, dzięki czemu doskonale nadaje się do hodowli kiełków.

Wpływ na organizm: Potrawy z dodatkiem kiełków gorczycy uzupełniają codzienną dietę w witaminę B2, która wpływa na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz układu nerwowego. Ponadto zawiera błonnik wspomagający pracę jelit.

Domowa uprawa: Nasiona należy moczyć przez 6-14 godzin. Następnie odsączyć wodę, a nasiona umieścić w słoiku. Słoik przykryć ligniną oraz odwrócić do góry dnem pod niewielkim kątem, aby usunąć wodę i zachować dopływ powietrza. W trakcie kiełkowania nasiona 2 razy dziennie należy przepłukiwać wodą. Po 3-4 dniach kiełki nadają się do zjedzenia.

Sposób przechowywania: Kiełki należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu przez krótki czas.

zachomikowany

  • 51 KB
  • 26 kwi 19 19:55
Soja kiełki

Zastosowanie: Kiełki soi nie nadają się do spożycia na surowo. Można je dodawać do potraw z woka lub patelni, ale trzeba je najpierw lekko poddusić. Odpowiednio przyrządzone stosuje się jako składnik surówek i sałatek. Definicja: Są to świeżo kiełkujące nasiona soi. Charakteryzują się delikatnym smakiem i sprężystą konsystencją. Ich optymalna wysokość waha się w granicach 2-4cm.

Wpływ na organizm: Są dobrym źródłem żelaza, witaminy C i B1 oraz przede wszystkim białka (około 40%). Kiełki soi wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego. Wzmagają apetyt i dodają energii. Pomagają obniżyć ciśnienie i poziom ,,złego'' cholesterolu( frakcji LDL) w surowicy krwi.

Domowa uprawa: Na początku nasiona należy moczyć przez 12 godzin w letniej, przegotowanej wodzie. Następnie trzeba je ułożyć na talerzu pokrytym wilgotną gazą lub ligniną i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Co 3 godziny powinno się je zraszać wodą. Po 4-5 dniach są gotowe do zjedzenia.

zachomikowany

  • 22 KB
  • 26 kwi 19 19:55
Groch cukrowy kiełki

Zastosowanie: Kiełki grochu cukrowego można jeść w kanapkach, surówkach, mieszać z twarogami, jajkami, majonezem i masłem. Poza tym nadają się również do ryb, mięs i sosów.
Definicja: Są to świeżo wykiełkowane nasiona grochu cukrowego.

Wpływ na organizm: W swoim składzie zawierają dużo witaminy C, B1, A oraz białka. Regularne spożywanie kiełków wzmacnia odporność organizmu i ułatwia trawienie. Ponadto może również poprawiać pamięć.

Domowa uprawa: Nasiona należy moczyć przez 12-14 godzin. Następnie odsączyć i umieścić w słoiku. Słoik przykryć ligniną i odwrócić do góry dnem pod niewielkim kątem, aby usunąć wodę i zachować dopływ powietrza. W trakcie kiełkowania (ok 1,5 dnia) nasiona należy przepłukiwać wodą. Po 3-4 dniach kiełki nadają się do jedzenia. Przy zakupie nasion trzeba się upewnić, czy nie są popękane, ponieważ uszkodzone nie będą kiełkować.

Sposób przechowywania: Najlepiej przechowywać je w suchym i chłodnym miejscu przez krótki czas.

zachomikowany

  • 38 KB
  • 26 kwi 19 19:55
Fasola włoska kiełki

Zastosowanie: Świetnie nadają się do sałatek oraz jako dodatek do kanapek. Ponadto można je jeść również na surowo.
Definicja: Kiełki fasoli włoskiej to świeżo wykiełkowane nasiona fasoli.

Wpływ na organizm: Zawarte w nich składniki mineralne chronią przed anemią. Ponadto ich regularne spożywanie zmniejsza dolegliwości przewodu pokarmowego. Kiełki mają również korzystny wpływ na cebulki włosów.

Domowa uprawa: Nasiona należy namoczyć przez kilka godzin w ciepłej wodzie. Następnie wodę trzeba odlać, a słoik przykryć gazą, odwrócić do góry dnem i odstawić w ciepłe miejsce. Kiełki po 3-5 dniach są gotowe do spożycia.

Sposób przechowywania: Kiełki należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu przez krótki czas.

zachomikowany

  • 36 KB
  • 26 kwi 19 19:55
Kapusta czerwona kiełki

Zastosowanie: Ze względu na specyficzny, ostry smak nie zaleca się spożywania ich samodzielne. Stanowią jednak doskonałą ozdobę sałatek i surówek. Dobrze komponują się z innymi kiełkami.
Definicja: Są to świeżo wykiełkowane nasiona kapusty czerwonej. Charakteryzują się barwą wpadającą w ciemny róż i lekko ostrym smakiem. Osiągają wysokość około 2,5cm.

Wpływ na organizm: Mają dobre właściwości antyoksydacyjne. Zawierają sulforafan i indolkarbinol, które pobudzają organizm do produkcji enzymów przeciwnowotworowych. Są również bogatym źródłem energii. Ponadto wzmacniają kości i zęby.

Domowa uprawa: Na początku nasiona należy moczyć przez 6-14 godzin w przegotowanej wodzie. Następnie trzeba ułożyć je na talerzu pokrytym wilgotną gazą lub ligniną i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Rano i wieczorem powinno się spryskać je wodą. Po 3-4 dniach kiełki nadają się do jedzenia.

Sposób przechowywania: Najlepiej przechowywać je w lodówce przez krótki czas.

zachomikowany

  • 34 KB
  • 26 kwi 19 19:54
Kiełki koniczyny

Zastosowanie: Nadają się do jedzenia z kanapkami, sałatkami, twarogiem i surówkami. Ponadto można nimi posypać gotowane ziemniaki. Dobrze komponują się z innymi rodzajami kiełków
Definicja: Są to świeżo skiełkowane nasiona koniczyny.

Wpływ na organizm: Kiełki koniczyny są bogate w substancje mineralne, antyoksydanty, chlorofil, witaminy, aminokwasy i białko. Ponadto są doskonałym źródłem izoflawonów, pomocnych w zapobieganiu miażdżycy i osteoporozie. Zawierają również substancje odpowiedzialną za hamowanie rozwoju komórek nowotworowych-genisteinę.

Domowa uprawa: Na początku nasiona należy moczyć przez 4-6 godzin w letniej, przegotowanej wodzie. Następnie trzeba ułożyć je na talerzu pokrytym wilgotną gazą lub ligniną i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Co 12 godzin powinno się spryskiwać je wodą. Po 4-5 dniach są gotowe do spożycia.

Sposób przechowywania: Najlepiej przechowywać je w lodówce przez krótki czas.

zachomikowany

  • 12 KB
  • 26 kwi 19 19:54
Kiełki nasion słonecznika

Zastosowanie: Kiełki nasion słonecznika doskonale pasują do: sałatek, ryb, kanapek i mięs, a także jako dekoracja wielu potraw. Ponadto można je zmieszać z twarogiem.
Definicja: Są to świeżo wykiełkowane nasiona słonecznika. Charakteryzują się biało-różową barwą. Osiągają kilka centymetrów wysokości. Mają lekko orzechowy smak.

Wpływ na organizm: Zawierają dużo substancji mineralnych, dzięki czemu wzmacniają kości i zęby. Zawarte w nich żelazo jest niezbędne w procesie krwiotwórczym. Przyspieszają przemianę materii. Ze względu na wysoką zawartość fosforanów oczyszczają, upiększają i odżywiają skórę.

Domowa uprawa: Na początku nasiona należy moczyć od 8 do14 godzin w letniej, przegotowanej wodzie. Przed kiełkowaniem trzeba usunąć przezroczyste błony pokrywające nasiona. Następnie ułożyć oczyszczone nasiona na talerzu pokrytym wilgotną gazą lub ligniną i całość odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Co 6 godzin powinno się spryskać nasiona przegotowaną wodą. Po 2-3 dniach są gotowe do jedzenia.

Sposób przechowywania: Najlepiej przechowywać je w lodówce przez krótki czas.

zachomikowany

  • 24 KB
  • 26 kwi 19 19:54
Kukurydza kiełki

Zastosowanie: Stanowią doskonały dodatek do: kanapek, sałatek, surówek oraz twarogu. Ponadto doskonale komponują się z innymi rodzajami kiełków. Nadają się także do posypania gotowanych ziemniaków i zup.
Definicja: Są to świeżo wykiełkowane nasiona kukurydzy. Mają delikatny, lekko słodki, mączysto-skrobiowy smak.

Wpływ na organizm: Regularne spożywanie kiełków wzmacnia organizm i wspomaga pracę układu pokarmowego (m.in przyśpiesza przemianę materii).

Domowa uprawa: Na początku nasiona należy moczyć przez 6-14 godzin w letniej, przegotowanej wodzie. Następnie trzeba ułożyć je na talerzu pokrytym wilgotną gazą lub ligniną i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Co 12 godzin powinno się je spryskiwać wodą. Po 3-4 dniach są gotowe do jedzenia.

Sposób przechowywania: Najlepiej przechowywać je w lodówce przez krótki czas.

zachomikowany

  • 16 KB
  • 26 kwi 19 19:53
Migdały kiełki

Zastosowanie: Kiełki migdałów można jeść na dwa sposoby-ze skórą lub bez niej. Niezależnie od wybranej metody świetnie sprawdzają się jako składnik surówek, sałatek oraz kanapek. Ponadto można nimi posypać gotowane ziemniaki lub zupę
Definicja: Kiełki migdałów to wykiełkowane nasiona tej rośliny. Stanowią jedne z najsmaczniejszych rodzajów kiełków. Charakteryzują się znacznie lepszym aromatem od migdałów suszonych.

Wpływ na organizm: W swoim składzie zawierają substancje wspomagające funkcjonowanie układu trawiennego. Ponadto mają wpływ na rozwój flory bakteryjnej przewodu pokarmowego. Są dobrym źródłem potasu i witaminy A.

Domowa uprawa: Najpierw należy moczyć migdały około 8-12 godzin w ciepłej, przegotowanej wodzie. Następnie wyłożyć je na talerz pokryty wilgotną ligniną i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Rano i wieczorem całość powinno się zraszać wodą. Po 2-3 dniach kiełki nadają się do jedzenia.

Sposób przechowywania: Najlepiej przechowywać je w lodówce przez krótki czas.

zachomikowany

  • 20 KB
  • 26 kwi 19 19:53
Lebioda quinoa kiełki

Zastosowanie: Kiełki quinoa świetnie sprawdzają się jako dodatek do kanapek, sałatek i twarogów. Ponadto dobrze komponują się z innymi rodzajami kiełków.
Definicja: Są to świeżo wykiełkowane nasiona lebiody quinoa. Charakteryzują się ostrym smakiem.

Wpływ na organizm: Wspomagają trawienie i wzmacniają system odpornościowy. Ponadto w swoim składzie zawierają dużo żelaza i potasu oraz witaminy A i C.

Domowa uprawa: Na początku nasiona należy moczyć przez 2-4 godziny w letniej, przegotowanej wodzie. Następnie trzeba wyłożyć je na talerz pokryty wilgotną gazą lub ligniną i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Nasiona te należy kilkukrotnie przepłukać, aby pozbyć się niezbyt miłego, mydlanego smaku. Po 4-5 dniach są gotowe do jedzenia.

Sposób przechowywania: Najlepiej przechowywać je w lodówce przez krótki czas.

zachomikowany

  • 33 KB
  • 26 kwi 19 19:52
Rzeżucha kiełki

Zastosowanie:
Idealne jako dodatek do pikantnych potraw z mięsa i ryb. Mogą być używane do kanapek i sałatek. Nadają się także do pieczywa i twarogów. Mieszając zmiksowane lub drobno posiekane kiełki rzeżuchy z masłem otrzymamy aromatyczną pastę kanapkową.
Definicja: Są to świeżo kiełkujące nasiona rzeżuchy. Charakteryzują się intensywnym, ostrym smakiem i zapachem. Szczególnie popularne w okresie Wielkanocy, kiedy to sadzi się je dla ozdoby.

Wpływ na organizm: Dzięki zawartości jodu wspomagają tworzenie przez organizm hormonów tarczycy. Usprawniają funkcjonowanie systemu odpornościowego człowieka. Działają moczopędnie, obniżają ciśnienie krwi. Mają właściwości antyalergiczne. Ze względu na dużą zawartość siarki pobudzają apetyt i wzmacniają strukturę włosów. W swoim składzie zawierają witaminy C, B i PP.

Domowa uprawa: Nasiona ułożyć na wilgotnej ligninie na talerzu, po czym odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Co 3-4 godziny trzeba spryskiwać je wodą. Po 3-5 dniach są gotowe do jedzenia.

Sposób przechowywania: Najlepiej przechowywać je w lodówce przez krótki czas.

zachomikowany

  • 39 KB
  • 26 kwi 19 19:52
Soczewica brązowa kiełki

Zastosowanie:Idealne do łagodnych sałatek i kanapek, a także twarogów, past, omletów i naleśników. Można nimi posypać gotowe dania. Dobrze komponuje się z innymi rodzajami kiełków.
Definicja: Są to świeżo kiełkujące nasiona soczewicy brązowej. Charakteryzują się łagodnym smakiem. Mają nieregularną wielkość nasion, która jest przyczyną nierównomiernego kiełkowania (mniejsze nasiona kiełkują szybciej).

Wpływ na organizm: W swoim składzie zawierają kwas foliowy, który odpowiada za kształtowanie systemu nerwowego przyszłego dziecka, dlatego też kiełki soczewicy powinny być spożywane przez kobiety w ciąży. Są również źródłem witaminy C, która wspomaga układ odpornościowy. Ponadto mają korzystny wpływ na zęby i cerę.

Domowa uprawa: Na początku nasiona należy moczyć przez 8-14 godzin w letniej, przegotowanej wodzie. Następnie trzeba je umieścić na talerzu pokrytym wilgotną gazą lub ligniną i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Co 6 godzin powinno się je spryskiwać wodą. Po 3-5 dniach są gotowe do zjedzenia.

Sposób przechowywania: Najlepiej przechowywać je w lodówce przez krótki czas.

zachomikowany

  • 35 KB
  • 26 kwi 19 19:52
Soczewica czerwona kiełki

Zastosowanie: Mogą być dodatkiem do past, zup, sosów, ryżu i ziemniaków. Można nimi posypywać potrawy tuż przed podaniem. Dobrze komponuje się z innymi rodzajami kiełków.
Definicja: Są to świeżo kiełkujące nasiona soczewicy. Mają pikantny smak. Nasiona przeznaczone do kiełkowanie nie powinny być popękane.

Wpływ na organizm: Kiełki soczewicy czerwonej są lekkostrawne. Zawierają dużo witaminy C odpowiedzialnej za m.in. zwalczanie zakażeń wirusowych. Ponadto są dobrym źródłem kwasu foliowego oraz magnezu i żelaza. Mają także korzystny wpływ na zęby i cerę.

Domowa uprawa: Na początku nasiona należy moczyć przez 8-14 godzin w letniej, przegotowanej wodzie. Następnie trzeba je umieścić na talerzu pokrytym wilgotną gazą lub ligniną i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Co 6 godzin powinno się je spryskiwać wodą. Po 3-5 dniach są gotowe do zjedzenia.

Sposób przechowywania: Najlepiej przechowywać je w lodówce przez krótki czas.

zachomikowany

  • 42 KB
  • 26 kwi 19 19:51

zachomikowany

  • 15 KB
  • 26 kwi 19 19:51

zachomikowany

  • 29 KB
  • 26 kwi 19 19:51
Kiełki - Kiełkuj na zdrowie

Kiełki są równie smaczne, jak zdrowe. Proces kiełkowania wzbogaca nasiona roślin w węglowodany, białka, minerały, witaminy oraz enzymy, potrzebne do tego, aby ziarenko zmieniło się w roślinę. To wszystko w megadawkach skrywają w sobie kiełki. Możesz je kupić w sklepie gotowe lub wyhodować sama. Wystarczy słoik, trochę wody i szczypta ziaren. Ich wybór zależy od twoich upodobań. Masz do wyboru m.in.:
Kiełki - Kiełkuj na zdrowie
Dostępne zimą warzywa i owoce mają małe ilości witamin. Dlatego warto wyhodować i jeść kiełki. Jest to kompletne źródło wszystkich składników odżywczych, których twój organizm potrzebuje, aby w zdrowiu przetrwać do lata.
Kiełki są równie smaczne, jak zdrowe. Proces kiełkowania wzbogaca nasiona roślin w węglowodany, białka, minerały, witaminy oraz enzymy, potrzebne do tego, aby ziarenko zmieniło się w roślinę. To wszystko w mega dawkach skrywają w sobie kiełki. Możesz je kupić w sklepie gotowe lub wyhodować sama. Wystarczy słoik, trochę wody i szczypta ziaren. Ich wybór zależy od twoich upodobań. Masz do wyboru m.in.:
•pszenicę - to jedno z najbogatszych źródeł witamin E, A, B i C. Zawiera niemal wszystkie minerały, a szczególnie duże ilości magnezu, wapnia i fosforu. Kiełki z pszenicy to znakomity dodatek do płatków śniadaniowych, surówek i omletów.
•soczewicę - kiełki zawierają witaminy z grupy B i aminokwasy, oprócz tego duże ilości wapnia, cynku i fosforu. Mają lekko orzechowy smak, dlatego dodawane są często do surówek, twarogu i sera.
•soję - to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin B1, B2, A i E, białka i związków mineralnych, szczególnie wapnia, fosforu i żelaza. Jej chrupiące kiełki można jeść na surowo lub smażyć z warzywami według przepisów kuchni chińskiej.
•rzeżuchę - znajdziesz w niej witaminę C, beta karoten, potas, wapń i dobroczynną dla włosów i paznokci siarkę. Najlepiej smakują z jajkami i twarożkiem.
•słonecznik - to źródło witaminy E i A, wielonasyconych kwasów tłuszczowych, magnezu i enzymów. Dobre na kanapki i do sałatek.
Hodowla kiełków
Aby się udała powinnaś pamiętać o kilku zasadach:
•Kupione nasiona przebierz, odrzuć te zniszczone i nadpsute.
•Słoiki, w których będą kiełkowały nasiona, powinny być z grubego szkła. Należy je dokładnie umyć i wyparzyć.
•Siej ziarna w małych porcjach (jedna łyżka), każdy gatunek w osobnym naczyniu.
•Posiej kiełki: Namocz ziarna na noc (włóż je do słoika i wlej wodę). Następnego dnia słoik owiń gazą i zabezpiecz gumką, odlej wodę. Wyjmij nasiona. Dno słoika wyściel namoczoną gazą, wysyp na nią nasiona, znów przykryj gazą i umieść w ciemnym miejscu (lub przykryj rulonem z gazety), w temperaturze pokojowej.
•Dwa razy dziennie opłukaj nasiona. Gdy pojawią się pędy (po ok.3-5 dniach), umieść słoik w naturalnym świetle, ale nie na ostrym słońcu. Po ok. 8 godzinach, dzięki fotosyntezie, kiełki zazielenią się i nabiorą witamin. Wtedy można je już jeść.
•Przechowuj je w lodówce ok. 5 dni.

Autor: Nela Elsner

zachomikowany

  • 22 KB
  • 26 kwi 19 19:50
Kiełki

Ostatnio coraz większą popularnością cieszą się małe i niepozorne roślinki, które kryją się pod ogólną nazwą kiełków. Wciąż jednak istnieje przekonanie, że wszystko to, co zielone najczęściej jadane jest wyłącznie przez wegetarian, że „tym" nie można się najeść, a jedynie ładnie udekorować danie przed przyjściem gości. No cóż...nie jest to schabowy, ale w porównaniu z nim, zawartością witamin bije go na głowę.
Podczas kiełkowania, ziarna wytwarzają wiele składników odżywczych, które pomagają im prawidłowo się rozwijać. Kiełki są więc bogatym źródłem różnych witamin (m.in.: A, B, C, E, H) i mikroelementów. Zawierają dużo żelaza, wapnia, magnezu, potasu, siarki, cynku, selenu, błonnika i kwasów tłuszczowych omega-3. Szczególnie, gdy jemy kiełki na surowo, te wartościowe substancje są w całości przyswajane przez nasz organizm.

Częste jedzenie kiełków może być sposobem na pozbycie się niejednej choroby. Pomagają m.in. w pozbyciu się nadwagi, chronią przed anemią, wzmacniają odporność, obniżają ryzyko chorób serca, krążenia i miażdżycy, wspomagają wzrok, poprawiają wygląd skóry, a niektóre z ich składników nawet zapobiegają nowotworom (szczególnie wartoścowe pod tym względem są kiełki brokułów).

Jednak każdy rodzaj kiełków ma inne działanie. Kiełki słonecznika są bogate w witaminę D, wapń i fosfor, dzięki czemu zalecane są dla dzieci, aby zapewnić im zdrowy rozwój. Kiełki brokułowe zawierają dużo witaminy C i antyrakowego sulforafanu i powinny je jeść, przede wszystkim, osoby palące. Kiełki z czerwonej kapusty to pogromcy wolnych rodników. Kiełki fasoli mung są źródłem białka, a dodatkowo obniżają poziom cholesterolu LDL, są więc zalecane szczególnie dla osób starszych. Kiełki ciecierzycy natomiast to idealny dodatek do diety kobiet w ciąży. Żelazo w nich zawarte zmniejsza ryzyko zachorowania na anemię, a kwas foliowy wspiera prawidłowy rozwój płodu.

Te drobne i niepozorne dodatki do naszej codziennej diety są nie tylko smacznym „ozdobnikiem", ale i cennym sprzymierzeńcem naszego zdrowia. Można je kupić w każdym sklepie, można też wyhodować samemu. Przechowywać je należy w lodówce, w słoiku z podziurkowaną przykrywką, tak, aby mogły „oddychać". Warto jednak pamiętać, że po tygodniu przechowywania tracą swoje właściwości.

zachomikowany

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    18
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

18 plików
503 KB




a_z

a_z napisano 29.03.2024 10:29

zgłoś do usunięcia
obrazek
Brutus77

Brutus77 napisano 31.03.2024 10:40

zgłoś do usunięcia

Z OKAZJI ŚWIĄT WIELKANOCNYCH SKŁADAM NAJSERDECZNIEJSZE ŻYCZENIA WSZELKIEJ POMYŚLNOŚCI ORAZ ZDROWIA.NIECH KAŻDY KOLEJNY DZIEŃ NAPEŁNIANIA ŻYCIE POZYTYWNĄ ENERGIĄ I MOTYWACJĄ DO DZIAŁANIA... WESOŁEGO ALLELUJA 🐥🐥🐥 ŻYCZY STANISŁAW Z POZNANIA. obrazek

FIORY

FIORY napisano 9.04.2024 02:33

zgłoś do usunięcia
obrazek
¯¯°✿°¯¯ DZIEŃ DOBRY ═♦ ʚ♥ɞ ♦═ By dostrzec piękno nie trzeba być artystą, wystarczy spoglądać sercem, ciepłym i pełnym czułości. Wtedy całkiem niespodziewanie możemy dostrzec cuda, wśród szarej codzienności. Więc spójrz, a znajdziesz te skarby, cichutko drżące w zieleni, malutkie drobiny szczęścia, rozkwitłe czułością ziemi. ═♥═♦ ʚ☼ɞ ♦═♥═ Życzę by WTOREK był dla Ciebie spełnieniem piękna, dobra i radości Serdecznie pozdrawiam Janina
a_z

a_z napisano 21.04.2024 10:26

zgłoś do usunięcia

obrazek

„Dobra książka jest jak dobre wino. Jej mądrość z wiekiem staje się coraz cenniejsza.” 😊 Dzień dobry, Jolu 😊 Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę udanej niedzieli 😊 Ola

bas56

bas56 napisano 26.04.2024 10:07

zgłoś do usunięcia

Z promykami porannego wiosennego słonka
przesyłam ciepłe piątkowe pozdrowionka
- Basia

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (45)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (45)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności