Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

h1D731AB1.gif

Promyczek59 / 🎆 CUKIERNIA / CZEKOLADA / h1D731AB1.gif
CZEKOLADA - h1D731AB1.gif
Download: h1D731AB1.gif

152 KB

(450px x 451px)

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazek


obrazek

obrazek


Inne pliki do pobrania z tego chomika
CZEKOLADA - czekolada  orzechy.jpg
15 produktów bogatych w magnez Przedst ...
15 produktów bogatych w magnez Przedstawiamy listę 15 dobrych źródeł tego składnika mineralnego. Magnez jest dla nas niezbędnym składnikiem pożywienia. Gdy go brakuje zaczynamy chętniej sięgać po słodycze, zwłaszcza po czekoladę. Gdy go brakuje łapią nas skurcze mięśni, przyspiesza swoją pracę serce. Gdy go brakuje... A co zrobić, a właściwie co jeść, żeby go nie brakowało? Poza chorobami, podstawową przyczyną niedoborów magnezu jest zbyt mała jego ilość w codziennej diecie. Musimy więc zwracać uwagę na to, co jadamy. Dla ułatwienia przedstawiamy listę 15 dobrych lub najlepszych źródeł tego składnika mineralnego. 1. Pestki dyni - zdecydowanie królują, zawierają znacznie więcej magnezu niż produkty, z którymi powszechnie kojarzony jest ten składnik mineralny, czyli kakao i orzechy. 100g to aż 540mg magnezu! Co prawda, pestki są lekkie, ale starajmy się jeść je jak najczęściej, np. jako dodatek do mesli, wybierajmy pieczywo z pestkami dyni, albo niech stanowią zdrową alternatywę dla chipsów. 2. Otręby pszenne - również zawierają dużo magnezu - 490mg w 100g. Nie da się ich jeść garściami jak pestek dyni, ale dodatek łyżki lub dwóch do różnych potraw z pewnością wyjdzie nam na zdrowie. 3. Kakao - ale to naturalne, gorzkie, a nie słodkie, rozpuszczalne. Już jedna łyżka kakao, czyli około 10g dostarcza nam 42mg (w 100g jest odpowiednio 420mg magnezu); 4. Zarodki pszenne - to świetny dodatek do sałatek i surówek, a ponadto bardzo zdrowy. W 100g zarodków jest około 314mg magnezu. 5. Migdały - zawierają znacznie więcej magnezu niż orzechy laskowe czy włoskie (269mg w 100g). Jedzmy je więc! - w mesli, ciastach, sałatkach i surówkach, a także same, beż żadnych dodatków. 6. Kasza gryczana - to nie tylko źródło witamin, ale i właśnie magnezu, a dostarcza go całkiem sporo (w 100g - 218mg), więcej nawet niż czekolada. 7. Soja - wybierajmy szczególnie suche nasiona, bo to właśnie one zawierają najwięcej tego składnika mineralnego, czyli 216mg w 100g. 8. Biała fasola - również w postaci suchych nasion, oczywiście nie jedzmy ich na surowo ( w 100g - 169mg). 9. Czekolada - wreszcie ona! Najlepiej jest wybierać gorzką czekoladę. Jedna tabliczka to 165mg magnezu, czyli jedna kostka, w zależności ile jest ich w danej czekoladzie - od 6,9 do 9mg. Mleczna czekolada jest znacznie uboższa w ten składnik mineralny i dostarcza nam go 97mg. Co ciekawe, czekolada z orzechami laskowymi jest jeszcze uboższym źródłem magnezu. 10. Orzechy pistacjowe - miłośnicy pistacji powinni się ucieszyć, ich ulubiona przekąska to bardzo dobre źródło magnezu (158mg w 100g). 11. Orzechy laskowe - dopiero na 11 miejscu, ale i tak zawierają dużą ilość tego składnika mineralnego, w 100g - 140mg. Zjesz ich garść, to dostarczysz sobie około 21mg magnezu. 12. Płatki owsiane - nie od dziś wiadomo, że owsianka jest bardzo zdrowa. Już jedna łyżka płatków zawiera prawie 13mg magnezu, a całe 100g - 129mg. 13. Groch - "od grochu boli brzuch, a od kaszy człowiek zdrów" - ale 100g suchego grochu to 124mg magnezu, więc chyba nie tylko w kaszy kryje się zdrowie. cd. 1]
CZEKOLADA - 18720410952.jpg
Gorzka czekolada leczy Choć może się to wydać zaskaku ...
Gorzka czekolada leczy Choć może się to wydać zaskakujące naukowcy w ostatnim czasie dowiedli, że ten smakołyk – spożywany w naprawdę niewielkich ilościach – to samo zdrowie. Oto niektóre jego zalety. • Odchudza Tak twierdzą naukowcy z uniwersytetu w Kopenhadze, którzy przeprowadzili ciekawy eksperyment. Ochotnicy otrzymali po 100 gramów czekolady, jedni gorzką, drudzy – mleczną, po czym zasiedli do stołu, gdzie ustawiono różne rodzaje pizzy. Naukowcy polecili, by najedli się do syta. Ten stan szybciej osiągnęli ci, którzy jedli czekoladę gorzką. Spożyli o 15 proc. mniej kalorii niż druga grupa. Duńscy uczeni sugerują, że gorzka czekolada nie tylko zmniejsza apetyt na tłuste, słodkie i słone jedzenie, ale przede wszystkim powoduje długotrwałe uczucie sytości. • Pomaga dbać o serce Ale tylko wtedy, gdy jemy ją od czasu do czasu a nie stale. Stwierdzili to badacze z bostońskiego Harvard University na podstawie obserwacji 32 tys. szwedzkich kobiet w wieku 48–83 lata. Po trwających 9 lat badaniach okazało się, że te panie, które tygodniowo zjadały 28–60 g gorzkiej czekolady miały o 32 proc. niższe ryzyko trafienia do szpitala i śmierci i zgonu z powodu niewydolności serca w porównaniu z tymi, które nie jadły jej nigdy. Jedzenie jednej– trzech porcji (każda po19–30 g) czekolady w miesiącu obniżało ryzyko o 26 proc. Polifenole zawarte w ziarnie kakao (z którego powstaje czekolada) to silny antyoksydant. To najprawdopodobniej jego obecności zawdzięczać należy nie dopuszczanie do utleniania cholesterolu, spadek „złego” cholesterolu we krwi a także hamowanie agregacji płytek krwi i odkładanie się płytek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych – a to wszystko czynniki zwiękaszające ryzyko chorób serca. Dlatego prof Carl Keen z University of California, twierdzi, że zarówno jedzenie od czasu do czasu gorzkiej czekalady, jak I regularne picie kakao chroni przed chorobami sercowo-naczyniowymi. • Chroni przed udarem Potwierdzają to aż dwa badania, które anaalizowali naukowcy z Uniwersytetu kanadyjskich uniwersytetów McMaster w Hamilton oraz St. Michael’s Hospital i uniwersitety of Toronto. Jedno z nich (na prawie 45 tysiącach osób) wykazało, że wystarczy jedna porcja gorzkiej czekolady w tygodni a ryzyko udaru mózgu spada o 22%. Drugie badanie, w którym uczestniczyło nieco ponad tysiąc osób dowiedziono, że zjadając 50 g gorzkiej czekolady jeden raz z tygodniu obniża się ryzyko śmierci z powodu udaru nawet o 46 procent. Niestety ostatnie z badań, które wzięli pod lupę kanadyjscy badacze, takich zależności nie wykazało. cd.1]
CZEKOLADA - czekolada-zdrowsza-niz-owoce_1.jpg
Czekolada zdrowsza niż owoce Miłośnicy czekolady doc ...
Czekolada zdrowsza niż owoce Miłośnicy czekolady doczekali dnia triumfu – amerykańscy naukowcy ogłosili właśnie, że ten najpopularniejszy kakaowy wyrób jest zdrowszy niż niejeden sok owocowy. Czekolada to głównie nieziemska przyjemność i raczej nie myślimy o jej walorach zdrowotnych, gdy kolejne aromatyczne kostki rozpływają nam się w ustach. Prawdą jest jednak, że już dawno stwierdzono jej korzystny wpływ na zdrowie, zwłaszcza jeśli chodzi o jej ciemne odmiany. Czekolada obniża bowiem ciśnienie i poziom cholesterolu, reguluje stężenie cukru we krwi, podnosząc wrażliwość na insulinę i zapobiegając na dłuższą metę cukrzycy, oraz zwiększa poziom tlenku azotu w krwiobiegu i usprawnia funkcjonowanie naczyń. Nie do przecenienia jest też rola, jaką czekolada odgrywa w poprawianiu nastroju, koncentracji uwagi i uzupełnianiu niedoborów energetycznych. Nikt nie spodziewał się jednak, że w rankingu super zdrowej żywności, pod względem zawartości antyoksydantów kakaowy produkt wyprzedza nawet owoce. Tymczasem, z badań przeprowadzonych w Stanach Zjednoczonych wynika, że kakao i ciemna czekolada mają znacznie większa moc antyutleniającą niż większość soków owocowych, a ilość flawonoli i polifenoli jest większa nawet w produktach czekoladopochodnych. Uczeni doszli to takich wniosków porównując proszek kakaowy i ciemną czekoladę ze sproszkowanymi owocami jagód (w tym acai), żurawiny i granatu. Warto jednak zaznaczyć, że gorący napój kakaowy wykazywał najmniejsze działanie antyoksydacyjne. Wygląda na to, że związki zawarte w ciemnej czekoladzie w niczym nie ustępują prozdrowotnym związkom w owocach. Debra Miller nalega nawet, by ziarna kakaowca zaliczone zostały do grupy „super żywności”. Drobne podejrzenia może jedynie rodzić fakt, że badania zostały przeprowadzone przez Hershey Co., największego producenta wyrobów czekoladowych w Stanach Zjednoczonych. Ale i bez tej wiedzy możemy stwierdzić, że wskazana jest duża doza zdrowego rozsądku w dawkowaniu kakaowych suplementów diety. Autor: Aleksandra Banasik
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności