Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

r3.jpg

CZEKOLADA - r3.jpg
Download: r3.jpg

28 KB

(424px x 292px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Nie prowadzi do otyłości

Naukowcy podważyli kolejną plotkę dotyczącą czekolady. Badanie przeczą, by jej spożywanie było przyczyną otyłości. Oczywiście tyje się od wszystkiego czego jemy zbyt dużo, a czekolada zawiera dużo cukru i tłuszczy, jednak zdaniem badaczy ilość kalorii zawartych w czekoladzie i ich przyswajalność przez organizm nie ma znacznego wpływu na otyłość.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazek


obrazek

obrazek


Inne pliki do pobrania z tego chomika
CZEKOLADA - CZEKOLADA GORZKA.jpg
Gorzka czekolada to doskonałe źródło antyoksydantów i po ...
Gorzka czekolada to doskonałe źródło antyoksydantów i polifenoli. Kakao, które jest głównym składnikiem gorzkiej czekolady, jest bardzo bogate w magnez. Badania naukowe dowodzą, że długotrwały niedobór tego pierwiastka może prowadzić do rozwoju chorób nowotworowych. Poza tym magnez doskonale wpływa na serce, a w połączeniu z wapniem i witaminą D wzmacnia kości, dzięki czemu zapobiega osteoporozie.
CZEKOLADA - ChomikImage11.jpg
Spróbuj gorzkiej czekolady Składa się ona w co najmn ...
Spróbuj gorzkiej czekolady Składa się ona w co najmniej 70 procentach z ziarna kakaowego, nie zawiera więc zbyt wiele cukru. Poza tym, im więcej ziarna kakaowego, tym mniej tłuszczu. No i nie wolno zapominać o jednym: substancje zawarte w czekoladzie poprawiają nam nastrój.
CZEKOLADA - 19270785301.jpg
Czekolada to znakomite źródło cynku, żelaza, magnezu i p ...
Czekolada to znakomite źródło cynku, żelaza, magnezu i potasu. Dzięki dużym ilościom tłuszczu czekolada jest wysokokaloryczna – wartość energetyczna jednej tabliczki wynosi 500 kcal. Z tego też powodu czekoladę poleca się osobom narażonym na szybką utratę sił, a więc sportowcom i turystom, ale też wszystkim wykonującym ciężką pracę umysłową. Czekolada zawiera ponadto związki, które wpływają na dobre samopoczucie – już od kilku kostek poprawia nam się humor. Udowodniono również, że w czekoladzie znajduje się dużo substancji, które działają przeciwnowotworowo i przeciwmiażdżycowo, zapobiegają zakrzepom krwi i zmniejszają napięcie mięśni. Warto jednak pamiętać, że znajdująca się w tym przysmaku kofeina może działać pobudzająco i stać się powodem bezsenności.
CZEKOLADA - czekolada.jpg
RODZAJE CZEKOLAD Czekolada gorzka zwana także „luksus ...
RODZAJE CZEKOLAD Czekolada gorzka zwana także „luksusową”, ma tylko niewielki dodatek cukru, ale za to ponad 75 % ziaren kakao. Aby czekolada gorzka zyskała na wysokiej jakości dodaje się do niej czystego ekstraktu waniliowego - cennej przyprawy uzyskiwanej z Orchidei rosnących na Madagaskarze zwanej Bourbon Vanilla. Wówczas uzyskuje się aromatyczną czekoladę, o smakowitej ciemnej barwie. Jest idealnym dodatkiem do deserów i ciast. Czekolada deserowa zawiera od 30 – 70% miazgi kakaowej. Doskonale nadaje się do deserów i wypieków. Ma znakomity aromat i smak. Należy jednak pamiętać, że im większa ilość kakao, tym bogatszy i głębszy jest smak łączonych z nią potraw. Dlatego dobrze jest patrzeć na skład kupowanej przez nas czekolady. Czekolada mleczna zawiera nieco mniej ziaren kakaowych, bo około 40%, choć tak naprawdę większość dostępnych na rynku czekolad tego typu zawiera tylko 20% masy kakaowej oraz dużą ilość mleka. Zawartość cukru sięga aż 50 %, zatem jest bardzo słodka. Dzięki mlecznemu dodatkowi ma łagodny i delikatny smak. Czasami zamiast masła kakaowego stosuje się tłuszcz roślinny oraz sztuczne substancje smakowe i aromatyczne. W efekcie jest to czekolada najchętniej kupowana, choć raczej nie nadaje się do wypieków i rozpuszczania. Za to można ją z powodzeniem używać do deserów, przy których chcemy uzyskać łagodny, mleczny smak. Biała czekolada ma najniższą zawartość miazgi kakaowej i najwyższą ilość masła kakaowego oraz cukru i mleka. Lepsze gatunki tej czekolady są równie gładkie i aromatyczne jak tradycyjne rodzaje czekolad. Można ją rozpuszczać, jednak trzeba uważać, gdyż jest ona bardzo wrażliwa na wysoką temperaturę, przez co może sprawiać kucharzowi dużo niespodzianek. Jest doskonała do uzyskiwania fantazyjnych kontrastowych efektów dekoracyjnych. Dlatego warto o niej nie zapominać podczas przyozdabiania deserów. Kuwertura przeznaczona raczej dla profesjonalistów, jest rzadko dostępna w sklepach. Jej jakość jest bardzo wysoka, także dzięki dużej zawartości masła kakaowego, co nadaje jej piękny i apetyczny połysk. Używana jest głównie do rzemieślniczej produkcji czekoladek i dekoracji cukierniczej. Należy pamiętać, że przed użyciem należy ją stemperować. Czekolada biologiczna (Bio-czekolada) zawiera bardzo dużą ilość ziaren kakaowych, przez co jest produktem wysokiej jakości. Ziarna kakaowe użyte do jej produkcji pochodzą z ekologicznych upraw. Niestety jest nieco droższa od pozostałych rodzajów czekolad. Czekoladowe groszki wyrabia się głównie z czekolady deserowej, mlecznej oraz białej, choć zawierają mniej miazgi kakaowej, niż normalna czekolada. Dzięki swemu kolorystycznemu zróżnicowaniu można je stosować do dekoracji tortów, deserów i innych wyrobów cukierniczych. CD.A]
CZEKOLADA - 8.jpg
Gama witamin i mikroelementów Czekolada jest bogata w ...
Gama witamin i mikroelementów Czekolada jest bogata w magnez, fosfor, żelazo, wapń, cynk, mangan, kobalt oraz witaminy H, E i B. Zawiera kwas stearynowy, czyli nasycony kwas redukujący poziom cholesterolu. Jest też bardzo bogata w błonnik, który jak wiadomo doskonale wpływa na prace jelit i nasz układ pokarmowy. Flawonole, które zwalczają wolne rodniki i zatrzymują naszą uciekającą młodość, pomagają też w pozbywaniu się "złego" cholesterolu, co zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy.
CZEKOLADA - r23.jpg
Unikaj czekoladopodobnych Warto też uważać na to co j ...
Unikaj czekoladopodobnych Warto też uważać na to co jemy. Dobroczynne działanie czekolady, dotyczy bowiem tylko czekolady prawdziwej, choć niekoniecznie gorzkiej - która jest oczywiście najzdrowsza. Lepiej raczyć się tym przysmakiem rzadziej, ale sięgać po produkty z wyższej półki - czyli automatycznie droższe. Kategorycznie odradzane są produkty czekoladopodobne. Zamiast masła kakaowego, w którym zawarte są wszystkie cenne składniki, zawierają bowiem bardzo dużo obcych tłuszczów.
CZEKOLADA - r4.jpg
Nie wywołuje trądziku Naukowcy nie znaleźli jak dotąd ...
Nie wywołuje trądziku Naukowcy nie znaleźli jak dotąd żadnego związku między jedzeniem czekolady, a kłopotami z cerą. Potwierdziła to także Amerykańska Akademia Dermatologiczna. Co więcej, rozsądna dawka czekolady to wspaniała recepta na opóźnienie procesów starzenia się skóry. Zawarte w czekoladzie flawonole mają silne właściwości antyoksydacyjne. Innymi słowy chronią nasze komórki przed wolnymi rodnikami.
CZEKOLADA - r91.jpg
Czekolada jak wino Co więcej odkryto, że 40 gramów cz ...
Czekolada jak wino Co więcej odkryto, że 40 gramów czekolady zawiera tyle dobroczynnych flawonoli co lampka czerwonego wina lub dwie filiżanki zielonej herbaty - jest więc niekwestionowanym liderem w walce z wolnymi rodnikami. Związki te dodatkowo zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów i bardzo korzystnie wpływają na układ krwionośny, przeciwdziałając tworzeniu się zakrzepów i regulując ciśnienie tętnicze.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności