Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

25468-kielki_koniczyny.jpg

KIEŁKI - 25468-kielki_koniczyny.jpg
Download: 25468-kielki_koniczyny.jpg

34 KB

(400px x 267px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Kiełki koniczyny

Zastosowanie: Nadają się do jedzenia z kanapkami, sałatkami, twarogiem i surówkami. Ponadto można nimi posypać gotowane ziemniaki. Dobrze komponują się z innymi rodzajami kiełków
Definicja: Są to świeżo skiełkowane nasiona koniczyny.

Wpływ na organizm: Kiełki koniczyny są bogate w substancje mineralne, antyoksydanty, chlorofil, witaminy, aminokwasy i białko. Ponadto są doskonałym źródłem izoflawonów, pomocnych w zapobieganiu miażdżycy i osteoporozie. Zawierają również substancje odpowiedzialną za hamowanie rozwoju komórek nowotworowych-genisteinę.

Domowa uprawa: Na początku nasiona należy moczyć przez 4-6 godzin w letniej, przegotowanej wodzie. Następnie trzeba ułożyć je na talerzu pokrytym wilgotną gazą lub ligniną i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Co 12 godzin powinno się spryskiwać je wodą. Po 4-5 dniach są gotowe do spożycia.

Sposób przechowywania: Najlepiej przechowywać je w lodówce przez krótki czas.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
KIEŁKI - Pomysl_kielki_2491400_PL1.jpg
Kiełki Ostatnio coraz większą popularnością ci ...
Kiełki Ostatnio coraz większą popularnością cieszą się małe i niepozorne roślinki, które kryją się pod ogólną nazwą kiełków. Wciąż jednak istnieje przekonanie, że wszystko to, co zielone najczęściej jadane jest wyłącznie przez wegetarian, że „tym" nie można się najeść, a jedynie ładnie udekorować danie przed przyjściem gości. No cóż...nie jest to schabowy, ale w porównaniu z nim, zawartością witamin bije go na głowę. Podczas kiełkowania, ziarna wytwarzają wiele składników odżywczych, które pomagają im prawidłowo się rozwijać. Kiełki są więc bogatym źródłem różnych witamin (m.in.: A, B, C, E, H) i mikroelementów. Zawierają dużo żelaza, wapnia, magnezu, potasu, siarki, cynku, selenu, błonnika i kwasów tłuszczowych omega-3. Szczególnie, gdy jemy kiełki na surowo, te wartościowe substancje są w całości przyswajane przez nasz organizm. Częste jedzenie kiełków może być sposobem na pozbycie się niejednej choroby. Pomagają m.in. w pozbyciu się nadwagi, chronią przed anemią, wzmacniają odporność, obniżają ryzyko chorób serca, krążenia i miażdżycy, wspomagają wzrok, poprawiają wygląd skóry, a niektóre z ich składników nawet zapobiegają nowotworom (szczególnie wartoścowe pod tym względem są kiełki brokułów). Jednak każdy rodzaj kiełków ma inne działanie. Kiełki słonecznika są bogate w witaminę D, wapń i fosfor, dzięki czemu zalecane są dla dzieci, aby zapewnić im zdrowy rozwój. Kiełki brokułowe zawierają dużo witaminy C i antyrakowego sulforafanu i powinny je jeść, przede wszystkim, osoby palące. Kiełki z czerwonej kapusty to pogromcy wolnych rodników. Kiełki fasoli mung są źródłem białka, a dodatkowo obniżają poziom cholesterolu LDL, są więc zalecane szczególnie dla osób starszych. Kiełki ciecierzycy natomiast to idealny dodatek do diety kobiet w ciąży. Żelazo w nich zawarte zmniejsza ryzyko zachorowania na anemię, a kwas foliowy wspiera prawidłowy rozwój płodu. Te drobne i niepozorne dodatki do naszej codziennej diety są nie tylko smacznym „ozdobnikiem", ale i cennym sprzymierzeńcem naszego zdrowia. Można je kupić w każdym sklepie, można też wyhodować samemu. Przechowywać je należy w lodówce, w słoiku z podziurkowaną przykrywką, tak, aby mogły „oddychać". Warto jednak pamiętać, że po tygodniu przechowywania tracą swoje właściwości.
KIEŁKI - kielki-kielkuj-na-zdrowie_15054_w635.jpg
Kiełki - Kiełkuj na zdrowie Kiełki są r ...
Kiełki - Kiełkuj na zdrowie Kiełki są równie smaczne, jak zdrowe. Proces kiełkowania wzbogaca nasiona roślin w węglowodany, białka, minerały, witaminy oraz enzymy, potrzebne do tego, aby ziarenko zmieniło się w roślinę. To wszystko w megadawkach skrywają w sobie kiełki. Możesz je kupić w sklepie gotowe lub wyhodować sama. Wystarczy słoik, trochę wody i szczypta ziaren. Ich wybór zależy od twoich upodobań. Masz do wyboru m.in.: Kiełki - Kiełkuj na zdrowie Dostępne zimą warzywa i owoce mają małe ilości witamin. Dlatego warto wyhodować i jeść kiełki. Jest to kompletne źródło wszystkich składników odżywczych, których twój organizm potrzebuje, aby w zdrowiu przetrwać do lata. Kiełki są równie smaczne, jak zdrowe. Proces kiełkowania wzbogaca nasiona roślin w węglowodany, białka, minerały, witaminy oraz enzymy, potrzebne do tego, aby ziarenko zmieniło się w roślinę. To wszystko w mega dawkach skrywają w sobie kiełki. Możesz je kupić w sklepie gotowe lub wyhodować sama. Wystarczy słoik, trochę wody i szczypta ziaren. Ich wybór zależy od twoich upodobań. Masz do wyboru m.in.: •pszenicę - to jedno z najbogatszych źródeł witamin E, A, B i C. Zawiera niemal wszystkie minerały, a szczególnie duże ilości magnezu, wapnia i fosforu. Kiełki z pszenicy to znakomity dodatek do płatków śniadaniowych, surówek i omletów. •soczewicę - kiełki zawierają witaminy z grupy B i aminokwasy, oprócz tego duże ilości wapnia, cynku i fosforu. Mają lekko orzechowy smak, dlatego dodawane są często do surówek, twarogu i sera. •soję - to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin B1, B2, A i E, białka i związków mineralnych, szczególnie wapnia, fosforu i żelaza. Jej chrupiące kiełki można jeść na surowo lub smażyć z warzywami według przepisów kuchni chińskiej. •rzeżuchę - znajdziesz w niej witaminę C, beta karoten, potas, wapń i dobroczynną dla włosów i paznokci siarkę. Najlepiej smakują z jajkami i twarożkiem. •słonecznik - to źródło witaminy E i A, wielonasyconych kwasów tłuszczowych, magnezu i enzymów. Dobre na kanapki i do sałatek. Hodowla kiełków Aby się udała powinnaś pamiętać o kilku zasadach: •Kupione nasiona przebierz, odrzuć te zniszczone i nadpsute. •Słoiki, w których będą kiełkowały nasiona, powinny być z grubego szkła. Należy je dokładnie umyć i wyparzyć. •Siej ziarna w małych porcjach (jedna łyżka), każdy gatunek w osobnym naczyniu. •Posiej kiełki: Namocz ziarna na noc (włóż je do słoika i wlej wodę). Następnego dnia słoik owiń gazą i zabezpiecz gumką, odlej wodę. Wyjmij nasiona. Dno słoika wyściel namoczoną gazą, wysyp na nią nasiona, znów przykryj gazą i umieść w ciemnym miejscu (lub przykryj rulonem z gazety), w temperaturze pokojowej. •Dwa razy dziennie opłukaj nasiona. Gdy pojawią się pędy (po ok.3-5 dniach), umieść słoik w naturalnym świetle, ale nie na ostrym słońcu. Po ok. 8 godzinach, dzięki fotosyntezie, kiełki zazielenią się i nabiorą witamin. Wtedy można je już jeść. •Przechowuj je w lodówce ok. 5 dni. Autor: Nela Elsner
KIEŁKI - 25496-soczewica_czerwona_kielki.jpg
Soczewica czerwona kiełki Zastosowanie: Mogą by ...
Soczewica czerwona kiełki Zastosowanie: Mogą być dodatkiem do past, zup, sosów, ryżu i ziemniaków. Można nimi posypywać potrawy tuż przed podaniem. Dobrze komponuje się z innymi rodzajami kiełków. Definicja: Są to świeżo kiełkujące nasiona soczewicy. Mają pikantny smak. Nasiona przeznaczone do kiełkowanie nie powinny być popękane. Wpływ na organizm: Kiełki soczewicy czerwonej są lekkostrawne. Zawierają dużo witaminy C odpowiedzialnej za m.in. zwalczanie zakażeń wirusowych. Ponadto są dobrym źródłem kwasu foliowego oraz magnezu i żelaza. Mają także korzystny wpływ na zęby i cerę. Domowa uprawa: Na początku nasiona należy moczyć przez 8-14 godzin w letniej, przegotowanej wodzie. Następnie trzeba je umieścić na talerzu pokrytym wilgotną gazą lub ligniną i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Co 6 godzin powinno się je spryskiwać wodą. Po 3-5 dniach są gotowe do zjedzenia. Sposób przechowywania: Najlepiej przechowywać je w lodówce przez krótki czas.
KIEŁKI - 25494-soczewica_brazowa_kielki.jpg
Soczewica brązowa kiełki Zastosowanie:Ide ...
Soczewica brązowa kiełki Zastosowanie:Idealne do łagodnych sałatek i kanapek, a także twarogów, past, omletów i naleśników. Można nimi posypać gotowe dania. Dobrze komponuje się z innymi rodzajami kiełków. Definicja: Są to świeżo kiełkujące nasiona soczewicy brązowej. Charakteryzują się łagodnym smakiem. Mają nieregularną wielkość nasion, która jest przyczyną nierównomiernego kiełkowania (mniejsze nasiona kiełkują szybciej). Wpływ na organizm: W swoim składzie zawierają kwas foliowy, który odpowiada za kształtowanie systemu nerwowego przyszłego dziecka, dlatego też kiełki soczewicy powinny być spożywane przez kobiety w ciąży. Są również źródłem witaminy C, która wspomaga układ odpornościowy. Ponadto mają korzystny wpływ na zęby i cerę. Domowa uprawa: Na początku nasiona należy moczyć przez 8-14 godzin w letniej, przegotowanej wodzie. Następnie trzeba je umieścić na talerzu pokrytym wilgotną gazą lub ligniną i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Co 6 godzin powinno się je spryskiwać wodą. Po 3-5 dniach są gotowe do zjedzenia. Sposób przechowywania: Najlepiej przechowywać je w lodówce przez krótki czas.
KIEŁKI - 25479-lebioda_quinoa_kielki.jpg
Lebioda quinoa kiełki Zastosowanie: Kiełki quinoa świ ...
Lebioda quinoa kiełki Zastosowanie: Kiełki quinoa świetnie sprawdzają się jako dodatek do kanapek, sałatek i twarogów. Ponadto dobrze komponują się z innymi rodzajami kiełków. Definicja: Są to świeżo wykiełkowane nasiona lebiody quinoa. Charakteryzują się ostrym smakiem. Wpływ na organizm: Wspomagają trawienie i wzmacniają system odpornościowy. Ponadto w swoim składzie zawierają dużo żelaza i potasu oraz witaminy A i C. Domowa uprawa: Na początku nasiona należy moczyć przez 2-4 godziny w letniej, przegotowanej wodzie. Następnie trzeba wyłożyć je na talerz pokryty wilgotną gazą lub ligniną i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Nasiona te należy kilkukrotnie przepłukać, aby pozbyć się niezbyt miłego, mydlanego smaku. Po 4-5 dniach są gotowe do jedzenia. Sposób przechowywania: Najlepiej przechowywać je w lodówce przez krótki czas.
KIEŁKI - 25481-migdaly_kielki.jpg
Migdały kiełki Zastosowanie: Kiełki migdałów można je ...
Migdały kiełki Zastosowanie: Kiełki migdałów można jeść na dwa sposoby-ze skórą lub bez niej. Niezależnie od wybranej metody świetnie sprawdzają się jako składnik surówek, sałatek oraz kanapek. Ponadto można nimi posypać gotowane ziemniaki lub zupę Definicja: Kiełki migdałów to wykiełkowane nasiona tej rośliny. Stanowią jedne z najsmaczniejszych rodzajów kiełków. Charakteryzują się znacznie lepszym aromatem od migdałów suszonych. Wpływ na organizm: W swoim składzie zawierają substancje wspomagające funkcjonowanie układu trawiennego. Ponadto mają wpływ na rozwój flory bakteryjnej przewodu pokarmowego. Są dobrym źródłem potasu i witaminy A. Domowa uprawa: Najpierw należy moczyć migdały około 8-12 godzin w ciepłej, przegotowanej wodzie. Następnie wyłożyć je na talerz pokryty wilgotną ligniną i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Rano i wieczorem całość powinno się zraszać wodą. Po 2-3 dniach kiełki nadają się do jedzenia. Sposób przechowywania: Najlepiej przechowywać je w lodówce przez krótki czas.
KIEŁKI - 25476-kukurydza_kielki.jpg
Kukurydza kiełki Zastosowanie: Stanowią doskonały dod ...
Kukurydza kiełki Zastosowanie: Stanowią doskonały dodatek do: kanapek, sałatek, surówek oraz twarogu. Ponadto doskonale komponują się z innymi rodzajami kiełków. Nadają się także do posypania gotowanych ziemniaków i zup. Definicja: Są to świeżo wykiełkowane nasiona kukurydzy. Mają delikatny, lekko słodki, mączysto-skrobiowy smak. Wpływ na organizm: Regularne spożywanie kiełków wzmacnia organizm i wspomaga pracę układu pokarmowego (m.in przyśpiesza przemianę materii). Domowa uprawa: Na początku nasiona należy moczyć przez 6-14 godzin w letniej, przegotowanej wodzie. Następnie trzeba ułożyć je na talerzu pokrytym wilgotną gazą lub ligniną i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Co 12 godzin powinno się je spryskiwać wodą. Po 3-4 dniach są gotowe do jedzenia. Sposób przechowywania: Najlepiej przechowywać je w lodówce przez krótki czas.
KIEŁKI - 25472-kielki_nasion_slonecznika.jpg
Kiełki nasion słonecznika Zastosowanie: Kiełki nasion ...
Kiełki nasion słonecznika Zastosowanie: Kiełki nasion słonecznika doskonale pasują do: sałatek, ryb, kanapek i mięs, a także jako dekoracja wielu potraw. Ponadto można je zmieszać z twarogiem. Definicja: Są to świeżo wykiełkowane nasiona słonecznika. Charakteryzują się biało-różową barwą. Osiągają kilka centymetrów wysokości. Mają lekko orzechowy smak. Wpływ na organizm: Zawierają dużo substancji mineralnych, dzięki czemu wzmacniają kości i zęby. Zawarte w nich żelazo jest niezbędne w procesie krwiotwórczym. Przyspieszają przemianę materii. Ze względu na wysoką zawartość fosforanów oczyszczają, upiększają i odżywiają skórę. Domowa uprawa: Na początku nasiona należy moczyć od 8 do14 godzin w letniej, przegotowanej wodzie. Przed kiełkowaniem trzeba usunąć przezroczyste błony pokrywające nasiona. Następnie ułożyć oczyszczone nasiona na talerzu pokrytym wilgotną gazą lub ligniną i całość odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Co 6 godzin powinno się spryskać nasiona przegotowaną wodą. Po 2-3 dniach są gotowe do jedzenia. Sposób przechowywania: Najlepiej przechowywać je w lodówce przez krótki czas.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności