Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

25492-rzezucha_kielki.jpg

KIEŁKI - 25492-rzezucha_kielki.jpg
Download: 25492-rzezucha_kielki.jpg

33 KB

(400px x 267px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Rzeżucha kiełki

Zastosowanie:
Idealne jako dodatek do pikantnych potraw z mięsa i ryb. Mogą być używane do kanapek i sałatek. Nadają się także do pieczywa i twarogów. Mieszając zmiksowane lub drobno posiekane kiełki rzeżuchy z masłem otrzymamy aromatyczną pastę kanapkową.
Definicja: Są to świeżo kiełkujące nasiona rzeżuchy. Charakteryzują się intensywnym, ostrym smakiem i zapachem. Szczególnie popularne w okresie Wielkanocy, kiedy to sadzi się je dla ozdoby.

Wpływ na organizm: Dzięki zawartości jodu wspomagają tworzenie przez organizm hormonów tarczycy. Usprawniają funkcjonowanie systemu odpornościowego człowieka. Działają moczopędnie, obniżają ciśnienie krwi. Mają właściwości antyalergiczne. Ze względu na dużą zawartość siarki pobudzają apetyt i wzmacniają strukturę włosów. W swoim składzie zawierają witaminy C, B i PP.

Domowa uprawa: Nasiona ułożyć na wilgotnej ligninie na talerzu, po czym odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Co 3-4 godziny trzeba spryskiwać je wodą. Po 3-5 dniach są gotowe do jedzenia.

Sposób przechowywania: Najlepiej przechowywać je w lodówce przez krótki czas.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
KIEŁKI - 15142-kielki_nasion_rzodkiewki.jpg
Kiełki nasion rzodkiewki Zastosowanie: Są bardzo ostr ...
Kiełki nasion rzodkiewki Zastosowanie: Są bardzo ostre w smaku. Stanowią idealny dodatek do mieszanek kiełkowych, ale w niewielkich ilościach. Można je dodawać do: kanapek, twarogu, dressingów, jajek oraz sałatek. Mogą być dodatkiem do past, zup, sosów, ryżu, ziemniaków, makaronów, farszów. Można nimi posypywać potrawy tuż przed podaniem, z powodzeniem mogą zastępować szczypiorek. Definicja: Są to świeżo skiełkowane nasiona rzodkiewki. Mają bardzo ostry i wyrazisty smak. Biały puszek pokrywający kiełki rzodkiewki to korzonki boczne. Wpływ na organizm: Pełnią funkcję naturalnego antybiotyku. Mają działanie antyseptyczne i grzybobójcze. Podnoszą odporność organizmu. Działają przeciw wzdęciom, oczyszczają drogi oddechowe, pomagają w usuwaniu kamieni żółciowych. Mają działanie moczopędne. Poprawiają stan skóry, paznokci i włosów. Domowa uprawa: Na początku nasiona należy moczyć od 8 do 14 godzin w letniej, przegotowanej wodzie. Następnie ułożyć na wilgotnej gazie lub ligninie na talerzu i odstawić w ciepłe i nienasłonecznione miejsce. Co 6 godzin należy je spryskiwać wodą. Po 3-4 dniach są gotowe do spożycia. Sposób przechowywania: Najlepiej przechowywać w suchych pojemniczkach.
KIEŁKI - 24939-gorczyca_brazowa_kielki.jpg
Gorczyca brązowa kiełki Zastosowanie :Stanowią smacz ...
Gorczyca brązowa kiełki Zastosowanie :Stanowią smaczny dodatek do kanapek, sosów, sałatek i twarogu. Mają wyśmienity smak szczególnie w mieszankach z innymi kiełkami. Nadają się także do jedzenia na surowo. Definicja: Są to świeżo wykiełkowane nasiona gorczycy brązowej. Gorczyca jest rośliną szybko rosnącą, dzięki czemu doskonale nadaje się do hodowli kiełków. Wpływ na organizm: Potrawy z dodatkiem kiełków gorczycy uzupełniają codzienną dietę w witaminę B2, która wpływa na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz układu nerwowego. Ponadto zawiera błonnik wspomagający pracę jelit. Domowa uprawa: Nasiona należy moczyć przez 6-14 godzin. Następnie odsączyć wodę, a nasiona umieścić w słoiku. Słoik przykryć ligniną oraz odwrócić do góry dnem pod niewielkim kątem, aby usunąć wodę i zachować dopływ powietrza. W trakcie kiełkowania nasiona 2 razy dziennie należy przepłukiwać wodą. Po 3-4 dniach kiełki nadają się do zjedzenia. Sposób przechowywania: Kiełki należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu przez krótki czas.
KIEŁKI - 25437-soja_kielki.jpg
Soja kiełki Zastosowanie: Kiełki soi nie nadają się d ...
Soja kiełki Zastosowanie: Kiełki soi nie nadają się do spożycia na surowo. Można je dodawać do potraw z woka lub patelni, ale trzeba je najpierw lekko poddusić. Odpowiednio przyrządzone stosuje się jako składnik surówek i sałatek. Definicja: Są to świeżo kiełkujące nasiona soi. Charakteryzują się delikatnym smakiem i sprężystą konsystencją. Ich optymalna wysokość waha się w granicach 2-4cm. Wpływ na organizm: Są dobrym źródłem żelaza, witaminy C i B1 oraz przede wszystkim białka (około 40%). Kiełki soi wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego. Wzmagają apetyt i dodają energii. Pomagają obniżyć ciśnienie i poziom ,,złego'' cholesterolu( frakcji LDL) w surowicy krwi. Domowa uprawa: Na początku nasiona należy moczyć przez 12 godzin w letniej, przegotowanej wodzie. Następnie trzeba je ułożyć na talerzu pokrytym wilgotną gazą lub ligniną i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Co 3 godziny powinno się je zraszać wodą. Po 4-5 dniach są gotowe do zjedzenia.
KIEŁKI - 25449-groch_cukrowy_kielki.jpg
Groch cukrowy kiełki Zastosowanie: Kiełki grochu cukr ...
Groch cukrowy kiełki Zastosowanie: Kiełki grochu cukrowego można jeść w kanapkach, surówkach, mieszać z twarogami, jajkami, majonezem i masłem. Poza tym nadają się również do ryb, mięs i sosów. Definicja: Są to świeżo wykiełkowane nasiona grochu cukrowego. Wpływ na organizm: W swoim składzie zawierają dużo witaminy C, B1, A oraz białka. Regularne spożywanie kiełków wzmacnia odporność organizmu i ułatwia trawienie. Ponadto może również poprawiać pamięć. Domowa uprawa: Nasiona należy moczyć przez 12-14 godzin. Następnie odsączyć i umieścić w słoiku. Słoik przykryć ligniną i odwrócić do góry dnem pod niewielkim kątem, aby usunąć wodę i zachować dopływ powietrza. W trakcie kiełkowania (ok 1,5 dnia) nasiona należy przepłukiwać wodą. Po 3-4 dniach kiełki nadają się do jedzenia. Przy zakupie nasion trzeba się upewnić, czy nie są popękane, ponieważ uszkodzone nie będą kiełkować. Sposób przechowywania: Najlepiej przechowywać je w suchym i chłodnym miejscu przez krótki czas.
KIEŁKI - 25456-fasola_wloska_kielki.jpg
Fasola włoska kiełki Zastosowanie: Świetnie nadają si ...
Fasola włoska kiełki Zastosowanie: Świetnie nadają się do sałatek oraz jako dodatek do kanapek. Ponadto można je jeść również na surowo. Definicja: Kiełki fasoli włoskiej to świeżo wykiełkowane nasiona fasoli. Wpływ na organizm: Zawarte w nich składniki mineralne chronią przed anemią. Ponadto ich regularne spożywanie zmniejsza dolegliwości przewodu pokarmowego. Kiełki mają również korzystny wpływ na cebulki włosów. Domowa uprawa: Nasiona należy namoczyć przez kilka godzin w ciepłej wodzie. Następnie wodę trzeba odlać, a słoik przykryć gazą, odwrócić do góry dnem i odstawić w ciepłe miejsce. Kiełki po 3-5 dniach są gotowe do spożycia. Sposób przechowywania: Kiełki należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu przez krótki czas.
KIEŁKI - 25467-kapusta_czerwona_kielki.jpg
Kapusta czerwona kiełki Zastosowanie: Ze względu na s ...
Kapusta czerwona kiełki Zastosowanie: Ze względu na specyficzny, ostry smak nie zaleca się spożywania ich samodzielne. Stanowią jednak doskonałą ozdobę sałatek i surówek. Dobrze komponują się z innymi kiełkami. Definicja: Są to świeżo wykiełkowane nasiona kapusty czerwonej. Charakteryzują się barwą wpadającą w ciemny róż i lekko ostrym smakiem. Osiągają wysokość około 2,5cm. Wpływ na organizm: Mają dobre właściwości antyoksydacyjne. Zawierają sulforafan i indolkarbinol, które pobudzają organizm do produkcji enzymów przeciwnowotworowych. Są również bogatym źródłem energii. Ponadto wzmacniają kości i zęby. Domowa uprawa: Na początku nasiona należy moczyć przez 6-14 godzin w przegotowanej wodzie. Następnie trzeba ułożyć je na talerzu pokrytym wilgotną gazą lub ligniną i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Rano i wieczorem powinno się spryskać je wodą. Po 3-4 dniach kiełki nadają się do jedzenia. Sposób przechowywania: Najlepiej przechowywać je w lodówce przez krótki czas.
KIEŁKI - 25468-kielki_koniczyny.jpg
Kiełki koniczyny Zastosowanie: Nadają się do jedzenia ...
Kiełki koniczyny Zastosowanie: Nadają się do jedzenia z kanapkami, sałatkami, twarogiem i surówkami. Ponadto można nimi posypać gotowane ziemniaki. Dobrze komponują się z innymi rodzajami kiełków Definicja: Są to świeżo skiełkowane nasiona koniczyny. Wpływ na organizm: Kiełki koniczyny są bogate w substancje mineralne, antyoksydanty, chlorofil, witaminy, aminokwasy i białko. Ponadto są doskonałym źródłem izoflawonów, pomocnych w zapobieganiu miażdżycy i osteoporozie. Zawierają również substancje odpowiedzialną za hamowanie rozwoju komórek nowotworowych-genisteinę. Domowa uprawa: Na początku nasiona należy moczyć przez 4-6 godzin w letniej, przegotowanej wodzie. Następnie trzeba ułożyć je na talerzu pokrytym wilgotną gazą lub ligniną i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Co 12 godzin powinno się spryskiwać je wodą. Po 4-5 dniach są gotowe do spożycia. Sposób przechowywania: Najlepiej przechowywać je w lodówce przez krótki czas.
KIEŁKI - 25472-kielki_nasion_slonecznika.jpg
Kiełki nasion słonecznika Zastosowanie: Kiełki nasion ...
Kiełki nasion słonecznika Zastosowanie: Kiełki nasion słonecznika doskonale pasują do: sałatek, ryb, kanapek i mięs, a także jako dekoracja wielu potraw. Ponadto można je zmieszać z twarogiem. Definicja: Są to świeżo wykiełkowane nasiona słonecznika. Charakteryzują się biało-różową barwą. Osiągają kilka centymetrów wysokości. Mają lekko orzechowy smak. Wpływ na organizm: Zawierają dużo substancji mineralnych, dzięki czemu wzmacniają kości i zęby. Zawarte w nich żelazo jest niezbędne w procesie krwiotwórczym. Przyspieszają przemianę materii. Ze względu na wysoką zawartość fosforanów oczyszczają, upiększają i odżywiają skórę. Domowa uprawa: Na początku nasiona należy moczyć od 8 do14 godzin w letniej, przegotowanej wodzie. Przed kiełkowaniem trzeba usunąć przezroczyste błony pokrywające nasiona. Następnie ułożyć oczyszczone nasiona na talerzu pokrytym wilgotną gazą lub ligniną i całość odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Co 6 godzin powinno się spryskać nasiona przegotowaną wodą. Po 2-3 dniach są gotowe do jedzenia. Sposób przechowywania: Najlepiej przechowywać je w lodówce przez krótki czas.
KIEŁKI - 25476-kukurydza_kielki.jpg
Kukurydza kiełki Zastosowanie: Stanowią doskonały dod ...
Kukurydza kiełki Zastosowanie: Stanowią doskonały dodatek do: kanapek, sałatek, surówek oraz twarogu. Ponadto doskonale komponują się z innymi rodzajami kiełków. Nadają się także do posypania gotowanych ziemniaków i zup. Definicja: Są to świeżo wykiełkowane nasiona kukurydzy. Mają delikatny, lekko słodki, mączysto-skrobiowy smak. Wpływ na organizm: Regularne spożywanie kiełków wzmacnia organizm i wspomaga pracę układu pokarmowego (m.in przyśpiesza przemianę materii). Domowa uprawa: Na początku nasiona należy moczyć przez 6-14 godzin w letniej, przegotowanej wodzie. Następnie trzeba ułożyć je na talerzu pokrytym wilgotną gazą lub ligniną i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Co 12 godzin powinno się je spryskiwać wodą. Po 3-4 dniach są gotowe do jedzenia. Sposób przechowywania: Najlepiej przechowywać je w lodówce przez krótki czas.
KIEŁKI - 25481-migdaly_kielki.jpg
Migdały kiełki Zastosowanie: Kiełki migdałów można je ...
Migdały kiełki Zastosowanie: Kiełki migdałów można jeść na dwa sposoby-ze skórą lub bez niej. Niezależnie od wybranej metody świetnie sprawdzają się jako składnik surówek, sałatek oraz kanapek. Ponadto można nimi posypać gotowane ziemniaki lub zupę Definicja: Kiełki migdałów to wykiełkowane nasiona tej rośliny. Stanowią jedne z najsmaczniejszych rodzajów kiełków. Charakteryzują się znacznie lepszym aromatem od migdałów suszonych. Wpływ na organizm: W swoim składzie zawierają substancje wspomagające funkcjonowanie układu trawiennego. Ponadto mają wpływ na rozwój flory bakteryjnej przewodu pokarmowego. Są dobrym źródłem potasu i witaminy A. Domowa uprawa: Najpierw należy moczyć migdały około 8-12 godzin w ciepłej, przegotowanej wodzie. Następnie wyłożyć je na talerz pokryty wilgotną ligniną i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Rano i wieczorem całość powinno się zraszać wodą. Po 2-3 dniach kiełki nadają się do jedzenia. Sposób przechowywania: Najlepiej przechowywać je w lodówce przez krótki czas.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności