Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Ludomir Mariacki, Mieczysław Wisser- Wina, Octy, Miody, Piwa, Likiery.pdf

Rafiiiiiiiiii / ► NALEWKI I WINA ◄ / Ludomir Mariacki, Mieczysław Wisser- Wina, Octy, Miody, Piwa, Likiery.pdf
Download: Ludomir Mariacki, Mieczysław Wisser- Wina, Octy, Miody, Piwa, Likiery.pdf

0,85 MB

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować



div

Francuską specjalnością jest koniak czy wino, grecy mają ouzo, szkoci whisky a kubańczycy rum. Naszą specjalnością są wódki, miody a także wspaniałe, rozgrzewające słodkie i wytrawne nalewki. Nie mogło ich zabraknąć w żadnej staropolskiej kuchni. Nasze babcie trzymały je pod kluczem i ściśle wydzielały w zależności od potrzeb. Miały w swojej domowe aptece nalewki pomagające na przeziębienie, migrenę, bóle brzucha i serca, na bezsenność i nerwy, chandrę i melancholię lub łagodzące skutki przejedzenia i przepicia. Nalewki domowej roboty wybornie smakują, mają doskonały aromat no i są oczywiście naturalne
Przyrządzając własne nalewki należy pamiętać:
• Owoców, ziół i korzeni nie wolno zalewać czystym spirytusem ani zbyt słabą wódką.
Spirytus zwarzy owoce a słaba wódka nie wydostanie z nich pełnego smaku i aromatu.
• Wódkę zlewa się po wskazanym czasie. Zbyt długie trzymanie nalewki z owocami czy
korzeniami powoduje, że powstałe w ten sposób kwasy psują jej smak i aromat.
• Do filtrowania nalewki używamy specjalnej bibuły filtracyjnej, czystego płótna, gazy lub
waty wetkniętej w lejek.
• Suche składniki używane do nalewek takie jak zioła lub przyprawy korzenne powinny być
rozdrobnione poprzez kruszenie lub mielenie przed zalaniem, aby alkohol mógł optymalnie
wydostać z nich smak i aromat.
• Owoce myjemy, drylujemy i rozgniatamy na miazgę bądź robimy z nich sok by jak
najlepiej połączyły się z alkoholem.
• Słój, w którym są przyrządzane nalewki, należy szczelnie zamknąć. Butelki, do których
zostaną przelane gotowe nalewki też muszą być szczelnie zamknięte. Przechowuje się je w
ciemnym miejscu, żeby nalewki nie straciły koloru. Do leżakowania i przechowywania
nalewek najlepiej nadają się butelki z ciemnego szkła.
• Cierpliwości! Nalewki po przelaniu do butelek powinny leżakować co najmniej pół roku.
Im dłużej dojrzewają, tym są lepsze w smaku i skuteczniejsze.
Nalewki domowe - smaczne i zdrowe
Mały kieliszek orzechówki pomoże przy niestrawności. Jałowcówka jest dobra na przeziębienie, nalewka czosnkowa obniża poziom cholesterolu. To tylko niektóre dobroczynne właściwości prastarych polskich nalewek.
Inne pliki do pobrania z tego chomika
A. Piątkowski- Gorzelnik I Piwowar Doskonały Czyli Sztuka Pędzenia Wódki I Likierów Tudzież Warzenia Piwa Z Dołączeniem Wiadomości O Robieniu Octów Część III O Warzeniu Piwa Prostego, Dubeltowego, Porteru I Piwa Angielskiego
38 stron o nalewkach wisniowych
 NALEWKI I WINA   - Nalewka cytrynowa.jpg
Chcesz mieć szybko smaczną nalewkę? Zrób ją z użyciem cy ...
Chcesz mieć szybko smaczną nalewkę? Zrób ją z użyciem cytryn. Przepisy są proste i nie wymagają dużego zaangażowania w przyrządzaniu nalewek. 1. Szybka i prosta NALEWKA CYTRYNOWA - CYTRYNÓWKA - znakomity przepis na smaczną nalewkę na towarzyską imprezę: Składniki: - 1 szklanka spirytusu, - 1 szklanka wody, - 1 szklanka cukru, - 2 cytryny. Wyszoruj cytryny (nie obieraj), pokrój ze skórką na kawałki . Wrzuć do gotującej się wody z cukrem (tej 1 szklanki wody, która jest wymieniona w składnikach). Gotuj kilka minut (cytryny będą miękkie. Po ugotowaniu cytryny przetrzyj przez sitko. Cytrynowy wywar wystudź i po wystudzeniu dodaj 1 szklankę spirytusu. Jeśli potrzebujesz, nalewka jest gotowa do picia. Jeśli możesz odstaw na kilka dni - nabierze mocy i piękniej będzie pachnieć.A tu bardzo ciekawy przepis na NALEWKĘ CYTRYNOWĄ NAKŁUWANĄ ZIARNAMI KAWY z wódką. Nalewka jest znakomita do picia po miesiącu od jej sporządzenia. 2. Nalewka cytrynowo-kawowa. Składniki: - 1 duża cytryna (najlepiej z grubszą skórką), - 0,75 l wódki (czysta, 40%), - 2 łyżki miodu (najlepiej lipowego), - kilka - klikanaście ziaren kawy, - szczypta kardamony - 1/5 szklanki wody do rozpuszczenia miodu.Cytrynę umyć, sparzyć. Nożem nakłuć cytrynę, a w miejsca te powkładać ziarna kawy. Im więcej kawy, tym głębszy kawowy smak. Nadzianą kawą cytrynę włóż do czystego słoja (zadbaj, żeby nie było w nim czuć żadnych zapachów po innych domowych przetworach:). Dodaj wódkę, rozpuszczony miód i szczyptę kardamonu. Słój zamknij szczelnie i schowaj na 2 tygodnie. Przechowuj w ciemnym ciepłym miejscu. Po 2 tygodniach wyjmij cytrynę, przekrój i wyciśnij sok (przez sitko najlepiej wyłożone papierowym ręcznikiem lub gazą). Rozlej do ładnych butelek i odstaw na 1 miesiąc do sklarowania. Jak wskazuje tradycja i badania, cytrynówka znakomita jest w chłodne dni. Smaczna, rozgrzewa i ma dużo witaminy C. SMACZNEGO
Bez ziół nie ma życia. Cenimy je za walory smakowe, lecznicze, kosmetyczne. Które z nich przeżywają renesans, które niezasłużenie odeszły w cień opowie dr Jadwiga Nartowska -farmakognostka. Dowiedzą się też państwo jak długo można przechowywać zioła ,czy mogą nam zaszkodzić, które z nich są najlepsze na jesienne dni.
 NALEWKI I WINA   - Lecznicza nalewka z czarnego bzu.jpg
Lecznicza nalewka z czarnego bzu. * 1 kg bardzo dojrzał ...
Lecznicza nalewka z czarnego bzu. * 1 kg bardzo dojrzałych owoców czarnego bzu (samych jagód bez szypułek) * 1 l spirytusu 70% * 500 g cukru * 1 l przegotowanej wody * 10 goździków * laska cynamonu * starta skorka z 1 cytryny Jagody umyć, osuszyć, wrzucić do słoja i zalać spirytusem. Szczelnie zamknąć, zostawić na 2 tygodnie i codziennie potrząsać słojem. Zagotować wodę z otarta skorka cytryny, goździkami i cynamonem, gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut, potem dodać cukier, wymieszać, ugotować gesty syrop, odszumować, zdjąć z ognia. Do syropu stopniowo wlewać odcedzony z owoców spirytus stale mieszając. Wlać do słoja, szczelnie zamknąć, zostawić na 3 dni, po czym dokładnie przefiltrować, rozlać do butelek, zakorkować i zostawić na 2-3 miesiące. Nie pic wcześniej, bo smak naprawdę rozwija się dopiero później. Nalewka ta służy jako środek do oczyszczania organizmu. Działa napotnie, moczopędnie, czyści krew, uśmierza gorączkę. Pomaga w przewlekłych zaparciach. Pozwala pozbyć się toksyn z organizmu.
Lek z cebuli na złogi cholesterolu Przygotowanie Wycisnąć tyle cebuli (przez sokowirówkę lub maszynkę do mięsa), aby uzyskać jedną szklankę soku. Sok ten mieszamy w szczelnym słoiku ze szklanką świeżo wyciśniętego soku z cytryny i połową szklanki soku z selera (korzeń). Do mieszaniny soków dodać jeszcze jedną szklankę czystej wódki lub koniaku (może być brandy). Słoik odstawić na 5 dni do lodówki. Przed każdym użyciem płyn dobrze wymieszać. Stosowanie Zażywać po pół małego kieliszka uzyskanego leku 2 razy dziennie (pierwsza porcja najlepiej na czczo). Kuracja powinna trwać około 4-5 tygodni, potem 2 tygodnie przerwy i prowadzimy ją od nowa. Działanie Specyfik ten zdecydowanie obniża poziom cholesterolu we krwi (przede wszystkim frakcji LDL), a także trójglicerydów. Udrażnia żyły, bardzo skutecznie zapobiega tworzeniu się groźnych dla życia skrzepów krwi. Usprawnia krążenie w całym organizmie. Obniża też nieco poziom cukru we krwi oraz ciśnienie (zasługa selera). Zapobiega także przykrym w skutkach konsekwencjom postępującej cukrzycy, np. przewlekłemu zapaleniu nerek i dróg moczowych. Pobudza ogólny metabolizm i odtruwa organizm z toksyn. Usuwa złogi wody nagromadzonej m. in. w tkance tłuszczowej. Pomaga usunąć obrzęki nóg, dłoni i twarzy wywołane zwykle niewydolnością nerek i krążenia. Leczy stan zapalny jelit. Ziołowe krople udrażniające żyły Przygotowanie Pół szklanki posiekanych ząbków czosnku (na drobno!). W szczelnym słoiku zalać jedną szklanką spirytusu i odstawić na 14 dni. Słoik trzymamy w ciepłym miejscu i co jakiś czas potrząsamy nim dla dobrego połączenia się składników. Po odcedzeniu i wyciśnięciu przez gazę miazgi czosnkowej dodać jeszcze: pół butelki (o poj. 100g) nalewki z miłorzębu japońskiego, pół butelki (o poj. 100g) nalewki z karczochów, ¼ butelki (o poj. 100g) wyciągu z kwiatostanów głogu i 10 łyżek wyciągu z kasztanowca (wszystkie składniki do kupienia w aptece). Komponenty zlać do szczelnej butelki z ciemnego szkła, dokładnie wymieszać i odstawić na 5 dni. Stosowanie Przez pierwsze 5 dni zażywać po 1 łyżeczce kropli w niewielkiej ilości wody lub soku 2 razy dziennie (rano i po południu). Po 2 dniach przerwy krople stosować po pół łyżeczki (też po rozcieńczeniu wodą) 2-3 razy dziennie (ostatnia porcja do godziny 17). Działanie Krople zdecydowanie usprawniają zarówno krążenie obwodowe, jak i mózgowe. Uelastyczniają naczynia krwionośne, wzmacniają ich ścianki i udrażniają je, gdy w ich świetle utworzyły się blaszki miażdżycowe (cholesterolowe). Skutecznie obniżają poziom cholesterolu frakcji LDL oraz trójglicerydów we krwi, co zawdzięczać należy przede wszystkim wyciągom z czosnku i karczocha. Warto je polecić także w przypadku nadciśnienia tętniczego krwi. Opóźniają proces postępującej miażdżycy ogólnej. Chronią przed zawałem serca, udarem mózgu, groźnymi dla życia zakrzepami m.in. w płucach (zalecane też dla osób, które je przechodziły). Poprawiają sprawność intelektualną, pamięć i usuwają zawroty głowy wywołane zaburzeniami w krążeniu mózgowym. Działają poza tym tonizująco na mięsień sercowy. Są uważane za lek przedłużający życie.
100 stron przepisów na wina i nalewki
 NALEWKI I WINA   - Z jerzyn.jpg
Nalewka z jeżyn :litr dojrzałych jeżyn, 75 dag cukru, 0, ...
Nalewka z jeżyn :litr dojrzałych jeżyn, 75 dag cukru, 0,5 l czystej wódki, 0,25 l spirytusu. Jeżyny przebrać, wypłukać, osączyć na sitku, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem i włożyć do słoja, przesypując je cukrem. Zakryć słój bardzo szczelnie, odstawić na 10 dni. Następnie wlać spirytus, słój dobrze zamknąć i odstawić na kolejne 10 dni. W tym czasie kilka razy dokładnie potrząsnąć słojem. Następnie zlać zaprawę do drugiego słoja, a jeżyny dobrze rozgnieść i zalać wódką. Po tygodniu zlać wódkę do pierwszej zaprawy, wymieszać, po czym starannie przefiltrować i rozlać nalewkę do butelek. Dokładnie je zakorkować i odstawić w chłodne ciemne miejsce, by nalewka dojrzała. Po 6 miesiącach będzie się nadawała do picia.
 NALEWKI I WINA   - Pigwa.jpg
Nalewka z pigwy - pigwówka - mój przepis KROK PO KROKU: ...
Nalewka z pigwy - pigwówka - mój przepis KROK PO KROKU: 1/ Najpierw już od połowy września rozglądam się za owocami. Czasem coś ze znajomych działek od ludzi, którzy nie wiedzą, co zrobić z pigwą, czasem kupie pigwę na bazarku. Przerabiam porcjami, bo jest to bardzo pracochłonne. Po kilogramie lub dwóch, kroję na ćwiartki wydłubuję nasionka i porcjami wkładam do malaksera, żeby rozdrobnić. Rozdrobniona pigwa szybciej puszcza sok. 2/ Tak przygotowane owoce pigwy wkładam do 2-3 litrowych słojów przesypując cukrem. Mniej więcej 3/4 kg cukru na 1 kg zmiksowanych owoców. Odstawiam na 2-3 tygodnie codziennie lekko poruszając słoikiem dla lepszego przemieszania składników. Pilnuję żeby pigwa nie sfermentowała. 3/ Po 2-3 tygodniach zlewam syrop filtrując przez lnianą szmatkę, do oddzielnego naczynia a zmiksowane owoce zalewam wódką 1 do 1. Zlany sok można dolewać do herbaty- wspaniale dodaje aromatu. 4/ Po kolejnych 3-4 tygodniach zlewam alkohol i łączę z syropem. Wtedy też doprawiam odrobiną gryczanego miodu i laski wanilii. Czytałam też o dodawaniu brendy, ale nie próbowałam. Odstawiam jeszcze na miesiąc. Do pozostałych owoców można dodać 1/2 litra wódki a po miesiącu wyjdzie nieco słabsza nalewka. 5/Odstaną nalewkę rozlewam do butelek i gubię w schowku na 6 miesięcy. Na wiosnę będzie dobra do picia. Jeszcze lepsza będzie dopiero na drugi rok o czym przekonałam się niedawno, gdy znalazłam butelkę z przed 2 lat. Nabrała głębi smaku i pięknego bursztynowego koloru. Podpowiem też wspaniały (już nie mój) pomysł jak z podać nalewkę z pigwy w prezencie na imieniny, a szczególnie pod choinkę. Możesz zrobić samodzielnie piękny, wartościowy a niedrogi prezent na Walentynki.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności