Shake lodowy.doc
-
# NALEWKI # -
# PAPIEŻ JAN PAWEŁ II # -
# POCZET KRÓLÓW POLSKICH # -
# TAROT # -
@C ĆWICZENIA NA KRĘGOSŁUP @ -
@D DROGOWSKAZY ZDROWIA @ -
@D DROGOWSKAZY ZDROWIA @(1) -
⊰⊱We Dwoje-296⊰⊱ -
➽➽FLAGI Z całego ŚWIATA -
§ § § OSZUŚĆI NA CHOMIKU-UWAGA!!! -
☆TŁA SREBRNE☆ -
AJERKONIAK -
AKORDEON-UTWORY W MOIM WYKONANIU -
Blasik Janek -
chleb i inne -
CHOMIK CIAG DALSZY -
CHOMIK TO PROSTE I LATWE -
CIASTA PYSZNE -
DESERY -
DOBRE RADY -
Golecki -
KODY KOLORÓW -
KODY NA CHOMIKA -
KODY TŁA NA ROZMOWY CHOMIKOWE -
Koniarek Krzysztof -
Konopka Krzysztof -
ksiazka kuninarna -
Lukowski Robert -
Miranda28 -
MOJE - filmiki -
MOJE ANIMACJE -
Moje karteczki FLASH - efekt i muzyka - swf -
Moje karteczki FLASH panoramiczne -
mp3 -
nalesniki -
NALEWKI 2 -
NALEWKI 3 -
NALEWKI, WINA, WÓDKI -
odchudzanie -
OSZUŚCI NA GHOMIKU -
Photoshop -
PIOSENKI -
reducion-image -
SETUS -
Silski Jacek -
smaki polskie -
Ulubione Piosenki 2 -
Ulubione Piosenki(321) -
Życzenia urodzinowe -
🎸-Piosenki dla Przyjaciol
ORZECHOWIEC
Ciasto: 30 dkg mąki kostka margaryny 0,5 szklanki cukru pudru 4 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia ponadto: powidła śliwkowe lub dżem z czarnej porzeczki 20 dkg orzechów włoskich (posiekać) 1 szklanka cukru pudru Masa: 4 żółtka 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 litra mleka kostka masła sok z połowy cytryny Przygotowanie: Podane składniki na ciasto zagnieść i podzielić na 2 części. Blachę o wymiarach 35x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno blaszki. Na wierzch rozsmarować powidła. Ubić pianę z 2 białek i 0,5 szklanki cukru pudru. Wyłożyć na powidła i posypać połową posiekanych orzechów włoskich. Piec w temp. 180°C przez ok 15-20 min. To samo zrobić z drugą częścią ciasta - rozwałkować na blachę, posmarować powidłami, na powidła wyłożyć pianę i posypać orzechami:) Piec jak poprzedni placek. Przygotować krem: Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać obie mąki i 0,5 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać masę żółtkową i dalej postępować jak przy gotowaniu budyniu. Ostudzić (można przykryć folią spożywczą żeby nie utworzył się kożuch). Masło utrzeć i stopniowo dodawać (po 1 łyżce) ostudzony budyń. Pod koniec dodać ekstrakt waniliowy i sok z cytryny - ostrożnie żeby nam się krem nie zważył! Jeden placek zostawić w blaszce, wyłożyć na niego masę budyniową i przykryć drugim plackiem. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego :)