http://urodaizdrowie.pl/kuchenny-miniogrodek-%E2%80%93-ziola-w-doniczkach
http://urodaizdrowie.pl/jak-sadzic-i-wyhodowac-kielki
Metody uprawy kiełków: w słoiku, na wacie, w doniczce, czy w kiełkownicy?
https://zielonyogrodek.pl/dom-i-balkon/kuchnia-z-ogrodka/3776-metody-uprawy-kiel
kow-w-sloiku-na-wacie-w-doniczce-czy-w-kielkownicy
Jeśli rozmnażamy z uciątych pędó w celu ukorzenienia to sadzimy do duzej doniczki ponieważ system korzeniowy takiej sadzonki jest o wiele większy niż sam pęd np. rozmaryn zostawiać promień min. 5cm wokół sadzonki
W czasie sezonu wegetacyjnego należy przycinać zioła, aby ograniczyć nadmierny wzrost ku górze i pobudzić rozwój pędów bocznych. Zapobiega to ogołacaniu się pędu od dołu. Najbardziej naturalną formą przycinania i formowania roślin jest oczywiście regularne ścinanie w celach kulinarnych. Większość popularnych ziół (pietruszka, szałwia, bazylia, estragon, melisa, mięta, tymianek, oregano) zbiera się na bieżąco uszczykując wierzchołki pędowe. Świeże zioła dodaje się do potrawy przy końcu gotowania.
Według opisów np. na doniczkach z Lidla
Bazylia - pomidory, mięso, kapusta, drób, groch
Kolendra- sosy jogurtowe i śmietanowe, zupy, potrawy duszone, pikantne marynaty, ryby, drób
Kminek - do surówek z kiszonej kapusty, na wzdęcia, lekkie zaparcia. Jest „antygazowy”. Dobrze dodać go do dań np. z dużą ilością cebuli
Lubczyk – naturalny afrodyzjak, do rosołu, do dań tłustych i ciężkostrawnych, podkreśla smak grzybów
Mięta - rośnie w półcieniu, przycinać czubki z liśćmi aby się rozkrzewiała na boki.
http://www.e-ogrodek.pl/a/mieta-w-doniczce-co-zrobic-zeby-mieta-rosla-w-domu-prz
ez-caly-rok-19711.html
Oregano - mięso, dania włoskie, sałatki, zupy. Przycinanie gdy osiągnie 15cm. Najintensywniejszy smak i aromat gdy jest wysuszone
https://www.sadowniczy.pl/Uprawa-Oregano-cinfo-pol-236.html
Roszponka https://muratordom.pl/ogrod/rosliny/uprawa-roszponki-w-ogrodzie-roszponka-w-przy
domowym-warzywniku-aa-mpmk-6ypD-uWFX.html
Rozmaryn - Smak rozmarynu doskonale komponuje się z drobiem, rybami, jagnięciną, wołowiną, cielęciną, wieprzowiną oraz pieczenią z dziczyzny.
Rozmaryn podnosi smak szpinaku, pomidorów, grochu, grzybów, sera, jajek, soczewicy oraz dopełnia smak szczypiorku, tymianku, pietruszki, trybuli i liści laurowych. Łagodne zupy z ziemniaków i bakłażanów, a także marynaty, dressingi i śmietanowe sosy wiele zyskują dzięki silnemu charakterowi rozmarynu.
Można wykorzystać zarówno kwiaty i liście rozmarynu, tak i do gotowania jak i do dekoracji potraw. Przed posypaniem żywności należy zmiażdżyć lub zmielić kolczaste liście.
Szałwia - kuchnia włoska, mięso, sałatki, zupy
Tymianek - mięso, kaczka, królik, zupa grochowa itp., pasztety, ziemniaki, grzyby, do surówek z kiszonej kapusty
https://muratordom.pl/ogrod/rosliny/tymianek-uprawa-w-ogrodku-ziolowym-jak-upraw
iac-tymianek-i-jak-zbierac-ziele-tymianku-aa-y1vU-2jtx-Gz9M.html