Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Tort Delicja(1).doc

myszka949 / TORTY / Tort Delicja(1).doc
Download: Tort Delicja(1).doc

77 KB

0.0 / 5 (0 głosów)
34066_tort-delicja_0_1.jpg

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
TORTY - Tort Cappuccino.jpg
Składniki: Biszkopt: * 8 żółtek * 8 białek * 1 łyż ...
Składniki: Biszkopt: * 8 żółtek * 8 białek * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 łyżeczka octu * 1 szklanka cukru * 2 łyżki mąki ziemniacznej * 1 szklanka mąki zwykłej * 3 łyżki kakao Krem cappuccino: * 1/2 litra mleka * 3 kopiaste łyżki mąki zwykłej * 5 żółtek * 1/2 szklanki cukru * 5 kopiastych łyżek Cappuccino * woda * 5 łyżeczek żelatyny * kostka margaryny (proponuję Palmę) * Kremówka: * 1/2 litra śmietany kremówki * 4 kopiaste łyżeczki żelatyny * 1 cukier waniliowe * 2 łyżki cukru * poncz: * woda * 4 łyżki kawy * alkohol Etapy przygotowania: BISZKOPT: żółtka,ocet,proszek do pieczenia wymieszać w garnuszku.Białka ubić, dodać cukier, cukier waniliowy, wymieszane żółtka i kilka min. miksować. Mąkę wymieszać, dodać 3 łyżki kakao (wszystko przesiać, żeby nie było grudek).Wlać do tortowncy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem. Wszystko razem wymieszać powoli, żeby nie opadło. Piec w temp 175st. C ok. 1/2 h KREM: mleko zagotować i dodać zwykłą mąkę rozmieszaną z mlekiem (żeby nie było grudek dodatkowo przelać przez sitko) i wlać do gotującego się mleka. Utrzeć żółtka z cukrem pudrem i dodać do gotującego się budyniu, przegotować.Cappuccino zalać 2 łyżkami gorącej wody, dodać do budyniu i wymieszać. Budyń ostudzić. Utrzeć kostkę margaryny i dodawać po łyżce budyniu. Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody. ŚMIETANA: schłodzoną śmietanę wlej do miski, dodać cukier i cukier waniliowy i ubić. Dodać ostudzoną i rozrobioną żelatynę i dobrze zmiksować. PONCZ: Do 1/2 litrowego garnuszka wsypujemy kawę i zalewamy wrzątkiem. Gdy trochę ostygnie dodajemy alkohol (ilość i marka wedle uznania). WYKONANIE: Biszkopt przekroić 2 razy tak, żeby były trzy części. Każdą z nich nasączamy ponczem. Pierwszą warstwę pokrywamy cienką warstwą kremu cappuccino, a na to jeszcze dajemy bitą śmietanę.Przykrywamy warstwą biszkoptu. Tym razem dajemy tylko bitą śmietanę. Dajemy ostatnią część biszkoptu i ozdabiamy resztą bitej śmietany i kremu cappccino.
TORTY - Tort Malibu.jpg
Składniki: Biszkopt: 7 jaj 3/4 szklanki cukru 1 łyżk ...
Składniki: Biszkopt: 7 jaj 3/4 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 szklanki mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 1 litr śmietanki 30% 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/2 soku z cytryny 100 ml likieru malibu Dekoracja: tabliczka białej czekolady, wiśnie koktajlowe Sposób przygotowania: Biszkopt: Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywną pianę, dodając po 1 łyżce cukru. Ubijam masę, dodając po 1 żółtku. Powoli wsypuję przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie mieszam. Ciasto wylewam do prostokątnej formy i piekę 35 - 40 minut w temperaturze 180 ℃. Masa: Zimną śmietankę ubijam na sztywno z cukrem. Pod koniec ubijania dodaję sok z cytryny, rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę oraz malibu. Ubijam jeszcze chwilę. Biszkopt kroję na 3 części. Przekładam kremem malibu i posypuję pokruszoną białą czekoladą. Dekoruję wiśniami koktajlowymi i płatkami białej czekolady, ewentualnie poziomkami i wiórkami kokosowymi.
TORTY - Tort orzechowy.jpg
Tort orzechowy Przygotowanie: ok 1,5 godz. Składniki n ...
Tort orzechowy Przygotowanie: ok 1,5 godz. Składniki na 10 porcji • 10 jajek • 200 g cukru pudru • 250 g mąki • 150 g zmielonych orzechów włoskich • łyżka proszku do pieczenia • opakowanie cukru waniliowego • 2 łyżki oliwy • szklanka zmielonych biszkoptów Masa: • 400 g orzechów włoskich • 400 ml mleka • 300 g cukru • 400 g masła • kieliszek spirytusu Etapy przygotowania 1. Oddziel białka od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę. 2. Dodaj cukier, cukier waniliowy i ubijaj, aż składniki połączą się. 3. Delikatnie wmieszaj żółtka. 4. Zmielone orzechy wymieszaj z mąką, zmielonymi biszkoptami i proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodaj do piany. 5. Wlej oliwę. Przelej do formy o średnicy 26 cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką, wygładź wierzch. 6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 40 minut. Wyjmij i pozostaw w formie aż do całkowitego ostygnięcia. 7. Przygotuj masę. W gotującym się mleku rozpuść cukier. Gotuj na małym ogniu 5-10 min, aż zgęstnieje i zmniejszy objętość. 8. Stopniowo dodawaj do ciasta zmielone orzechy. Mieszaj na małym ogniu jeszcze około 5 min. Odstaw do ostygnięcia. 9. Ucieraj masło, aż się spieni, a następnie dodaj go do masy orzechowej. Wlej kieliszek spirytusu. 10. Ciasto przekrój w poprzek na trzy jednakowe warstwy, przełóż je kremem. 11. Rozsmaruj krem także po bokach i na wierzchu tortu. Udekoruj połówkami orzechów i bakaliami. **********************************************************************
TORTY - TORT MAKOWY Z KREMEM.jpg
TORT MAKOWY Z KREMEM Składniki: BISZKOPT MAKOWY ...
TORT MAKOWY Z KREMEM Składniki: BISZKOPT MAKOWY 2 szkl.sparzonego i zmielonego maku 2 szkl. cukru 5 jajek 8 dkg masła 1 proszek do pieczenia cukier waniliowy 3/4 szkl. bułki tartej orzechy,rodzynki,skórka pomarańczowa Żółtka,cukier,masło i c.waniliowy utrzeć na pulchną masę.Do utartej masy dodawać powoli mak,proszek do pieczenia,bułkę,pokrojone orzechy,bakalie i połowę ubitej piany cały czas ucierając.Drugą połowę piany dodać na końcu i delikatnie wymieszać.Piec w temp.170,ok.60 min.Po wystygnięciu przekroić 2 razy. BISZKOPT KAWOWY 12 dkg masła 2 jajka 1/2 szkl.mąki pszennej 1/2 szkl.mąki ziemniaczanej 1/4 szkl.cukru łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kawy rozpuszczalnej Utrzeć masło i osobno zmiksować całe jajka z cukrem.Do utartego masła dodawać stopniowo jaja dalej miksując.Następnie dodać przesiane mąki z proszkiem,zmiksować i na koniec dodać kawę rozpuszczoną w ok.3 łyżkach wody.Piec w temp.180,ok.50 min. KREM 3 jajka 1/2 szkl.cukru 1 1/2 kostki masła Całe jajka ubijać na parze razem z cukrem do momentu podwojenia swojej objetości.Po ubiciu włożyć naczynie z masą jajeczną do zimnej wody i ubijac az ostygnie.Zimną masę dodać do utartego masła.Można także dodać trochę spirytusu aby poprawic smak. POLEWA 1/3 masła 2 łyżki wody 2 łyżki kakao 1/2 szkl.cukru Zagotować. Biszkopt makowy+krem+biszkopt kawowy+krem+biszkopt makowy+polewa. SMACZNEGO!
TORTY - tort carycy.jpg
TORT CARYCY ESTER Składniki: Ciasto: * 4 całe ...
TORT CARYCY ESTER Składniki: Ciasto: * 4 całe jajka * 2 białka * 150 g cukru * 2 łyżki oleju * 3 łyżki (z małą górką) mąki * 80 g zmielonego maku (zmielić w młynku do kawy) * 1 łyżeczka proszku do wypieków * szczypta soli Krem: * 250 ml mleka * sok i skórka starta z 1 b.dużej cytryny * 3 łyżki (z małą górką) mąki ziemniaczanej * 70 g cukru * 2 żółtka * 80 g białej czekolady * 300 ml śmietany kremówki (36%) * dodatkowo: utarta biała czekolada do posypania wierzchu (ok. 20-50 g) Biszkopt makowy: Całe jajka i białka ubić z cukrem, na gęstą i bardzo puszystą masę (do białości). Masa powinna bardzo wyraźnie zwiększyć swoją objętość. Dodać olej i wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i zmielonym makiem. Dodać do masy jajecznej i bardzo delikatnie, ale dokładnie wymieszać razem. Blaszkę z piekarnika ( mierzona wewnątrz 33 x 36) wyłożyć papierem do pieczenia . Ciasto wylać na przygotowaną blaszkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i włączony termoobieg. Pieczemy ok. 10 minut. Upieczone ciasto wyjąc z piekarnika i szybko przykryć wierzch papierem do pieczenia i ręcznikiem/płótnem. Tak przykryte ciasto wystudzić. W pełni wystudzone ciasto przekroić na 3 części - paski, wzdłuż krótszego boku. Krem cytrynowy: mleko, żółtka, cukier i mąkę ziemniaczaną , bardzo dokładnie wymieszać w rondelku. Rondelek ustawić na małym ogniu i podgrzewać ciągle mieszając (bo masa przywiera do dna). Jak tylko zacznie gęstnieć, dodać sok i otartą skórkę z cytryny. Podgrzewać aż masa wyraźnie zgęstnieje. Zdjąć z ognia i dodać czekoladę (połamaną na małe kawałki). Mieszać dopóki czekolada się nie rozpuści. Wierzch masy w rondelku przykryć folią spożywczą i zostawić do zupełnego wystygnięcia. Ubić dobrze śmietankę kremówkę i delikatnie połączyć z zimną masą cytrynową ( można wcześniej masę zmiksować z 2 łyżkami ubitej kremówki i dopiero wtedy połączyć razem z resztą kremówki) Masę podzielić na trzy części i przełożyć nią paski biszkoptowe oraz ułożyć na wierzchu. Posypać utartą białą czekoladą i wstawić do lodówki (ok. 10 - 12 godzin) lub zamrażarki (wersja "lodowa") przepis na to ciasto, wzięłam ze strony Cook Talk.
TORTY - TORT NA I URODZINKI.jpg
TORT - na pierwsze urodzinki Pieczemy daw biszkopt ...
TORT - na pierwsze urodzinki Pieczemy daw biszkopty jeden biały drugi ciemny (oba kroimy poziomo na dwa placki). Dżem żurawinowy Masa pierwsza: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (gotujemy 2 godziny) 2 margaryny kasie Do wystudzonej masy karmelowej dodajemy margarynę i miksujemy aż masa nabierze puszystości (jeśli ktoś lubi możemy dodać kakao). Masa druga: 1 szklanka mleka 20 dag. cukru pudru 20 dag. orzechów krojonych w tym1/2 szkl. mielonych 1 cukier waniliowy 1 1/2 margaryny kasi Mleko, cukier, cukier waniliowy i orzechy prażymy w garnku 10-15 minut. Do utartej margoryny dodajemy stopniowo przestudzone orzechy. Przełożenie tortu: Biszkopt ciemny nasączony np. herbatą z cytryną-masa karmelowa-jasny biszkopt nasączony-żurawiny-ciemny biszkopt nasączony- masa orzechowa-jasny biszkopt-cały tort smarujemy do okoła masą która nam została boki obsypujemy posypką, wierzch polewamy polewą może być kupna, posypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy kwiatuszkami z opłatka kolorowego i świeczkami . SMACZNEGO:)
TORTY - TORT KSIĄŻKA KOMUNIJNY.jpg
tort komunijny Biszkopty: 2 x po 6 jajek 2 x po ...
tort komunijny Biszkopty: 2 x po 6 jajek 2 x po 12 łyżek cukru 2 x po 6 łyżek maki tortowej 2 x po 6 łyżek mąki ziemniaczanej 2 x po 1 łyżeczce pr.do pieczenia 2 x cukier waniliowy forma 25x40 Masa śmietanowa: 2 l śmietany 30% 10 łyżek żelatyny 10 łyżek c. pudru 4 cukry waniliowe 2 puszki ananasów w puszce-kostka 4 galaretki ananasowe przygotowane z połowy porcji wody Ananasy wyłożyć z puszki i odcedzić (najlepiej poprzedniego dnia aby dobrze odcedzić sok). W soku ,który uzupełniam do ok.1 litra rozmaczam galaretki i pozostawiam na ok.5-10 minut.Po tym czasie rozpuścić i wlać do dwóch foremek ,podobnych do keksówek tylko z okrąłym dnem.Pozostawić do zastygnięcia. Biszkopt na jedna formę: Ubijam białka (6 sztuk)na sztywną masę z odrobina soli,następnie dodaje po jednym z 6 żółtek i 12 łyżek cukru i cukier waniliowy.Ubić na puszystą pianę.W tym czasie przesiać 6 łyżek mąki z 6 łyżkami mąki ziemniaczanej i 1 kopiastą łyżeczką proszku do pieczenia. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąkę z proszkiem delikatnie mieszając.Ciasto wylać na przygotowaną formę i piec ok.25 minut w temp.175 stopni. Tak postąpić również z drugim biszkoptem.Po upieczeniu ,koniecznie ciasto od razu wyjąć na deseczkę wierzchem na dól,aby się wyrównał i był z wierzchu płaski.Oba wystudzić całkowicie,a najlepiej upiec je poprzedniego dnia,bo wtedy lepiej sie kroją. Gdy ciasta są zimne należy każde pokroić na 3 płaty. Masa śmietanowa.Żelatynę moczymy w wodzie tak aby po napęcznieniu była twardawa.Odczekać ok.5 minut i rozpuścić ją na bardzo małym ogniu. W tym czasie ubijamy śmietanę na sztywno,dodać do niej następnie cukier waniliowy i cukier puder.Następnie żelatynę i dokładnie wymieszać.Odłożyć 1/3 część a do pozostałej wsypać drobniutko pokrojone ananasy. Nadajemy książce kształty:położyć oba spody biszkoptów obok siebie,smarujemy śmietaną z ananasem dosyć grubo i znów kładziemy następne placki biszkoptu, znów smarujemy śmietanę ale cieniej i wykładamy juz twardą galaretkę z podłużnej foremki przez całą długość ciasta przy samych środkowych brzegach ciasta.Smarujemy ponownie śmietaną również galaretki i układamy trzecie placki.Brzegi ciasta przycinamy do szerokości górnego placka. Teraz posmarować cały tort śmietaną ,bardzo delikatnie wyrównać długim prostym nożem.Bokom nadać kształt ząbków - kartek (ja do tego wycięłam w kawałku plastiku ząbki nożyczkami i świetnie się sprawdza)Następnie trzeba tort ozdabiać wg własnego gustu
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności