Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Kotlety Schabowe Magdy Gessler(1).docx

A-n-i-t-a / ✿ KUCHNIA - / Mięsne potrawy / Kotlety Schabowe Magdy Gessler(1).docx
Download: Kotlety Schabowe Magdy Gessler(1).docx

5,24 MB

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Marynaty

Aby pieczeń była krucha i soczysta, mięso musi przez jakiś czas dojrzewać w dobrej bejcy.
Przygotowanie marynat jest proste - najpierw musimy rozdrobnić warzywa i przypra¬wy (pieprz, jałowiec i gorczy¬cę rozcieramy w moździerzu, warzywa ucieramy na tarce o dużych oczkach lub kroimy na cienkie talarki, czosnek drobno siekamy, liść laurowy kruszymy), potem dodajemy pozostałe ingrediencje i wszystko mieszamy. Mięso obkładamy lub zalewamy bejcą, przykrywamy i na 1-3 dni wkładamy do lodów¬ki. W tym czasie wielokrotnie je przewracamy, żeby dobrze się zamarynowało. Podane w przepisach proporcje przewidziane są zwykle na 1-1,5 kg mięsa.
Do wieprzowiny I
szklanka wody, 2/3 szklan¬ki octu winnego, cebula, 20 ziaren jałowca, 10 zia¬ren pieprzu, 2 liście lauro¬we, łyżeczka rozmarynu i kilka szpilek świerkowych.
Do wieprzowiny II
pół litra białego wytrawne¬go wina, cebula, marchew, por, kawałek selera, 2 ząb¬ki czosnku, goździk, kilka ziaren pieprzu, liść laurowy, łyżeczka tymianku.
Do wołowiny
szklanka wody, 2/3 szklan¬ki octu winnego lub pół szklanki czerwonego wy¬trawnego wina, 2 liście laurowe, po 10 ziaren ziela angielskiego i pieprzu, ewentualnie warzywa (marchew, cebula, pietrusz¬ka, kawałek selera).
Do cielęciny na dziko
szklanka octu winnego, 3 łyżki białego wytrawne¬go wina, 2-3 liście lauro¬we, 4 ziarna pieprzu,
kil¬kanaście ziaren jałowca, sól. Cielęcinę naszpikować słoniną, natrzeć jałowcem. Zagotować ocet, dodać wino, przyprawy i zalać mięso gorącą zalewą. Po wystudzeniu zostawić w lodówce na 3-4 dni.
Marynaty uniwersalne
Ziołowa
2,5 szklanki białego wytrawnego wina, 3 łyżki oleju, 3 ząbki czosnku, po 5 jagód jałowca i pieprzu, łyżeczka gorczycy, po ćwierć łyżeczki cząbru, ty¬mianku, lubczyku i rozma¬rynu, po małym kawałku selera i pora, marchew.
Warzywna
5 łyżek oleju, łyżka octu winnego, łyżka cukru, nieduża posiekana cebula, warzywa starte na tarce o dużych oczkach (marchew, pietruszka, seler) pokruszony listek laurowy, po kilka ziaren ziela
angielskiego i pieprzu.

Warto wiedzieć, że...
...mięsa wcześniej zamraża¬nego nie należy wkładać do zalewy, ponieważ całkowicie i
nieodwracalnie utraciłoby swoją soczystość. Natomiast można zamrozić mięso już
zamarynowane;

...mięsa ciemne oraz po¬chodzące z niezbyt młodych sztuk wymagają znacznie dłuższego
marynowania (nawet do 5 dni) i w moc¬niejszych zalewach niż mięsa białe i młode.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności