Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
Viola_Valeriana222
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta

widziany: dzisiaj o 23:11

  • pliki muzyczne
    15160
  • pliki wideo
    22033
  • obrazy
    110529
  • dokumenty
    12110

164085 plików
13233,82 GB

Ukryj opis
obrazek

obrazek

Tak jak Wigilii nie wyobrażamy sobie bez pierogów, tak śniadania wielkanocnego nie wyobrażamy sobie bez żurku. To jedna z najstarszych polskich zup. Według pierwszego znanego przepisu przyrządzało się go z gotowanych roślin: barszczu zwyczajnego, lebiody i komosy. Później zaczęto go podawać z ziemniakami i zyskał miano zalewajki, czyli właśnie żuru. Jedzono go przez cały okres Wielkiego Postu, a w Wielkanoc uroczyście wylewano. Teraz przeciwnie, żurek traktujemy jako potrawę świąteczną, która nie jedno ma imię.
W każdym regionie Polski żurek przygotowuje się nieco inaczej. Robi się go na bazie różnych zakwasów i wywarów – aromatyczny wywar to podstawa zupy. Najlepiej smakuje wywar z żeberek wędzonych.

obrazek

Żurek musi być przygotowany na zakwasie (w przeciwnym wypadku mówimy o barszczu białym), ale to jakiej mąki użyjemy do jego wykonania, zależeć będzie od tego, w jakiej części Polski się znajdujemy. Na Górnym Śląsku zakwas na żurek przygotowywany jest z żytniej mąki razowej, w Małopolsce i na Podlasiu używa się mąki owsianej, a na Lubelszczyźnie mąki gryczanej. Na Kujawach, podobnie jak na Śląsku używa się zakwasu z mąki żytniej razowej, a żur dodatkowo zagęszcza się mąką żytnią pytlową.

obrazek

Na zakwasie nie kończą się różnice pomiędzy żurkami z północy i południa kraju. Żurek świętokrzyski podaje się z jajkiem pokrojonym na cztery części, chrzanem i bułką i koperkiem.

obrazek

Natomiast na Kujawach i Mazowszu (także na Kurpiach) prym wiedzie tradycyjny żurek z białą kiełbasą i jajkiem – serwuje się go w wydrążonym chlebie lub bułce.

obrazek

Z kolei Benedyktyni w Tyńcu podają żurek z kiełbasą i twarogiem.

obrazek

Na Podhalu najbardziej znana jest tradycyjna wersja żuru na zakwasie z kiełbasą wiejską i majerankiem oraz dodatkiem wędzonego oscypka.

obrazek

Żurek śląski (żeniaty) przyrządza się na bazie wędzonych żeberek i wędzonego boczku, a podaje się z ziemniakami i kiełbasą. Każdy z tych żurków jest pyszny!

obrazek

Podstawą żuru jest zakwas. Oczywiście najlepiej przygotować go samemu. Mamy wtedy pewność, że jest zdrowy i nie zawiera sztucznych dodatków. Często spotykamy się ze sporami dotyczącymi rodzaju mąki odpowiedniej do idealnego zakwasu. Nie ma jednej konkretnej odpowiedzi, ponieważ w każdym regionie przepis jest inny. Na Górnym Śląsku zakwas przygotowywany jest z żytniej mąki razowej, w Małopolsce i na Podlasiu używa się mąki owsianej, a na Lubelszczyźnie mąki gryczanej. Oskar Kolberg, znany etnograf, opisywał z kolei tradycyjny żur jadany na Kujawach: Na śniadanie: żur z kartoflami. Jest to śniadanie zwykłe. (…) Żur robi się z ukwaszonej mąki żytniej (razowej) w wodzie, i zaklepany bywa mąką żytnią, czyli pytlową. W tradycyjnej wersji żurku nie może zabraknąć białej kiełbasy. Zamienie można też użyć kiełbasy wiejskiej, śląskiej, myśliwskiej lub jałowcowej. Oprócz ulubionej kiełbasy do żurku powinno się także dodać wędzonki, np. kawałek boczku – nada wielkanocnej zupie wyjątkowy smak i aromat. Bez względu na to, jaki żurek przygotowujemy, musimy pamiętać o składnikach najwyższej jakości. Warto zwrócić uwagę na jakość mięsa i wędlin, których używamy.

obrazek

« poprzednia stronanastępna strona »
« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    39
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

39 plików
15,53 MB




Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (323)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (323)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności