Naturalnie występujące w żywności trucizny to jady trupie, mykotoksyny, botulina (jad kiełbasiany), solanina i tomatyna. Najbardziej trująca jest botulina, nieco mniej aflatoksyny, zaś jady trupie są nawet 1000 000-krotnie mniej trujące od aflatoksyn i ponad 100 000 000-krotnie mniej trujące od botuliny. Solanina i tomatyna są bardziej (około 1000-krotnie) trujące niż jady trupie, ale znacznie mniej niebezpieczne niż aflatoksyny i botulina (około 1000-krotnie i 100 000-krotnie).
Jady trupie - kadaweryna i putrescyna są niezbędne do życia. Wytwarzane przez rośliny i zwierzęta, odpowiedzialne są za prawidłowe podziały komórkowe oraz wzrost tkanek. Jednak w większej ilości są trujące. Mogą powodować zaburzenia żołądkowo-jelitowe, a także działać neurotoksycznie i hepatotoksycznie. Ich zwiększona ilość występuje w nieświeżym mięsie, a także w roślinach, zwłaszcza strączkowych i niektórych grzybach (nie wolno jeść nieświeżych grzybów!). W popsutych jajkach i rybach występuje neurotoksyna - neuryna. Należy unikać spożywania nieświeżego mięsa i ryb, zwłaszcza o nieprzyjemnym zapachu!
Mykotoksyny - aflatoksyny, ochratoksyny i patulina stanowią zanieczyszczenie pasz, zbóż, orzechów, soków owocowych, win. Mogą działać teratogennie, mutagennie i powodować raka wątroby. Patulina w jabłkach może działać neurotoksycznie, w większych ilościach występuje w occie jabłkowym i "tanich" winach (bałtach, jabolach). Do ich produkcji używa się jabłek II i III kategorii - o zwiększonej zawartości patuliny. Należy unikać spożywania obtłuczonych, brązowych jabłek, z obecnością pleśni lub brązowej zgnilizny.
Solanina, chociaż trująca, zwykle nie jet przyczyną zatruć. Występuje w ziemniakach, nie ulega rozkładowi podczas gotowania, nie rozpuszcza się w wodzie. Niebezpieczne może być spożywanie skórek od ziemniaków oraz kiełków, a także młodych, zielonych ziemniaków.
Tomatyna jest glikoalkaloidem, podobnym do solaniny, ale występuje w pomidorach - niedojrzałych - i jest dużo mniej trująca. Zatrucia zdarzają się wyjątkowo rzadko, zwłaszcza u dzieci. Dorosły człowiek musiałby zjeść kilka kg pomidorów, by wystąpiły u niego widoczne objawy zatrucia. Co ciekawe, tomatyna działa przeciwnowotworowo in vitro.
Jad kiełbasiany - botulina - występuje w konserwach mięsnych, rybnych i warzywnych, które były nieprawidłowo sterylizowane lub przechowywane. Nie wolno jeść zawartości konserw o wypukłych, wieczkach! Jad kiełbasiany jest najsilniejszą, znaną trucizną, zatrucie objawia się porażeniem płytki nerwowo-mięśniowej i może prowadzić do śmierci. Objawy zatrucia występują późno, po 24-48 godzinach od spożycia konserwy.
Piśmiennictwo:
1. Cantwell M., A Review of Important Facts about Potato Glycoalkaloids, Perishables Handling Newsletter 1996 Issue No. 87
2. Friedman M, Roitman JN, Kozukue N., Glycoalkaloid and calystegine contents of eight potato cultivars. J Agric Food Chem. 2003.
3. Til, H.P.; Falke, H.E.; Prinsen, M.K.; Willems, M.I. (1997). "Acute and subacute toxicity of tyramine, spermidine, spermine, putrescine and cadaverine in rats". Food and Chemical Toxicology. 35 (3-4): 337–348.
4. Montecucco C, Molgó J 2005). "Botulinal neurotoxins: revival of an old killer". Current Opinion in Pharmacology. 5 (3): 274–9.
5. Llewellyn, G.C.; McCay, J.A.; Brown, R.D.; Musgrove, D.L.; Butterworth, L.F.; Munson, A.E.; White, K.L., Jr. Immunological evaluation of the mycotoxin patulin in female B6C3F1 mice. Food Chem. Toxicol. 1998, 36, 1107–1111.
6. Puel, Olivier; Galtier, Pierre; Oswald, Isabelle P. (2010). "Biosynthesis and Toxicological Effects of Patulin". Toxins. 2 (4): 613–631.
7. Selmanoglu, G. "Evaluation of the reproductive toxicity of patulin in growing male rats". Food Chem. Toxicol. 2006 (44): 2019–2024.
8. Iqbal, Shahzad Zafar; et al. (2014). "Natural incidence of aflatoxins, ochratoxin A and zearalenone in chicken meat and eggs". Food Control. 43: 98–103.
9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1...
10. Trucksess MW, Scott PM (2008). "Mycotoxins in botanicals and dried fruits: A review". Food Addit. Contam. 25 (2): 181–92.
11. Moss MO (2008). "Fungi, quality and safety issues in fresh fruits and vegetables". J. Appl. Microbiol. 104 (5): 1239–43.
13. Hussein HS, Brasel JM (2001). "Toxicity, metabolism, and impact of mycotoxins on humans and animals". Toxicology. 167 (2): 101–34.
« poprzednia stronanastępna strona »
Opublikowano 28.marzec 2024 r.
Tak się robi szynkę .Smacznego .
Najpewniejsze wyroby mięsne, wędliniarskie są robione własnoręcznie, ale to trzeba umieć.
Opublikowano 28.marzec 2024 r.
To są odpady z wylęgarni piskląt, kogutki.
To jest straszne to żywa istota jest, jak tak można!? ludzie kierują się tylko zyskiem, nie patrzą na nic, na żadne względy współczucia, ja mięsa nie jem. Żyj i daj żyć innym!
P. S Myślę, że ludzie tak nie robią tylko diabły w ludzkiej skórze !
Opublikowano 20.marzec 2024 r.
W Polsce wybuchł wielki skandal z produktami niemieckiej firmy Dr. Oetker, niesprzedane stare produkty są przywożone do fabryki, tam są rozpakowywane, wrzucane do kadzi, są ponownie topione, a następnie wlewa się nową masę do foremek, i zupełnie "nowy i świeży" Niemiecki przysmak dla Europy Wschodniej jest następnie pakowany na linii w nowe opakowania z nowymi datami ważności!
Nie kupuję tego świństwa. Ale rzeczywiście chcąc coś kupić oglądam skład, oraz producenta i stwierdzam ze nie ma polskich produktów. Więc nie kupuje nic. Jedyna pociecha ze na mnie nie zarobią.
Opublikowano 22.luty 2024 r.
Nie daj się otruć‼️‼️‼️
Tak długo, jak jest napisane na opakowaniu kto jest producentem, to jest ok. Kto nie będzie chciał, nie kupi.
K . M Ukraińcy nawożą ile wlezie, i to środkami zabronionymi w UE od ponad 20. lat . Życzę smacznego!
Opublikowano 13.luty 2024 r.
Nowy Jork 1930 rok.
Spróbuj znaleźć ludzi otyłych! Dokładnie na całym świecie ,tak samo.
Opublikowano 27.styczeń 2024 r.
Miam Miam ! Ale to tylko spiskowe teorie.
Ale co tam jest?
Jestem wystarcząjąco stary aby znać błędy młodych matek chcących zapewnić czystość bezwzględną dla swych niemowląt. Kołyska nakryta siatką i jakieś lampy podczerwieni do zabijania bakterii i wirusów.
Kończyło się to śmiercią dziecka przed osiągnięciem 2-5 lat
I na odwrót, dzieci puszczone wolno na wspólne place zabaw, picie z tej samej szklanki wzmacniały je.
W Kanadzie nawet tworzą sobie takie środowiskowe grupy wspólnego lizania lizaków młodych dzieci dla wzmacniania organizmów.
I pamiętajcie modlitwy przed jedzeniem, błogosławienie pokarmu i kucharek. Znane są te cuda, kiedy księdzu do wina Mszalnego dolewali czystej trucizny a ona nie działała.
Czego to ma dowieść? stary zgnity banan , źle przechowywany w którym zaległy się robale, prawdopodobnie mucha owocówka ,roztocze i pleśń z zewnątrz!
Mądry zrozumie w lot, głupcowi potrzebny młot.
Uwaga!!! Na znak żaby na opakowaniach produktów żywnościowych!
Szczypiorek Yee
. . oni wierzą w to, że muszą nas poinformować o niebezpieczeństwie, które nam zagraża, żeby nie wróciła do nich karma. Więc nas "informują" poprzez żaby, sceny w filmach o przyszłości, teledyski, piosenki, etc.
Jednak z drugiej strony, gdyby chcieli to cichaczem ludziom wpychać, nie oznaczaliby jedzenia w żaden sposób....
Opublikowano 16 lipiec 2023 r.
Cyfrowy Bon Żywnościowy
Tak od zaplecza
Kochani zakładajcie telegram wrzucam tu póki nie mam bana. To co najważniejsze najistotniejsze pełna wolność bez CENZURY.
Telegram link:
KILLUMINATI (NIESAMOWITE NEWSY)
Jakiś czas temu na oficjalnej stronie ONZ ukazał się artykuł "Korzyści z głodu na świecie". Wprawdzie szybko go usunięto, lecz nadal jest dostępny w internetowych archiwach:
Nie będzie można nic kupić bez znamienia bestii.
Będą rozdawać cyfrowe bony, przyzwyczajać i jak ludzie przyzwyczają się do brania to wyeliminują gotówkę w tym ostatni element wolności w systemie już niewolniczym. Każda transakcja finansowa będzie pod nadzorem elektronicznym. Pozostanie tylko handel wymienny, który też będzie ograniczony bo produkcją żywności będą zajmować się tylko korporacje, reszta będzie nie legalna
Opublikowano 07. Maja 2023 r.
Jakie wędliny i mięso kupujesz w sklepie?
Co pracownicy robią na dziale mięsnym? Od lat ta sama praktyka...
Ludzie Ludziom zgotowali ten los. 🙄
Opublikowano 17 grudzień 2022 r.
Takie mięsko przyjedzie do nas na święta? A może na co dzień takie spożywamy..
Nie tragizujecie tak...
To przecież są przyprawy, żeby nie trzeba było
trzymać w marynacie 🤭
😂
Zwróćcie uwagę na to, jak jesteśmy systematycznie truci - skażona żywność, lekarstwa, zatruwają nas z powietrza, z ziemi i w wodzie - naukowcy odkryli związki, które trudno logicznie wytłumaczyć 💥☠️💀
Opublikowano 22 lipiec 2021 r.
Marcin Bustowski
Nadawane na żywo 19 lip 2021
Domagala Grazyna
2 dni temu
Aż nie do wiary co te me.dy produkują,Panie Marcinie szacun i dla gościa który to ujawnia..
Malena
2 dni temu
Może byłoby dobrze,żeby pan prokurator zajął się tematem?Chociażby tylko dlatego,żeby informacja poszła w świat! NIKT by wtedy nie kupował tego świństwa!
Piotr G
2 dni temu (edytowany)
Woziłem szynki z Pini w Kutnie do Bolonii we Włoszech. Tylko szynki w 1 klasie reszta szła na kraj.
Halina Baranik
2 dni temu
Nie można tego spokojnie słuchać 🙉😱...🥺😡👹
Opis
Soeks Ecovisor F2 to tester żywności i tester wody. Dzięki opatentowanej technologii firmy SOEKS urządzenie sprawdza jakość owoców, warzyw, mięsa, ryb, owoców morza poprzez pomiar zawartości szkodliwych szkodliwych substancji. Tester jest wyposażony w nowoczesną sondę z wieloma punktami pomiaru i termometrem gwarantującym wysoką dokładność pomiaru. Urządzenie posiada menu w języku polskim.
Oferowany tu model Ecovisor F2 to niższa wersja popularnego testera Ecovisor F4 i różni się od niego brakiem mierników promieniowania i kolorem obudowy. Funkcje testera żywności i wody w F2 działają tak samo jak w modelu F4.
Co potrafi?
Soeks Ecovisor F2 to przede wszystkim tester żywności - sprawdzi właściwości zdrowotne surowych, nieprzetworzonych warzyw, owoców ryb i mięsa. Dzięki dodatkowej funkcji dedykowanej rodzicom pozwoli na zapewnienie najwyższej jakości jedzenia dla dzieci. Dzięki testowaniu produktów i możliwości wyboru tych najlepszych będzie niezastąpiony w dbaniu o prawidłową dietę całej rodziny. Pomiary wykona-ne urządzeniem na mięsie pozwalają określić czy było one nastrzykiwane substancjami konserwującymi. Korzystając z testera można określić jak dużo środków chemicznych znajduje się w naszych owocach, warzywach, mięsie czy rybach. Jeżeli ich poziom znacznie przekracza normę nie należy spożywać danego produktu.
Unikalna sonda pobiera znacznie więcej informacji niż w innych tego typu urządzeniach. Posiada czujnik temperatury produktu oraz 5 elektrod co pozwala na dotychczas nieosiągalną precyzję pomiaru w każdej temperaturze (inne urządzenia wymagają temperatury pokojowej). W przeciwieństwie do konkurencyjnych urządzeń tester żywności Ecovisor F2 gwarantuje wysoką powtarzalność pomiarów!
Dzięki testerowi sprawdzimy ilość substancji rozpuszczonych w wodzie (zanieczyszczeń) dzięki czemu można określić czy woda w naszym kranie może spowodować odkładanie się kamienia w organizmie. Jeśli posiadamy filtr wody będziemy mogli sprawdzić na ile skutecznie działa.
Jak trwałe jest urządzenie?
Ecovisor F2 posiada ładowarkę i zasilany jest poprzez zwykłe akumulatorki (AAA). Wymiana baterii po kilku latach ogranicza się do symbolicznej kwoty w dowolnym sklepie elektronicznym.Urządzenie samo kalibruje się przed wykonaniem pomiaru dlatego nie wymaga żadnych przeglądów serwiso-wych. Ecovisor w całości został wykonany w Europie z zachowaniem najwyższych standardów jakości!
Urządzenie posiada menu w języku polskim i polską instrukcję. W skład zestawu wchodzi:
• ekotester Ecovisor F2
• nowe akumulatorki NiMh
• ładowarka USB
• przewód USB
• polska instrukcja
• etui na tester
• otwierak do wymiany baterii
Urządzenie objęte jest 24 miesięczną gwarancją polskiego importera. Posiada certyfikat CE. Skuteczność testera została potwierdzona w akredytowanym laboratorium w Polsce.
OD PEWNEGO CZASU MAMY W POLSCE PROBLEMY Z AFERAMI MIĘSNYMI T/J NASILONE DZIAŁANIA ABY POLSKICH PRODUCENTÓW WYCHUŚTAĆ NAWET Z POLSKIEGO RYNKU ……. I TAK SIĘ STAŁO OD PEWNEGO CZASU DO POLSKI NAPŁYWA WOŁOWINA , WIEPRZOWINA Z RÓŻNYCH EGZOTYCZNYCH KRAJÓW SPRZEDAWANA POD MARKAMI EUROPEJSKICH KRAJÓW SŁYSZELIŚCIE O SKAŻONYM MIĘSIE Z NIEMIEC , Z BARBADOSU I WIELU INNYCH ………
W POLSCE WSPÓŁPRACOWNICY ZAGRANICZNYCH EKSPORTERÓW NA RYNEK POLSKI PILNUJĄ ŻEBY POLAK NIC NIE WIEDZIAŁ ……… JAKA TO ZACHODNIA JAKOŚĆ TEGO MIĘSA JEST
OTO MATERIAŁ NAGRANY PRZEZ ………… -(tajemnica bo chłop chce dalej pracować)
z wyrywkowych kontroli sanepidu tego właśnie mięsa ………
Jan Dociekliwy
Opublikowany 7 gru 2018
SUBSKRYBUJ 18 TYS.
Firmy fałszujące na masową skalę żywność to nowy fenomen, który w ostatnich latach rozrósł się do niebezpiecznych rozmiarów. Producenci wykorzystują szkodliwe substancje, w oparciu o które tworzą produkty nie do odróżnienia na pierwszy rzut oka. Zalewają one rynki europejskie i światowe. A w całe przedsięwzięcie zamieszane są wielkie kartele przestępcze.
Kamil Kamill1 tydzień temu
za trucie ludzkości kary powinny być jak za morderstwo, jak tu nie myśleć o tym, że to plan depopulacji ludzkości?
D D1 tydzień temu
A u nas Sanepid twierdzi że sól drogowa jest OK ?ᄏ
Simon Simon1 tydzień temu
I jak biedny polski rolnik czy producent ma konkurowac z taką machiną przestępczo- biurokratyczną.
Tomasz Kowalski1 tydzień temu
Przyjechali by do Polski musieliby zamknąć wszystkie markiety. Nie mieliby gdzie rąk wsadzić
Sylwia Hochheimer1 tydzień temu
Ludobójstwo!! Każdy pokarm jest zatruty, Massoni wiedzą co znami robić, Żydzi nie lubią gojów
Ma Go4 dni temu
W biedronce takie kolejki a tam nie ma w ogóle żywności zdrowej, sama trucizna, a ludzie jak opętani co dziennie tam kupują i dają to dzieciom. I to jest już masakra.
siekierro1 tydzień temu (edytowany)
A czemu u nas nie ma takich kontroli w supermarketach ??? :-) Ciekawe co oni robia z przeterminowana zywnoscia ??? Dlaczego Kahland w Polsce wycofal nagrode 5 zl za znalezienie przeterminowanej zywnosci ???:-D
Jerzy L.5 dni temu
Zaraz, zaraz olej rzepakowy nie jest żadną podróbką!!! Jest normalnym olejem w dodatku genetycznie dla nas lepiej tolerowanym. A włoskiej oliwy nie kupuję od dawna, bo zakładam, że mafia na pewno ją chrzci i sprzedaję najgorszego syfa jako produkt z najwyższej półki (extra vergine tłoczony na zimno).
Zdrowie6 dni temu
Od wielu już lat nie kupuję włoskich produktów spożywczych , Włosi to kombinatorzy. Jak oliwa to tylko grecka , ale są doskonale inne jak z wiesiołka z Egiptu i nasze krajowe wytłaczane na zimno.
« poprzednia stronanastępna strona »
- Pobierz folder
- Zachomikuj folder