-
36177 -
32465 -
418895 -
40102
537113 plików
18164,38 GB
Występuje od lata do jesieni w lasach liściastych, przede wszystkim pod grabami. Dość częsty, ciepłolubny. Owocniki wyrastają pod grabami od początku lata, głównie w wilgotnych lasach dębowo-grabowych i lipowo-grabowych.Gruby, twardy, soczysty, biały, po przekrojeniu ciemniejący. Smak nieznaczny, łagodny, zapach niewyraźny. U starszych okazów miąższ w trzonie staje się łykowaty, natomiast w kapeluszu bardziej miękki i wodnisty.Grzyb jadalny: smaczny, nadaje się zwłaszcza do duszenia, a także do suszenia. Podczas gotowania czernieje. Dodatek kwasu (np. octu) zapobiega czernieniu, stąd też koźlarz czerwony marynowany w occie zachowuje naturalne kolory.
- sortuj według:
-
0 -
15 -
0 -
0
15 plików
266 KB