Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Imbir.jpg

PRZYPRAWY - Imbir.jpg
Download: Imbir.jpg

79 KB

(740px x 491px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Imbir
Imbir uła­twia tra­wie­nie, po­pra­wia krą­że­nia, jest po­pu­lar­nym środ­kiem prze­ciw mdło­ściom i po­ran­nym wy­mio­tom. Przy­pra­wa znana jest rów­nież z prze­ciw­grzy­bicz­nych, prze­ciw­wi­ru­so­wych i od­ka­ża­ją­cych wła­ści­wo­ści.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazek


obrazek


obrazek


Inne pliki do pobrania z tego chomika
PRZYPRAWY - Rozmaryn i oregano.jpg
Zdrowotne właściwości rozmarynu i oregano Roz­ma­ryn le ...
Zdrowotne właściwości rozmarynu i oregano Roz­ma­ryn le­kar­ski (Ro­sma­ri­nus of­fi­ci­na­lis) to wiecz­nie zie­lo­ny krzew znad Morza Śród­ziem­ne­go. W grec­kiej i wło­skiej me­dy­cy­nie lu­do­wej miał po­bu­dzać tra­wie­nie, le­czyć ner­wo­wość, wy­czer­pa­nie i zmniej­szać do­le­gli­wo­ści je­li­to­we. Ore­ga­no czyli le­biod­ka po­spo­li­ta (Ori­ga­num vul­ga­re) ro­śnie także nad brze­ga­mi Morza Śród­ziem­ne­go, ale po­nad­to w Afry­ce Pół­noc­nej i Azji, gdzie jest czę­sto spo­ty­ka­na. W me­dy­cy­nie lu­do­wej przy­pi­sy­wa­no jej dzia­ła­nia prze­ciw­bie­gun­ko­we, prze­ciw­za­pal­ne, zwłasz­cza w kom­pre­sach na trud­no go­ją­ce się rany, lecz­ni­cze przy cho­ro­bie wrzo­do­wej żo­łąd­ka i dwu­nast­ni­cy. Co cie­ka­we obie te ro­śli­ny razem we Wło­szech za­le­ca­no sto­so­wać przy cu­krzy­cy. W póź­niej­szym okre­sie, zwłasz­cza 50 lat temu, twier­dzo­no, że ro­śli­ny te mają wy­łącz­nie cha­rak­ter przy­pra­wo­wy, zaś ich dzia­ła­nie lecz­ni­cze przy­pi­sy­wa­no "efek­to­wi pla­ce­bo". Nie była to praw­da. Ze­spół na­ukow­ców z Uni­ver­si­ty of Il­li­no­is, pod kie­row­nic­twem dr Elvi­ry Gon­za­lez de Mejia, zba­dał sub­stan­cje czyn­ne tych ro­ślin. Jak się oka­za­ło, ro­śli­ny świe­że oraz wy­cią­gi z nich, a także na­lew­ki al­ko­ho­lo­we z ro­ślin świe­żych za­wie­ra­ją bar­dzo duże ilo­ści spe­cy­ficz­nych po­li­fe­no­li i fla­wo­no­idów. Dzia­ła­ją one po­zy­tyw­ne na en­zy­my trzust­ko­we, po­zwa­la­jąc od­bu­do­wać pro­duk­cję in­su­li­ny. Zmniej­sza­ją ry­zy­ko wy­stą­pie­nia cu­krzy­cy typu 2, na­to­miast przy już roz­wi­ja­ją­cej się cho­ro­bie ha­mu­ją jej roz­wój i sty­mu­lu­ją ko­rzyst­ne prze­mia­ny uła­twia­ją­ce od­bu­do­we ko­mó­rek trzust­ki. Ba­da­nia obec­nie trwa­ją, ale jest nie­mal pewne, że w naj­bliż­szym cza­sie przy cu­krzy­cy typu 2 będą po­da­wa­ne wy­cią­gi z roz­ma­ry­nu i ore­ga­no lub za­le­ca­ne przy­pra­wia­nie po­traw świe­ży­mi li­ść­mi tych ro­ślin.
PRZYPRAWY - tymianek1.jpg
TYMIANEK Krzewina osiągająca wysokość 30 cm, pochodząca ...
TYMIANEK Krzewina osiągająca wysokość 30 cm, pochodząca z zachodnich obszarów basenu Morza Śródziemnego. Właściwości Ziele tymianku zawiera stosunkowo duże ilości olejku eterycznego, a w nim przeszło połowę stanowią związki fenolowe (tymol), garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, żywice, cukry i liczne sole mineralne oraz substancje gorzkie i trójterpeny. Zastosowanie W kuchni wykorzystuje się świeże i suszone zielone części zarówno roślin uprawnych, jak i dzikich odmian tymianku. Jest to przyprawa charakterystyczna dla kuchni francuskiej i włoskiej. Tymianek dodaje się do wywarów mięsnych, ostrych sosów, ciężkich zup (grochowa, fasolowa), pieczonej kaczki, dziczyzny, królika, cielęciny, wołowiny oraz ryb. Przyprawia się nim wędliny, bigos, mielone mięsa, pasztety, sery, sałaty, potrawy z roślin strączkowych, warzyw oraz pizzę. Tymianek, szałwia i ocet stanowią jedną z kompozycji przyprawowych, której używa się do aromatyzowania mostków cielęcych. Starożytni Egipcjanie wykorzystywali tymianek w procesie mumifikacji zwłok. Najkorzystniejszy czas zbioru przypada przed kwitnieniem i we wrześniu. Wyciągi z tymianku wchodzą w skład środków wykrztuśnych. Olejek tymiankowy ma działanie bakterio i grzybobójcze, głównie dzięki zawartości tymolu. Tymol wyciąg z tymianku o silnym działaniu bakteriobójczym ma duże zastosowanie w stomatologii, a jego przedawkowanie w takiej czy innej postaci (olejek tymiankowy także), wywołuje nudności, ból głowy, osłabienie oddechu. Posiada duże znaczenie jako środek o właściwościach antybiotycznych w przemyśle parafarmaceutyków i środków kosmetycznych (pasty do zębów, wody do ust).
PRZYPRAWY - Szafran.jpg
Szafran Ba­da­nia su­ge­ru­ją, że sza­fran ha­mu­je na­ ...
Szafran Ba­da­nia su­ge­ru­ją, że sza­fran ha­mu­je na­mna­ża­nie się ko­mó­rek raka wą­tro­by i po­bu­dza ich ob­umie­ra­nie. Znane są rów­nież wła­ści­wo­ści prze­ciw­za­pal­ne i prze­ciw­u­tle­nia­ją­ce tej przy­pra­wy. Sza­fran jest jedna z naj­droż­szych przy­praw świa­ta. Uzy­sku­je się ją z słup­ków sza­fra­nu upraw­ne­go. Na 1 kg przy­pra­wy trze­ba zużyć 150 tys. kwia­tów.
PRZYPRAWY - sezzamm-500x375.jpg
Ziarna sezamu Sezam jest starożytną przyprawą oraz je ...
Ziarna sezamu Sezam jest starożytną przyprawą oraz jedną z pierwszych zarejestrowanych roślin uprawianych w celu pozyskiwania nasion. Jego nasiona umieszczone są w strąkach tropikalnej rośliny. Są to małe, płaskie owalne ziarenka, wielkości około 3 mm
PRZYPRAWY - Rozmaryn i oregano1.jpg
Zdrowotne właściwości rozmarynu i oregano Roz­ma­ryn le ...
Zdrowotne właściwości rozmarynu i oregano Roz­ma­ryn le­kar­ski (Ro­sma­ri­nus of­fi­ci­na­lis) to wiecz­nie zie­lo­ny krzew znad Morza Śród­ziem­ne­go. W grec­kiej i wło­skiej me­dy­cy­nie lu­do­wej miał po­bu­dzać tra­wie­nie, le­czyć ner­wo­wość, wy­czer­pa­nie i zmniej­szać do­le­gli­wo­ści je­li­to­we. Ore­ga­no czyli le­biod­ka po­spo­li­ta (Ori­ga­num vul­ga­re) ro­śnie także nad brze­ga­mi Morza Śród­ziem­ne­go, ale po­nad­to w Afry­ce Pół­noc­nej i Azji, gdzie jest czę­sto spo­ty­ka­na. W me­dy­cy­nie lu­do­wej przy­pi­sy­wa­no jej dzia­ła­nia prze­ciw­bie­gun­ko­we, prze­ciw­za­pal­ne, zwłasz­cza w kom­pre­sach na trud­no go­ją­ce się rany, lecz­ni­cze przy cho­ro­bie wrzo­do­wej żo­łąd­ka i dwu­nast­ni­cy. Co cie­ka­we obie te ro­śli­ny razem we Wło­szech za­le­ca­no sto­so­wać przy cu­krzy­cy. W póź­niej­szym okre­sie, zwłasz­cza 50 lat temu, twier­dzo­no, że ro­śli­ny te mają wy­łącz­nie cha­rak­ter przy­pra­wo­wy, zaś ich dzia­ła­nie lecz­ni­cze przy­pi­sy­wa­no "efek­to­wi pla­ce­bo". Nie była to praw­da. Ze­spół na­ukow­ców z Uni­ver­si­ty of Il­li­no­is, pod kie­row­nic­twem dr Elvi­ry Gon­za­lez de Mejia, zba­dał sub­stan­cje czyn­ne tych ro­ślin. Jak się oka­za­ło, ro­śli­ny świe­że oraz wy­cią­gi z nich, a także na­lew­ki al­ko­ho­lo­we z ro­ślin świe­żych za­wie­ra­ją bar­dzo duże ilo­ści spe­cy­ficz­nych po­li­fe­no­li i fla­wo­no­idów. Dzia­ła­ją one po­zy­tyw­ne na en­zy­my trzust­ko­we, po­zwa­la­jąc od­bu­do­wać pro­duk­cję in­su­li­ny. Zmniej­sza­ją ry­zy­ko wy­stą­pie­nia cu­krzy­cy typu 2, na­to­miast przy już roz­wi­ja­ją­cej się cho­ro­bie ha­mu­ją jej roz­wój i sty­mu­lu­ją ko­rzyst­ne prze­mia­ny uła­twia­ją­ce od­bu­do­we ko­mó­rek trzust­ki. Ba­da­nia obec­nie trwa­ją, ale jest nie­mal pewne, że w naj­bliż­szym cza­sie przy cu­krzy­cy typu 2 będą po­da­wa­ne wy­cią­gi z roz­ma­ry­nu i ore­ga­no lub za­le­ca­ne przy­pra­wia­nie po­traw świe­ży­mi li­ść­mi tych ro­ślin.
PRZYPRAWY - przyprawy.jpg
Używaj przypraw Przyprawy chronią przed ...
Używaj przypraw Przyprawy chronią przed nowotworem Rozmaryn, kurkuma, imbir chiński - te niepozorne roślinki w twojej kuchni nie tylko nadają smak potrawom, ale też chronią twój organizm przed zachorowaniem na nowotwór. Według badań porfesora J. Scott Smitha z Kansas State University przyprawy zmniejszają ryzyko zachorowań na nowotwór. Ich stosowanie zaleca się zwłaszcza do grilowanych, smażonych i gotowanych mięs, które podczas obróbki cieplnej wytwarzają rakotwórcze związki organiczne. Amerykański profesor ustalił, że przeciwutleniacze niektórych przypraw dodawanych do gotowanych kotlecików wołowych zmniejszają stężenie tych związków aż o 40%. Rozmaryn, kurkuma, imbir chiński to 3 przyprawy, które podczas badań wykazały najsilniejszą aktywność zwalczania rakotwórczych związków. Warto więc postarać się o ich posiadanie w domu. Rozmaryn w doniczce możesz kupić niemal w każdym markecie, możesz też zasadzić nasionka tej rośliny własnoręcznie. Podśpiewując "O mój rozmarynie rozwijaj się" na pewno szybko wyrośnie ci na oknie dorodny rozmaryn - lekarstwo na nowotwór
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności