Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
Promyczek59
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

🌼JAK LUBISZ KWIATKI,CHCĘ BYĆ NIEZAPOMINAJKĄ 🌼

widziany: 20.05.2020 21:24

  • pliki muzyczne
    386
  • pliki wideo
    702
  • obrazy
    42332
  • dokumenty
    1033

44460 plików
129,72 GB

Ukryj opis Rozwiń

obrazek


obrazek


obrazek


« poprzednia stronanastępna strona »
  • 100 KB
  • 14 lis 18 17:03
Lecznicze właściwości kakao
Od­kry­cie kakao za­wdzię­cza­my Krzysz­to­fo­wi Ko­lum­bo­wi. Kiedy w 1502r.​dotarł do wyspy Gu­ana­ja, po­ło­żo­nej 50 km od Hon­du­ra­su, ze­tknął sie tam z Ma­ja­mi, któ­rzy twier­dzi­li iż ka­ka­owiec "ze­sła­li bo­go­wie a po­ma­ga on na wiele cho­rób jak za­ni­ki pa­mię­ci, cho­ro­by ciała, osła­bie­nie i brak chęci do życia". Her­nan Cor­tes, zdo­byw­ca Mek­sy­ku, po­lu­bił je tak iż za­kła­dał jego plan­ta­cje na wszyst­kich pod­bi­tych zie­miach Ame­ry­ki Po­łu­dnio­wej i w 1528 roku przy­wiózł pierw­szy ła­du­nek kakao do Hisz­pa­nii.
Tam­tej­si fran­cisz­ka­nie, któ­rzy jako pierw­si, wy­my­śli­li za­rów­no spo­sób na przy­rzą­dza­nie kakao w obec­nej po­sta­ci jak i pitną cze­ko­la­dę, trak­to­wa­li kakao jako le­kar­stwo "na hu­mo­ry ciała i duszy i wiele cho­rób w tym osła­bie­nie mózgu". No­wo­cze­sna wie­dza me­dycz­na trak­to­wa­ła kakao wy­łącz­nie jako napój.
Jed­nak jak się oka­za­ło, sub­stan­cja ak­tyw­ną w ziar­nach ka­ka­ow­ca są fla­wa­no­le. Ba­da­nia wy­ko­ny­wa­ne przez ze­spół na­ukow­ców z Co­lum­bia Uni­ver­si­ty Me­di­cal Cen­ter pod kie­row­nic­twem dr Scot­ta A. Smal­la, wy­ka­za­ły, że od­po­wie­dzial­nym za osła­bie­nie pa­mię­ci po 60 roku życia jest uszko­dze­nie jed­nej ze struk­tur mózgu - za­krę­tu zę­ba­te­go. Jedną z sub­stan­cji, które od­bu­do­wy­wa­ły ko­mór­ki za­krę­tu zę­ba­te­go po­przez lep­sze jego ukrwie­nie, miały być fla­wa­no­le. Dla spraw­dze­nia tej hi­po­te­zy ochot­ni­kom w wieku 50-69 lat po­da­wa­no duże dawki kakao die­te­tycz­ne­go (do 900 mg fla­wa­no­li dzien­nie) czyli ok. 0,5 litra, na­to­miast dru­giej gru­pie po fi­li­żan­ce kakao (100 m g fla­wa­no­li dzien­nie), spraw­dza­jąc po trzech mie­sią­cach prze­pływ krwi przez za­kręt zę­ba­ty i moż­li­wo­ści w 20 mi­nu­to­wych te­stach pa­mię­ci. Grupa pi­ją­ca dużą ilość kakao była zde­cy­do­wa­nie lep­sza zwłasz­cza w te­stach pa­mię­ci, a za­kręt zę­ba­ty u jej przed­sta­wi­cie­li le­piej ukrwio­ny. Tym samym po­twier­dzo­no ob­ser­wa­cje me­dy­cy­ny lu­do­wej Majów.

z chomika bartek26

  • 413 KB
  • 14 lis 18 17:01
Tran zamiast na łyżce , jak lekarstwo serwuj jako dodatek do sałatek

zachomikowany

  • 144 KB
  • 14 lis 18 16:49

zachomikowany

  • 11 KB
  • 14 lis 18 16:48
WANILIA
Suszony owoc wanilii płaskolistnej, byliny dorastającej do wysokości 10-15 m, pochodzącej z lasów Meksyku i innych krajów Ameryki Środkowej. Wanilia jest obecnie uprawiana na plantacjach Madagaskaru, Jawy i krajów Ameryki Południowej.
Zastosowanie
Stosuje się ją jako dodatek do ciast, babek, tortów, kompotów i bitej śmietany. Wanilia sproszkowana z cukrem występuje w handlu pod nazwą "cukier waniliowy", który jest używany w gospodarstwie domowym do deserów i ciast. Wanilia w handlu występuje w postaci sproszkowanej lub lasek. Nalewka waniliowa wzmacnia mięsień sercowy, jest także przeciwgorączkowa.

zachomikowany

  • 53 KB
  • 14 lis 18 16:48
Pieprz

Pieprz czarny wywodzi się z Indii. Jego uprawy znajdziemy w strefie tropikalnej. Powstaje z owoców niedojrzałych, suszonych i fermentowanych. Pieprz zielony pozyskiwany jest z niedojrzałych owoców, które są poddawane marynowaniu w kwasie octowym lub mlekowym bądź też konserwowane z wykorzystaniem solanki.

z chomika ROZWAZNA12

  • 12 KB
  • 14 lis 18 16:48
Pieprz mielony dodaje się pod koniec gotowania, natomiast pieprz ziarnisty na początku gotowania potraw.

zachomikowany

  • 6 KB
  • 14 lis 18 16:47
OREGANO
Zwane też jest lebiodką lub dzikim majerankiem. Jest to bylina, występująca w Europie i Azji Zachodniej. Jest rośliną wieloletnią, osiągającą wysokość do 80 cm.
Właściwości
Główne składniki oregano to: olejki lotne (tymol i karwakol). Ponadto występują w nim gorycze, garbniki i kwas rozmarynowy.
Zastosowanie
Jest powszechnie uważane za doskonałą przyprawę do wędlin, sałatek, sosów do ryb. Przyprawia się nim pieczone mięso, cielęcinę, wieprzowinę, jagnięcinę, zawiesiste zupy, pieczone ziemniaki. Świeże ryby faszeruje się nadzieniem z bułki z dodatkiem drobno poszatkowanych liści oregano. Całe ziele lebiodki, położone na żarzące się ognisko, nadaje delikatny aromat potrawom pieczonym na ruszcie (np. kiełbaskom, dziczyźnie). Oregano świetnie pasuje do pizzy, zapiekanek, spaghetti, czyli do potraw kuchni włoskiej. Stosuje się je również w kuchni hiszpańskiej i meksykańskiej. Oregano służy do przyprawiania warzyw (pomidory, groch, fasola, sałata), serów i owoców morza. Oregano doskonale pasuje do bazylii, majeranku, tymianku i pieprzu, w połączeniu z którym i doskonale harmonizuje jako mieszanka przyprawowa. Najkorzystniejszy czas zbioru oregano przypada od lipca do września. Jest stosowana jako lek przeciwskurczowy, dezynfekujący, moczopędny, antyseptyczny (np. w bólach zębów) i przeciwzapalny. Może być pomocna w leczeniu zapalenia oskrzeli i zaburzeń trawienia. Pomaga w leczeniu chorób dróg oddechowych, przy wzdęciach i zaburzeniach fermentacji. Potrawy mięsne przyprawia się oregano dopiero pod sam koniec gotowania.

zachomikowany

  • 14 KB
  • 14 lis 18 16:47
Kurkuma

Nazwa łacińska Curcuma longa

Zastosowanie Mieloną kurkumę używa się do barwienia ryżu, makaronu i warzyw konserwowanych w occie. Przyprawia się nią sosy, potrawy z drobiu, zupy kremowe i omlety. Dobrze komponuje się z daniami z fasoli i z soi. Szczypta kurkumy dodana do ciasta drożdżowego lub biszkoptowego nada mu atrakcyjny żółty kolor.

Ciekawostki Posiada także lecznicze właściwości: pomaga zwalczać kamienie żółciowe, działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie, zwłaszcza w chorobach skóry, działa rozkurczowo, bakteriobójczo i wzmaga wydzielanie żółci. Stosuje się w leczeniu chorób reumatycznych, serca i wątroby, wzmacnia system nerwowy.

Wchodzi w skład curry.

Sporządza się z niej maseczki pielęgnacyjne.

zachomikowany

  • 115 KB
  • 14 lis 18 16:46
Kurkuma
Pod­sta­wo­wym skład­ni­kiem curry jest kur­ku­ma. Zda­niem na­ukow­ców kur­ku­mi­na w niej za­war­ta ha­mu­je roz­wój ko­mó­rek no­wo­two­ro­wych, dzia­ła prze­ciw­za­pal­nie i prze­ciw­wi­ru­so­wo, może chro­nić przed uda­rem i de­men­cją. Kur­ku­ma ko­rzyst­nie wpły­wa na wą­tro­bę, jest po­moc­na w za­bu­rze­niach tra­wie­nia, a także re­du­ku­je nie­ko­rzyst­ny wpływ tłu­ste­go je­dze­nia na serce.

z chomika bartek26

  • 14 KB
  • 14 lis 18 16:46
Właściwości imbiru

To charakterystyczne kłącze znane jest już nie tylko jako proszkowany dodatek do pierników czy popularnego imbirowego piwa. Coraz częściej je się je na surowo bądź marynowane. Jego zaletą są nie tylko walory smakowe! Po rozcięciu kłącza wydobywa się z niego mocny zapach o lekko cytrusowej nucie.
Na pozór słodkawy okazuje się być raczej ostry i orzeźwiający. W Azji już od setek lat znane są jego właściwości pobudzające. Kłącze surowe powinno być świeże i soczyste - smakuje zupełnie inaczej niż proszek przygotowywany ze starszych kłączy.

Sproszkowany imbir jest również aromatyczny, ale zatraca cytrusową nutę- za to w połączeniu z kolendrą i pieprzem sprawdza się jako przyprawa do pierników i ciasteczek. Proszek można także dodawać do kawy i herbaty czyniąc z nich napoje pobudzające, poprawiające koncentrację i odporność organizmu. Dzieje się tak dlatego, że imbir poprawia krążenie krwi i dobrze rozgrzewa. Herbata wzbogacona o imbir i miód jest doskonała w trakcie leczenia przeziębienia.

Jako świeży dodatek do potraw tłustych lub mdłych wzmacnia ich walory smakowe. W Polsce popularny stał się między innymi za sprawą restauracji sushi, gdzie marynowany podawany jest do ryb. Świeży imbir nadaje się także do przegryzania plasterków, które mają działanie antyseptyczne i przeciwzapalne, jednocześnie odświeżając oddech. Poza tym, imbir dobrze wpływa na trawienie a także pobudza apetyt. Polecany jest osobom o zwiększonej krzepliwości krwi, ponieważ zapobiega tworzeniu zakrzepów. Silne i dobroczynne działanie imbiru nie jest jednak przeznaczone dla wszystkich. Korzeń może drażnić chory układ pokarmowy, zakazany jest przy refluksie żołądkowym, dlatego spożywanie go w większych ilościach wymaga ostrożności.

Imbir doceniono także w przemyśle kosmetycznym. Działanie pobudzające krążenie wykorzystuje się w balsamach i peelingach wspomagających spalanie tkanki tłuszczowej i likwidowanie cellulitu. Olejek z dodatkiem imbiru pomaga obolałym stawom podczas przeziębienia i działa rozgrzewająco na mięśnie. Charakterystyczny orientalny zapach imbiru chętnie wykorzystywany jest w perfumach i wodach toaletowych zarówno dla kobiet jak i mężczyzn. Warto zatem bliżej poznać imbir i poeksperymentować w kuchni czy podczas zabiegów kosmetycznych.

Autor: Katarzyna Gołębiowska Data publikacji: 2009-12-24

zachomikowany

  • 79 KB
  • 14 lis 18 16:46
Imbir
Imbir uła­twia tra­wie­nie, po­pra­wia krą­że­nia, jest po­pu­lar­nym środ­kiem prze­ciw mdło­ściom i po­ran­nym wy­mio­tom. Przy­pra­wa znana jest rów­nież z prze­ciw­grzy­bicz­nych, prze­ciw­wi­ru­so­wych i od­ka­ża­ją­cych wła­ści­wo­ści.

z chomika bartek26

  • 18 KB
  • 14 lis 18 16:45
Kuracja gorczycą przy zaparciach:

W celu przeprowadzenia kuracji gorczycznej należy zażyć 3x dziennie, godzinę przed posiłkiem 1 łyżeczkę całych ziarenek gorczycy, popijając wodą. Ilość należy zwiększyć w następnych dniach, aż do spowodowania wypróżnienia, ewentualnie aż do 3 łyżeczek 3x dziennie. Tę dawkę należy zachować ok. 1 tygodnia, po czym należy stopniowo powrócić do dawki 1 łyżeczki nasion 3x dziennie. Tę dawkę stosować można przez kilka tygodni.

zachomikowany

  • 27 KB
  • 14 lis 18 16:45
GORCZYCA
Jest rośliną pochodzącą z terenów Europy oraz Azji. Należy do rodziny krzyżowych (Cruciferae). Jej nazwa związana jest z jej charakterystycznym gorzkim smakiem, który zawdzięcza synapinie - związkowi zawartemu w nasionach. Znane są różne gatunki gorczycy - gorczyca biała (Sinapsis alba), gorczyca czarna (Brassica nigra), oraz występująca w Indiach - gorczyca sarepska (Brassica juncea). Wszystkie trzy gatunki gorczycy to rośliny roczne, o niewielkich, żółtych kwiatach. Gorczyca biała dorasta do 80 cm wysokości, bujnie rośnie na ciężkich glebach gliniasto-piaszczystych. Gorczyca czarna jest wyższa i wymaga żyźniejszych gleb. Blisko z nią spokrewniona gorczyca sarepska jest nieco niższa i ma jaśniejsze kwiaty. Nasiona gorczycy sarepskiej po rozgryzieniu mają nieco gorzkawy, a potem palący smak i swoisty aromat. Nasiona gorczycy białej na początku smak słodkawo-mdły później lekko palący. Gorczyca czarna zaś ma nasiona o ostrym smaku. W przeciwieństwie do innych przypraw, są one właściwie bez zapachu.
Właściwości
Gorczyce zawierają olejki lotne, glikozydy, tłuszcze, białka, sole mineralne.
Zastosowanie
Gorczyca jest przede wszystkim głównym składnikiem musztardy. Musztardy są wspaniałym dodatkiem do kiełbas, tłustych mięs, gotowanych ryb, gorących i zimnych sosów oraz potraw z jaj. Ponadto nasiona gorczycy czarnej jak również i białej stosowane są do przyprawiania marynat, wędlin, maseł ziołowych, majonezów, surówek. Świetnie nadają się również do kwaszonych i konserwowanych ogórków i innych warzyw z octem. W lecznictwie ludowym wykorzystuje się promieniowanie wywołane przez nasiona gorczycy i stosuje zewnętrznie przy bólach reumatycznych (w postaci poduszek gorczycowych wypełnionych nasionami). Nasiona zachowują zdolność promieniowania przez 4 lata. Ponadto podaje się nasiona białej gorczycy przy zatwardzeniach. Zwykle przed dodaniem do potraw nasiona praży się w gorącym oleju, aby uzyskały ostry aromat. Nasiona, spożyte w większych dawkach, zwłaszcza tej czarnej, mogą uszkodzić nerki i drogi moczowe powodując krwiomocz i białkomocz, a u kobiet silne przekrwienie macicy, zaś w przypadku ciąży nawet poronienie, w końcu porażenie ośrodkowego układu nerwowego. W medycynie gorczyca dziś jest stosowana rzadziej między innymi jako środek moczopędny. Nasiona te stosowane są w chorobach przewodu pokarmowego, jako lek tak zwany śluzowy, czyli powlekający, przeciwzapalny, przeczyszczający. Wyciąg z gorczycy podaje się przy chorobach przewodu pokarmowego, takich jak przewlekłe stany zapalne żołądka i jelit, zaburzenia trawienia, zaparcia, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy. Zewnętrznie zalecane są przy zapaleniu migdałków i gardła (do płukania). Olejek lotny tej rośliny jest podstawowym surowcem farmakologicznym. Służy do sporządzania plastrów łagodzących bóle reumatyczne i przeziębienia. Olejek gorczyczny ma różnorodne działanie, m.in. pobudza wydzielanie soku trzustkowego i żołądkowego. Działa żółciopędnie, ułatwiając trawienie pokarmów. Ma również właściwości antybakteryjne oraz obniża ciśnienie krwi. Substancja stosowana jest również do produkcji wyciągów oraz maści.
cd.1]

zachomikowany

  • 13 KB
  • 14 lis 18 16:45
GOŹDZIKI
To jedna z najpopularniejszych przypraw znajdujących się w handlu. Są to w istocie suszone pąki kwiatowe goździ-kowca korzennego - niewielkiego, wiecznie zielonego drzewa, pochodzących z Indonezji. Ponadto goździki są dostarczane przez Madagaskar, Tanzanię, Sri Lankę, Malezję, Grenadę. Drzewa goździkowe nie przekraczają 12-20 m wysokości. Potrzeba aż dwudziestu lat by osiągnęły pełną dojrzałość. Owocują przez kolejne pięćdziesiąt lat. Najlepiej rosną w warunkach podrówni-kowego klimatu morskiego. Jeszcze zamknięte, różowe pąki kwiatowe zbierane są na krótko przed kwitnieniem, a następnie suszone na słońcu, aż do uzyskania brązowej barwy. Do Europy goździki trafiły około XI wieku.
Właściwości
Spośród przypraw zawierają one największą ilość olejku lotnego, ponadto zawierają tłuszcze i żywice.
Zastosowanie
Są stosowane do win, likierów, a także marynat rybnych i przetworów mięsnych. Amerykanie wbijają goździki w pieczoną szynkę. Niemcy używają ich jako dodatku do korzennego chleba.Goździki są doskonałą przyprawą do kompotów, nadzienia do ciast, sosów, marynat grzybowych, a także pieczeni. Wraz z cebulą i listkiem laurowym dodaje się je do czerwonej kapusty. Mielone goździki są składnikiem pierników i różnych innych ciast. W kuchni goździki można stosować, ale z umiarem, zarówno do potraw słodkich, jak i pikantnych: pasztetów, duszonej wołowiny, potrawki z zająca, czy do wspomnianych kompotów z jabłek i gruszek. Znajdują również zastosowanie w wędliniarstwie, wyrobie marynat rybnych, win i likierów. Na dalekiej Indonezji goździki stosuje się także do produkcji papierosów, mieszając je z tytoniem. Goździki są również dodawane jako składnik piwa i wina grzanego. Goździki mają również lecznicze właściwości olejek lotny z goździków uznawany jest jako środek antyseptyczny i przeciwbólowy, rozcieńczony i wtarty w dziąsła, czy nawet sam rozgryziony goździk, łagodzi bóle zębów. Goździki należą do najstarszych przypraw w dziejach ludzkości. W Chinach znano je już 300 lat p.n.e., wspomina je także w swym dzienniku Marco Polo. Występujący w goździkach eugenol skutecznie obniża poziom wolnych rodników w komórkach, przez co ma działanie antynowotworowe. Wchodzi w skład curry. Goździki mają właściwości "odświeżania oddechu" w poradnikach można znaleźć informację, że aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu występującego po zjedzeniu czosnku, należy rozgryźć kilka goździków. Tę właściwość goździków znali już starożytni Chińczycy na dworze cesarza panował zwyczaj, że zwracający się do niego dworzanie musieli trzymać w ustach kilka goździków, aby ich oddech zachowywał świeżość.

zachomikowany

  • 44 KB
  • 14 lis 18 16:44
Cynamon
Cynamon jest jedną z najstarszych i najbardziej cenionych przypraw na świecie. Otrzymuje się go poprzez suszenie kory drzewa Cynamonowego, która następnie zwijana jest w specyficzne laski. Przyprawę tę można spotkać także jako proszek.

Swój charakterystyczny aromat i smak cynamon zawdzięcza olejkom, znajdującym się w korze.

Mimo, iż istnieją cztery główne odmiany, cynamon Cejloński oraz cynamon Cassia są najbardziej popularnymi.

Cynamon cejloński czasami określany jest „prawdziwym cynamonem”. Ma on charakterystyczny słodkawy, delikatny smak i laski tej odmiany są miękkie (nie ma problemu z ich zmieleniem). Cynamon cejloński jest sprzedawany w sklepach specjalistycznych i jest dużo droższy od swojego tańszego odpowiednika – cynamonu Cassia. Odmiana ta, jest bardzo łatwo dostępna i to właśnie ona, najczęściej króluje w sklepach. Ma ciemniejszy kolor a jej laski są twardsze, dlatego też trudno jest zmielić je za pomocą młynka do kawy.

Korzyści

Oprócz specjalnego aromatu i smaku, używanego do wzbogacania potraw, cynamon ma także funkcje zdrowotne. Badania wykazały, iż zapobiega on chorobom układu krwionośnego, działa przeciwbakteryjnie, rozgrzewająco, obniża ryzyko cukrzycy oraz pomaga pielęgnować urodę.

W tradycyjnej medycynie chińskiej, cynamon Cassia jest stosowany w stanach przeziębienia, wzdęć, nudności, biegunki, niestrawności czy bolesnych krwawień miesiączkowych. Uważa się, iż dodaje energii, witalności oraz sprzyja krążeniu.

Dlaczego warto jeść cynamon?

Najnowsze badania wykazały, iż może mieć korzystny wpływ na stężenie cukru we krwi. Jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, przez co czyni go szczególnie korzystnym dla osób z cukrzycą. Antyoksydanty pomagają zwalczać w organizmie skutki działania wolnych rodników – spowalniają procesy starzenia komórek, zapobiegają nowotworom, chorobom serca i układu krwionośnego.
Dowiedziono, iż jedynie 0,5 łyżeczki cynamonu dziennie może obniżyć poziom szkodliwego cholesterolu LDL.

Zapach cynamonu poprawia funkcje poznawcze i pamięć.

W niektórych badaniach wykazano zadziwiającą zdolność obrony organizmu przy infekcji drożdży.

Po dodaniu do żywności, hamuje wzrost bakterii i psucie się żywności, jako naturalny konserwant

Cynamon zmniejsza rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych.

Posiada anty-wpływ na krzepnięcie krwi.

Jest doskonałym źródłem manganu, błonnika, żelaza i wapnia.

Cynamon korzystnie wpływa także na higienę jamy ustnej, sprzyja zachowaniu świeżego oddechu. Zmniejsza ilość bakterii beztlenowych obecnych w jamie ustnej.

Przyprawa ta, posiada wartości rozgrzewające.

zachomikowany

  • 0,6 MB
  • 14 lis 18 16:43

z chomika dorotee101

  • 108 KB
  • 14 lis 18 16:43
Anyż
Owoce anyżu przy­no­szą ulgę w za­par­ciach, wzdę­ciach, bó­lach brzu­cha, zga­dze, upo­rczy­wym kasz­lu. Po­nad­to anyż re­gu­lu­je pro­ce­sy tra­wien­ne i po­bu­dza ape­tyt.

z chomika bartek26

  • 16 KB
  • 14 lis 18 16:43
BAZYLIA
Jest to roślina jednoroczna, nazywana również Bazylką lub też Bazylijką. Można ją również uprawiać w doniczkach (dorasta do 40 cm). Ojczyzną bazylii są Indie i Persja. Do Europy bazylię przywieźli żołnierze Aleksandra Wielkiego wracający z wypraw wojennych z Azji, w IV wieku p.n.e.. Do Polski bazylia przywędrowała w XVI wieku, prawdopodobnie z Włoch. Obecnie zioło uprawia się w całej Europie. Największymi producentami są: Węgry, Francja, Hiszpania, Stany Zjednoczone (Kalifornia), Indonezja, Egipt, Maroko.
Właściwości
Zawiera olejki lotne, garbniki, saponiny, gorycze, a także glikozydy, sterole roślinne, flawonoidy i karotenoidy.
Zastosowanie
Bazylia dodawana jest do sałatek, pasztetów, twarogu, jaj, omletów, zup (fasolowa, cebulowa), sosów, mięsa wieprzowego, baraniny, warzyw, ryb, owoców morza, potraw kuchni włoskiej (sosy pomidorowe), wywarów i mas mielonych. Bazylia charakteryzuje się kwaskowatym smakiem. Łagodzi dolegliwości żołądkowe, wzmacnia żołądek, pobudza apetyt, przyśpiesza trawienie, działa rozkurczowo i wiatropędnie, przeciwdziała wzdęciom. Działa przeciwkaszlowo, poprawia pracę nerek. Wieńce z bazylii, symbolizujące miłość znajdowano w staroegipskich grobowcach. Otrzymywany z jej ziela olejek eteryczny stosowany jest w perfumerii. Bazylia wchodzi w skład ziół prowansalskich. Bazylię dodaje się do potraw pod koniec gotowania. Nalewki oleiste doskonale odstraszają owady i łagodzą użądlenia. Łacińska nazwa tej rośliny wywodzi się od greckiego słowa basilikos (król). Liście bazylii można zamrozić (najpierw trzeba je z obu stron posmarować oliwą), można też przechowywać w oliwie z solą lub samej soli. Bazylia bardzo dobrze komponuje się z cebulą i czosnkiem. Najkorzystniejszy termin zbioru bazylii to lipiec, a następnie wrzesień

zachomikowany

  • 109 KB
  • 14 lis 18 16:43
Chilli
Kap­sa­icy­na, sub­stan­cja od­po­wie­dzial­na za pi­kant­ny smak pa­prycz­ki chil­li, przy­spie­sza me­ta­bo­lizm (ba­da­nia wy­ka­za­ły, że nawet o 15 proc.), zmniej­sza­jąc jed­no­cze­śnie ape­tyt. Chil­li re­gu­lu­je tra­wie­nie i zwięk­sza wchła­nia­nie sub­stan­cji od­żyw­czych z po­ży­wie­nia. Znana jest jako śro­dek ła­go­dzą­cy prze­krwie­nie błon ślu­zo­wych i oczysz­cza­ją­cy drogi od­de­cho­we ze śluzu.

z chomika bartek26

  • 16 KB
  • 14 lis 18 16:43
CZĄBER
Jako roślina lecznicza i przyprawowa znana była w starożytnym Rzymie, dość pospolita również w średniowiecznej Europie. Jest rośliną jednoroczną, ma silnie korzenny zapach, a w smaku przypomina nieco pieprz. Ze względu na swe właściwości uprawia się go chętnie zarówno w ogródkach działkowych, jak i w dużych gospodarstwach rolnych.Cząber (zwany też Pieprzykiem) pochodzi ze wschodnich rejonów obszaru śródziemnomorskiego i rejonu czarnomorskiego. Obecnie cząber uprawiany jest w całej Europie, prawie w całej Azji i w obu Amerykach, ponadto w północnej i południowej Afryce oraz w Australii, wszędzie jednak na niewielką skalę. Przyprawą jest świeże lub suszone ziele cząbru, zbierane na krótko przed zakwitaniem lub w początkach kwitnienia.
Właściwości
Najważniejszymi składnikami cząbru są olejki lotne, garbniki, żywice, śluzy i sole mineralne.
Zastosowanie
Ziele to nadaje się do zupy fasolowej, fasolki szparagowej, potraw z roślin strączkowych, potraw z ziemniaków, ryb, krupniku, grochówki, kapusty, sałatek, potraw mięsnych, potraw z grzybów, kiełbas, wędlin, serów, marynat, pikli, potraw z dziczyzny, majonezów. Stosowany jest do zalewy słodko-kwaśnej używanej podczas kwaszenia lub konserwowania ogórków lub groszku zielonego. Nie należy gotować go razem z potrawą, lecz dodawać do niej na kilka minut przed zakończeniem gotowania, gdyż długo gotowany powoduje gorzknienie potraw. Cząber stosuje się przy niedostatecznym trawieniu i zmniejszonym łaknieniu, w długo utrzymujących się biegunkach, nieżytach żołądka i jelit. Cząber łagodzi skurcze, reguluje perystaltykę jelit oraz ma działanie przeciwrobacze. Szanowani Rzymianie ozdabiali sobie skronie cząbrem, który był powszechnie znany jako "zioło wieńcowe". Wchodzi w skład mieszanek pieprzów ziołowych, ziół prowansalskich, licznych mieszanek przyprawowych (np. bułgarskiej czubricy). Najkorzystniejszy termin zbioru ziela to lipiec i sierpień.

zachomikowany

  • 72 KB
  • 14 lis 18 16:43
Kariera curry zaczęła się 4 tys. lat temu i mimo upływu czasu niezmiennie trwa nadal. Swą popularność curry zawdzięcza nie tylko bogatemu intensywnemu smakowi, który doskonale współgra z drobiem, rybami, ryżem czy warzywami. Curry uważana jest za jedną z najzdrowszych przypraw świata. Pomaga w walce z nowotworami, przyspiesza metabolizm, wspomaga procesy trawienne, chroni serce…
Lecznicze właściwości tej orientalnej przyprawy wynikają z wyjątkowej kompozycji przypraw wchodzących w jej skład. Co prawda, zależy on od kraju i regionu, z którego pochodzi dany rodzaj curry, niemniej podstawę stanowią zwykle: kurkuma, czarny pieprz, chilli, cynamon, imbir, kumin, kolendra, kardamon i anyż.

Oto zdrowotne korzyści, jakie przyniesie spożywanie dań z dodatkiem przyprawy curry.

z chomika bartek26

  • 103 KB
  • 14 lis 18 16:42
Czarnuszka siewna - pozyskuje się z niej nasiona, a te służą do otrzymywania oleju. W swoim składzie zawiera on: tłuszcze, garbniki, gorycze oraz olejek eteryczny. Znaleziono także w niej saponiny i alkaloidy. Surowiec jest stosowany głównie jako środek zwiększający wydzielanie soków trawiennych, żółci, wydalanie moczu i produkcję mleka podczas laktacji. Łagodzi wzdęcia i stany skurczowe jelit. Można ją pić lub stosować zewnętrznie na problemy dermatologiczne, gdyż odkaża i ułatwia gojenie ran. Jest to druga po aloesie roślina lecznicza, którą wykorzystywała Kleopatra, by się upiększyć.
Napar zwiększa wydalanie moczu oraz działa ogólnie wzmacniająco. Pobudza naturalne siły odpornościowe organizmu. Znakomita roślina dla astmatyków i alergików. Sprzyja oczyszczaniu oskrzeli. Działa także ochronnie na wątrobę.
Olej z nasion czarnuszki zawiera NNKT – niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały. Można go stosować zewnętrznie. Jest bogatym źródłem omega 6 oraz witamin takich jak: E czy A. Poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci. Można smarować nim także rozstępy. Czy wyprze olej migdałowy w tym względzie?
Niewątpliwie jest naturalnym eliksirem młodości. Opóźnia efekty starzenia, łagodzi problemy skórne i stany zapalne, zmiękcza skórę i uelastycznia.

z chomika bartek26

  • 16 KB
  • 14 lis 18 16:42
ESTRAGON
Jest to bylina za ojczyznę którego uznaje się tereny azjatyckiej części Rosji, przede wszystkim brzegi rzek syberyjskich. W stanie dzikim występuje ona również na znacznych obszarach Ameryki Północnej (między Alaską a Teksasem). Przyprawowe zalety rośliny doceniono we Francji, choć jest też popularna w Niemczech i wśród mieszkańców Kaukazu. Już w średniowieczu estragon stosowany był w kuchni arabskiej. Głównym producentem estragonu jest Francja. Ziele ma zapach aromatyczny i gorzkawy smak.
Właściwości
Zawiera złożone olejki lotne, garbniki, związki goryczowe, pochodne kumaryny, związki flawonoidowe.
Zastosowanie
Bylica estragon to przyprawa stosowana do licznych dań i dodatków, takich jak omlety zapiekane z pomidorami,sosy (Ravigote, Bernaise, szczawiowo - estragonowy, Gribiche, Lyoński, cytrynowy dodawany do jaj na twardo, tatarski do ryb, pieczeni wieprzowej na zimno, jaj w koszulkach, Remulade (do ryb, jaj na półtwardo, podrobów na zimno, duszona marchewka z estragonem (zioło należy dodać do jarzyny pod koniec duszenia), makrele duszone w sosie pomidorowym (suszony estragon dodaje się do sosu), jajecznica na zimno z majonezem, posypywana posiekanymi listkami zioła, kura pieczona nadziewana zielonym estragonem, surówki wieloskładnikowe, jabłka nadziewane szynką, befsztyki tatarskie, ozory cielęce z pomidorami, kalafiory z korniszonami, gotowane cukinie i pory. Słowo dracunculus pochodzi od łacińskiego wyrazu draco i greckiego drakoon, gdyż w Średniowieczu rośliny tej używano do odstraszania różnych bestii i potworów. Estragon jest także podstawowym składnikiem różnych mieszanek smakowych, np. ziół prowansalskich, bouquet garni. Należy dodawać estragon z rozwagą, by nie zdominował smaku potrawy i zagłuszył innych przypraw. Jeśli dodajemy przyprawę podczas gotowania dania, najlepiej jest wsypać ją pod koniec gotowania, bowiem wysoka temperatura zabija jej smak. W historii lekarskie opinie o tym gatunku były bardzo pozytywne. Twierdzono mianowicie, iż estragon powoduje czyszczenie krwi, leczenie szkorbutu, zalecano go też na poprawienie apetytu i perystaltyki jelit. Stwierdzono również jego działanie przeciwzapalne, antyseptyczne, przeciwszkorbutowe i przeciwskurczowe. Jako przyprawę leczniczą zaleca się też stosować zioło szczególnie w dietach z ograniczeniem soli (choroby nerek). Estragon był używany przez starożytnych Greków w przypadku bólów zębów, w Średniowieczu leczono nim ukąszenia wężów. Wzmaga apetyt i ułatwia trawienie. Polecany jest osobom cierpiącym na reumatyzm, skazę moczanową i artretyzm. Najkorzystniejszy termin zbioru bylicy estragonu to okres od lipca do sierpnia.

zachomikowany

  • 52 KB
  • 14 lis 18 16:42

z chomika cienistadolina

  • 42 KB
  • 14 lis 18 16:42
JAŁOWIEC POSPOLITY
Wiecznie zielony krzew, występujący na terenie Europy Środkowej. Owoce jałowca (zwanego też Cyprysem) są typowo polską (słowiańską) przyprawą, chociaż jako roślina występuje nie tylko w naszym kraju. Kuliste owoce, zwane szyszkojagodami, dojrzewają w drugim roku, o barwie popielato-niebieskiej, są przyprawą mającą korzenny, słodki smak i ciekawy aromat. Krzew iglasty, osiągający nawet 10 m wysokości, o krótkich szydłowatych liściach i czarnych owocach jagodach. Występuje zarówno w miejscach otwartych, jak i w lasach, nie rośnie tylko na gruntach podmokłych.
Właściwości
Owoce dla których charakterystyczna jest gorzka juniperyna zawierają spore ilości olejku lotnego, cukry, garbniki, związki żywiczne, gorycze, glikozydy flawonowe, białko, wosk, pektyny oraz inne aktywne substancje i związki organiczne.
Zastosowanie
Nibyjagody jałowca są znane powszechnie jako przyprawa potraw mięsnych, głównie dziczyzny i sosów, przy czym po utłuczeniu są wydajniejsze w smaku. Używa się ich szeroko przy kiszeniu kapusty, produkcji octu ziołowego, marynat, pasztetów, wyrobie konserw rybnych i mięsnych. Jałowca używa się do produkcji wódek jałowcowych. Jałowiec jest szczególnie doceniony w wędliniarstwie, bo dzięki niemu wszystkie wędliny "myśliwskie" uzyskują aromatyczny, korzenny smak i przyjemny balsamiczny zapach. Owoce jałowca działają również żółciopędnie i pobudzająco na żołądek i wątrobę, dlatego stosuje się go przy różnych zaburzeniach trawiennych. Są stosowane przy depresjach, kłopotach z oddychaniem, trądziku, owrzodzeniu skóry, bólach mięśni oraz w chorobach nerek jako środek moczopędny. Przy artretyzmie, reumatyzmie i wypryskach skórnych zalecana jest kąpiel z młodych gałązek jałowca. Zbyt duże dawki są niewskazane, gdyż mogą uszkodzić nerki i powodować nadmierne wydzielanie moczu. Niewskazane jest stosowanie wyciągów jałowca w ostrych chorobach zapalnych przewodu pokarmowego, w zaostrzonej chorobie wrzodowej, w ciężkich chorobach nerek oraz wątroby, a także w ciąży. Najkorzystniejszy terminem zbioru owoców jest okres od października do lutego.

zachomikowany

  • 108 KB
  • 14 lis 18 16:42
Kardamon
Kar­da­mon po­ma­ga zła­go­dzić nie­straw­ność, dzia­ła prze­ciw­wy­miot­nie, może być sto­so­wa­ny w le­cze­niu prze­zię­bień i kasz­lu.

z chomika bartek26

  • 14 KB
  • 14 lis 18 16:42
KMINEK
W stanie zdziczałym spotyka się go na miedzach, łąkach i pastwiskach. Jest to roślina dwuletnia, dorastającą do około 80 cm wysokości. Jej nasiona w kształcie sierpa to jedna z najstarszych przypraw kuchennych, znana już w starożytnym Egipcie. Znali ją już słowiańscy przodkowie i Germanie. Kminek zwyczajny występuje w stanie naturalnym w całej Europie i Azji. Holandia, a także Niemcy, Polska i Maroko to najważniejsi producenci kminku.
Właściwości
Zawiera duże ilości olejku lotnego, tłuszczu, flawonoidów, związków białkowych, cukrów, witamin, kwasów organicznych.
Zastosowanie
Kminek zwyczajny używa się do pieczonych tłustych mięs, wieprzowiny, baraniny, kapusty kiszonej i gotowanej, surówek, do ćwikły z octem, do twarogu utartego z cukrem lub też z drobno posiekaną cebulką ze śmietaną, przy wypieku chleba, bułek, do pieczywa z masłem, do zup, zwłaszcza tych zawiesistych na zasmażce z czosnkiem i cebulą, do smażonych i pieczonych ziemniaków, kiełbasy, serów, zupy grzybowej i gulaszowej, do sałatek, do pizzy, dań cebulowych, słonych wypieków. Kminek zapobiega przede wszystkim wzdęciom, wiatrom, hamuje rozwój niektórych bakterii, ułatwia trawienie, znosi skurcze żołądkowo-jelitowe, działa moczo-wiatro-mlekopędnie. Stałe zażywanie naparu kminku, małymi porcjami w ciągu dnia, sporządzonego z jednej łyżeczki surowca, najlepiej zmiażdżonego i zalanego szklanką wrzątku, zalecane jest szczególnie przy wrzodach żołądka i dwunastnicy, a także przy chorobach wątroby, zaburzeniach trawiennych, wzdęciach i uczuciu pełności żołądka. Kminek (szczególnie w połączeniu z melisą) uchodzi też za doskonały środek na bóle menstruacyjne. Olejek kminkowy wchodzi w skład wielu wódek (kminkówka) i likierów. Zbioru kminku dokonuje się w lipcu.

zachomikowany

« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    1
  • obrazy
    45
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

46 plików
7 MB




a_z

a_z napisano 29.03.2024 10:29

zgłoś do usunięcia
obrazek
Brutus77

Brutus77 napisano 31.03.2024 10:40

zgłoś do usunięcia

Z OKAZJI ŚWIĄT WIELKANOCNYCH SKŁADAM NAJSERDECZNIEJSZE ŻYCZENIA WSZELKIEJ POMYŚLNOŚCI ORAZ ZDROWIA.NIECH KAŻDY KOLEJNY DZIEŃ NAPEŁNIANIA ŻYCIE POZYTYWNĄ ENERGIĄ I MOTYWACJĄ DO DZIAŁANIA... WESOŁEGO ALLELUJA 🐥🐥🐥 ŻYCZY STANISŁAW Z POZNANIA. obrazek

FIORY

FIORY napisano 9.04.2024 02:33

zgłoś do usunięcia
obrazek
¯¯°✿°¯¯ DZIEŃ DOBRY ═♦ ʚ♥ɞ ♦═ By dostrzec piękno nie trzeba być artystą, wystarczy spoglądać sercem, ciepłym i pełnym czułości. Wtedy całkiem niespodziewanie możemy dostrzec cuda, wśród szarej codzienności. Więc spójrz, a znajdziesz te skarby, cichutko drżące w zieleni, malutkie drobiny szczęścia, rozkwitłe czułością ziemi. ═♥═♦ ʚ☼ɞ ♦═♥═ Życzę by WTOREK był dla Ciebie spełnieniem piękna, dobra i radości Serdecznie pozdrawiam Janina
a_z

a_z napisano 21.04.2024 10:26

zgłoś do usunięcia

obrazek

„Dobra książka jest jak dobre wino. Jej mądrość z wiekiem staje się coraz cenniejsza.” 😊 Dzień dobry, Jolu 😊 Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę udanej niedzieli 😊 Ola

bas56

bas56 napisano 26.04.2024 10:07

zgłoś do usunięcia

Z promykami porannego wiosennego słonka
przesyłam ciepłe piątkowe pozdrowionka
- Basia

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (45)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (45)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności