Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

gozdziki.jpg

Promyczek59 / 🎆 ZIELENIAK / PRZYPRAWY / gozdziki.jpg
PRZYPRAWY - gozdziki.jpg
Download: gozdziki.jpg

13 KB

(312px x 275px)

0.0 / 5 (0 głosów)
GOŹDZIKI
To jedna z najpopularniejszych przypraw znajdujących się w handlu. Są to w istocie suszone pąki kwiatowe goździ-kowca korzennego - niewielkiego, wiecznie zielonego drzewa, pochodzących z Indonezji. Ponadto goździki są dostarczane przez Madagaskar, Tanzanię, Sri Lankę, Malezję, Grenadę. Drzewa goździkowe nie przekraczają 12-20 m wysokości. Potrzeba aż dwudziestu lat by osiągnęły pełną dojrzałość. Owocują przez kolejne pięćdziesiąt lat. Najlepiej rosną w warunkach podrówni-kowego klimatu morskiego. Jeszcze zamknięte, różowe pąki kwiatowe zbierane są na krótko przed kwitnieniem, a następnie suszone na słońcu, aż do uzyskania brązowej barwy. Do Europy goździki trafiły około XI wieku.
Właściwości
Spośród przypraw zawierają one największą ilość olejku lotnego, ponadto zawierają tłuszcze i żywice.
Zastosowanie
Są stosowane do win, likierów, a także marynat rybnych i przetworów mięsnych. Amerykanie wbijają goździki w pieczoną szynkę. Niemcy używają ich jako dodatku do korzennego chleba.Goździki są doskonałą przyprawą do kompotów, nadzienia do ciast, sosów, marynat grzybowych, a także pieczeni. Wraz z cebulą i listkiem laurowym dodaje się je do czerwonej kapusty. Mielone goździki są składnikiem pierników i różnych innych ciast. W kuchni goździki można stosować, ale z umiarem, zarówno do potraw słodkich, jak i pikantnych: pasztetów, duszonej wołowiny, potrawki z zająca, czy do wspomnianych kompotów z jabłek i gruszek. Znajdują również zastosowanie w wędliniarstwie, wyrobie marynat rybnych, win i likierów. Na dalekiej Indonezji goździki stosuje się także do produkcji papierosów, mieszając je z tytoniem. Goździki są również dodawane jako składnik piwa i wina grzanego. Goździki mają również lecznicze właściwości olejek lotny z goździków uznawany jest jako środek antyseptyczny i przeciwbólowy, rozcieńczony i wtarty w dziąsła, czy nawet sam rozgryziony goździk, łagodzi bóle zębów. Goździki należą do najstarszych przypraw w dziejach ludzkości. W Chinach znano je już 300 lat p.n.e., wspomina je także w swym dzienniku Marco Polo. Występujący w goździkach eugenol skutecznie obniża poziom wolnych rodników w komórkach, przez co ma działanie antynowotworowe. Wchodzi w skład curry. Goździki mają właściwości "odświeżania oddechu" w poradnikach można znaleźć informację, że aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu występującego po zjedzeniu czosnku, należy rozgryźć kilka goździków. Tę właściwość goździków znali już starożytni Chińczycy na dworze cesarza panował zwyczaj, że zwracający się do niego dworzanie musieli trzymać w ustach kilka goździków, aby ich oddech zachowywał świeżość.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazek


obrazek


obrazek


Inne pliki do pobrania z tego chomika
PRZYPRAWY - Kakao.jpg
Lecznicze właściwości kakao Od­kry­cie kakao za­wdzię­c ...
Lecznicze właściwości kakao Od­kry­cie kakao za­wdzię­cza­my Krzysz­to­fo­wi Ko­lum­bo­wi. Kiedy w 1502r.​dotarł do wyspy Gu­ana­ja, po­ło­żo­nej 50 km od Hon­du­ra­su, ze­tknął sie tam z Ma­ja­mi, któ­rzy twier­dzi­li iż ka­ka­owiec "ze­sła­li bo­go­wie a po­ma­ga on na wiele cho­rób jak za­ni­ki pa­mię­ci, cho­ro­by ciała, osła­bie­nie i brak chęci do życia". Her­nan Cor­tes, zdo­byw­ca Mek­sy­ku, po­lu­bił je tak iż za­kła­dał jego plan­ta­cje na wszyst­kich pod­bi­tych zie­miach Ame­ry­ki Po­łu­dnio­wej i w 1528 roku przy­wiózł pierw­szy ła­du­nek kakao do Hisz­pa­nii. Tam­tej­si fran­cisz­ka­nie, któ­rzy jako pierw­si, wy­my­śli­li za­rów­no spo­sób na przy­rzą­dza­nie kakao w obec­nej po­sta­ci jak i pitną cze­ko­la­dę, trak­to­wa­li kakao jako le­kar­stwo "na hu­mo­ry ciała i duszy i wiele cho­rób w tym osła­bie­nie mózgu". No­wo­cze­sna wie­dza me­dycz­na trak­to­wa­ła kakao wy­łącz­nie jako napój. Jed­nak jak się oka­za­ło, sub­stan­cja ak­tyw­ną w ziar­nach ka­ka­ow­ca są fla­wa­no­le. Ba­da­nia wy­ko­ny­wa­ne przez ze­spół na­ukow­ców z Co­lum­bia Uni­ver­si­ty Me­di­cal Cen­ter pod kie­row­nic­twem dr Scot­ta A. Smal­la, wy­ka­za­ły, że od­po­wie­dzial­nym za osła­bie­nie pa­mię­ci po 60 roku życia jest uszko­dze­nie jed­nej ze struk­tur mózgu - za­krę­tu zę­ba­te­go. Jedną z sub­stan­cji, które od­bu­do­wy­wa­ły ko­mór­ki za­krę­tu zę­ba­te­go po­przez lep­sze jego ukrwie­nie, miały być fla­wa­no­le. Dla spraw­dze­nia tej hi­po­te­zy ochot­ni­kom w wieku 50-69 lat po­da­wa­no duże dawki kakao die­te­tycz­ne­go (do 900 mg fla­wa­no­li dzien­nie) czyli ok. 0,5 litra, na­to­miast dru­giej gru­pie po fi­li­żan­ce kakao (100 m g fla­wa­no­li dzien­nie), spraw­dza­jąc po trzech mie­sią­cach prze­pływ krwi przez za­kręt zę­ba­ty i moż­li­wo­ści w 20 mi­nu­to­wych te­stach pa­mię­ci. Grupa pi­ją­ca dużą ilość kakao była zde­cy­do­wa­nie lep­sza zwłasz­cza w te­stach pa­mię­ci, a za­kręt zę­ba­ty u jej przed­sta­wi­cie­li le­piej ukrwio­ny. Tym samym po­twier­dzo­no ob­ser­wa­cje me­dy­cy­ny lu­do­wej Majów.
PRZYPRAWY - untitled4.bmp
Tran zamiast na łyżce , jak lekarstwo serwuj jako dodat ...
Tran zamiast na łyżce , jak lekarstwo serwuj jako dodatek do sałatek
PRZYPRAWY - wanilia1.jpg
WANILIA Suszony owoc wanilii płaskolistnej, byliny dora ...
WANILIA Suszony owoc wanilii płaskolistnej, byliny dorastającej do wysokości 10-15 m, pochodzącej z lasów Meksyku i innych krajów Ameryki Środkowej. Wanilia jest obecnie uprawiana na plantacjach Madagaskaru, Jawy i krajów Ameryki Południowej. Zastosowanie Stosuje się ją jako dodatek do ciast, babek, tortów, kompotów i bitej śmietany. Wanilia sproszkowana z cukrem występuje w handlu pod nazwą "cukier waniliowy", który jest używany w gospodarstwie domowym do deserów i ciast. Wanilia w handlu występuje w postaci sproszkowanej lub lasek. Nalewka waniliowa wzmacnia mięsień sercowy, jest także przeciwgorączkowa.
PRZYPRAWY - pieprz-375x500.jpg
Pieprz Pieprz czarny wywodzi się z Indii. Jego uprawy ...
Pieprz Pieprz czarny wywodzi się z Indii. Jego uprawy znajdziemy w strefie tropikalnej. Powstaje z owoców niedojrzałych, suszonych i fermentowanych. Pieprz zielony pozyskiwany jest z niedojrzałych owoców, które są poddawane marynowaniu w kwasie octowym lub mlekowym bądź też konserwowane z wykorzystaniem solanki.
PRZYPRAWY - pieprz2.jpg
Pieprz mielony dodaje się pod koniec gotowania, natomias ...
Pieprz mielony dodaje się pod koniec gotowania, natomiast pieprz ziarnisty na początku gotowania potraw.
PRZYPRAWY - oregano1.jpg
OREGANO Zwane też jest lebiodką lub dzikim majerankiem. ...
OREGANO Zwane też jest lebiodką lub dzikim majerankiem. Jest to bylina, występująca w Europie i Azji Zachodniej. Jest rośliną wieloletnią, osiągającą wysokość do 80 cm. Właściwości Główne składniki oregano to: olejki lotne (tymol i karwakol). Ponadto występują w nim gorycze, garbniki i kwas rozmarynowy. Zastosowanie Jest powszechnie uważane za doskonałą przyprawę do wędlin, sałatek, sosów do ryb. Przyprawia się nim pieczone mięso, cielęcinę, wieprzowinę, jagnięcinę, zawiesiste zupy, pieczone ziemniaki. Świeże ryby faszeruje się nadzieniem z bułki z dodatkiem drobno poszatkowanych liści oregano. Całe ziele lebiodki, położone na żarzące się ognisko, nadaje delikatny aromat potrawom pieczonym na ruszcie (np. kiełbaskom, dziczyźnie). Oregano świetnie pasuje do pizzy, zapiekanek, spaghetti, czyli do potraw kuchni włoskiej. Stosuje się je również w kuchni hiszpańskiej i meksykańskiej. Oregano służy do przyprawiania warzyw (pomidory, groch, fasola, sałata), serów i owoców morza. Oregano doskonale pasuje do bazylii, majeranku, tymianku i pieprzu, w połączeniu z którym i doskonale harmonizuje jako mieszanka przyprawowa. Najkorzystniejszy czas zbioru oregano przypada od lipca do września. Jest stosowana jako lek przeciwskurczowy, dezynfekujący, moczopędny, antyseptyczny (np. w bólach zębów) i przeciwzapalny. Może być pomocna w leczeniu zapalenia oskrzeli i zaburzeń trawienia. Pomaga w leczeniu chorób dróg oddechowych, przy wzdęciach i zaburzeniach fermentacji. Potrawy mięsne przyprawia się oregano dopiero pod sam koniec gotowania.
PRZYPRAWY - kurkuma1.jpg
Kurkuma Nazwa łacińska Curcuma longa Zastosowan ...
Kurkuma Nazwa łacińska Curcuma longa Zastosowanie Mieloną kurkumę używa się do barwienia ryżu, makaronu i warzyw konserwowanych w occie. Przyprawia się nią sosy, potrawy z drobiu, zupy kremowe i omlety. Dobrze komponuje się z daniami z fasoli i z soi. Szczypta kurkumy dodana do ciasta drożdżowego lub biszkoptowego nada mu atrakcyjny żółty kolor. Ciekawostki Posiada także lecznicze właściwości: pomaga zwalczać kamienie żółciowe, działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie, zwłaszcza w chorobach skóry, działa rozkurczowo, bakteriobójczo i wzmaga wydzielanie żółci. Stosuje się w leczeniu chorób reumatycznych, serca i wątroby, wzmacnia system nerwowy. Wchodzi w skład curry. Sporządza się z niej maseczki pielęgnacyjne.
PRZYPRAWY - Kurkuma.jpg
Kurkuma Pod­sta­wo­wym skład­ni­kiem curry jest kur­ku­ ...
Kurkuma Pod­sta­wo­wym skład­ni­kiem curry jest kur­ku­ma. Zda­niem na­ukow­ców kur­ku­mi­na w niej za­war­ta ha­mu­je roz­wój ko­mó­rek no­wo­two­ro­wych, dzia­ła prze­ciw­za­pal­nie i prze­ciw­wi­ru­so­wo, może chro­nić przed uda­rem i de­men­cją. Kur­ku­ma ko­rzyst­nie wpły­wa na wą­tro­bę, jest po­moc­na w za­bu­rze­niach tra­wie­nia, a także re­du­ku­je nie­ko­rzyst­ny wpływ tłu­ste­go je­dze­nia na serce.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności