Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
bibliotekaprzechlewo
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

ola

widziany: 27.02.2014 13:25

  • pliki muzyczne
    51
  • pliki wideo
    119
  • obrazy
    2390
  • dokumenty
    2356

5538 plików
47,57 GB

FolderyFoldery
bibliotekaprzechlewo
! FREE Święta BN
= PRZEPISY-ryby
= PRZEPISY-SERNIKI
= PRZEPISY-Surówki i sałatki
= PRZEPISY-WEKI
► CIASTA PYSZNE
► CIASTA SMACZNE
► SERNIKI
►ZARABIAJ PRZEZ INTERNET
◄●► PORADY BABUNI ◄●►
2.zima, Boże Narodzenie
2.zima, Boże Narodzenie(1)
Akordeon
Ankiety
Biznes Plan
Boże Narodzenie, Mikołaj
Ciasta Domowe
Dekoracje
DEKORACJE(1)
Dietetyka
dla dzieci
do szkoły
dobre rady
Dokumenty
DOKUMENTY(1)
Działalność gospodarcza
EDUKACJA
Ewa Wachowicz gotuje
Galeria
Gazetki ścienne
jak to zrobić 365 pomysłów na prace plastyczne
Jaś i Małgosia
Kartki szablony
KLASYCZNY MASAŻ LECZNICZY
kolorowanki
konkursy
KOSZYCZKI-ZAJĄCZK I-KURCZAKI
kuchnia
Kuchnia - przepisy
KUCHNIA PRZEPISY
Kuchnia(1)
KUCHNIA(2)
kuchnia(3)
kuchnia(4)
Kulinarne
Kulinarne(1)
KURS TWORZENIA STRON INTERNETOWYCH
Lotto
Mączne, ziemniaki, ryż
MANDALA DZIECIĘCA
MANDALA-KOLOROWAN KI
MANDALA-KOLOROWAN KI(1)
mikołaje
Moje szkolne dekoracje
origami
Ozdoby do składania
piosenki dla dzieci
plakaty do biblioteki
PO PROSTU GOTUJ
PORADNIKI
porady domowe-jak to zrobić
PRACE LICENCJACKIE-MAGI STERSKIE-RÓŻNE
Prywatne
PRZEPISY
Przepisy Kilinarne
Przepisy Kilinarne(1)
przepisy kulinarne
Przepisy kulinarne inny
Przepisy Kulinarne(1)
przepisy(1)
przepisy(2)
PRZYDATNE W SZKOLE
Puchatkowe zabawy
Różne przepisy
RÓŻNOŚCI PRZEDSZKOLE SZK PODST
Sałatki od A do Z
SCRAP Dod. PNG do ozdabiania i robienia kartek,ramek,tape t
Wielkanoc
Wzory pism
Wzory pism urzedowych
Wzory umów
Wzory umów i pism
zima i Boże Narodzenie
zima i Boże Narodzenie(1)
Zrób to sam
Salatka z kalafiora :)

SKŁADNIKI:
-1 surowy kalafior
-1 mala cebula
-1 ząbek czosnku
-3 ogórki konserwowe
-10dag szynki
-puszka kukurydzy
-1/2 peczku koperku
-sól, pieprz, majonez

Różyczki kalafiora drobniutko pokroic. Cebule, ogórki, szynke, koperek pokroic. Czosnek zetrzec na tarce. Posolić, dodać pieprzu i mojonezu. Wszystko razem wymieszac.

smakuje wybornie :)

SMACZNEGO

Dip czosnkowy :)
SKŁADNIKI:

0,5 litra naturalnego jogurtu
1 łyżka musztardy
1 łyżka keczupu
1 łyżka majonezu
4 ząbki czosnku (mniej lub więcej jak kto lubi)
sol, pieprz
suszona bazylia lub oregano

Przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę składników dodać do jogurtu, wymieszać i odstawić do lodówki na pol godziny.Mozna go używać jako dodatek do grilla ,kebaba,kotletów...
« poprzednia stronanastępna strona »
  • 42 KB
  • 29 lis 11 13:35
Fantazja kokosowa

Biszkopt ciemny z 6 jaj
Krem
0,5 litra mleka
10 dag cukru
2-3 łyżki oleju
2 łyżki mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
20 dag wiórków kokosowych
1 galaretka wiśniowa
słoiczek wiśni drylowanych w cukrze(wiśnie z kompotu)
Mleko zagotowac(odlac do rozrobienia mąki)z olejem i cukrem,wlac rozrobioną mąkę i ugotowac budyń ,do gorącego wsypac wiórki i wymieszac
Z kostki margaryny i budyniu zrobic krem i do kremu powili wlewac tężejącą galaretkę(zagotowac 0,5 szklanki soku i rozrobic galaretkę)Biszkopt przekroic wyłożyc 3/4 kremu ułożyc wiśnie,przykryc drugą połową.Na wierzch pozostały krem,potrzec czekoladą.Można dodac taką galaretkę jak owoce np.brzoskwinie

z chomika Brunetka6853

  • 34 KB
  • 29 lis 11 13:35
Karpatka
1 szklanka wody
12,5 dag margaryny
1 łyżeczka proszku
Wszystko zagotowac,w czasie gotowania wsypac 1 szklankę mąki,wymieszac i ucierac kałką.Po wystygnięciu dodawac po 1 jajku(4 jajka)i ucierac .Dwie blachy dobrze wysmarowac i wyłożyc ciasto.Piec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor 10 min.w 200C i 15-20 mni 180C
lub na termoobiegu 180C 25-30 min. obie blachy.
Krem
0,5 litra mleka
2 łyżki mąki zwykłej
2 łyżki kartoflanki
10 dag cukru+cukier waniliowy
2-3 łyżki oleju
ugotowac budyń
Utrzec z 1 kostką margaryny,wierzch polukrowac lub posypac cukrem pudrem.

z chomika Brunetka6853

  • 29 KB
  • 29 lis 11 13:35
Bananowiec

Biszkopt z 4 jaj

Masa bananowa
1,5 kostki margaryny
1 kg bananów obranych
3 żółtka
3 łyżki cukru
1 galaretka bananowa(może byc cytrynowa)
Margarynę utrzec z żółtkami i cukrem na puszystą masę,dodac zmiksowane banany wszystko wymieszac, a na koniec przestygniętą galaretkę(1 szklanka wody)i też wymieszac.

Masa białkowa-białka ubic z 3 łyżkami cukru,gdy białka są ubite a cukier rozpuszczony wlac powoli przestygniętą galaretkę(1 szklanka wody-smak galaretki do wyboru) wszystko wymieszac i na wierzch też galaretkę do wyboru.

z chomika Brunetka6853

  • 1,3 MB
  • 29 lis 11 13:35

z chomika monterey777

  • 17,9 MB
  • 29 lis 11 13:35

z chomika monterey777

  • 367 KB
  • 29 lis 11 13:35
Własny, domowy i sprawdzony przepis - ciasteczka zawsze wyjdą, a smakują "niebo w gębie"...
Rewelacyjne dla całej rodzinki, a szczególnie dla dzieci.
Każdy kto uwielbia smak duńskich ciasteczek, powinien spróbować mojego przepisu!!!
Polecam szczerze:)
Są tanie i szybkie w wykonaniu...

z chomika monterey777

  • 1,1 MB
  • 29 lis 11 13:35

z chomika redandpale

  • 368 KB
  • 29 lis 11 13:35

z chomika StarszyPan

  • 1,6 MB
  • 29 lis 11 13:35
obrazekPrzepisy : 197
Ciasteczka / Naleśniki / Pączki / Hrusty / Racuchy / Babki / Ciasta / Ciastka / Drożdżówki / Masy i kremy ::

z chomika a.baddon

  • 33 KB
  • 29 lis 11 13:35
Składniki
1 krem Karpatka
1 Kasia
2 paczki krakersów
2 puszki Krówki
2 łyczeczki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 śmitetan-fix
Paczkę migdałów płatki
Śmietanke 36%



Jak zrobić?
Najpierw układasz 1 warstwę krakersów na brytfance, później na to krem karpatka (wcześniej go gotujesz z mlekiem wg przepisu na opakowaniu-po wystudzeniu dodajesz kostkę Kasia i miksujesz)później kolejna warstwa krakersów, na to krówka (wcześniej gotujesz na parze żeby masa nie była twarda do rozsmarowania)nie gorące, na to warstwa krakersów i na koniec śmietanka ubita z fiksem cukrem pudrem i cukrem waniliowym, posypujesz na koniec migdałami i do lodówki-najlepiej na noc żeby oddało!

zachomikowany

  • 35 KB
  • 29 lis 11 13:35
Składniki
Ciasto:
3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g Kasia
Powidła lub konfitury
Masa smietanowa:
1 litr śmietany 18%
20 dag wiórków kokosowych
5 białek
1 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 budyń śmietankowy duży (w proszku)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Przepis zasiegnelam ze strony Arabeski :)
Jak zrobić?
Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.
Jedną częścią wykleić spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
(prostokątnej 20x30 lub tortownicy średnica 30cm)
Posmarować powidłem śliwkowym lub konfiturą.
Drugą włożyć do zamrażarki.

Masa:
Białka ubić z cukrem, dodać śmietanę oraz pozostałe składniki i wymieszać.
Wyłożyć to na ciasto posmarowane powidłem.
Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.
Piec ok. 50 minut w temp.peraturze 180°C.

Temperatura piekarnika: 180°C
Czas pieczenia: 50 min

zachomikowany

  • 51 KB
  • 29 lis 11 13:35
Składniki
Ciasto:
1jajko
15 dag mąki
6 dag cukru
6 dag Kasia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ser:
70 dag sera białego (zmielonego)
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Budyń:
1 budyń śmietankowy (ugotować wg przepisu)
1/2 kostki Kasia
2 łyżki cukru
4 jajka


Jak zrobić?
Ciasto zagnieść, wyłożyć na posmarowaną Kasia formę.
Ser zmiksować z cukrem, jajkiem, mąką ziemniaczaną i wylać na ciasto.
Kasia utrzeć z cukrem i 4 żółtkami, dodać ugotowany budyń i na końcu dodać ubite na sztywno białka z 4 jajek.

Temperatura piekarnika: 180 st.C
Czas pieczenia: 60 minut

zachomikowany

  • 63 KB
  • 29 lis 11 13:35
Składniki
1 Kasia
15 łyżek wody
20 dag cukru
3 łyżki kakao
około 25 dag mleka w proszku
bakalie
pokruszone herbatniki szkolne
2 wafle tortowe


Jak zrobić?
Kasia, cukier, wodę i kakao dać do rondelka i zagotować.
Odstawić.
Jak ostygnie, dodać mleko w proszku i ulubione bakalie oraz pokruszone herbatniki.
Wyłożyć masę na jeden wafel przykryć drugim.
Poczekać i pokroić. Smacznego!

zachomikowany

  • 13 KB
  • 29 lis 11 13:35
3 BIT - ciasto bez pieczenia


SKŁADNIKI:

* 5 paczek herbatników szkolnych
* 1 puszka mleka skondensowanego (gotować ok.3 godz.- ostudzić)
* 2 budynie waniliowe
* 2 szkl.mleka + 0,5 szkl. mleka
* 0,5 kostki masła (np.śmietankowe)
* 1 śmietana 18% (200 ml)
* 1 opak."Śnieżki"
* na posypkę:starkowana czekolada gorzka lub mleczna lub wiórki kokosowe

MASA BUDYNIOWA:
~~~~~~~~~~~~~~~~
2 budynie ugotować w jednej porcji mleka (zagotować 2 szkl. mleka,a rozrobić budynie w 0,5 szkl. mleka).Budyń ostudzić,gdy wystygnie - zmiksować z 0,5 kostki masła.

MASA ŚMIETANOWA:
~~~~~~~~~~~~~~~~
Śmietanę 18% zmiksować ze "Śnieżką".

KOLEJNOŚĆ UKŁADANIA: (układać w blaszce wyłożonej folią aluminiową)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

* HERBATNIKI
* MLEKO SKONDENSOWANE UGOTOWANE (z puszki)
* HERBATNIKI
* MASA BUDYNIOWA
* HERBATNIKI
* MASA ŚMIETANOWA
* STARKOWANA CZEKOLADA LUB WIÓRKI KOKOSOWE

z chomika white.and.black.flower

  • 17 KB
  • 29 lis 11 13:35
MAKOWIEC

CIASTO DROŻDŻOWE:
1 kg mąki
1 szkl. cukru
1 szkl. mleka
paczka margaryny
10 dkg drożdży
4 żółtka
łyżeczka soli
zapach waniliowy


MASA MAKOWA:
1 kg maku
4 białka
60 dkg cukru
12 dkg margaryny
zapach migdałowy
2-3 łyżki miodu
skórka pomarańczowa
10 dkg rodzynek

+ 1-2 białka dodatkowe


CIASTO DROŻDŻOWE:

Mleko podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z 1-2 łyżeczkami cukru. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Rozpuszczamy paczkę margaryny i zostawiamy do ostygnięcia.
Żółtka ubijamy z cukrem.
Do miski lub większego garnka wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka z cukrem, przestudzoną margarynę, wyrośnięte drożdże, sól i zapach waniliowy. Wyrabiamy ciasto drożdżowe ręcznie tak długo, aż wszystkie składniki się połączą
i ciasto zacznie odchodzić od ręki.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

MASA MAKOWA:
Mak należy sparzyć - najlepiej gotować
na bardzo małym ogniu przez 10 - 15 minut. Mak wylewamy na wyłożony gazą durszlak i zostawiamy do ostygnięcia. Zimy mak mielimy jeden raz, jeżeli mamy przy maszynce sitko do maku z małymi dziurkami, albo trzy razy, gdy nie mamy takiego sitka. Mak najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Ubijamy pianę z białek i dodajemy do zmielonego maku. Margarynę rozpuszczamy i też dodajemy do maku, margaryna nie musi być zimna.
Dodajemy pozostałe składniki: cukier, miód, zapach migdałowy, skórkę pomarańczowa i namoczone rodzynki. Mieszamy, jeśli mak jest za mało słodki to dodajemy jeszcze cukru lub miodu

Na stolnicę wysypaną mąką wykładamy dużą garść ciasta drożdżowego
Ciasto rozwałkowujemy cienko na szerokość blaszki, w której będziemy piekli naszego makowca ( ja zawsze wcześniej przygotowuję blaszki)
Na rozwałkowane ciasto wykładamy przygotowaną masę makową. Mak smarujemy rozbitym białkiem, żeby po upieczeniu nie odchodził od ciasta. zwijamy naszego makowca I układamy we wcześniej wysmarowanej blaszce. Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce żeby jeszcze trochę podrosło ( ja kładę na kaloryfer zimą) , a w tym czasie włączamy już piekarnik na temp. 170-180 stopni. W tym czasie przygotowujemy następne makowce, do wyczerpania składników. Powinno w sumie wyjść 4-6 makowców.
Pieczemy około godziny.

z chomika white.and.black.flower

  • 21 KB
  • 29 lis 11 13:35
Składniki:

2 i 1/2 szklanki mąki

? dwa jajka

? 1 i 1/2 szklanki mleka

? dwie łyżki cukru

? 3 dag świeżych drożdży

? trzy jabłka

? łyżeczka lub więcej cynamonu (ile kto lubi:))

? szczypta soli

? olej do smażenia

Jak przyrządzić:

Mleko podgrzać. Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże i cukier.

2. Jajka rozbełtać, lekko posolić.

3. Do drożdży z mlekiem dodać jajka, mąkę, starte lub pokrojone w drobną kostkę jabłka, cynamon. Dobrze wyrobić ciasto (ja używam drewnianej łyżki).

4. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

5. Racuchy smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Nadmiar tłuszczu odsączyć na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze na ciepło :)

zachomikowany

  • 41 KB
  • 29 lis 11 13:35

z chomika Milutka29

  • 337 KB
  • 29 lis 11 13:35
Dodałam nowy przepis na ciasto.

Ciasto miodowe z serem.

z chomika desqa123

  • 0,8 MB
  • 29 lis 11 13:35
obrazek

z chomika wielosmakowa

  • 0,8 MB
  • 29 lis 11 13:35
obrazek

z chomika wielosmakowa

  • 454 KB
  • 29 lis 11 13:35
obrazek

z chomika wielosmakowa

  • 162 KB
  • 29 lis 11 13:35
obrazek

z chomika wielosmakowa

  • 42 KB
  • 29 lis 11 13:35
Fantazja kokosowa

Biszkopt ciemny z 6 jaj
Krem
0,5 litra mleka
10 dag cukru
2-3 łyżki oleju
2 łyżki mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
20 dag wiórków kokosowych
1 galaretka wiśniowa
słoiczek wiśni drylowanych w cukrze(wiśnie z kompotu)
Mleko zagotowac(odlac do rozrobienia mąki)z olejem i cukrem,wlac rozrobioną mąkę i ugotowac budyń ,do gorącego wsypac wiórki i wymieszac
Z kostki margaryny i budyniu zrobic krem i do kremu powili wlewac tężejącą galaretkę(zagotowac 0,5 szklanki soku i rozrobic galaretkę)Biszkopt przekroic wyłożyc 3/4 kremu ułożyc wiśnie,przykryc drugą połową.Na wierzch pozostały krem,potrzec czekoladą.Można dodac taką galaretkę jak owoce np.brzoskwinie

z chomika Brunetka6853

  • 21 KB
  • 29 lis 11 13:35
Składniki:

1 kg śliwek węgierek
cukier puder
cukier waniliowy
Na ciasto:
5 jaj
5 łyżek mąki ziemniaczanej
5 pełnych łyżek cukru
otarta skórka z cytryny
łyżka proszku do pieczenia
tłuszcz
byłka do formy

Jak przyrządzić:

Śliwki starannie umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki
Z białek ubić sztywną pianę, dodając stopniowo po trochu cukier
Do piany dodać od razu wszystkie żółtka, następnie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, otartą skórkę z cytryny.
Ciasto rozłożyć równą cieniutką warstwą na wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszce do pieczenia
Na cieście ułożyć rządkami połowki śliwek, wstawić do nagrzanego( 180 st) piekarnika.
Piec około 25 min.Lekko zrumienione ciasto wyjąć z piekarnika i odrazu mocno posypać cukrem pudrem z wanilią

zachomikowany

  • 94 KB
  • 29 lis 11 13:35
Nalewka

z chomika tasia89

  • 0,9 MB
  • 29 lis 11 13:35

z chomika tasia89

  • 3,1 MB
  • 29 lis 11 13:35

z chomika ryszard697

  • 35 KB
  • 29 lis 11 13:35
Kto ich nie lubi? Tych z kapustą i grzybami albo nadziewanych
z mięsem czy szpinakiem. Dzieci uwielbiają je na słodko:
z truskawkami lub jagodami, polane gestą kwaśną śmietaną
i posypane cukrem. A przecież można je zrobić rownież
z serem, kaszą gryczaną... Pierogi kryją wiele niespodzianek i smaków.

zachomikowany

« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    86
  • obrazy
    27
  • pliki wideo
    1
  • pliki muzyczne
    0

160 plików
0,81 GB




wapix49040

wapix49040 napisano 3.05.2022 14:57

zgłoś do usunięcia
Super chomik
rahare6958

rahare6958 napisano 6.12.2022 12:17

zgłoś do usunięcia
Super chomik

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności