Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
A-n-i-t-a
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta Ani

widziany: 5.06.2024 04:44

dodatkowe uprawnienia
  • pliki muzyczne
    18775
  • pliki wideo
    32297
  • obrazy
    196610
  • dokumenty
    6827

268293 plików
1215,08 GB

Ukryj opis
FolderyFoldery
A-n-i-t-a
= Moje KLIPY
 
KADR
Moje KLIPY2
swieta
= MOJE PRACE ═══════════════
 
= PRO SHOW PRODUCER - robimy klipy ═══════════════
 
=! ► MUZYKA - MP3 ═══════════════
 
=! ► TUTORIALE - PORADY ═══════════════
 
=► ● AVI - FOOTAGE
 
=► ● AVI - PNG- ŚWIĄTECZNE ═══════════════
 
=► ● AVI - PODKLADY ═══════════════
 
PODKLADY BEZ GŁOSU
PODKLADY2
=►► GRAFIKA i VIDEO ═══════════════
 
=►► PLUGINY- FILTRY ═══════════════
 
=►► PROGRAMY SYSTEMOWE
 
=►► ZRZUTY EKRANU ═══════════════
 
=►► DLA DZIECI
 
=►► FLASH - SWF ═══════════════
 
►► DODATKI- TUBKI - GRADIENTY - MASKI - KSZTAŁTY - PĘDZLE - CZCIONKI - RAMKI ═══════════════
 
►► PNG + GIFY -LALECZKI - JESIEŃ- WODA - TŁA - EMOTICONY - POSTACIE ═══════════════
 
● GENERATORY
 
● GRY
 
● ZNANI i LUBIANI
 
●●●● ABC KOMPUTERA ═══════════════
 
●●●● AUDIOBOOKI
 
●●●● E-BOOKI
 
●●●● KURS TAŃCA
 
●●●● TEATR - OPERA ═══════════════
 
✿ KUCHNIA -
 
- DEKORACJE
= na Szybko
= Świątecznie
= Wielkanoc
=Porady - Triki
CHLEB -Bułeczki
CIASTA
 
Florentynki
Pierniczki z witrażykam
CIASTA - Film
CIASTA - Pancakes
Ciasta bez pieczenia
Ciasta -BISZKOPT
CIASTA- Mąka samorosnąca
 
PRZYKŁADY
Ciasta- SERNIKI
Ciasto Francuskie
Ciasto-Łabędzi puch
DESERY
Dla Dzieci
DRÓB- UKA
FASOLA - BÓB
Galarety
GRIL - RUSZT
GRZYBY
Imbir
Irena Gumowska
 
Czy wiesz, co jesz
Kuchnia i medycyna
KAWA- Herbata
Książki Kucharskie
 
Interaktywn a książka
Kuchnie świata
MAKARON
Mięsne potrawy
Mięso - Kiełbasy
Mięso - Żeberka
Mięso Mielone
MIKROFALA
MIÓD
Montignac
NABIAŁ -JAJA
Naleśniki- Racuchy
NAPOJE - NALEWKI
Olej - Ocet
OMLET
OWOCE
PĄCZKI- FAFORKI
PIEROGI
PIZZA
PODROBY
PRZEKĄSKI
PRZYPAWY-ZIOŁA
RYBY
 
Pokaz
Ryż - Kasze
SAŁATKI
Savoir Vivre
Smaki i Smaczki
SOSY
SZynkowar
WIGILIA
z WARZYW
Ziemniaki
ZUPY
✿ HUMOR
 
✿ TABLICA ZNAKÓW
 
Kraje świata
✿ ZAKĄTKI - ŚWIATA - TURYSTYKA ═══════════════
 
✿ ZDROWIE - URODA - RATOWNICTWO ═══════════════
 
✿TECHNIKA
 
zachomikowane
Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ PREZENTY
💦 ALL
 
💦 Iva
💦 Jasia
💦 Xena
💦 X A T
💦Zeta



Porady nie od parady - warzywa

Zwykle stawiamy sobie to pytanie, gdy przygotowuje¬my dania z bakłażanów lub cukini. Niektóre przepisy zalecają, obieranie, inne po¬zostawienie skóry, a trafiają się i takie, które tę kwestię pomijają. Obierać więc czy nie? Zasada jest prosta: młode i świeże bakłażany i cukinie przyrządzamy ze skórą, starsze i powiędnięte - obieramy. Znakiem roz¬poznawczym jest wielkość tych warzyw. Długość mło¬dych okazów na ogół nie przekracza 15 cm. Dodatko¬wym i niezawodnym wy¬różnikiem w wypadku mło¬dych cukini jest też kwiat lub jego resztka na czubku, a w wypadku młodych ba¬kłażanów - waga nie przekraczająca 50 dag.
Pomidory pełne smaku
Nowe odmiany pomidorów - bardzo plenne i odporne na choroby - nie dorównują, niestety, smakiem i aro¬matem tym, które pamiętamy sprzed lat. Wiele do życzenia pozostawia¬ją zwłaszcza te sprzedawane późną jesienią i zimą, dojrzewające w szklarniach. Możemy jednak polepszyć ich smak, stosując prosty zabieg. Na kwadrans przed podaniem kroimy pomidory,
oprószamy odrobiną miałkiego cukru i skrapiamy niewielką ilością soku z cytryny. Świetny efekt daje też skropienie ich octem balsamicznym. Niestety, sposobu na wzmocnienie aromatu pomidorów nie znamy.

Jak długo gotować kalafior
Egzemplarze średniej wielkości gotuje się za¬zwyczaj około 15 min, na sałatkę i do zapiekania - 2-3 minuty krócej. Na wszelki wypadek zacznij¬cie sprawdzać warzywo po 12 min. W jaki sposób? Spróbujcie wbić w nie wi¬delec lub patyczek - po¬winien wchodzić z lekkim oporem, ale nie na siłę. Jeśli przegapiliście właściwy moment i kalafior się rozgotował, zróbcie z nie¬go zupę krem lub piure.

Zachowają jędrność i kolor
Według standardów no¬woczesnej kuchni światowej dobrze ugotowa¬ne, uduszone, usmażone bądź upieczone warzywa po¬winny stracić surowość, ale zachować jędrność. Tak przy¬rządzone nie tylko ładniej wyglądają i mają więcej wartości odżywczych, ale też lepiej smakują niż bardzo miękkie jarzyny, do których przyzwyczaiła nas tradycyjna kuchnia naszych babć i mam. Polubiliśmy już ma¬karon ugotowany al dente, na pewno polubimy też nie rozgotowane warzywa.
• Zielone warzywa szpinak, szczaw, brokuły, fasolka szparagowa zachowają żywą barwę, jeśli będziemy je gotować bez przykrycia.
• Marchew i pomidory utrzymają naturalny kolor jeżeli dodamy do gotowa¬nia lub duszenia trochę
tłuszczu.
• Warzywa gotowane na parze solimy dopiero wtedy, gdy zdejmiemy je z ognia. Posolone
wcześniej tracą soczystość i znaczną część wartości odżywczych.
  • 4,9 MB
  • 26 lis 13 0:29
  • 19 KB
  • 26 lis 13 0:28
  • 3,4 MB
  • 26 lis 13 0:28
  • 19 KB
  • 26 lis 13 0:28
  • 279 KB
  • 26 lis 13 0:28
  • 6,4 MB
  • 26 lis 13 0:11
  • 28 KB
  • 13 lis 13 9:38
  • 19 KB
  • 13 lis 13 9:38
  • 20 KB
  • 13 lis 13 9:38
  • 20 KB
  • 13 lis 13 9:38
  • 20 KB
  • 13 lis 13 9:38
  • 21 KB
  • 13 lis 13 9:38
  • 19 KB
  • 13 lis 13 9:38
  • 20 KB
  • 13 lis 13 9:38
  • 20 KB
  • 5 lis 13 16:51
  • 59 KB
  • 24 maj 12 1:17
  • 75 KB
  • 24 maj 12 1:08
  • 12 KB
  • 24 maj 12 0:51
  • 78 KB
  • 24 maj 12 0:28
  • 12 KB
  • 24 maj 12 0:25
Dip z avokado


Awokado - co zrobic by dip nie zmienial koloru
Co zrobic, gdy kolor dipów z mocno dojrzalego avocado, po jakims czasie robi sie nieciekawy (cementowy)? Podobno jak sie wrzuci do dipu z avocado jego pestke, to nie zmienia koloru, ale nie próbowalam.
Jesli robimy dip z avocado uzywamy plastikowego noza do obierania i drewnianego tluczka do roztarcia. W ten sposób avocado nie zdazy stracic koloru zanim sie je zje.
Poza tym mozna dodawac avocado do salaty (+ pomidor, oliwki i pieczarki).
  • 26 KB
  • 23 maj 12 23:54
  • 5 KB
  • 23 maj 12 23:48
Następne warzywo z kuchni orientalnej.
Mylona często z salsefia, była niegdyś w Polsce bardzo dobrze znana.
To zamieszanie nazewnicze jest o tyle usprawiedliwione, ze obie rośliny właściwie nie różnią się smakiem, identyczny tez jest sposób ich przygotowania.

Długie, dość twarde korzonki trzeba przed gotowaniem obrać - zewnętrzną warstwa skorzonery będzie czarna, salsefii zaś jasna. W środku obu roślin znajdziemy kremowobiały miąższ o charakterystycznym, lekko gorzkawym, ale przyjemnym smaku.
Skorzonerę-salsefię jadamy ugotowaną, w towarzystwie jakiegoś białego sosu - serowego lub winno-śmietanowego.
  • 5 KB
  • 23 maj 12 23:42
Paksoi

Znane jest równiez jako bok choy, krewny naszej kapusty. W smaku przypomina bardziej szpinak, ma jednak wiecej charakteru. Rosnie w glówkach podobnych w ksztalcie do kapusty pekinskiej, liscie ma jednak gladkie i ciemnozielone.
Nieodzowny skladnik kuchni chinskiej, gotowany na parze wraz z ryba lub smazony z makaronem w woku doskonale komponuje sie z sosem sojowym, czosnkiem, imbirem i ostra papryka.
  • 8 KB
  • 23 maj 12 23:36
Suszone pomidory- kolacja we dwoje
Jesienne i nadchodzace zimowe wieczory moga byc gorace, zmyslowe i niezapomniane, gdy do lampki czerwonego wina podamy prawdziwy kulinarny afrodyzjak – Suszone pomidory w oleju z ziolami.
Romantyczna kolacja to szczególny moment wymagajacy wyjatkowej oprawy i klimatu od pierwszej chwili. Dlatego tak wazne sa kulinarne specjaly, które znajda sie na naszym stole. Pobudzajac nasze zmysly wyjatkowymi potrawami wyzwalamy w sobie czar, otwartosc i temperament, a pózniej… pózniej to juz motylki i feromony.
Poludniowy temperament
Suszone pomidory w oleju z ziolami to delikatna, wyszukana przekaska, o romantycznym, sródziemnomorskim charakterze. To zamkniety w sloiczku smak slodkich pomidorów polaczony z aromatem bazylii i oregano. W jaki sposób podamy suszone pomidory, zalezy juz tylko od naszej kulinarnej fantazji i naszych upodoban.
Warto jednak pamietac, ze kolacja we dwoje powinna byc lekka i sycaca, a do tego aromatyczna i pelna kolorów. Dlatego, suszone pomidory mozemy podac z ulubionymi serami mozarella, feta, zóltym, topionym, mozemy dodac je do salaty lub jako dodatek do chrupiacych grzanek. Jednak pelne walory smakowe Suszonych pomidorów w oleju z ziolami, odkryjemy spozywajac je jako przekaske bez dodatków.
Ich wyjatkowy smak pobudzi i wyostrzy nasze zmysly, a z lampka dobrego wina wprawia nas w doskonaly nastrój.
Najlepsze na koniec
Kiedy po wspólnym wieczorze w kinie, teatrze, na koncercie chcemy nasze spotkanie przedluzyc w domowej atmosferze zastanawiamy sie co podac, czym zaskoczyc naszego goscia, jak zrobic na nim wrazenie. Tym bardziej jest to trudne, ze wczesniej tego nie planowalismy. Czesto, od tego jak szybko i niebanalnie wyczarujemy drobny posilek zalezy efekt i wrazenie jakie pozostawimy po spotkaniu.
Suszone pomidory w oleju z ziolami sprawdzaja sie w takich sytuacjach doskonale. Juz sama przekaska jest oznaka kreatywnej i niebanalnej kuchni. Podana z produktami, które najczesciej mamy w szafce lub lodówce bedzie nie tylko modna, ale i smaczna potrawa. Wystarczy ugotowac makaron, dodac Suszone pomidory w oleju ziolami, odrobine zóltego sera i mozemy sie wspólnie raczyc znakomita pasta.
  • 14 KB
  • 23 maj 12 23:30
  • 12 KB
  • 23 maj 12 22:42
Bób

Bób jest smaczny i prosty w przygotowaniu. Najszybciej jest go ugotować w osolonej wodzie z odrobiną czosnku lub koperkiem, odcedzić i można podawać. Walory smakowe dania z bobu podnosi rozpuszczone masło lub zasmażka z bułki tartej, ale to dodatkowe kalorie.

Plusy
dostarcza sporo energii
niewielka ilość daje poczucie sytości
źródło roślinnego białka
zawiera cenny błonnik
jedzony z łupinami oczyszcza jelita
wspomaga odkwaszanie organizmu, przez co przyspiesza odtruwanie
bogaty w wapń, fosfor, żelazo, magnez i witaminy: B1, B2, PP, C

Minusy
ciężkostrawny (szczególnie dla małych dzieci, osób starszych, chorych)
kaloryczny
wydyma brzuch, powoduje wzdęcia i gazy
  • 246 KB
  • 23 maj 12 22:38
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    44
  • obrazy
    46
  • pliki wideo
    45
  • pliki muzyczne
    0

137 plików
704,27 MB




Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności