Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
Nucha1952
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta 💕 Hania 🌞 Joanna 💕

widziany: dzisiaj o 07:06

  • pliki muzyczne
    531
  • pliki wideo
    201
  • obrazy
    14848
  • dokumenty
    533

16128 plików
19,63 GB

Ukryj opis Rozwiń
FolderyFoldery
Nucha1952
◄▒▒► LISTOPAD
 
◄▒▒► SAVOIR VIVRE
◄▒▒► TAPETA
◄▒▒► 10 MARCA
 
◄▒▒►RAMKA M
◄▒▒► 8 MARCA
◄▒▒► ĆWICZENIA NA KRĘGOSŁUP
◄▒▒► CYTRYNA IMBIR MIÓD
◄▒▒► DEMOTYWATORY
◄▒▒► GIF BAJKA
◄▒▒► GIF KOBIET I MĘŻ-◄◄
 
◄▒▒► GIF KOBIETA
◄▒▒► GIF OKNO
◄▒▒► GÓRNICTWO
 
◄▒▒► CZASY PRL
◄▒▒►Lampy gornicze-karbi tki
◄▒▒►RAMKA
◄▒▒► JESIEŃ
 
◄▒▒► JESIEŃ
◄▒▒► JESIEŃ GIF
 
◄▒▒► KOBIETA
 
◄▒▒► ImiKimi
◄▒▒► PIĘKNE KOBIETY
◄▒▒► KOBIETA I PARASOL
◄▒▒► KOBIETA ZIMA
◄▒▒► KODY RAMKI ABC 🐞
 
❤️❤️ KOD NOWY
💢💢KODY ABC 💢💢
◄▒▒► KOMINEK
◄▒▒► KONIE 1
◄▒▒► KONWALIE
◄▒▒► KOTKI
◄▒▒► KWIATY BEZ TŁA
◄▒▒► MAGIA SWIĄT 🎅
 
◄▒▒► MAPA POLSKI
 
◄▒▒►SYMBOLE PANSTWOWE
◄▒▒► MIÓD I CYNAMON
◄▒▒► MIRKA
◄▒▒► MUCHOMORKI
◄▒▒► NAUKA TANCA
◄▒▒► OBRAZY WYJSCIOWE
◄▒▒► OGÓRECZKI DO WÓDECZKI
◄▒▒► PIEKNE KOBIETY
◄▒▒► PIWO KOBIETA
◄▒▒► PRACA OD AGATKI JACKA ✞✞
 
◄▒▒►KODY DO RAMEK NASZE PRACE
◄▒▒► PROGRAMY
 
❤️ KOD NOWY(1)
Skrót do Instrukcja.lnk
◄▒▒► PRZYSŁOWIE
◄▒▒► RADIOWE SŁUCHOWISKO
◄▒▒► RAMKA WIOSNA
◄▒▒► RAMKI NA FOTO SWIĄTECZNE
◄▒▒► ROK 2024
◄▒▒► RÓŻA MA KOLCE
◄▒▒► TAPETY NOWE
◄▒▒► TŁA NOWE
 
tlo zielone
◄▒▒► TŁA•✿• 💢💢
 
◄▒▒► TORTY -CIASTA
 
◄▒▒► CIASTO JAGODOWE OD KAZI
◄▒▒► JABŁECZNIK
◄▒▒► SERNIK-KROLEWS KI
JABLECZNIK KÓLEWSKI
◄▒▒► WIELKANOC 🐤
 
◄▒▒► -WIOSNA -LATO -
◄▒▒► ZDROWIE DLA KAŻDEGO
◄▒▒► ZIMA
◄▒▒► ZIMA KOBIETA
◄▒▒► ŻYCIA WZIĘTE
◄▒▒► ŻYCIORYS
◄▒▒►♚ KRÓLOWA ELŻBIETA II
◄▒▒►-2
◄▒▒►ADAŚ◄▒▒►❤️
◄▒▒►ANIMACJA
 
ANIMACJA 1
Wesołe
◄▒▒►CO MOŻE WIEDZIEĆ KAŻDY
◄▒▒►-DLA CIEBIE
◄▒▒►DOKUMENTY ARCHIWALNE
◄▒▒►DZIEŃ BABCI
 
◄▒▒► DZIEŃ DZIADKA
◄▒▒►-HOROSKOP
◄▒▒►KOBIETY JESIEŃ
◄▒▒►KWIATY
◄▒▒►OZDOBNIKI DO NICKA
◄▒▒►PLAYLISTY 🎸🎹👍
◄▒▒►PROGRAM RAMKI
 
emiliana73
◄▒▒►RAMKA 3
◄▒▒►RAMKI DO FOTOGRAFI
 
◄▒▒►RAMKI MOJE ❤️✿❤️✿❤️
 
◄▒▒►RAMKI SYLWESTROWE
 
RAMKI NAROZNIKI
RAMKI SYLWESTROWE
◄▒▒►-RAMKI(2)
◄▒▒►SŁONECZNIKI
 
◄▒▒►RAMKA
◄▒▒►ŚPIEW PTAKOW-dzwonki
◄▒▒►SPIŻARKA
◄▒▒►ŚW,WALENTY1
 
◄▒▒►3
❤️ ❤️ ❤️❤️
◄▒▒►ŚW. WALENTY ❤️✿❤️✿❤️
◄▒▒►URODZINY
◄▒▒►WYLEW ❤️
 
◄▒▒►WYMIATA CHOLESTEROL
◄▒▒►ZMIANA CZASU 🕒🕒
◄▒▒►🌼DZIEŃ ŚW.PATRYKA 🌼
◄▒▒►🎇 WIDEO CLIP
◄▒▒►🎇 WIERSZE BOLESŁAWA ■□■□■□■□■
 
Poezja
Poezja na video
◄▒▒►🎇 WINOBRANIE
❤️ DZIEN DZIECKA
 
❤️ DZIEŃ OJCA
❤️NA DZIEŃ MATKI
 
❤️WIERSZE NA D.MATKI
◄▒▒►RACHUNE K
❤️NOWA RAMKA
❤️PODZIĘKOWANIA
☕POWITANIA■ ▐ ▬▬▬☕👋☀️
 
Andy Tielman
 
DIETA
TABELA KOLORY
ZACHOMIKOWANE
obrazek

🐞🐞

obrazek Rewelacyjne ciasto z malinami, galaretką, śmietaną i mascarpone na cieście kruchym, całość okryte pyszną bezą <3 Prawdziwa rozkosz <3

Przepis na formę : 24cm

SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE:

3 żółtka
1,5 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
50g masła
180g mąki Szymanowskiej POLSKIE MŁYNY

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ MALINOWĄ:

500g malin świeżych albo mrożonych
2 galaretki malinowe
2 szkl wody

SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANOWĄ:

300ml śmietany 30%
250g serka mascarpone
1,5 łyżeczki żelatyny + 4-5 łyżek gorącej wody
cukier puder do smaku około 2-4 łyżki

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

3 białka
szczypta soli
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100g cukru
płatki migdałowe

WYKONANIE:

1. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagniatamy na jednolitą masę, wykładamy tortownice ciastem i pieczemy w temperaturze 180* około 15 minut.
2. 2 galaretki rozpuszczamy w 2 szkl gorącej wody, gdy galaretki zaczynają zastygać dodajemy maliny świeże albo wcześniej rozmrożone odsączone od wody na sitku. Galaretki wykładamy na przestudzone ciasto kruche.
3. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, śmietanę i mascarpone ubijamy dodajemy cukier puder, stopniowo wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Całość wylewamy na galaretkę.
4. Czas na bezę, białka ubijamy w solą, stopniowo dodajemy cukier, gdy białka będą sztywne dodajemy mąkę ziemniaczaną, wykładamy na formę, wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.
Pieczemy bezę w temp 140* około 80 minut. Gdy wystygnie kładziemy ją na śmietanę. Całość chłodzimy w lodówce.
===================================================================
=========================================================

PRZELICZNIK: BISZKOPT

5 jajek/130g maki/ 40g maki ziemniaczanej/ 165g cukru

6 jajek/156g maki/ 48g maki ziemniaczanej/ 198g cukru

7 jajek/ 182g maki/ 56g maki ziemniaczanej/ 231g cukru

8 jajek/ 208g maki/ 64g maki ziemniaczanej/ 264 g cukru

9 jajek/ 234g maki/ 72g maki ziemniaczanej/ 297g cukru

====================================================



obrazekOPONKI serduszka NA TŁUSTY CZWARTEK

-0,5 kg sera białego półtłustego zmielonego -0,5 kg mąki tortowej
-1 opakowanie cukru waniliowego -200g cukru -4 żółtka
-1,5 łyżeczki sody oczyszczonej -1łyżeczka octu -1 szklanka śmietany kwaśnej 12 lub 18 %
*troszkę spirytusu, olej do smażenia oraz cukier puder do posypania oponek.
3-4 os.
30 min
łatwe
tanie
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zmielony biały ser, oraz resztę składników.
Zagniatamy ciasto, jeśli ciasto się klei podsypujemy mąką.
Ciasto musi być gładkie.
Wałkujemy i wycinamy dowolne kształty-okręgi z dziurką czy tak jak ja serduszka z dziurką.


Do zimnego oleju wlewamy troszkę spirytusu i grzejemy. Wrzucamy kawałek ciasta, gdy wypłynie można smażyć.
Oponki smażą się bardzo szybko, wykładamy je na ręcznik papierowy, następnie posypujemy cukrem pudrem i gotowe :-)







obrazek
Ekspresowy murzynek dla niespodziewanych gości.

2 szklanki mąki
2 jajka
1 szklanka cukru
0.5szkl,oleju
1łyżka kakao
1 szkl mleka
1 łyzeczkaa sody
2łyżki dzemu lub powideł

Wszystko wymieszać i piec 40min w 180s....

Rozmiar blaszki 20×40
polać polewa i się zajadać


======================


baza ciasto
==========

Składniki:

- 200 g masła,
- 1 szklanka cukru,
- 3 szklanki mąki,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 4 jajka (przechowywane w temperaturze pokojowej),
- 200 ml mleka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Najpierw w dużej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier waniliowy, a następnie (cały czas mieszając!) dodajemy jajka. Gdy składniki dokładnie się połączą, dodajemy miękkie masło i na koniec mleko.
mozna dac owoce truskawki maliny itp ...ale w ten czas dajemy wiecej mąki
==================================================================
Przykładowy przepis na pyszny biszkopt

Składniki

- 7 jajek

- 1 szklanka cukru

- 1 szklanka mąki pszennej

- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej


#Ubij białka, następnie stopniowo dodawaj cukier, najlepiej po 1 łyżce, cały czas ubijając.

#Dodawaj stopniowo żółtka, wciąż miksując.

#Miksuj masę przez 5 minut, a następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę.

#Mieszaj ciasto delikatnie łyżką.

#Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem tylko na spodzie.

#Piecz przez 30-35 minut (dokładnie zmierz czas), w temperaturze 180 C.

#Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia na 15 minut.

#Po tym czasie należy przewrócić biszkopt do góry dnem i pozostawić na 30 minut.

--------------------------------
obrazek

ciasto malinowe

==================Ciasto kruche:
4 żółtka,
ok 250 gramów mąki,
4 łyżki cukru pudru,
cukier wanilinowy,
200 gramów masła,
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia.
Warstwa malinowa:
500 gramów malin (świeżych lub mrożonych – ja używałam świeżych),
3 galaretki malinowe,
800 ml gorącej wody.
Krem:
500 ml śmietany kremówki (używam Łaciatej 30%),
250 gramów serka mascarpone,
3 łyżki cukru pudru.
Beza:
4 białka,
200 gramów cukru pudru,
łyżka mąki ziemniaczanej,
szczypta soli,
ok 5o gramów płatków migdałowych (można zastąpić wiórkami kokosowymi).
> 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Przygotowanie

Zaczynamy przygotowanie od zarobienia ciasta kruchego. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym. Oddzielamy białka od żółtek i dodajemy do mąki żółtka, pokrojone w kostkę masło i rozdrabniamy mąkę widelcem aż powstanie kruszonka. Dopiero wtedy szybko zagniatamy ciasto, owijamy w folię i chowamy do zamrażalki na około godzinę. Po tym czasie wyciągamy ciasto, ścieramy na tarce o grubych oczkach na brytfankę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą -przygniatamy palcami ciasto. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni i pieczemy ciasto około 15 minut (termoobieg). Aż zacznie się ładnie rumienić od brzegów.
W czasie gdy kruche ciasto mrozi się w lodówce przygotowujemy bezę. Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia. 4 białka ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, a na końcu mąkę ziemniaczaną. Bezę wykładamy na przygotowaną brytfankę i posypujemy migdałami. Pieczemy około godziny w 140 stopniach. Wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Przygotowujemy maliny. Galaretki rozpuszczamy w wodzie. Gdy ostygną wrzucamy do niej maliny i wkładamy do lodówki aż zacznie tężeć. Dopiero gdy będzie taka lekko ciągnąca się wylewamy ją na kruche ciasto. Wkładamy do lodówki do stężenia.
Teraz możemy przygotować masę. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno w dużej misce, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Na samym końcu dodajemy serek mascarpone i mieszamy do całkowitego połączenia składników. Masę wykładamy na stężałą galaretkę.
Ciasto przykrywamy bezą i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc – aby beza i kruche ciasto lekko nawilgły.

Smacznego!

Druga wersja

1 1/2 szkl. mąki
125 g masła (o temperaturze pokojowej)
3 żółtka
1 pełna łyżka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 galaretki malinowe
800 ml wrzącej wody
600 g malin (ja dałam mrożone)
1/2 l śmietanki 30%
1 serek mascarpone (250 g)
2 śmietan-fixy
4 łyżki cukru pudru
3 białka
niecałe 3/4 szkl. cukru
1 budyń śmietankowy z cukrem
migdały w płatkach do posypania




==============================================================

obrazek
Śnieżna szarlotka SKŁADNIKI: Ciasto: 1/2 kg mąki 3/4 masła roślinnego (w 250 gramowym pudełeczku) 1 szklanka cukru pudru 6 żółtek(białka zostawiamy do bezy) 1 łyżka płaska kwaśnej gęstej śmietany szczypta soli 1/4 szklanki oleju zapach śmietankowy 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 2 słoiki litrowe prażonych jabłek 1 łyżka cynamonu Beza: 6 białek 1/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Z podanych składników zagnieść ciasto1/4 ciasta odciąć nożem,włożyć do foliowej torebki i do zamrażarki na 30 min. Blaszkę o wymiarach 24x28 cm wysmarować lekko masłem ,wyłożyć ciastem,nakłuć widelcem. Wyłożyć jabłka do salaterki wymieszać z cynamonem,wyłożyć na ciasto. Ubić pianę z odrobiną soli ,dodać puder, na końcu dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać,wylać na jabłka. Zamrożone ciasto utrzeć na tarce na grubych oczkach, posypać delikatnie pianę,piec w 180 st C około 50 min. Po upieczeniu posypać obficie cukrem pudrem. Smacznego.


•♥••♥••♥••♥••♥••♥••♥••♥••♥••♥••♥••♥••♥••♥••♥••♥••♥••♥••♥••♥••♥••♥••♥••♥••♥••♥••♥••♥•
Makowiecobrazek
Makowiec zawijany. rozczyn;5 dkg. drożdży 1łyżeczka cukru szkl. śmietany,1 jajo,2 żółtka,to razem wymieszać. 40 dkg. mąki i 25dkg. masła,wysiekać.rozczyn dodać do wysiekanej mąki z masłem,wyrobić ręką. pozostawić do wyrośnięcia. podzielić na połowę. rozwałkować, posmarować rozkłuconym białkiem nakładać farsz makowy. zwinąć zostawić do wyrośnięcia smarować białkiem lub żółtkiem z mlekiem. masa makowa; pół kg. maku,spażonego i 3 krotnie zmielonego, dżem lub powidła śliwkowe,słoik taki od dżemu. 1jajo i jedno białko, 2 łyżki miodu ,1 szkl, cukru, 1 łyżka kartoflanki,1 łyżka bułki tartej, 2 dkg. drożdży, aromat migdałowy, rodzynki, orzechy włoskie,skórka pomarańczowa. wszystkie składniki przesmażyć w garnku. piec w tem. 170 stopni około 55 minut. pyszny zawsze się udaje. życzę smacznego wypieku.
========================================================
Alkoholik- Pyszne, Mocne Ciacho

Biszkopt z 6 jaj

Do kremu:

1 szklanka kaszy manny sypkiej
1 szklanka wiórek kokosowych
1 szklanka cukru
1 szklanka wódki
1 kostka margaryny (ja daję Kasię)

Dodatkowo:

1 tabliczka startej gorzkiej czekolady (połowa wystarczy)
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

Poprzedniego wieczoru do litrowego słoika wsypać wiórki, mannę, cukier, wymieszać i zalać całość wódką. Szczelnie zamknąć naczynie, aby alkohol nie wywietrzał i wstawić na noc do lodówki.

Nazajutrz po wyjęciu z lodówki masę ucierać z margaryną, aż do powstania kremu (ucieram w makutrze za pomocą pałki)

Biszkopt przekroić na pół. Krem rozdzielić na 2 porcje - mniejsza na posmarowanie wierzchu ciacha. Jedną część posmarować dżemem, na to krem, potem druga połowa biszkopta, znów smarujemy kremem, wyrównujemy.

Na koniec posypujemy startą czekoladą lub kokosem.
. obrazek
===========================================================================
Michałek == obrazek

Michałek

Biszkopt z 4 jaj jasny
Krem
750 ml. kremówki
2 łyżki żelatyny-zalac zimną wodą 3 łyżki
3 wafelki grześki bez czekilady
20 dag cukierków Michałków
2 białe czekolady
Cukierki i wafelki drobno pokruszyc ,czekoladę rozpuścic w kąpieli wodnej.Śmietanę ubic (żelatynę zalac gotującą wodą do 1/3 szklanki ,wlac do czekolady i dobrze wymieszac ,gdy będzie letnia dodac 2-3 łyżki ubitej śmietany i delikatnie wymieszac),wlac czekoladę z żelatyną,dokładnie wymieszac ,na koniec wsypac wafelki z Michałkami i delikatnie wymieszac ,wyłożyc na biszkopt i potrzec czekoladą
========================================================================
Ciasto świateczne obrazek
===============
100 g gorzkiej czekolady (70 $)
3 jajka
100 g cukru
100 g maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 g kakao
Słoik (720 ml) wiśni
Opakowanie kisielu z czerwonych owoców
Kawałek cynamonu
2 gwiazdki anyżku
250 ml mleka
Opakowanie musu waniliowego (na 250 ml mleka)
1 łyżeczka cynamonu
Czekoladę posiekać. Jajka rozdzielić. Białka ubić z 2 łyżkami gorącej wody, dosypując 70 g cukru. Wmieszać żółtka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać i dodać posiekaną czekoladę. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (32x39 cm) i wyrównać. Piec w 200 st. C przez 10-12 minut. Ciasto wybić na wilgotną ściereczkę, odstawić, aby ostygło.
Wiśnie osączyć. Z soku z wiśni odlać 6 łyżek, wymieszać z kisielem, pozostały sok zagotować z anyżkiem, cynamonem i 30 g cukru. Gotować 2 minuty, wyjąć anyżek i dodać rozrobiony kisiel, wymieszać, dodać wiśnie, gotować 1 minutę. Ostudzić. Ciasto przeciąć, przełożyć kisielem, ostudzić. Przygotować mus waniliowy wg przepisu na opakowaniu. Nałożyć na ciasto, wyrównać. Odstawić na 1,5 h w chłodne miejsce. Dekoruj za pomocą szablonu w kształcie gwiazdki i cynamonu
==================================================================
obrazek Skubaniec

0,5 kg mąki
6 jajek
kostka margaryny + 1 łyżka oleju
3 łyżki cukru do ciasta + 1,5 szklanki do piany
cukier waniliowy
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
1 kg ulubionych owoców
Etapy przygotowania

1
Na stolnicy mąkę posiekać z margaryną, dodać żółtka, 3 łyżki cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części. Do jednej części dodeć kakao i dobrze połączyć.
2
Białka ubić z 1,5 szklanki cukru na gęstą pianę.
Przygotować ulubione owoce, najlepsze są wydrylowane wiśnie lub starte grubo jabłka.
3
Na natłuszczoną blachę "skubać" małymi kawałkami najpierw jedną część białego ciasta, a następnie ciemne ciasto. Ułożyć grubą warstwę owoców. No owoce wyłożyć pianę z białek. Na to "skubać" drugą część białego ciasta.
4
Rada: aby lepiej się ciasto "skubało" można je schłodzić, ale nie jest to konieczne jeśli się nie ma dużo czasu.
5
Tak przygotowane ciasto piec w temp. 180 stopni ok 40-50 minut. Smacznego!
--------------------------------------------------------------------------------
SERNIK AJERKONIAKOWY to pyszna propozycja ciasta dla dorosłych 🙂 Smak ajerkoniaku jest dobrze wyczuwalny, dlatego szczególnie polecam go miłośnikom tego trunku. Sernik ma zwartą konsystencję, świetnie się kroi i ładnie prezentuje, a do tego wszystkiego jest bardzo smaczny 🙂 Polecam nie tylko na Święta, bo sprawdzi się również na innych, ważnych uroczystościach 🙂




Składniki:
Spód

200 g kakaowych herbatników
50 g gorzkiej czekolady
70 g masła
Masa serowa

1 kg twarogu (dobrego, mielonego z wiaderka lub twarogu z kostki trzykrotnie zmielonego)
180 g cukru
45 g mąki ziemniaczanej
5 jajek
250 ml śmietanki 30%
250 ml ajerkoniaku
Dodatkowo

150 ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
płatki czekoladowe
2 łyżki ajerkoniaku

=====================

Ciasto pod szarlotkę

200 g mąki

1 jajko

1/3 kostki masła

1/4 szklanki cukru

łyżeczka proszku do pieczenia

5 jabłek

Kruszonka

150 g mąki

1/3 kostki masła

2 żółtka

1/4 szklanki cukru

cynamon

Koszt: 10 zł

Czas: 30 minut + czas w piekarniku

======



======================================================

Cytrynka
Ciasto bardzo delikatne i lekkie jak piórko...


Ciasta owocowe
Czas przygotowania:
100 min.
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 4.14 z 7 głosów)

Danie dla dzieci
Składniki
Biszkopt:
5 jajek,
szkl. cukru,
szkl. mąki pszennej.
Krem budyniowy:
2 szkl. wody,
2 cytryny,
szkl. cukru,
2 jajka,
duży budyń waniliowy.
Krem śmietanowy:
2 łyżki żelatyny,
1/2 l śmietany kremówki,
2 łyżki cukru pudru,
Dodatkowo:
2 paczki herbatników,
cytryna,
3/4 szkl. wody.
Lukier:
sok z 1 cytryny,
10 dag cukru pudru.Przygotowanie
1. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka. Łyżką wymieszać z mąką. Blachę o wym. 25x36 cm wyłożyć papierem i natłuścić. Wylać ciasto. Piec ok. 25 min w temp. 170st. Po upieczeniu szybko przewrócić ciasto na drugą stronę.
2. 1 1/2 szkl. wody zagotować z sokiem i startą skórką z cytryn oraz cukrem. Do 1/2 szkl. wody wsypać budyń i rozkłócone jajka, dobrze wymieszać. Wlać do wrzącej wody z sokiem i ugotować budyń. Gorący wylać na biszkopt.
3. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl. zimnej wody, dolać wodę, tyle, by była pełna szklanka. Zagotować, dokładnie rozmieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Przestudzić. Śmietanę ubić z pudrem, dodać żelatynę. Wylać na ciasto. Schłodzić.
4. Wodę zmieszać z sokiem wyciśniętym z cytryny. Maczać w masie herbatniki i układać na kremie śmietanowym.
5. Sok z cytryny rozprowadzić z cukrem pudrem i równo polukrować herbatniki. Włożyć do lodówki.
obrazek

=============================
BABKA CYTRYNOWA
1 niepełna szklanka cukru
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
1/2 szklanki śmietany
6 łyżek rozpouszczonego masła
4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
skórka otarta z jednej cytryny
Przygotowanie
Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Masło ze śmietaną i sokiem z cytryny ubić trzepaczką i dodać do masy. Wszystko dobrze wymieszać.
Następnie przelewamy do podłużnej foremki. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 175 stopni.
Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym.
obrazek


SERNIK Z BRZOSKWINIAMI
---------------------------------
: https://przepisyjoli.com/2019/04/sernik-z-brzoskwiniami-najlepszy-przepis/ Polecam! Pokaż mniej
============================================

Ostatnio dobrą karpatkę jadłam będąc dzieckiem. Wymyśliłam idealny( dla mnie ) krem wypełniający parzone blaty. Ciasto jest kremowe, puszyste i bardzo smaczne. Polecam
Ciasto:
125 g masła
1 szklanka wody
1szklanka mąki
5 jajek
Szczypta soli

Krem:
750 ml mleka
4 żółtka
1 jajko
150 g cukru
Cukier waniliowy
1,5 opakowania budyniu waniliowego
3,5 łyżki mąki pszennej
330 g masła

Ugotować budyń:żółtka i jajko zmiksować z 200 ml mleka, cukrami, mąką i budyniem. Wlać do 550 ml gotującego mleka.Zagotować, wystudzić, odstawić.
Przygotować ciasto: wodę, masło zagotować dodać mąkę, gotować do momentu, aż będzie odstawać od brzegów garnka. Wystudzić, dodawać po jednym jajku. Ciasto wyłożyć do blaszek ( 22x33 cm) wysmarowanych tłuszczem i posypanych mąką. Piec w 200° C przez. 25 minut. Wystudzić. Masło na krem ubić, aż będzie puszyste i białe (ale nie lejące) dodawać po łyżce budyniu, miksować, można dodać spirytus.
Smacznego

===========================================
KREM BUDYNIOWY DLA TORTÓW EKLEREK I ITP
============================================
Dziś mam dla was sprawdzony, przepyszny przepis na krem

« poprzednia stronanastępna strona »
« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    81
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

81 plików
11,64 MB




Mallorie

Mallorie napisano dzisiaj o 10:58

zgłoś do usunięcia

obrazek

💋 ... DZIEŃ DOBEREK ... 💋 ... Prawdziwym bogactwem człowieka jest jego wartość wewnętrzna /Brais /. .... Przesyłam Ci ciepły uścisk serca miłego dnia . ... życzę ... Ela ... 💋 ...

bruton61

bruton61 napisano dzisiaj o 11:06

zgłoś do usunięcia

obrazek

🌺Niechaj najpiękniejsze melodie życia wraz ze słońcem i pięknymi barwami ogrzewają Twoje Serce ! Miłego Sobotniego dnia życzę 🌹 . Pozdrawiam Edi.

jasiaw46

jasiaw46 napisano dzisiaj o 11:46

zgłoś do usunięcia

Baiba

Baiba napisano dzisiaj o 13:44

zgłoś do usunięcia

❀ O, kwiatku mały jakże zazdroszczę ci spokoju. Coś w tobie

ze skały, coś w Tobie ze zdroju, coś ze zwierzęcia w lesie, coś

z gwiazdy błyszczącej z daleka, coś z blasku, który mgła niesie,

coś z iskier, gdy kuźnię wiatr chłoszcze, tylko nic nie ma

… z człowieka i tego ci kwiatku zazdroszczę…❀ /net/

🌞 Udanego weekendu życzę HANIU… 🌞

❤️ Barbara ❤️

jagoda19441

jagoda19441 napisano dzisiaj o 16:00

zgłoś do usunięcia
arnika35

arnika35 napisano dzisiaj o 16:32

zgłoś do usunięcia

♥ ♥ღ ♥ღ ღ POZDRAWIAM CIEPLUTKO

♥ ♥ღ ♥ღ ღ Dobrego, miłego dnia

Cudaczek2008_

Cudaczek2008_ napisano dzisiaj o 18:14

zgłoś do usunięcia
🌻🌹*W*I*T*A*M***M*I*Ł*O**HANIU🌹🌻
Krystyna01

Krystyna01 napisano dzisiaj o 18:21

zgłoś do usunięcia

obrazek

****Najlepszym filmem na świecie jest nasze życie. Jest w nim akcja,dramat, horror,komedia, romantyzm, tylko że, nikt nie chce nam dać za to OSCARA. **** Udanego weekendu ****

elasob11

elasob11 napisano parę minut temu

zgłoś do usunięcia
♦☼♦ ❤ ♦♦❤♦☼♦ Witam cieplutko Haniu ♦☼♦ ❤ ♦♦❤♦☼♦ Darowane szczęście nazwij po imieniu, Niech w wiosenne niebo marzeniem pofrunie, Niosąc na złocistym, słonecznym promieniu, Niezapominajek modry pocałunek. ❤ Dziękuję za pamięć i pozdrawiam - Ela❤ . .obrazek

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (62)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (62)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności