-
533 -
201 -
14851 -
533
16133 plików
19,64 GB
Jabłecznik na biszkopcie z bitą śmietanką
Składniki:
Forma:20x36 cm
Składniki ciasto:
4 jajka
¾ szklanki drobnego cukru
¾ szklanki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Papier do pieczenia
Sól do smaku
Nadzienie:
1 kg jabłek
1/3 szklanki drobnego cukru
2 galaretki cytrynowe
Cynamon do smaku
600 ml śmietanki 30%
1/3 szklanki cukru pudru
1 zagęstnik do śmietanki
3 płaskie łyżeczki żelatyny
300 g ciastek delicji o smaku pomarańczowym
Wiórki gorzkiej czekolady
Jabłecznik na biszkopcie z bitą śmietanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Wykonanie: jajka wybić, posolić do smaku, dodać cukier ubić na sztywną masę. Dodać przesianą mąkę połączona z mąką ziemniaczaną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia . Delikatnie wymieszać, wylać do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić.
Żelatynę zalać ½ szklanki zimnej wody. Podgrzewać aż się rozpuści. Przestudzić.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na plasterki, przełożyć do garczka o podwójnym dnie, podlać 1/3 szklanki wody, dodać cukier, delikatnie rozgotować by były kawałki jabłek, dodać galaretki, cynamon, dokładnie wymieszać, podgrzewać by galaretki się rozpuściły. Przestudzić, wyłożyć na upieczony, chłodny biszkopt, schłodzić. Na wierzchu ułożyć delicje, delikatnie wcisnąć w jabłka.
Śmietankę ubić , dodać zagęstnik wymieszany z cukrem pudrem, chwile ubijać. Na koniec dodać przestudzoną żelatynę, wymieszać, wyłożyć na jabłka z delicjami, wyrównać np. widelcem, schłodzić. Posypać wiórkami gorzkiej czekolady.
Nie ma plików w tym folderze
-
0 -
0 -
0 -
0
0 plików
0 KB