-
15154 -
22036 -
110528 -
12099
164070 plików
13235,19 GB
Wyśmienity posiłek nie będzie kompletny, jeśli nie zakończy się go odpowiednim deserem.To on bowiem właśnie jest dopełnieniem rozkoszy podniebienia; sprawia, że akcenty słone, ostre czy kwaśne dania głównego zostają delikatnie wyciszone, a na pierwszy plan wysuwa się doznanie słodyczy, orzeźwienia i innych aromatów. Mus to deser pochodzacy z Francji. Musy, podobnie jak galaretki, należą do deserów zimnych, skrzepłych. W skład musów wchodzi: ubita piana z białek, przetarte surowe, gotowane, surowe owoce, dżem lub marmolada, dodatki smakowe, cukier i żelatyna. Zamiast piany z białek można dodawać do musów bitą śmietanę.
Starszym bratem musu jest - także pochodzący z Francji - suflet czekoladowy. To przy okazji jedna z najtrudniejszych potraw do przygotowania. Idealny suflet musi wystawać ponad foremkę, być upieczony na zewnątrz i kremowy w środku. Trzeba go w odpowiednim momencie wyjąć z piekarnika, a pomyłka o minutę może spowodować, że będzie przepieczony lub, co gorsza, opadnie. Ten kapryśny deser jest wart grzechu i wszystkich kalorii w nim zawartych, szczególnie jeśli podaje się go z odpowiednim sosem i kropką z bitej śmietany.
Ach, ci Francuzi! Jeśli chodzi o desery, trzeba im przyznać palmę pierwszeństwa. Stworzyli przecież także boski creme brulee, czyli pieczony krem z jajek, śmietany, cukru i prawdziwej wanilii. To, co wywołuje u smakoszy przyspieszone bicie serca, to dźwięk kruszonej łyżeczką, skarmelizowanej warstwy cukru na wierzchu. Powinna być ona niezwykle cienka, ale mocno zapieczona. Wbrew pozorom deser ten powinno podawać się zimny.
Obok deserów francuskich wysoką pozycję mają desery włoskie. Włoskim faworytem jest wenecki klasyk: genialny krem zabaglione. Siła finezji tkwi w jego lekkości. Kogiel-mogiel z obowiązkowym dodatkiem wina Marsala (można też dodać parę łyżeczek mocnego espresso) ubija się w gorącej kąpieli wodnej aż do uzyskania konsystencji prawie musu. Świetnie smakuje w towarzystwie biszkoptów, owoców oraz naleśników. Warto wiedzieć, że zabaglione zawsze daje się pod spód, to na nim kładzie się owoce lub inne dodatki. Wyjątkiem są oczywiście naleśniki.
Na koniec nie mozna choć nie wspomnieć o innym bliskowschodnim przysmaku. Baklava jest co prawda bardzo słodka, ale w oryginalnym, tureckim wykonaniu ma również wiele poziomów tej słodkości. Efekt ten uzyskuje się dzięki spojeniu cieniutkich płatków ciasta filo miodem i przełożeniu ich masą z pistacji; często baklavę doprawia się też wodą różaną, która tak potrafi podkręcić smak tego ciasteczka, że człowiek automatycznie sięga po kolejne.
Świat kulinarny jest piękny i ciekawy. Jest to świat, gdzie przede wszystkim jest smacznie. Zwłaszcza jeśli chodzi o desery, ponieważ są one słodkie i niezwykle kuszące. Być może są one niezbyt korzystne dla naszej diety i organizmu, ze względu na duże ilości kalorii, jednak jak się tu nie skusić na nie, kiedy mamy takie świetne przepisy na desery. Dlatego właśnie każdy lubi tego rodzaju jedzenie i zajada je ze smakiem, często nie zwracając uwagi na kalorie. Jest to dość pozytywne podejście. Desery powinny być jedzone stosunkowo rzadko. W sumie wtedy nawet sprawiają nam jeszcze większą przyjemność podczas konsumpcji, gdyż są jeszcze bardziej wyjątkowe. Deser kończy posiłek. Jes to taka przysłowiowa ‘kropka nad i’. Słowo to wywodzi się z języka francuskiego, gdzie ‘desservir’ oznacza ‘czyścić stół’. Deser jada sie zazwyczaj na zakończenie posiłku głównego lub na podwieczorek czy drugie śniadanie. Najczęściej jest to potrawa słodka. Deserem może być ciasto, owoce, budyń, kisiel, lody, krem, gofry, słodycze, mus, legumina, sałatka owocowa, galaretka, pianka, mleczko, chałwa, kompot, sorbet, zabajone, granita, suflet, pudding, racuchy etc. Niekiedy za deser uważa się także ser, a nawet wypicie kawy czy herbaty.
Desery są przeważnie słodkie i aromatyczne, podawane w niewielkich porcjach. Podział deserów odbywa się wg: konsystencji deseru - zestalone i niezestalone; techniki wykonania - surowe, gotowane, smażone, pieczone, zapiekane; podstawowego surowca - z mąki, kasz, ryżu, nabiału; temperatury podania - cieple, zimne, mrożone. Sztućce używane do konsumpcji i deserów to: lyżeczka - do deserów w pucharkach i salaterkach, lyżeczka koktajlowa - do deserów serwowanych w głębokich pucharkach i kielichach, widelczyk - do tortów i ciast, widelczyk i łyżeczka - do deserów wykończonych sosami i podawanych na talerzach, widelec i nóż - do deserów podawanych na talerzach i wymagających krojenia, widelec i nóż do owoców - do owoców podawanych w całości.
Desery przeważnie podaje się już wyporcjowane: na talerzach płaskich - cieple, torty, ciasta;
w pucharkach szklanych lub platerowych - lody, sałatki, koktajle owocowe, galaretki, kremy, musy; w salaterkach szklanych - sałatki owocowe, jagodowe, galaretki; w kielichach - galaretki, sorbety; w wysokich szklankach - kawa mrożona.
Techniki podawania deserów: Przed podaniem deseru kelner zobowiązany jest przygotować odpowiednio stolik, tzn: zebrać naczynia, sztućce oraz szkło po poprzednim daniu; przed podaniem deseru zebrać menaż z przyprawami oraz pieczywo; oczyścić obrus. Po przygotowaniu stolika kelner może przystąpić do podania deseru. Wykonuje przy tym kolejno następujące czynności: wykłada odpowiednie sztućce, jeżeli nie zostały ułożone wcześniej; wykłada talerzyki do deseru, jeżeli deser serwowany będzie wieloporcjowo, podaje napoje przewidziane do deseru, serwuje deser według określonej metody. Desery podaje się według obowiązujących zasad: wyporcjowane - z prawej strony, wieloporcjowe - z lewej strony, wyjątek: tort z patery serwuje się z prawej strony. Ułożenie sztućców do deseru: powyżej nakrycia - przygotowując kompletne nakrycie, po obu stronach nakrycia - przed podaniem deseru.
Amezaiku - japońska tradycja tworzenia lizaków | Chałwa i sezamki | Ciasta, ciastka, ciasteczka |
Cukierki | Czekolada | Desery Walentynkowe |
Desery z owocami | Desserts collage | Dinara Kasko |
Dodatki do deserów | Dziwne Słodycze | Filmy (321) |
Kremy | Kwiatowe desery z Japonii | Lody i lodowe desery |
Marcepan | Muffinki - przepisy | Najdroższe |
NARODOWE DESERY | Słodycze lat dziecięcych | Słynne desery |
Torty | Wisienka na torcie |
- sortuj według:
-
0 -
883 -
0 -
0
883 plików
276,07 MB