Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
Viola_Valeriana222
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta

widziany: 22.05.2024 22:05

  • pliki muzyczne
    15165
  • pliki wideo
    22001
  • obrazy
    110460
  • dokumenty
    12079

163904 plików
13196,52 GB

Ukryj opis Rozwiń
FolderyFoldery
Viola_Valeriana222
Zachomikowane
🌺 A TO POLSKA WŁAŚNIE
 
🌺 ANIELSKA KRAINA
 
🌺 Chomikowe korepetycje
🌺 CZAR BOŻEGO NARODZENIA
 
🌺 EZOTERYKA
 
🌺 Filmowy MiszMasz
🌺 FILMY DOKUMENTALNE
🌺 FILMY FABULARNE
🌺 FILMY MINISERIALE
🌺 FILMY SERIALE
🌺 GALERIA
🌺 I nie opuszczę Cię aż do śmierci
 
Jadwiga Barańska i Jerzy Antczak(NIEBO)
Najpiękniejsze Historie Miłosne
Filmowe
Historie Prawdziwe
Literatura
🌺 Język angielski
🌺 KANADA
 
🌺 KOCI ŚWIAT
 
🌺 KRAINA KOBIET
 
🌺 LITERATURA
🌺 Magia Klejnotów
 
🌺 Magiczny Świat
 
🌺 MALARSTWO
🌺 MUZYKA
🌺 MUZYKA COUNTRY
🌺 NA DZIKIM ZACHODZIE (123)
🌺 Natura i Uroda
 
🌺 Nowy Rok
🌺 Oszustwa - uważaj
 
Oszuści na chomiku
🌺 POKAŻ MI CO JESZ A POWIEM CI KIM JESTEŚ
 
ARTYSTYCZNY MISZ MASZ
 
Owoce, warzywa, grzyby, przyprawy
Słodkości
Zupy
Brunch
Chleby na różnych kontynentach
 
DESERY ŚWIATA
 
Dzieci gotują
Filmy (321)
Gify
Grillujemy
Herbata
 
Jadalne Kwiaty
Jajko w roli głównej
Jesteś Tym co Zjadasz
 
Kanapki
 
Wrap-and-Ro ll Sandwiches
Kawa
 
Animacje
Serwisy do Kawy
Klasztorne przysmaki
 
Malarstwo Klasztorne
Malarstw o Adolfa Humborga
Malarstw o Eduarda von Grutzner a
Malarstw o Ernsta Nowaka
Kucharz i Gotowanie
 
Pin-up Girls Cooking
Kuchenne Afrodyzjaki
KUCHNIE ŚWIATA
Kulinaria w malarstwie
 
Kulinarne Animacje
LITERATURA
Moje ulubione smaki
 
Najdroższe jedzenie świata
 
Najdziwniejsze Potrawy Świata
Najsłynniejsze potrawy świata
 
Owoce Morza
 
Kawior
Sushi
Picnic
Słynni kucharze
 
Śniadania Świata
 
Ilustracje
Sztuka dekorowania potraw
 
Uczta We Dwoje
W krainie serów
 
Warzywa i owoce
 
ZUPY
Przepisy
 
Ramen
🌺 PPSy
🌺 Prace graficzne w PSP
🌺 PSYCHOLOGIA
🌺 RATUJMY NIEDŹWIEDZIE POLARNE
 
Amos Nachoum - wybitny fotograf przyrody
Matczyna Miłość
Przerażające Zdjęcia
🌺 SŁOWO I OBRAZ
 
🌺 ŚWIĘTA WIELKIEJ NOCY
 
🌺 W KRAINIE ZWIERZĄT
 
🌺 WSZYSTKO O KWIATACH
 
🌺 ZDROWIE
Pokazuj foldery i treści
obrazek

Od wieków to właśnie klasztory były miejscami, gdzie powstawały nie tylko wspaniałe książki, fantastyczne dzieła sztuki, ale też przepisy na wyjątkowe trunki i przysmaki.

obrazek

Dopracowywane przez lata w najmniejszych szczegółach receptury stanowią zazwyczaj ściśle strzeżoną tajemnicę. Zakonnicy słynęli z wszechstronnego wykształcenia, nic więc dziwnego, że swoją szeroką wiedzę wykorzystywali w kuchni tworząc produkty do dziś cieszące się ogromnym powodzeniem.

obrazek

Liczne nazwy dań, takie jak franciszkańskie kluski, gryczany placek Heidensterz, tort karmelicki, zupa heretycka (Ketzersuppe), gęś na św. Marcina, zupa minorytów, bułeczki prałata, swiąteczna strucla Weihnachtsstollen, tort kardynalski (Kardinalsschnitten) wyraźnie wskazują na klasztorne pochodzenie przepisów.

obrazek

Do dziś widać też ślady klasztornej łaciny kuchennej, przemyconej we włoskich słówkach. Biszkopty (niem. Biskotten) to przykład asymilacji i upodobnienia nazwy „dwukrotnie pieczonego” chleba, po łacinie „bis coctus”. Poszukując głębiej, myszkując pośród zakurzonych regałów klasztornych bibliotek można odkryć, że klasztorne kuchnie przyczyniły się do zachowania antycznych tradycji kucharskich, ratując na przestrzeni wieków „kulinarne partytury” rzymskich smakoszy. To samo dotyczy podstaw dietetyki klasztornych kuchni. Stwierdzenie Hipokratesa „aby lek był pokarmem, a pokarm lekiem“, na nowo odkryty eksperymentalny ogród ziołowy przeoryszy benedyktynek Hildegardy von Bingen (1098-1179) oraz zaskakująca popularność ziołowego proboszcza i premonstratensa Hermanna Josefa Weidinger (1918-2004) wyrastają, jak widać, z tego samego, prastarego podłoża.

obrazek

Kuchnia klasztorna to oczywiście także kuchnia postna – idealnie pasuje do aktualnie rodzącego się nurtu łączenia wellness z przyjemnością. Z jednej strony mamy doskonale przyprawioną, pieczoną gęś na św. Marcina, jako ostatni, dozwolony łakomy kąsek przez okresem sześciotygodniowego postu adwentowego, z drugiej zaś smaczne i subtelne potrawy postne. Średniowieczni mnisi doskonale potrafili harmonijnie łączyć wyrafinowaną sztukę kulinarną z zasadami zakonu, dlatego jedli smacznie nawet w okresie postu. W końcu samo przysłowie mówi: Jedzenie spaja duszę i ciało.

obrazek

  • 97 KB
  • 5 mar 14 3:29
obrazek

Mnisi z klasztoru Marii Gwiazdy w Banja Luce wznowili po 13 latach produkcję słynnego sera Trapist.

Zakonnicy wytwarzali go na masową skalę aż do II wojny światowej, później jednak, gdy komunistyczne władze Jugosławii zabrały trapistom nieruchomości, pozostawiając im jedynie kościół i klasztor, spadła liczba zakonników, a wraz z nią także produkcja sera, który od tamtego czasu wyrabiano tylko na potrzeby klasztoru.

W 1996 r. wstrzymano nawet tę produkcję, ponieważ zmarł wówczas brat Mohor, który jako jedyny znał przepis na wytwarzanie słynnego Trapista – mówi o. Tomislav Topić, dziś jeden z dwóch trapistów w banjaluckim klasztorze.

Dodaje, że receptura tego sera jest otoczona wielką tajemnicą i powierza się ją tylko jednemu zakonnikowi. On sam zdobył przepis podczas nowicjatu w klasztorze we Francji.

Ser Trapist od ponad 300 lat produkuje się we francuskim klasztorze Port du Salut, a w 1870 roku – zaledwie w rok po przyjeździe zakonników do Bośni i Hercegowiny – zaczęli go wyrabiać w Banja Luce. Dziś ser ten produkuje się już nie w klasztorze, ale na farmie należącej do Caritasu w Aleksandrovacu, 20 km od Banja Luki. Zakład robi dziennie 30 serów, co stanowi połowę jego możliwości.

«Trapist» jest pełnotłusty i półtwardy, a jego smak z pewnością rozpoznają prawdziwi smakosze – mówi o. Tomislav, który nie boi się konkurencyjnych wyrobów o tej samej nazwie. «Nie przeszkadza mi, że inne mleczarnie również produkują Trapista, bo wiem, że tylko my mamy oryginalną recepturę» – mówi z uśmiechem zakonnik.

Codziennie 1000 litrów mleka poddawanych jest specjalnej obróbce, po której powstaje ser. Przeniesiony do form dojrzewa następnie 2,5 miesiąca w temperaturze 120 C i przy 90-procentowej wilgotności. Produkcja może już niedługo wzrosnąć do 60 serów dziennie, ale nie ilość, lecz jakość jest najważniejsza – mówi o. Tomislav.

Dystrybucją sera zajmuje się Caritas, ale na razie nie wiadomo jeszcze, kiedy znajdzie się on w masowej sprzedaży. Na pewno trafi do konsumentów na terenie Bośni i Hercegovwiny oraz Chorwacji. O. Tomislav zamierza również otworzyć nieduży sklep przy klasztorze dla turystów i gości odwiedzających Banja Lukę. Aby cieszyć się najlepszym smakiem zakonnego sera, zakonnik radzi, aby przechowywać go w lodówce w temperaturze do 8 stopni Celsjusza, a spożywać po 3 godzinach od wyjęcia na talerz.
  • 22 KB
  • 3 mar 14 23:05
Klasztorny ser został stworzony przez francuskich benedyktynów. W 660 r. założyli w Alzacji opactwo, które szybko rozrosło się w małe miasteczko. Miastu nadano nazwę Munster, co nawiązywało do łacińskiego monasterium, które oznacza klasztor. Wyjątkowy charakter ser zawdzięcza m.in. krowom rasy vosgiennes słynącym z wysokobiałkowego mleka. To ser podpuszczkowy, dojrzewający i miękki. Stanowi świetne połączenie kwaśnego, słodkiego i pikantnego smaku. Charakteryzuje się ostrym zapachem oraz delikatnym, gładkim i miękkim miąższem. Dziś to jeden ze sztandarowych produktów Alzacji. Benedyktyni wymyślili jego recepturę już w VII w. Co ciekawe na początku zastępowano nim... mięso. Według legendy mnisi długo eksperymentowali z kwaśnym mlekiem zanim powstała ostateczna wersja, którą rozsławił charakterystyczny, bardzo mocny i intensywny zapach. Nie trzeba chyba dodawać, że trzeba odwagi, by zjeść ser o woni spoconych nóg. A taką właśnie opinię ma Munster. Powstaje w Wogezach, a swoje aromatyczne właściwości zawdzięcza m. in płukaniu w solance, powstającej na bazie wody z lokalnych, górskich źródeł. Zanim trafi na sprzedaż dojrzewa ok. 3 miesięcy.
  • 22 KB
  • 3 mar 14 23:02
obrazek

Benedyktynka to najsłynniejsza nalewka ziołowa. Powstała w 1510 roku w Normandii. Przepis stworzył jeden z zakonników, Bernardo Vincelli po kilku latach żmudnych eksperymentów. Miała być głównie lekarstwem, jednak szybko okazało się, że jest wyśmienitą nalewką. Niestety w czasie rewolucji francuskiej klasztor został spustoszony, a trunek zapomniany. Zaginiona receptura odnalazła się dopiero kilkadziesiąt lat później (przynajmniej tak głosi legenda), a wyrobem benedyktynki na szeroką skalę zajął się producent alkoholi, a nie mnisi. Swoją wersję benedyktynki stworzyli również benedyktyni z Lubinia w Wielkopolsce. Co wchodzi w skład tego likieru? Nie wiadomo. Receptura jest ściśle tajna. Wiadomo, że jest tam arcydzięgiel, szafran, jałowiec, kwiaty i korzenie goryczki żółtej, lawenda, cynamon, mięta, majeranek, goździki i piołun. W jakich proporcjach? To wiedzą tylko wtajemniczeni.

obrazek

  • 195 KB
  • 3 mar 14 22:59
Trapiści warzą piwo zazwyczaj w niewielkich ilościach, zgodnie z zasadą, że nie może to być opactwo w browarze, ale browar w opactwie. Ich piwo jest mocne (średnio 6-7 proc. zawartości alkoholu) o charakterystycznym, bardzo intensywnym smaku. Produkowane jest w różnych odmianach, które różnią się aromatem i wymykają klasycznym podziałom gatunkowym. Mnisi wyspecjalizowali się szczególnie w piwach górnej fermentacji. W 1997 roku powstało nawet Międzynarodowe Stowarzyszenie Trapistów, w skład którego weszło sześć klasztorów z Belgii, jeden z Holandii i jeden z Niemiec. Wewnętrzne zasady mówią, że produkty sygnowane przez trapistów muszą być produkowane w obrębie klasztoru, nie mogą stanowić pierwszorzędnego celu codziennego życia mnichów, a większość zysków powinna być wydawana na utrzymanie klasztoru i cele społeczne.

obrazek


PRZEPISY Z KLASZTORNEJ KUCHNI:

Kiełbaski zakonu minimów
Ponieważ regułą tego zakonu było powstrzymanie się od spożywania mięsa, wymyślono następującą imitację kiełbasy: 800 g obranego ze skóry i ości szczupaka połączyć z trzema wymoczonymi w mleku i dobrze odciśniętymi bułkami oraz podsmażoną na maśle cebulką. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i majerankiem. Dodać dwa jajka i wyrobić na gładką masę. Na posypanej mąką desce zrolować z masy małe kiełbaski o grubości palca, obtoczyć w tartej bułce. Smażyć na oleju lub maśle na złoty kolor.

Postna zupa
Pokroić główkę kapusty, gotować z 1 – 2 obranymi i grubo pokrojonymi ziemniakami, 1 dużą pokrojoną na osiem cząstek cebulą i pokrojoną brukwią przez 45 minut w 1 litrze wody. Przygotować zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić w wywarze, dodać do zupy i gotować kolejne 15 minut. Zupę doprawić solą i podawać z grzankami.

Średniowieczne przepisy klasztorne:

Zupa piwna (na podstawie oryginalnego tekstu)
Weź piwo pszeniczne/doprowadź do wrzenia/ dopraw odrobiną pieprzu/cukru/gałki muszkatołowej/daj trochę świeżego masła i szafranu / podgrzewaj aż uzyskasz piękną żółtą barwę/ albo zaciągnij żółtkiem/ taka jest dobra. Tę samą można przyrządzić z piwa ciemnego.

Pyszna zupa szczawiowa z gotowanym kurczakiem lub kapłonem (na podstawie oryginalnego tekstu)
Weź oczyszczonego kuraka/spraw/ albo zostaw skrzydła i szyję/ zwiąż skrzydła/ wsadź pod nie głowę/ zwiąż udka/ gotuj do miękkości i białości z kawałkiem mięsa wołowego/ weź potem dobrą garść albo wedle uznania liści szczawiu / oskub z łodyg/ umyj i rozdrobnij/ dołóż cebulę naszpikowaną goździkami/trochę pieprzu/ kawałek skórki z bułki/ odrobinę mąki/ smaż to wszystko na maśle/ wlej na to trochę tłustego wywaru / przygotuj osobno żółtka z utartą gałką w naczyniu / ustaw misę z chlebem na żarze/ dodaj trochę zielonego/ potem trochę wywaru z kurczaka/ połóż kurczaka na środek/ wyjmij cebulę i skórkę z bułki / szybko zmieszaj żółtka z zieleniną/ mieszaj aż zgęstnieją/ dodaj do zupy/ podgrzej i podaj.

obrazek

  • 172 KB
  • 3 mar 14 22:57
Słynny portugalski deser został wymyślony przez mnichów z zakonu Hieronimitów. Najprawdziwsze Pasteis de Belem sprzedawane są jedynie w Lizbonie, w "Casa de Pasteis de Belem" przy klasztorze. Wytwórnia ciasteczek powstała 1837 roku i do dziś ustawiają się tam kolejki łasuchów. Deser wyrabiany jest z ciasta francuskiego nadziewanego słodkim budyniem z żółtek, mleka, skórki cytrynowej i wanilii, a jego tajemną recepturę podobno zna tylko kilka osób. Ciasteczka podaje się jeszcze ciepłe, najlepiej posypać je cukrem pudrem i cynamonem. Tego smaku nie da się
powtórzyć!

Dawniej w każdym klasztorze znajdowała się piekarnia. Zakony były samowystarczalne i wypiekano tam wszystko, co potem spożywano, przede wszystkim chleb, ale również placki, ciasteczka oraz słodkie i pikantne przysmaki. Zwłaszcza na duże święta kościelne wypiekano prawdziwe specjały, aby osłodzić sobie nimi życie.
  • 10 KB
  • 3 mar 14 22:53
obrazek

Ten słynny ser powstał we francuskim klasztorze Port du Salut, położonym w dolinie Loary. Ojcowie z zakonu trapistów produkowali pełnotłusty ser o elastycznym, niemal miękkim miąższu i gładkiej, cienkiej czerwonopomarańczowej skórce nie tylko na własne potrzeby, ale także na sprzedaż. Wielu z nich w czasie rewolucji francuskiej zbiegło za granicę, gdzie dla utrzymania zajęli się serowarstwem. Po upadku Napoleona część z nich wróciła do swojego klasztoru i zaczęła wykorzystywać nabyte zdolności. Ser szybko stał się popularny. Dziś produkuje się go także w dużych zakładach, coraz więcej jest też podróbek. Najprawdziwszy smak odnajdziemy w wyrobach nielicznych przyklasztornych gospodarstw.

Sery trapistów są produkowane przez mnichów cysterskich niemal w całej Europie.
Wywodzą się jednak wszystkie z La Trappe we Francji, gdzie po raz pierwszy wprowadzono do klasztoru cystersów nieco surowszą regułę. W opactwie Échourgnac sery produkuje się od 1868 roku, choć od stu lat mieszkają już tam cystersi , to ser produkują nadal osiadłe w opactwie mniszki Matki Boskiej Dobrej Nadziei. Swój orzechowy smak zawdzięcza dodatkowi likieru Périgord. Ma piękną twarda skórkę, kolor bardzo jasnego drewna i aksamitny zapach. Niezwykły ser, który potrafi dojrzeć aż do pełnej mazistości. Prawdziwa klasyka.
  • 30 KB
  • 3 mar 14 22:50
Tajemniczy manuskrypt z formułą "eliksiru długowieczności" (Elixir de Longue Vie) trafił w ręce mnichów z paryskiego klasztoru Kartuzów w 1605 r. Receptura była jednak tak skomplikowana, że nie potrafili jej wykorzystać. Trudno się nawet dziwić, skoro zawierała aż tysiąc składników! Ponad sto lat później rękopis trafił do głównej siedziby zakonu, czyli Wielkiej Kartuzji (Grande Chartreuse), a tam jego studiowaniem zajął się klasztorny aptekarz, brat Jerome Maubec. Zgłębianie zawiłości przepisu i badania zakończyły się sukcesem. Aptekarz znacznie uprościł recepturę, pozostawiając w składzie "tylko" 130 składników. Tak powstał eliksir o nazwie "Elixir Vegetal de la Grande-Chartreuse". Mocny trunek zawierał przyprawy, zioła, kwiaty i wyciąg z korzeni. Do dziś mnisi tworzą ten likier według tajnej receptury, choć przy pomocy bardziej nowoczesnych technologii. Trunek dojrzewa w dębowych beczkach w największej na świecie piwnicy starzenia się likierów (164 m) i występuje w dwóch wersjach - zielonej (55 proc.) i żółtej (40 proc.).
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    7
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

7 plików
0,54 MB




Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (323)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (323)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności