Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
Promyczek59
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

🌼JAK LUBISZ KWIATKI,CHCĘ BYĆ NIEZAPOMINAJKĄ 🌼

widziany: 20.05.2020 21:24

  • pliki muzyczne
    386
  • pliki wideo
    702
  • obrazy
    42332
  • dokumenty
    1033

44460 plików
129,72 GB

Ukryj opis Rozwiń

obrazek


obrazek


obrazek


« poprzednia stronanastępna strona »
  • 17 KB
  • 14 lis 18 16:42
KOLENDRA
Pochodzi z obszaru Morza Śródziemnego. W wielu krajach, u nas również, jest uprawiana jako roślina uprawowa i lecznicza. Należy do roślin jednorocznych, która osiąga wysokość 20-40 cm. Ojczyzną są: Indie, Iran i Azja Mniejsza. Obecnie zasadniczą część zbiorów kolendry dostarczają Indie, Iran, kraje Bliskiego Wschodu, kraje byłego Związku Radzieckiego i Stany Zjednoczone.
Właściwości
Głównym składnikiem surowca jest olejek lotny. Poza tym nasiona zawierają dużo oleju tłustego, związki białkowe, związki żywiczne, garbniki, pektyny, sterole roślinne, flawony oraz sole mineralne.
Zastosowanie
Owoce kolendry stosuje się jako przyprawę kuchenną (najlepiej zmieloną) do do różnych mięs (baraniny, wieprzowiny, dziczyzny, do nadziewanej i pieczonej gęsi), do pasztetów, sosów i jaj, marynat jarzynowych, grzybów, wódek, likierów, wina, a także do marynowanych śledzi, past, ogórków, jarzyn. Stosowana jest w kuchni chińskiej i indyjskiej. Owoce kolendry przeciwdziałają wzdęciom, łagodzą nadmierną fermentację przeciwdziałając nadmiernemu wzrostowi flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym, regulują trawienie. Wchodzi w skład pieprzu ziołowego, garam, masala, curry. Owoce najlepiej zbierać od sierpnia do września.

zachomikowany

  • 9 KB
  • 14 lis 18 16:41
ZIELE LAUROWE
Liście laurowe rosną na niewielkich, wiecznie zielonych drzewach laurowych. Jako przyprawy używa się wysuszonych liści z drzewa laurowego. Liść laurowy zwany też jest Wawrzynem albo Liściem Bobkowym. Uprawiany jest w krajach Morza Śródziemnego i na wybrzeżach Morza Czarnego.
Właściwości
Zawierją olejki eteryczne, garbniki i związki goryczowe.
Zastosowanie
Poprawiają smak wielu zup (ziemniaczana, grochowa, fasolowa, kapuśniak, żur), flaków, potraw mięsnych, zwłaszcza z dziczyzny i wołowiny. Wzbogacają smakowo sosy, gulasze, galarety, gotowane ryby oraz potrawy z raków i krabów. Liście laurowe są niezastąpionym dodatkiem do marynat warzywnych (ogórki, buraki, kapusta), mięsnych, rybnych i grzybów. Używa się ich również do peklowania mięsa, aromatyzowania rosołów, do potraw duszonych, do pieczeni, do budyniu. Wchodzą z skład słynnego "bouquet garni" (kuchnia francuska). W medycynie używa się liście laurowe do sporządzania esencji i maści przy schorzeniach reumatycznych. Przyprawa posiada właściwości pobudzające apetyt i ułatwiające trawienie. Wykorzystywano ją w leczeniu reumatyzmu, wysypki, bólów uszu i głowy. Grecy zakładali wieńce laurowe na skronie swoich bohaterów, poetów, czy zwycięzców starożytnych olimpiad. Mają właściwości halucynogenne. Liść laurowy jest doskonałym środkiem zapobiegającym szkodnikom jeden lub dwa listki włożone do pojemnika z mąką, ryżem czy innymi produktami odstraszają wołki zbożowe. Liście laurowe w szafie, szufladach, będą skutecznie odstraszać karaluchy. Liście laurowe dodaje się na początku gotowania. Przed podaniem należy je usunąć z jedzenia, by danie nie nabrało gorzkiego smaku.

zachomikowany

  • 115 KB
  • 14 lis 18 16:41

z chomika cienistadolina

  • 20 KB
  • 14 lis 18 16:41
MAJERANEK
W uprawie jest rośliną roczną lub dwuletnią, osiągającą wysokość 40 cm. Roślina pochodzi z południowo-wschodniej części rejonu basenu Morza Śródziemnego i południowej Azji. Przyprawę tę przywieźli z Indii w rejon Morza Śródziemnego Arabowie. Głównymi producentami majeranku są: Egipt, Francja, Hiszpania, Węgry, Polska, Austria, Niemcy
Właściwości
Głównym składnikiem ziela jest olejek lotny z terpineolem i terpenem. Poza tym występują w jego składzie gorycze, kwasy organiczne, miedź i duże ilości wapnia.
Zastosowanie
Zioło najbardziej cenione jako dodatek do tłustych pieczeni, kiełbas, dań z ziemniaków i warzyw. Przyprawia się nim wszelkie farsze, baraninę, pieczone mięsa i flaki. Nadaje właściwy aromat pieczonej gęsi, żurom, grochówce i innym daniom z roślin strączkowych. Pomaga w trawieniu, zwiększa wydzielanie soków żołądkowych. Napar z majeranku pije się przy bólach głowy, przeziębieniach. Wchodzi w skład ziół prowansalskich i pieprzu ziołowego. Najkorzystniejszy termin zbioru majeranku to przełom czerwca i lipca, a następnie wrzesień. Olejek majerankowy stosowany jest w przemyśle kosmetyczny i perfumeryjnym.

zachomikowany

  • 2,3 MB
  • 14 lis 18 16:41

z chomika jasiu72

  • 101 KB
  • 14 lis 18 16:41
Papryka
Prze­ciw­no­wo­two­ro­we wła­ści­wo­ści wy­ka­zu­je obec­na w pa­pry­ce kap­sa­icy­na. Jak wy­ka­za­li na­ukow­cy, zwią­zek ten przy­czy­nia się do sa­mo­nisz­cze­nia (apop­to­zy) ko­mó­rek raka. Ucze­ni ostrze­ga­ją jed­nak, że spo­ży­wa­nie zbyt du­żych ilo­ści ostrej pa­pry­ki może mieć zwią­zek z ra­kiem żo­łąd­ka.
W me­dy­cy­nie kap­sa­icy­nę sto­su­je się jako śro­dek po­bu­dza­ją­cy ape­tyt i prze­ciw­bó­lo­wy (dlugi kon­takt z kap­sa­icy­ną znie­czu­la za­koń­cze­nia ner­wo­we).

z chomika bartek26

  • 119 KB
  • 14 lis 18 16:41
Używaj przypraw

Przyprawy chronią przed nowotworem Rozmaryn, kurkuma, imbir chiński - te niepozorne roślinki w twojej kuchni nie tylko nadają smak potrawom, ale też chronią twój organizm przed zachorowaniem na nowotwór.
Według badań porfesora J. Scott Smitha z Kansas State University przyprawy zmniejszają ryzyko zachorowań na nowotwór. Ich stosowanie zaleca się zwłaszcza do grilowanych, smażonych i gotowanych mięs, które podczas obróbki cieplnej wytwarzają rakotwórcze związki organiczne. Amerykański profesor ustalił, że przeciwutleniacze niektórych przypraw dodawanych do gotowanych kotlecików wołowych zmniejszają stężenie tych związków aż o 40%.

Rozmaryn, kurkuma, imbir chiński to 3 przyprawy, które podczas badań wykazały najsilniejszą aktywność zwalczania rakotwórczych związków. Warto więc postarać się o ich posiadanie w domu. Rozmaryn w doniczce możesz kupić niemal w każdym markecie, możesz też zasadzić nasionka tej rośliny własnoręcznie. Podśpiewując "O mój rozmarynie rozwijaj się" na pewno szybko wyrośnie ci na oknie dorodny rozmaryn - lekarstwo na nowotwór

zachomikowany

  • 82 KB
  • 14 lis 18 16:40
Zdrowotne właściwości rozmarynu i oregano
Roz­ma­ryn le­kar­ski (Ro­sma­ri­nus of­fi­ci­na­lis) to wiecz­nie zie­lo­ny krzew znad Morza Śród­ziem­ne­go. W grec­kiej i wło­skiej me­dy­cy­nie lu­do­wej miał po­bu­dzać tra­wie­nie, le­czyć ner­wo­wość, wy­czer­pa­nie i zmniej­szać do­le­gli­wo­ści je­li­to­we. Ore­ga­no czyli le­biod­ka po­spo­li­ta (Ori­ga­num vul­ga­re) ro­śnie także nad brze­ga­mi Morza Śród­ziem­ne­go, ale po­nad­to w Afry­ce Pół­noc­nej i Azji, gdzie jest czę­sto spo­ty­ka­na. W me­dy­cy­nie lu­do­wej przy­pi­sy­wa­no jej dzia­ła­nia prze­ciw­bie­gun­ko­we, prze­ciw­za­pal­ne, zwłasz­cza w kom­pre­sach na trud­no go­ją­ce się rany, lecz­ni­cze przy cho­ro­bie wrzo­do­wej żo­łąd­ka i dwu­nast­ni­cy.
Co cie­ka­we obie te ro­śli­ny razem we Wło­szech za­le­ca­no sto­so­wać przy cu­krzy­cy. W póź­niej­szym okre­sie, zwłasz­cza 50 lat temu, twier­dzo­no, że ro­śli­ny te mają wy­łącz­nie cha­rak­ter przy­pra­wo­wy, zaś ich dzia­ła­nie lecz­ni­cze przy­pi­sy­wa­no "efek­to­wi pla­ce­bo". Nie była to praw­da.
Ze­spół na­ukow­ców z Uni­ver­si­ty of Il­li­no­is, pod kie­row­nic­twem dr Elvi­ry Gon­za­lez de Mejia, zba­dał sub­stan­cje czyn­ne tych ro­ślin. Jak się oka­za­ło, ro­śli­ny świe­że oraz wy­cią­gi z nich, a także na­lew­ki al­ko­ho­lo­we z ro­ślin świe­żych za­wie­ra­ją bar­dzo duże ilo­ści spe­cy­ficz­nych po­li­fe­no­li i fla­wo­no­idów. Dzia­ła­ją one po­zy­tyw­ne na en­zy­my trzust­ko­we, po­zwa­la­jąc od­bu­do­wać pro­duk­cję in­su­li­ny. Zmniej­sza­ją ry­zy­ko wy­stą­pie­nia cu­krzy­cy typu 2, na­to­miast przy już roz­wi­ja­ją­cej się cho­ro­bie ha­mu­ją jej roz­wój i sty­mu­lu­ją ko­rzyst­ne prze­mia­ny uła­twia­ją­ce od­bu­do­we ko­mó­rek trzust­ki. Ba­da­nia obec­nie trwa­ją, ale jest nie­mal pewne, że w naj­bliż­szym cza­sie przy cu­krzy­cy typu 2 będą po­da­wa­ne wy­cią­gi z roz­ma­ry­nu i ore­ga­no lub za­le­ca­ne przy­pra­wia­nie po­traw świe­ży­mi li­ść­mi tych ro­ślin.

z chomika bartek26

  • 58 KB
  • 14 lis 18 16:40
Ziarna sezamu

Sezam jest starożytną przyprawą oraz jedną z pierwszych zarejestrowanych roślin uprawianych w celu pozyskiwania nasion. Jego nasiona umieszczone są w strąkach tropikalnej rośliny. Są to małe, płaskie owalne ziarenka, wielkości około 3 mm

z chomika ROZWAZNA12

  • 88 KB
  • 14 lis 18 16:40
Szafran
Ba­da­nia su­ge­ru­ją, że sza­fran ha­mu­je na­mna­ża­nie się ko­mó­rek raka wą­tro­by i po­bu­dza ich ob­umie­ra­nie. Znane są rów­nież wła­ści­wo­ści prze­ciw­za­pal­ne i prze­ciw­u­tle­nia­ją­ce tej przy­pra­wy. Sza­fran jest jedna z naj­droż­szych przy­praw świa­ta. Uzy­sku­je się ją z słup­ków sza­fra­nu upraw­ne­go. Na 1 kg przy­pra­wy trze­ba zużyć 150 tys. kwia­tów.

z chomika bartek26

  • 15 KB
  • 14 lis 18 16:40
TYMIANEK
Krzewina osiągająca wysokość 30 cm, pochodząca z zachodnich obszarów basenu Morza Śródziemnego.
Właściwości
Ziele tymianku zawiera stosunkowo duże ilości olejku eterycznego, a w nim przeszło połowę stanowią związki fenolowe (tymol), garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, żywice, cukry i liczne sole mineralne oraz substancje gorzkie i trójterpeny.
Zastosowanie
W kuchni wykorzystuje się świeże i suszone zielone części zarówno roślin uprawnych, jak i dzikich odmian tymianku. Jest to przyprawa charakterystyczna dla kuchni francuskiej i włoskiej. Tymianek dodaje się do wywarów mięsnych, ostrych sosów, ciężkich zup (grochowa, fasolowa), pieczonej kaczki, dziczyzny, królika, cielęciny, wołowiny oraz ryb. Przyprawia się nim wędliny, bigos, mielone mięsa, pasztety, sery, sałaty, potrawy z roślin strączkowych, warzyw oraz pizzę. Tymianek, szałwia i ocet stanowią jedną z kompozycji przyprawowych, której używa się do aromatyzowania mostków cielęcych. Starożytni Egipcjanie wykorzystywali tymianek w procesie mumifikacji zwłok. Najkorzystniejszy czas zbioru przypada przed kwitnieniem i we wrześniu. Wyciągi z tymianku wchodzą w skład środków wykrztuśnych. Olejek tymiankowy ma działanie bakterio i grzybobójcze, głównie dzięki zawartości tymolu. Tymol wyciąg z tymianku o silnym działaniu bakteriobójczym ma duże zastosowanie w stomatologii, a jego przedawkowanie w takiej czy innej postaci (olejek tymiankowy także), wywołuje nudności, ból głowy, osłabienie oddechu. Posiada duże znaczenie jako środek o właściwościach antybiotycznych w przemyśle parafarmaceutyków i środków kosmetycznych (pasty do zębów, wody do ust).

zachomikowany

  • 0,6 MB
  • 14 lis 18 16:40

z chomika cienistadolina

  • 102 KB
  • 14 lis 18 16:40

z chomika cienistadolina

  • 82 KB
  • 14 lis 18 16:40
Zdrowotne właściwości rozmarynu i oregano
Roz­ma­ryn le­kar­ski (Ro­sma­ri­nus of­fi­ci­na­lis) to wiecz­nie zie­lo­ny krzew znad Morza Śród­ziem­ne­go. W grec­kiej i wło­skiej me­dy­cy­nie lu­do­wej miał po­bu­dzać tra­wie­nie, le­czyć ner­wo­wość, wy­czer­pa­nie i zmniej­szać do­le­gli­wo­ści je­li­to­we. Ore­ga­no czyli le­biod­ka po­spo­li­ta (Ori­ga­num vul­ga­re) ro­śnie także nad brze­ga­mi Morza Śród­ziem­ne­go, ale po­nad­to w Afry­ce Pół­noc­nej i Azji, gdzie jest czę­sto spo­ty­ka­na. W me­dy­cy­nie lu­do­wej przy­pi­sy­wa­no jej dzia­ła­nia prze­ciw­bie­gun­ko­we, prze­ciw­za­pal­ne, zwłasz­cza w kom­pre­sach na trud­no go­ją­ce się rany, lecz­ni­cze przy cho­ro­bie wrzo­do­wej żo­łąd­ka i dwu­nast­ni­cy.
Co cie­ka­we obie te ro­śli­ny razem we Wło­szech za­le­ca­no sto­so­wać przy cu­krzy­cy. W póź­niej­szym okre­sie, zwłasz­cza 50 lat temu, twier­dzo­no, że ro­śli­ny te mają wy­łącz­nie cha­rak­ter przy­pra­wo­wy, zaś ich dzia­ła­nie lecz­ni­cze przy­pi­sy­wa­no "efek­to­wi pla­ce­bo". Nie była to praw­da.
Ze­spół na­ukow­ców z Uni­ver­si­ty of Il­li­no­is, pod kie­row­nic­twem dr Elvi­ry Gon­za­lez de Mejia, zba­dał sub­stan­cje czyn­ne tych ro­ślin. Jak się oka­za­ło, ro­śli­ny świe­że oraz wy­cią­gi z nich, a także na­lew­ki al­ko­ho­lo­we z ro­ślin świe­żych za­wie­ra­ją bar­dzo duże ilo­ści spe­cy­ficz­nych po­li­fe­no­li i fla­wo­no­idów. Dzia­ła­ją one po­zy­tyw­ne na en­zy­my trzust­ko­we, po­zwa­la­jąc od­bu­do­wać pro­duk­cję in­su­li­ny. Zmniej­sza­ją ry­zy­ko wy­stą­pie­nia cu­krzy­cy typu 2, na­to­miast przy już roz­wi­ja­ją­cej się cho­ro­bie ha­mu­ją jej roz­wój i sty­mu­lu­ją ko­rzyst­ne prze­mia­ny uła­twia­ją­ce od­bu­do­we ko­mó­rek trzust­ki. Ba­da­nia obec­nie trwa­ją, ale jest nie­mal pewne, że w naj­bliż­szym cza­sie przy cu­krzy­cy typu 2 będą po­da­wa­ne wy­cią­gi z roz­ma­ry­nu i ore­ga­no lub za­le­ca­ne przy­pra­wia­nie po­traw świe­ży­mi li­ść­mi tych ro­ślin.

z chomika bartek26

  • 17 KB
  • 14 lis 18 16:39

zachomikowany

  • 36 KB
  • 22 wrz 18 21:57

z chomika EMS1120

« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    1
  • obrazy
    45
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

46 plików
7 MB




a_z

a_z napisano 21.04.2024 10:26

zgłoś do usunięcia

obrazek

„Dobra książka jest jak dobre wino. Jej mądrość z wiekiem staje się coraz cenniejsza.” 😊 Dzień dobry, Jolu 😊 Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę udanej niedzieli 😊 Ola

bas56

bas56 napisano 26.04.2024 10:07

zgłoś do usunięcia

Z promykami porannego wiosennego słonka
przesyłam ciepłe piątkowe pozdrowionka
- Basia
jagoda19441

jagoda19441 napisano 16.05.2024 08:35

zgłoś do usunięcia
☺ღ Przyjmij ode mnie uśmiech słoneczny, j@sny, r@dosny, serdeczny… ღ☺ 🍀🌷🍀🌷 ❤ (( J@GOD@ )) ❤ 🍀🌷🍀🌷
Stare.dobre.filmy

Stare.dobre.filmy napisano 22.05.2024 12:55

zgłoś do usunięcia

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (45)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (45)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności